Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Ροβέρτος Σπυρόπουλος: Η ατολμία θα καταστρέψει την κοινωνική ασφάλιση

Αποκαλυπτική συνέντευξη του πρώην διοικητή του ΙΚΑ στον Αθανάσιο Χ. Παπανδρόπουλο, στην εκπομπή της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Στο επίπεδο αυτό, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει ότι «η ιδεοληπτική εμμονή μας για την μη υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και δομικών αλλαγών που έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί την βασική αιτία της διαπραγματευτικής μας αποτυχίας με τους θεσμούς.
Στο επίπεδο αυτό, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει ότι «η ιδεοληπτική εμμονή μας για την μη υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και δομικών αλλαγών που έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί την βασική αιτία της διαπραγματευτικής μας αποτυχίας με τους θεσμούς.

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

«Δρόμοι της Ανάπτυξης» είναι η εκπομπή που για έκτη χρονιά προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 9μμ στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι SBC, υπό την αιγίδα της ΕΕΔΕ, την οποία παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος και επιμελείται η Λίνα Τσαγκαράκη. 

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή αυτή, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή κυβέρνηση δείχνει μεγάλη ατολμία στην διαπραγμάτευσή της με τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό και το αποτέλεσμα θα είναι το 2018 το πρόβλημα να βρεθεί πάλι στο προσκήνιο, με μεγαλύτερη οξύτητα και αφόρητη πλέον δυσκολία ως προς την επίλυσή του».

Ο κ. Ρ.Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι «πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι οι καιροί αλλάζουν και μαζί με αυτούς μεταβάλλονται και οι παραγωγικές συνθήκες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν άρχιζε ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, είχαμε έναν συνταξιούχο για έξι εργαζόμενους. Ήταν μία ιδανική σχέση, η οποία σήμερα δεν υφίσταται. Στις μέρες μας 1,6 εργαζόμενοι πρέπει να συντηρούν 1 συνταξιούχο, την στιγμή που σε διεθνές επίπεδο η ιδανική σχέση είναι το λιγότερο 1 προς 3. Υπό παρόμοιες συνθήκες και με δεδομένη την άνοδο του προσδόκιμου ζωής, το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν αντέχει. Πρέπει να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων και να εξορθολογιστεί. Η λογιστική τακτική της μείωσης των συντάξεων χωρίς την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτίων της κρίσης του Ασφαλιστικού, είναι πέρα για πέρα αδιέξοδη».

Στο επίπεδο αυτό, ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει ότι «η ιδεοληπτική εμμονή μας για την μη υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και δομικών αλλαγών που έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί την βασική αιτία της διαπραγματευτικής μας αποτυχίας με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να τονιστούν ιδιαίτερα τα κομβικά θέματα που για καθαρά ιδεοληπτικούς λόγους δεν τολμήσαμε να θέσουμε στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς: 

α) Δεν τολμήσαμε να αποδεχθούμε την αναγκαιότητα προσαρμοστικής μετεξέλιξης του ισχύοντος ΣΚΑ από καθαρά αναδιανεμητικό σε ένα μεικτό σύστημα με αναδιανεμητικούς και ανταποδοτικούς συντελεστές. Και αυτό δεν το έπραξε η σημερινή κυβέρνηση διότι είναι νωπή η άρνησή της απέναντι στον νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, που τόλμησε αυτή την μετεξέλιξη με τον ν.3863/10, 

β) Δεν είχε το θάρρος να προτάξει ως εναλλακτική διέξοδο τον θεσμό της εθελοντικής συμπληρωματικής ασφάλισης με την πολιτική αποδοχή της δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων, 

γ) Η εμμονή της κυβέρνησης να προτάσσει την αύξηση εισφορών σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη, αρνούμενη να αξιολογήσει βιώσιμες προτάσεις για την δραστική μείωση όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον κ. Νεκτάριο στην λεγόμενη Επιτροπή Σοφών, 

δ) Η ατολμία της να θέσει και πάλι με ολοκληρωμένη και σθεναρή επιχειρηματολογία την άντληση πόρων από μία νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που σήμερα ανέρχονται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ για όλα τα ταμεία, με στόχο την ρεαλιστική είσπραξη 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση».

Υπό αυτές τις άτολμες διαπραγματεύσεις, επισημαίνει ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, είναι μοιραία η καταφυγή στην έσχατη λύση της μειώσεως των κύριων και επικουρικών συντάξεων, πράγμα που συνιστά μεγάλο ιστορικό λάθος. Ένα λάθος αποκλειστικά ιδεοληπτικού χαρακτήρα, που θα αποδειχθεί μοιραίο για την εγχώρια κοινωνική ασφάλιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ιατρός και Δικαστής

Από: EBR

Η ώσμωση μεταξύ των επιστημών είναι γνωστό φαινόμενο και η εισπήδηση των ιατρών στο χώρο της Νομικής, με παραδείγματα, όπως και των δικηγόρων στο χώρο της Ιατρικής είναι πολύ συνήθης

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Show me the money»: Το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα

«Show me the money»: Το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα

Μέσα σε περίπου δύο χρόνια η Ευρώπη κινδυνεύει να υποστεί τριπλό σοκ

Οικονομία

Αποκαλύπτοντας το αύριο:Επαναστατικές Τεχνολογίες που θα σχηματίσουν την επόμενη δεκαετία

Αποκαλύπτοντας το αύριο:Επαναστατικές Τεχνολογίες που θα σχηματίσουν την επόμενη δεκαετία

Καθώς μπαίνουμε σε μια νέα δεκαετία, ο τεχνολογικός κόσμος προετοιμάζεται να υποδεχθεί μια σειρά από επαναστατικές καινοτομίες που θα μετασχηματίσουν ριζικά τον τρόπο που ζούμε

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron