Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η αυτοπαγίδευση ενός ολόκληρου λαού

Είναι πραγματικά τραγικό για μία χώρα με τις δυνατότητες της Ελλάδας να βρίσκεται στην σημερινή κατάσταση υψηλής ανεργίας, υπερ-φορολόγησης, παρατεταμένης ύφεσης (με ένα μικρό διάλειμμα εύθραυστης ανάκαμψης κατά το 2014) και, κυρίως, έλλειψης προοπτικής.

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Ωστόσο η Ευρώπη πράγματι αλλάζει. Τα δύο τελευταία τρίμηνα ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,5% ενώ η ανάπτυξη για το διάστημα 2015-2016 υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 2,1%, που ήταν ο μέσος όρος της περιόδου 2000-2008, πριν δηλ. από την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Ωστόσο η Ευρώπη πράγματι αλλάζει. Τα δύο τελευταία τρίμηνα ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,5% ενώ η ανάπτυξη για το διάστημα 2015-2016 υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 2,1%, που ήταν ο μέσος όρος της περιόδου 2000-2008, πριν δηλ. από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

του  Κώστα Χριστίδη*   


Είναι πραγματικά τραγικό για μία χώρα με τις δυνατότητες της Ελλάδας να βρίσκεται στην σημερινή κατάσταση  υψηλής ανεργίας, υπερ-φορολόγησης, παρατεταμένης ύφεσης (με ένα μικρό διάλειμμα εύθραυστης ανάκαμψης κατά το 2014) και, κυρίως, έλλειψης προοπτικής, γεγονός που οδηγεί σε φυγάδευση κεφαλαίων και σε αναπόφευκτη μετανάστευση μεγάλου αριθμού πολλά υποσχόμενων νέων επιστημόνων. Ταυτόχρονα η αξιοπιστία και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει πέσει στο ναδίρ.        

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε διάφορα στατιστικά στοιχεία και δείκτες οικονομικών μεγεθών που να επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω, άλλωστε τα ζούμε όλοι μας στην καθημερινότητά μας. Αρκεί να αναφέρουμε τις πρόσφατες δηλώσεις τριών Ευρωπαίων πολιτικών, κατ’ αρχήν φιλικώς διακείμενων προς την Ελλάδα. Ο Γερμανός αντι-καγκελάριος και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε: "Θέλουμε να βοηθήσουμε  την Ελλάδα και επίσης να τους κρατήσουμε μέσα στο ευρώ. Όμως εξαντλείται όχι μόνον ο χρόνος, αλλά και η υπομονή σε όλη την Ευρώπη… Δεν θα αφήσουμε τους Γερμανούς εργάτες και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μίας εν μέρει κομμουνιστικής κυβερνήσεως". Ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ματτέο Ρέντσι, παρατήρησε ότι "όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική εκστρατεία του κ. Τσίπρα τείνουν να χαμογελούν, δεδομένων των όσων έλεγε τότε. Οι Ιταλοί δεν μπορούν να πληρώσουν τις πρόωρες συντάξεις των Ελλήνων, από την στιγμή που η κυβέρνησή μου κοπίασε για να σταματήσει να τις δίνει στους Ιταλούς". Το αποκορύφωμα ήταν η απροκάλυπτη κατηγορία που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κομισιόν  κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ κατά των Ελλήνων ότι ψευδολογούν διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενά του!         

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, το οποίο επήλθε ως αποτέλεσμα της δημιουργικής (διάβαζε, καταστρεπτικής) ασάφειας, των παλινωδιών και της συχνά πολεμικής ρητορικής από ελληνικής πλευράς, αλλά και των προεκλογικών διακηρύξεων του Σύριζα ότι ολόκληρη "η Ευρώπη αλλάζει" χάρις στις προσπάθειες της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς, διερωτώνται οι υπουργοί και τα στελέχη του Σύριζα εάν η άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους οφείλεται σε συνειδητή πολιτική αντίδραση. Η περίπτωση ενθυμίζει μία σκηνή από την οικογένεια του Καραγκιόζη, κατά την οποία ο μικρός γιός, το "Κολλητήρι", ζητά από τον πατέρα του να του δώσει ένα φράγκο. Ακολουθεί ο εξής διάλογος: "Τί το θέλεις το φράγκο;" "Να πάρω ένα πιρούνι, πατέρα". "Και τί το θέλεις το πιρούνι;" "Να σου βγάλω τα μάτια, πατέρα!"       

Ωστόσο η Ευρώπη πράγματι αλλάζει. Τα δύο τελευταία τρίμηνα ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,5% ενώ η ανάπτυξη για το διάστημα 2015-2016 υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 2,1%, που ήταν ο μέσος όρος της περιόδου 2000-2008, πριν δηλ. από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν η χαλαρότερη νομισματική πολιτική, η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ και η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Εξελίξεις εντυπωσιακές συμβαίνουν και στην Ινδία. Ο πρωθυπουργός της γιγαντιαίας αυτής χώρας κ. Ναρέντρα Μόντι δρομολογεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, που συνίστανται κυρίως στην χαλάρωση των αυστηρών κανόνων για απολύσεις και στην δυσκολία δημιουργίας εργατικών συνδικάτων. "Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις αυτές, δήλωσε, η οικονομία θα περιέλθει σε στασιμότητα και οι επενδυτές θα στραφούν  αλλού".        

Και μόνον  στην μακάρια χώρα μας επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, πιστεύοντας ότι οι διαδηλώσεις μερικών χιλιάδων ατόμων στις πλατείες θα επηρεάσει τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα να λάβουν τις επιθυμητές για εμάς αποφάσεις, ενάντια στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις παγκοσμίως κρατούσες οικονομικές αντιλήψεις. Πολιτικολογούμε ακατάπαυστα, σαν να βρισκόμαστε σε μία ατέρμονα προεκλογική περίοδο. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο αντιμετωπίσθηκε με πρόσκαιρη επιτυχία από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατά βάση διά της αυξήσεως φόρων. Και ενώ οι φόροι αυτοί ήταν δυσβάστακτοι και η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων αμφίβολη, έρχεται η παρούσα κυβέρνηση να εξαγγείλει με δικές της προτάσεις περιεχόμενες σε κείμενο 47 σελίδων, νέες φορο-επιδρομές κατά της μεσαίας , κυρίως, τάξης. Ουδείς λόγος γίνεται για τον εξορθολογισμό της αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, την δημιουργία κλίματος φιλικού προς το επιχειρείν, την περιστολή της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση και βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της δικαιοσύνης, την πραγματοποίηση αναγκαίων θεσμικών μεταβολών για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος.        

Ο πρωθυπουργός, όμηρος των συνιστωσών της πολιτικής βαβέλ που λέγεται Σύριζα, είναι ανίκανος να δώσει τέρμα οικονομικά θανατηφόρο στην αβεβαιότητα που προέρχεται από την μη επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Το κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα αδυνατεί να διατυπώσει ολοκληρωμένη, πειστική λύση για την αντιμετώπιση της ρίζας του κακού, που είναι η ύπαρξη του πελατειακού κράτους και η συντεχνιακή δομή της ελληνικής οικονομίας. Υπό τις συνθήκες αυτές κάθε συζήτηση περί ανάπτυξης ακούγεται ως κακόγουστο αστείο. Ο ελληνικός λαός, αυτοπαγιδευόμενος με τις κατ’ επανάληψη λανθασμένες πολιτικές επιλογές του, βρίσκεται μέσα σε δύσκολα ανατρεπόμενες συνθήκες οικονομικού μαρασμού.    

* Email: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Στη μνήμη του Θαλή Κουτούπη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Ένα από τα βιβλία του Θαλή που είχα προλογίσει, το 1987, ήταν αυτό που είχε τίτλο «Η Διαφήμιση και τα μυστικά της»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Ας ξεκινήσουμε με μια θετική αισιόδοξη θεώρηση για το θεσμικό όργανο της Ένωσης, το μόνο που εκλέγεται από το 1979 με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους ευρωπαίους πολίτες

Οικονομία

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Μια ευρύχωρη δεξαμενή εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παραμένουν οι υπηρεσίες περιαγωγής (roaming)

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron