Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Χαμηλή ποιότητα διακυβέρνησης

Μία βασική λειτουργία της πολιτείας είναι να εξασφαλίζει την ύπαρξη "κράτους δικαίου’’. Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα προστατεύονται, οι συμβάσεις τηρούνται, η διαφθορά τιμωρείται.

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι είχε αποτελέσει μέρος της αποφάσεως του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και θα εφαρμοζόταν με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του δεύτερου μνημονίου. Δεν χρειαζόταν ένα νέο, βαρύτερο μνημόνιο για να συμβεί αυτό.
Είναι τοις πάσι γνωστό ότι είχε αποτελέσει μέρος της αποφάσεως του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και θα εφαρμοζόταν με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του δεύτερου μνημονίου. Δεν χρειαζόταν ένα νέο, βαρύτερο μνημόνιο για να συμβεί αυτό.

του  Κώστα Χριστίδη *

Με εμφανή πλέον τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της "σκληρής’’ διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – η πλήρης εικόνα των οποίων θα αποκαλυφθεί εν καιρώ – οι απολογητές της κυβέρνησης προβάλλουν τον εξής ισχυρισμό: ναι μεν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, όμως, με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα υπάρξει, "για πρώτη φορά’’, ρητή αναφορά στην "αναδιάρθρωση’’ του δημόσιου χρέους.

Επ’ αυτού, ας σημειωθούν οι εξής προκαταρκτικές παρατηρήσεις: πρώτον, προεκλογικά, ο Σύριζα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ομιλούσαν για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους  (και μάλιστα με ταυτόχρονη ακύρωση των μνημονίων), όχι για απλή αναδιάρθρωση που μπορεί να συνίσταται σε επιμήκυνση της διάρκειάς του, μείωση ή "κλείδωμα’’ επιτοκίων, παροχή περιόδου χάριτος κλπ. 

Δεύτερον, δεν είναι αληθές ότι αυτή η αναδιάρθρωση θα τεθεί στο τραπέζι για πρώτη φορά. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι είχε αποτελέσει μέρος της αποφάσεως του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και θα εφαρμοζόταν με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του δεύτερου μνημονίου. Δεν χρειαζόταν ένα νέο, βαρύτερο μνημόνιο για να συμβεί αυτό. 

Τρίτον, όπως έχουμε ξαναγράψει στην "Εστία’’ (17.07.15), το πραγματικό πρόβλημα είναι όχι το δημόσιο χρέος αλλά το δημόσιο έλλειμμα. Εάν δεν αντιμετωπισθεί το πραγματικό πρόβλημα, ακόμη και με πλήρη διαγραφή του χρέους, αυτό θα αρχίσει να επανα-δημιουργείται από την πρώτη στιγμή.    

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να παραθέσω το μεγαλύτερο μέρος από άρθρο του Ian Bremmer με τίτλο "Μία καλή κυβέρνηση μπορεί να νικήσει το κακό χρέος’’, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού TIME (με ημερομηνία 03.08.2015), σε δική μου μετάφραση. "Η μεγάλη χώρα που είναι βαθύτερα στο χρέος από την Ελλάδα είναι μία χώρα που πιθανόν δεν θα περιμένατε: η Ιαπωνία. Η σχέση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ είναι ένα ιλιγγιώδες 173%, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η αντίστοιχη σχέση της Ιαπωνίας; 246%  !

Ωστόσο, παρά τις μείζονες προκλήσεις, η Ιαπωνία έχει επιλογές και μία δυναμική οικονομία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν είναι το μέγεθος του χρέους που μετρά. Είναι η ικανότητα διαχείρισής του. Αυτό είναι ένα απόφθεγμα χρήσιμο να το θυμάται κάποιος όταν συγκρίνει το βάρος του δημόσιου χρέους μεταξύ δύο χωρών. [ … ]

Η Ιαπωνία, απλά, κυβερνάται καλύτερα από την Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις ποικίλουν για την έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και τον αντίκτυπο που το γεγονός αυτό έχει στην οικονομία της χώρας, αλλά στα τέλη του 2014 οι Έλληνες όφειλαν στο κράτος φορολογικές υποχρεώσεις 78 δις ευρώ περίπου. Αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε μία χώρα όπου τα φορολογικά έσοδα αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο σχεδόν του ΑΕΠ.

Μία βασική λειτουργία της πολιτείας είναι να εξασφαλίζει την ύπαρξη "κράτους δικαίου’’. Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα προστατεύονται, οι συμβάσεις τηρούνται, η διαφθορά τιμωρείται. Για το 2014, η έκθεση World Justice Project κατέταξε την Ιαπωνία στην 12η θέση παγκοσμίως ως προς την λειτουργία της δικαιοσύνης, μεταξύ του Καναδά και της Βρετανίας. Η Ελλάδα κατετάγη 32η, μεταξύ Γεωργίας και Ρουμανίας. Στην ίδια έκθεση, η Ιαπωνία κατετάγη στην 11η θέση ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ελλάδα στην 34η. Η Ελλάδα ήταν 49η ως προς την τάξη και την ασφάλεια, η Ιαπωνία 1η.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η Ιαπωνία μπορεί να διαχειρισθεί το χρέος της. Γι’ αυτό τον λόγο η απόδοση του δεκαετούς ιαπωνικού ομολόγου είναι περίπου 0,4% ενώ του ελληνικού είναι περίπου 11%.Είναι φθηνότερο και ευκολότερο για την Ιαπωνία να δανεισθεί ποσά για χρηματοδότηση αναπτυξιακών δαπανών, που βοηθούν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και την διαχείριση του χρέους.

Δεν είναι [κρίσιμο] το πόσο χρωστάς. Είναι εάν μπορείς να το διαχειρισθείς. Και αυτό εξαρτάται από την ποιότητα της κυβέρνησής σου.Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσουν πολλοί ως προς την ορθότητα της τελευταίας διαπίστωσης. Εάν προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε την ποιότητα  της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή φαίνεται κατ’ αρχάς από την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. 

Φαίνεται από την ανάθεση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους σε έναν ναρκισσευόμενο και συνεχώς αυτό-διαψευδόμενο υπουργό. Από την ανάθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε άλλον υπουργό, διαρκή θαυμαστή του Λένιν. 

Από την ανάθεση του τρίτου κατά σειρά πολιτειακού αξιώματος, της Προεδρίας της Βουλής, σε πρόσωπο με πρωτοφανώς υπεροπτική, αυταρχική και συγκρουσιακή συμπεριφορά. Η ανικανότητα ορθής επιλογής συνεργατών είναι καταφανής. Κατά τα λοιπά, σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η παιδεία και η υγεία, υπάρχει όχι απλώς στασιμότητα αλλά επιδείνωση και οπισθοδρόμηση.

Και ενώ η χώρα βυθίζεται σε κατάσταση γενικής παραλυσίας, η κυβερνητική παράταξη σπαράσσεται από εσωτερικές συγκρούσεις, αναμετρήσεις μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών και συνέδρια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Και ο φιλοευρωπαϊκός αντιπολιτευτικός χώρος, όμως, παρά την υπεύθυνη κοινοβουλευτική στάση του, χαρακτηρίζεται από σύγχυση και κατακερματισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να ελπίζει κανείς στην έναρξη μίας διαδικασίας ανόρθωσης της χώρας. 

*[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Στη μνήμη του Θαλή Κουτούπη

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Ένα από τα βιβλία του Θαλή που είχα προλογίσει, το 1987, ήταν αυτό που είχε τίτλο «Η Διαφήμιση και τα μυστικά της»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Ας ξεκινήσουμε με μια θετική αισιόδοξη θεώρηση για το θεσμικό όργανο της Ένωσης, το μόνο που εκλέγεται από το 1979 με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους ευρωπαίους πολίτες

Οικονομία

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Πάνω από 1,25 δισ.συνδρομητές σε υπηρεσίες περιαγωγής στο 2024

Μια ευρύχωρη δεξαμενή εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παραμένουν οι υπηρεσίες περιαγωγής (roaming)

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron