Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Νέα τραπεζική φουρτούνα στον ορίζοντα;

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα βρίσκονται σε «γκρίζα» ζώνη αναφορικά με το ενδεχόμενο να χρειαστούν και νέα κεφάλαια, μετά την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών stress tests που έχει πραγματοποιήσει η ΕΚΤ

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Oι διοικήσεις έχουν αποστείλει από τα τέλη Ιουνίου τα στοιχεία για τα «τεστ κοπώσεως» που απαιτούσε η ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη
Oι διοικήσεις έχουν αποστείλει από τα τέλη Ιουνίου τα στοιχεία για τα «τεστ κοπώσεως» που απαιτούσε η ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη

του Θανάση Κάλφα

Κινητικότητα, ανησυχία και έντονος προβληματισμός είναι τα βασικά στοιχεία συμπεριφοράς που επικρατούν στον τραπεζικό τομέα –γεγονός που οξύνει, όμως, την συνολική κρίση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό σε μία κρίσιμη φάση της κρίσης, όπου η ανάγκη για περισσότερη εξωστρέφεια, καθώς και καινοτόμες επενδύσεις, είναι ζωτική όσο ποτέ άλλοτε. 

Από την άλλη, η σιωπηρή τραπεζική κρίση –που δεν είναι μόνον ελληνική– επηρεάζει και την γενικότερη στάση ιδιωτών επιχειρηματιών, ο οποίοι δίνουν περισσότερο βάρος στο να καλύπτουν τα νώτα τους παρά να βλέπουν το αύριο. Ασχέτως αν με την στάση τους αυτή δημιουργούν προϋποθέσεις για περισσότερα προβλήματα στο μέλλον. 

Όπως κατά κόρον έχει υπογραμμιστεί, στον εγχώριο τραπεζικό τομέα σήμερα δάνεια ύψους περίπου 75 δισεκατ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται και το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπισθεί το ακανθώδες αυτό ζήτημα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα του κλάδου. 

Πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, όπου εμπλέκονται πολλές πλευρές και πολλές παράμετροι. Κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, αλλά για την ώρα από λόγια όλα πάνε καλά, χωρίς όμως πράξεις. 

Επίσης, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επανήλθε η ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ το κλίμα επιδείνωσε και ο ανασχηματισμός, που κρίθηκε κατώτερος των προσδοκιών. Αυτά δε, η ιδιωτική επιχείρηση τα βιώνει κάθε μέρα, με δαπάνες της. Έτσι, η επαναφορά του πολιτικού ρίσκου –που για σημαντικό διάστημα είχε περιθωριοποιηθεί– αναθερμαίνει την ανησυχία και την αβεβαιότητα. 

Παρόλα αυτά, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει με αργούς ρυθμούς να ρυθμίζουν δάνεια επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών, τουλάχιστον για όσους ήσαν ενήμεροι στα χρόνια της ύφεσης και δεν είχαν σταματήσει να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους. 

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι τράπεζες δεν παύουν να τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη θέσπισης κινήτρων και ολοκληρωμένων λύσεων για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σχέδιο που θα διευκολύνει την επιστροφή χρημάτων από το εξωτερικό. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι δεν αρκούν τα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά, γιατί είναι λίγα. 

Το μόνο που θα στηρίξει την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι η αύξηση της καταθετικής βάσης, υποστηρίζουν. Το ζήτημα της επιστροφής έστω και του 1/3 από το σύνολο των 60 δισεκατ. ευρώ που έφυγαν προς τις ξένες τράπεζες είναι ιδιαίτερα σοβαρό, όπως εξάλλου τόνισε από το βήμα συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. 

«Το πρώτο κρίσιμο μέτωπο είναι η αύξηση της ρευστότητας μέσω της επιστροφής των καταθέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων.

Αγκάθι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι ενστάσεις που εγείρει η τρόϊκα, θέτοντας ζήτημα ηθικού κινδύνου (moral hazard), καθώς ένα κομμάτι από τις εν λόγω καταθέσεις «είναι προϊόν φοροδιαφυγής». Κορυφαία τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι «οι ενστάσεις μπορούν να καμφθούν εάν συνδεθεί ο επαναπατρισμός των καταθέσεων με την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο Euro2day, το υπό εξέταση σχέδιο επαναπατρισμού των καταθέσεων απαιτείται, με βάση τις προτάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, να συνδεθεί με την πάταξη της φοροδιαφυγής –καθώς 20 δισεκατ. ευρώ καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής. 

«Δεν θα έρθουν όλα και δη τα ύποπτα, δηλαδή αυτά που είναι προϊόν μίζας κλπ. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να στριμωχθούν, εφόσον βέβαια υπάρξει πολιτική βούληση και το ΣΔΟΕ, για παράδειγμα, αν σφίξει λουριά στους έχοντες καταθέσεις από προϊόν φοροδιαφυγής», αναφέρουν. 

Στο οικονομικό επιτελείο «έχουν πλέον στα χέρια τους όλα τα στοιχεία. Όλες τις λίστες, από το Λιχτενστάϊν μέχρι την Σιγκαπούρη. Όλα τα εμβάσματα κατά την περίοδο της κρίσης. Στο κομμάτι της φοροδιαφυγής μπορούν να πιέσουν τον καταθέτη και να φορολογήσουν με συντελεστή 20%-25% το μη δηλωθέν χρήμα».

Όμως, πριμ και μπόνους πρέπει να δοθούν στις νόμιμες καταθέσεις των 25 δισεκατ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων τα σήκωσαν από τις ελληνικές τράπεζες λόγω φόβου. Η πρόταση των πιστωτικών ιδρυμάτων προβλέπει την παροχή στην εν λόγω κατηγορία σειράς ευνοϊκών ρυθμίσεων και την απόδοση φορολογικών μπόνους. 

«Είναι εύκολο για την κυβέρνηση να προσελκύσει τους συγκεκριμένους καταθέτες», τονίζουν τραπεζικά στελέχη. Παραλείπουν, ωστόσο, να επισημάνουν ότι σε όλα τα επίπεδα ο δείκτης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ χαμηλός και αυτό είναι ένα πρόβλημα που προοιωνίζει «φουρτούνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Στη μνήμη του Θαλή Κουτούπη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Ένα από τα βιβλία του Θαλή που είχα προλογίσει, το 1987, ήταν αυτό που είχε τίτλο «Η Διαφήμιση και τα μυστικά της»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Ας ξεκινήσουμε με μια θετική αισιόδοξη θεώρηση για το θεσμικό όργανο της Ένωσης, το μόνο που εκλέγεται από το 1979 με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους ευρωπαίους πολίτες

Οικονομία

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Μια ευρύχωρη δεξαμενή εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παραμένουν οι υπηρεσίες περιαγωγής (roaming)

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron