Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Στον εορτασμό της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΕ το 2012, πραγματικά στην καρδιά της κρίσης, τότε που όλοι –ή, τέλος πάντων, οι περισσότεροι– μιλούσαν για καταστροφή, για πτώχευση, για διάλυση των πάντων, εμείς δώσαμε το στίγμα μας με την φράση «Καθήκον μας μια νέα Ελλάδα».

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Καλώς ή κακώς, η ελληνική οικονομία βασίζεται σε στελέχη και επιχειρηματίες. Αυτοί σχεδιάζουν, αυτοί αποφασίζουν, αυτοί πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν. Αυτοί είναι εκείνοι που πρέπει να αναζητήσουν τους κατάλληλους συνεργάτες, να τους αναπτύξουν, να τους ενδυναμώσουν και να τους δώσουν προοπτική, αυτοί είναι εκείνοι που δίνουν και την προστιθέμενη αξία σε ό,τι παράγει αυτή η χώρα.
Καλώς ή κακώς, η ελληνική οικονομία βασίζεται σε στελέχη και επιχειρηματίες. Αυτοί σχεδιάζουν, αυτοί αποφασίζουν, αυτοί πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν. Αυτοί είναι εκείνοι που πρέπει να αναζητήσουν τους κατάλληλους συνεργάτες, να τους αναπτύξουν, να τους ενδυναμώσουν και να τους δώσουν προοπτική, αυτοί είναι εκείνοι που δίνουν και την προστιθέμενη αξία σε ό,τι παράγει αυτή η χώρα.

του Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου*

Και αυτό δεν ήταν ούτε μία επικοινωνιακή πλατφόρμα, ούτε μεγάλα λόγια. Ήταν η φιλοσοφία που διέπει την ΕΕΔΕ και τους ανθρώπους της στα 52 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της. Γιατί όταν οι ιδρυτές μας συνέλαβαν και διατύπωσαν το όραμα της ΕΕΔΕ, το 1962, η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν διέφερε πολύ από αυτήν των τελευταίων ετών. 

Εκείνο που διέφερε σημαντικά ήταν οι αρχές και οι αξίες. Η εμπιστοσύνη, η υπεροχή τού «εμείς» έναντι τού «εγώ», ο σεβασμός και βεβαίως κάτι πολύ απλό, η υπεροχή της παραγωγής έναντι της κατανάλωσης. 

Σε όλες αυτές τις αξίες βασίστηκαν τότε οι ιδρυτές της ΕΕΔΕ και κατόρθωσαν να στηρίξουν αυτόν τον οργανισμό και να προσφέρουν διαχρονικά στο κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι μικρό επίτευγμα να έχεις επιμορφώσει επαγγελματικά στην διάρκεια της ιστορίας σου περισσότερα από 400.000 άτομα. Και αν αυτό δεν αποτελεί προσφορά προς την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία, τότε τί είναι;

Αυτό δε δεν είναι το μόνο μήνυμα. Το 2011, το 2012 και το 2013 γνωστοποιήσαμε τις θέσεις μας για την ελληνική οικονομία και τα μέτρα / λύσεις που έπρεπε να υιοθετηθούν με στόχο να πάμε όλοι μαζί «την Ελλάδα μπροστά» –εξ ου και ο ομώνυμος τίτλος / μήνυμα.

Και τότε ήμασταν από τους λίγους που πιστεύαμε ότι υπήρχε λύση στο πρόβλημα, αρκεί να θέλαμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. «Η Ελλάδα μπροστά» είναι ένα ισχυρό μήνυμα, αρκεί όλοι μας να το θελήσουμε. Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες, από μία απλώς προνομιακή χώρα, να γίνει πλούσια –αλλά αυτός ο δρόμος απαιτεί άλλο πλαίσιο αρχών και αξιών, άλλες νοοτροπίες, απαιτεί συνεργασίες και συναινέσεις και την επιλογή του «εμείς» έναντι του «εγώ» στην πορεία μας. Απαιτεί επιτέλους να φύγουμε από το «εγώ της ευμάρειας», αλλά και από το «εμείς της κρίσης» και να συναντηθούμε στο «εμείς της σύνθεσης και της ανάπτυξης».

Σήμερα, προσωπικά πιστεύω ότι τα μηνύματα αυτά είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ και, παρ’ ότι απευθύνονται σε όλους τους Έλληνες, είναι πιο κοντά σε όλους εμάς, τα στελέχη και τον επιχειρηματικό κόσμο. Γιατί, κακά τα ψέμματα, η ανάπτυξη που ποθούμε ξεκινάει από το επιχειρηματικό και το στελεχιακό δυναμικό της χώρας πρωτίστως. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πιστεύω ότι ο ρόλος των στελεχών και των επιχειρηματιών είναι σημαντικότερος παρά ποτέ στο κτίσιμο της νέας Ελλάδας.

Θα σταθώ στο σημείο αυτό για να γίνει αντιληπτό γιατί πιστεύουμε ότι ο ρόλος τόσο των στελεχών όσο και των επιχειρηματιών είναι σημαντικός στην προσπάθεια να κτίσουμε μία νέα χώρα, μία χώρα που όχι μόνον θα έχει όραμα που βασίζεται σε αρχές και αξίες, αλλά μία χώρα που οι θεσμοί θα είναι ισχυρότεροι των προσώπων, μία χώρα όπου θα κυριαρχεί η αριστεία σε όλα τα επίπεδα. Μία χώρα που θα σέβεται τους πολίτες της και που θα την σέβονται και αυτοί, που οι πολιτικοί της θα νοιώθουν υπερήφανοι και ξεχωριστοί που έχουν την τύχη να την διαχειρίζονται, μία χώρα που θα βλέπει όλο τον κόσμο σαν μελλοντική αγορά της, όπως τον έβλεπε και στην αρχαιότητα, που κυριαρχούσε. Μία χώρα καινοτόμα σε ιδέες, όπως ήταν και παλαιότερα, μία χώρα που οι άνθρωποί της θα νοιώθουν ευγνώμονες γιατί έχουν την τύχη να ζουν σε αυτή.

Καλώς ή κακώς, η ελληνική οικονομία βασίζεται σε στελέχη και επιχειρηματίες. Αυτοί σχεδιάζουν, αυτοί αποφασίζουν, αυτοί πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν. Αυτοί είναι εκείνοι που πρέπει να αναζητήσουν τους κατάλληλους συνεργάτες, να τους αναπτύξουν, να τους ενδυναμώσουν και να τους δώσουν προοπτική, αυτοί είναι εκείνοι που δίνουν και την προστιθέμενη αξία σε ό,τι παράγει αυτή η χώρα. Δεν προσπαθώ να αποδυναμώσω τον ρόλο των υπολοίπων, αλλά πιστεύω ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουμε εγκλωβισμένοι σε πρακτικές που μάς οδήγησαν στο να βιώσουμε αυτό που βιώσαμε τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι ανήκουμε σε μία μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική οντότητα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας μόνον απαιτήσεις. Είναι σαφές ότι έχουμε και υποχρεώσεις –και στις υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να είμαστε συνεπείς, για να έχουμε ουσιαστικά την δυνατότητα και το δικαίωμα της κριτικής και της διεκδίκησης.

Συνεπώς, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα, ελπίζουμε γρήγορα, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν, το περιβάλλον θα γίνει σταθερότερο, η επιχειρηματικότητα δεν θα βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των διοικούντων όσο και των λαϊκιστών, οι βάσεις που θα μπουν θα είναι σταθερότερες από αυτές του παρελθόντος και γενικότερα τα εμπόδια που υπήρχαν για την άσκησή της μέχρι σήμερα θα μειωθούν σημαντικά. Μέσα λοιπόν σε ένα πιο υγιές περιβάλλον έχω την εντύπωση ότι η προσπάθεια που εμείς πρέπει να κάνουμε για την ανασύνθεση των δυνατοτήτων της χώρας θα είναι σχετικά ευκολότερη.

Πέραν αυτών, όμως, προσωπικά θεωρώ ότι είναι σημαντικά δύο ακόμη θέματα που μάς αφορούν. Το πρώτο έχει να κάνει με την κοινωνική υποχρέωση όλων των ενεργών πολιτών της ανταπόδοσης στην κοινωνία. Αυτή θεωρώ ότι είναι μία σημαντική παράμετρος, που όλοι θα πρέπει να την έχουμε πολύ υψηλά στην καθημερινή μας ατζέντα. Τρόποι ανταπόδοσης υπάρχουν πολλοί, σίγουρα η ενεργός συμμετοχή στην σωστή ανοικοδόμηση της χώρας είναι ένας από αυτούς.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τον σκοπό της δουλειάς μας. Στα αγγλικά ο όρος είναι καλύτερος –purpose. Όσο λοιπόν μεγαλύτερος είναι ο σκοπός της δουλειάς μας και τον υπηρετήσουμε με συνέπεια, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα γίνουμε. Και όταν αυτό μπορέσουμε να το μεταλαμπαδεύσουμε καις τους συνεργάτες μας, εύκολα κανείς μπορεί να καταλάβει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

* Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Βελτίωση εκ των έσω- Η σημασία της ατομικής ευθύνης

Από: EBR

"Αυτό που μου δίνει κουράγιο πάνω απ’ όλα είναι η αναντίρρητη ικανότητα του ανθρώπου να ανυψώνει με συνειδητή προσπάθεια τη ζωή του"

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron