Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ

Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να υπερψηφίσουν κόμματα που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στις προσεχείς ευρωεκλογές, υποστηρίζουν κορυφαίες οργανώσεις ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Η Ευρώπη καλείται να κινηθεί σε ένα πρωτόγνωρο γι αυτήν ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου σταδιακά θα πάψει να έχει τον πρώτο λόγο. Συνεπώς, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ιστορικού περιεχομένου καταστάσεις, που κάθε άλλο παρά με κοντοθωρισμούς αντιμετωπίζονται.
Η Ευρώπη καλείται να κινηθεί σε ένα πρωτόγνωρο γι αυτήν ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου σταδιακά θα πάψει να έχει τον πρώτο λόγο. Συνεπώς, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ιστορικού περιεχομένου καταστάσεις, που κάθε άλλο παρά με κοντοθωρισμούς αντιμετωπίζονται.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Σήμερα όλοι καλούμαστε να σκεφτούμε τον ρόλο και την συμβολή μας ως μάνατζερ στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρόκειται για ένα φλέγον θέμα, που μάς θυμίζει τις ευθύνες που έχουμε προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αλλά και προς τους Ευρωπαίους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι το διακύβευμα –που είναι, βέβαια, το κοινό μας μέλλον– είναι εξόχως σημαντικό για εμάς ώστε να μην λάβουμε συγκεκριμένη θέση στην εκστρατεία για ό,τι εμείς, ως Ευρωπαίοι μάνατζερ, θεωρούμε ως το μόνο δυνατό σενάριο για την ήπειρό μας: μία ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη, που έχει μάθει από τα λάθη της και μπορεί να είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις μελλοντικές προκλήσεις, χωρίς να αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αρχές της».
 
Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαίων Μάνατζερς (CEC), κυρία Annika Elias, η οποία και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) κ. Κων. Λαμπρινόπουλο για την συμβολή του στην διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα με θέμα τον «ρόλο του μάνατζμεντ στην ευρωπαϊκή οικονομία». Ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από την ΕΕΔΕ, με συνδιοργανωτές την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), την European Management Association (EMA), την CEC–European Managers και την European Association of National Productivity Centres (EANPC), με την υποστήριξη του The Conference Board.

Αναφερόμενος στα κρίσιμα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ και της ΕΜΑ, κ. Κων. Λαμπρινόπουλος, έκανε ειδική μνεία στην σύγκλιση σε θεμελιώδη ζητήματα τραπεζικής και φορολογικής ενοποίησης που θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ανάπτυξη. «Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλήσουμε όταν δεν υπάρχει ενιαίο τραπεζικό και φορολογικό σύστημα, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, όταν υπάρχουν διαφορετικά επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού με αποκλίσεις που δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα ακόμη και εντός Ευρώπης; Η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η ύπαρξη ενός φορολογικού πλαισίου με όχι μεγάλες αποκλίσεις αλλά και με σταθερότητα, η δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων σε άντληση κεφαλαίων για επενδύσεις, είναι βασικά σημεία βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και προφανώς της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρώπης», είπε ο ομιλητής.

Από την σκοπιά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΣΕ κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι θα πρέπει να στραφούμε στην αναζήτηση προϊόντων τα οποία θα ενσωματώνουν καινοτομία και ποιότητα, ώστε να αποκτήσουμε πλεονεκτήματα στις ευρωπαϊκές αγορές. «Συνήθως οι πολιτικοί ψάχνουν να διηγηθούν μία ιστορία ανάπτυξης στους ψηφοφόρους για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, προβάλλουν ότι έχει πλεονέκτημα στον τουρισμό κλπ. Η γνώμη μου, όμως, χωρίς να υποτιμώ το πραγματικά μοναδικό ελληνικό τουριστικό προϊόν, είναι ότι αυτά θα τα βρουν μόνοι τους οι επιχειρηματίες στην εσωτερική τους αναζήτηση για το πού θα επενδύσουν. Ο,τιδήποτε όμως και να κάνουν, στις ανοικτές διεθνείς αγορές, από όποιον κλάδο κι αν προέρχονται, πρέπει να ενσωματώνουν την καινοτομία, την ποιότητα και την δημιουργικότητα», τόνισε ο κ. Νικ. Κωνσταντέλλος.

Σημαντικές υπογραμμίσεις για τον ρόλο της γνώσης στην άνοδο της παραγωγικότητας έκανε ο πρόεδρος της EANPC, κ.John Heap, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην διάσταση των άϋλων αξιών στις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές.

Κάνοντας λόγο για τις ηγεσίες των επιχειρήσεων, ο κ.Marco Vazzani, αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Μάνατζερς (CIDA), μίλησε για την «ηγεσία που εμπνέει» και τον ρόλο της σε περιόδους όπου παρατηρούνται βαθειές και γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές, οι οποίες πραγματοποιούνται όμως σε πολύπλοκα περιβάλλοντα. Το θέμα των ηγεσιών έθιξε επίσης και ο κ. Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, ο οποίος έδωσε ειδικό βάρος στις δυνατότητες των ηγετών να αντιλαμβάνονται πολυδιάστατες καταστάσεις και να κάνουν τις απαραίτητες προβλέψεις.

Στο φαινόμενο της δικτύωσης και του ρόλου της στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων αναφέρθηκαν οι κ.κ. Γιάννης Αναστασόπουλος, σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ, και Μάρκος Φραγκουλόπουλος, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάρκετινγκ της ΕΕΔΕ. «Η άνοδος των social media συνεχίζεται παγκοσμίως. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Nielsen, οι άνθρωποι νοιώθουν κατά 76% ιδιαίτερα όμορφα και θετικά όταν χρησιμοποιούν τα social media, ενώ κύριος λόγος χρήσης είναι η επικοινωνία με γνωστά πρόσωπα και η ανταλλαγή πληροφοριών. Από την άλλη πλευρά, τα social media δίνουν την ευκαιρία στις μάρκες να επικοινωνήσουν, να εξυπηρετήσουν (social care), να πουλήσουν», είπε ο κ. Μάρκος Φραγκουλόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι στις μέρες μας το μάρκετινγκ γίνεται και πιο υπεύθυνο.

Πέραν από τους προαναφερθέντες ομιλητές, στο Συνέδριο έγιναν επίσης σημαντικές εισηγήσεις για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την βιωσιμότητα, τις νέες απαιτήσεις διοίκησης των επιχειρήσεων και τον ρόλο της μικρομεσαίας επιχείρησης ως παράγοντα ευελιξίας. Το γενικότερο έτσι συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι ο κόσμος μας είναι πιο αλληλένδετος και αλληλεξαρτώμενος, με τις τεχνολογίες να δημιουργούν ένα νέο επιχειρηματικό παράδειγμα και όχι μόνον.

Υπό αυτή την έννοια, η Ευρώπη καλείται να κινηθεί σε ένα πρωτόγνωρο γι αυτήν ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου σταδιακά θα πάψει να έχει τον πρώτο λόγο. Συνεπώς, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ιστορικού περιεχομένου καταστάσεις, που κάθε άλλο παρά με κοντοθωρισμούς αντιμετωπίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Βελτίωση εκ των έσω- Η σημασία της ατομικής ευθύνης

Από: EBR

"Αυτό που μου δίνει κουράγιο πάνω απ’ όλα είναι η αναντίρρητη ικανότητα του ανθρώπου να ανυψώνει με συνειδητή προσπάθεια τη ζωή του"

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron