Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η Εστία και η ήττα της αστικής ζωής;

«Η αδυναμία ενός μέρους του ελληνικού κοινού να κρατήσει όρθια και αυτόνομη μία ιστορική για την αστική τάξη εφημερίδα, ηλικίας 121 ετών, είναι μία ακόμη συνέπεια της βαρειάς ήττας που έχει υποστεί η αστική τάξη στην χώρα μας», έγραψε ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

«Αν και έχει εγκαταλείψει την χρήση της βαρείας, είναι η τελευταία εφημερίδα που χρησιμοποιεί τον ιστορικό τονισμό, την “ωραία” περισπωμένη που έλεγε και ο Εγγονόπουλος, τις ψιλές και τις δασείες.»
«Αν και έχει εγκαταλείψει την χρήση της βαρείας, είναι η τελευταία εφημερίδα που χρησιμοποιεί τον ιστορικό τονισμό, την “ωραία” περισπωμένη που έλεγε και ο Εγγονόπουλος, τις ψιλές και τις δασείες.»

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αποκαλυπτικό και πλήρες διδαγμάτων το άρθρο του γνωστού και εξαιρετικού συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου το οποίο φιλοξενήθηκε στην Καθημερινή της 22ας Απριλίου και αφορούσε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εφημερίδας Εστία στον όμιλο των επιχειρήσεων που εκδίδει τις εφημερίδες Δημοκρατία και Εσπρέσσο. 


Έγραφε, λοιπόν, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος δέχθηκε και περισσότερα από 20 σχόλια στο σχετικό άρθρο του:

«Αν και έχει εγκαταλείψει την χρήση της βαρείας, είναι η τελευταία εφημερίδα που χρησιμοποιεί τον ιστορικό τονισμό, την “ωραία” περισπωμένη που έλεγε και ο Εγγονόπουλος, τις ψιλές και τις δασείες. Διασώζει και την τρίτη κλίση. Διόλου ασήμαντο για μία γλώσσα, όπως η ελληνική, της οποίας η μνήμη έχει εξωκείλει στα αβαθή. Παλιότερα τον Σαίξπηρ τον αποκαλούσε “εγχέσπαλο” και τον Σαρτρ “αλλήθωρο μωροφιλόσοφο”. Η εφημερίδα Εστία είναι ένα από τα τελευταία οχυρά σε μία Ελλάδα όπου η απαλλαγή της γραφής από την ιστορική της μνήμη, τα πνεύματα και τους τόνους, θεωρείται πρόοδος και η αναπαραγωγή της καρέτα-καρέτα σημαντικότερη από την διατήρηση του γλωσσικού μας πλούτου.

»Η είδηση της πώλησής της πριν από μία εβδομάδα πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Οι κοινωνικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο ήταν απασχολημένες με τα πεπραγμένα της εθνικής μας Ζωής στο βενζινάδικο. Εξάλλου, πόσοι από τους χρήστες του Διαδικτύου διαβάζουν Εστία και πόσοι ενδιαφέρονται για τις τύχες της “αρχαιότερης ελληνικής εφημερίδας”; Πόσοι γνωρίζουν σήμερα κάποιον Γεώργιο Δροσίνη που υπήρξε κάποτε διευθυντής της; Υπάρχουν ακόμη δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία που μπορούν να υπερασπιστούν ένα έντυπο το οποίο, εκτός των άλλων, λειτουργεί και ως κιβωτός της γλώσσας μας; Περίπου όσοι ενδιαφέρονται και για την τύχη των Πανεπιστημίων μας ή των σχολείων μας, κάτι μειονότητες που αισθάνονται εξόριστες στον τόπο τους.

»Σύντομα θα διαπιστώσετε, αγαπητοί αναγνώστες, ότι η Εστία θα βελτιωθεί αισθητά. Θα γίνει καλύτερη. Θα εμπλουτισθεί με ύλη και θα διευρύνει την αρθρογραφία της. Όμως θα παραμείνει πιστή στις παραδόσεις και τις δημοσιογραφικής της αρχές που την εχαρακτήρισαν επί 120 χρόνια. Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα διάρθρωσις θα επιτρέψει στην αρχαιότερη ελληνική εφημερίδα να συνεχίσει την πορεία της με νέες προοπτικές, σημείωνε το κύριο άρθρο του περασμένου Σαββάτου. Είθε, αν και η δήλωση της βεβαιότητας για την συνέχιση της παράδοσης, υφολογικά τουλάχιστον, αποκαλύπτει κάποιον ενδόμυχο φόβο.

»Είναι βέβαιο ότι όταν κάποιος επιχειρηματίας αγοράζει μία εφημερίδα με τόσο έντονη ταυτότητα, όπως είναι η Εστία, την αγοράζει για να την συντηρήσει. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση, η ζωή μοιάζει να ειρωνεύεται τους ζωντανούς: η συνύπαρξη της Εστίας στον ίδιο εκδοτικό όμιλο με την φαντεζί κουτσομπολίστικη Εσπρέσσο πριν από μερικά μόλις χρόνια θα έμοιαζε με ανέκδοτο. Σήμερα είναι πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα διόλου ευοίωνη, η οποία και στην περίπτωση της Εστίας, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, αποδεικνύει πως η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να συντηρήσει όσες ποιότητες κατάφεραν να την κρατήσουν όρθια. Η κατάρρευση των αξιών δεν είναι προϊόν της κρίσης. Η κρίση απλώς την επιτάχυνε.

»Τον Αλέξη Ζαούση, διευθυντή της εφημερίδας, τον ξέρω από μικρό. Γνωρίζω και το πείσμα του και την ψυχραιμία του και το κουράγιο του. Πριν μερικά χρόνια, στην εποχή της ευμάρειας, μού είχε εξομολογηθεί ότι κρατούσε την εφημερίδα κάνοντας λογαριασμούς με το σταγονόμετρο. Είναι προφανές πως σήμερα ούτε αυτοί έχουν αξία πια. Η Εστία όλα αυτά τα χρόνια στήριξε με συνέπεια και σθένος την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η αδυναμία του κοινού της να την κρατήσει όρθια και αυτόνομη είναι μία ακόμη συνέπεια της βαριάς ήττας που έχει υποστεί η αστική ζωή της χώρας μας». 

σ.σ. Το EBR, που εκτιμά και σέβεται ιδιαιτέρως την ιστορία, το κύρος και το δημοσιογραφικό επίπεδο της ιστορικής αυτής εφημερίδας, εύχεται όντως, όπως έγραψε και η διεύθυνση της Εστίας, η εφημερίδα να βελτιωθεί αισθητά και να γίνει καλύτερη. Κάτι τέτοιο το έχει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη ο τόπος. Ευχόμεθα, με άλλα λόγια, η μεταβίβαση αυτή να αποδειχθεί νίκη και όχι ήττα της αστικής ζωής στην ταλαιπωρούμενη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίωσης -57 νεκροί από πτώση ζαρντινιέρας

Από: EBR

Σε μια εξωτική χώρα πολύ μακριά από δω, το υπουργείο Κήπων και Ανθοστολισμού αποφάσισε να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της ακαλαισθησίας ενός κεντρικού κρατικού κτηρίου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Dzurinda: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Martens Centre και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οικονομία

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Στην τραπεζική ισχύουν και κακοί κανόνες

Η αδυναμία των δημοκρατιών μας να αντισταθούν στην επιρροή των ισχυρών εταιρειών και των ηγετών τους είναι ανησυχητική

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron