Edition: International | Greek

Αρχική » Διεθνή

WEF 2017: Το τέλος της παγκοσμιοποίησης δεν ήρθε ακόμα

Τα τελευταία χρόνια, η παγκοσμιοποίηση μείωσε το χάσμα του πλούτου μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ωστόσο στις δυτικές χώρες τροφοδότησε μια αυξανόμενη κρίση ανισότητας

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

μέγεθος [–] [+]
Στην πρώτη του εμφάνιση στο Νταβός, ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, υπερασπίστηκε τα οφέλη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και την δυνατότητά της να εξαλείφει τη φτώχεια.  «Είναι αλήθεια ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση δημιούργησε νέα προβλήματα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία ώστε να την διαγράψουμε εξ’ ολοκλήρου. Θα ήταν προτιμότερο να προσαρμοστούμε, να απορροφήσουμε τον όποιο αρνητικό αντίκτυπό της και να μεταφέρουμε τα οφέλη που προκύπτουν  σε όλες τις χώρες και όλα τα έθνη», δήλωσε. «Θα πρέπει να αναλάβουμε την υποχρέωση να καλλιεργήσουμε μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε. «Κανείς δεν πρόκειται να βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο».
Στην πρώτη του εμφάνιση στο Νταβός, ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, υπερασπίστηκε τα οφέλη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και την δυνατότητά της να εξαλείφει τη φτώχεια. «Είναι αλήθεια ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση δημιούργησε νέα προβλήματα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία ώστε να την διαγράψουμε εξ’ ολοκλήρου. Θα ήταν προτιμότερο να προσαρμοστούμε, να απορροφήσουμε τον όποιο αρνητικό αντίκτυπό της και να μεταφέρουμε τα οφέλη που προκύπτουν σε όλες τις χώρες και όλα τα έθνη», δήλωσε. «Θα πρέπει να αναλάβουμε την υποχρέωση να καλλιεργήσουμε μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε. «Κανείς δεν πρόκειται να βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Νταβός 2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Διεθνή

του Ceri Parker*

Δημιούργησε έναν κόσμο στον οποίο πίνουμε καφέ από τη Βραζιλία, φοράμε ρούχα ραμμένα στην Καμπότζη και χρησιμοποιούμε συσκευές που κατασκευάστηκαν στην Κίνα, χωρίς αυτό να μας προκαλεί κάποια αίσθηση. Ωστόσο πρόκειται πράγματι αυτό το σταθερό άνοιγμα των διεθνών αγορών να αντιστραφεί;

Στο Νταβός υπήρξε έντονη συζήτηση για το μέλλον της παγκοσμιοποίησης - και τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που βάλλεται από τα πυρά λαϊκιστών κάθε είδους. «Ίσως βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο όπου η παγκοσμιοποίηση φτάνει στο τέλος της και παίρνουν τη σκυτάλη ο επαρχιωτισμός και ο εθνικισμός» δήλωσε ο Ray Dalio, ιδρυτής της εταιρίας επενδύσεων Bridgewater Associates, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου Donald Trump. «Θα δούμε περισσότερο προστατευτισμό, ίσως και αντιστροφή της τάσης που υπήρχε τη δεκαετία του ’90 στις εμπορικές συμφωνίες και την παγκοσμιοποίηση», είπε. 

Παρόλα αυτά, υπήρξαν έντονες εκκλήσεις για ένα ανοιχτό μέλλον. Στην πρώτη του εμφάνιση στο Νταβός, ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, υπερασπίστηκε τα οφέλη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και την δυνατότητά της να εξαλείφει τη φτώχεια.  «Είναι αλήθεια ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση δημιούργησε νέα προβλήματα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία ώστε να την διαγράψουμε εξ’ ολοκλήρου. Θα ήταν προτιμότερο να προσαρμοστούμε, να απορροφήσουμε τον όποιο αρνητικό αντίκτυπό της και να μεταφέρουμε τα οφέλη που προκύπτουν  σε όλες τις χώρες και όλα τα έθνη», δήλωσε. «Θα πρέπει να αναλάβουμε την υποχρέωση να καλλιεργήσουμε μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε. «Κανείς δεν πρόκειται να βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο».

Ίσως απρόσμενα, τα λόγια του επανέλαβε και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Donald Trum. Ο Anthony Scaramucci, που πρόκειται να ηγηθεί του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Λευκού Οίκου, είπε: «Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν έναν κοινό σκοπό, γι’ αυτό θα πρέπει οι διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθούν ισχυρές. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε εμπορικό πόλεμο. Επιθυμούμε ομαλή διεξαγωγή ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου».

Η σημασία των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο πλουσιότερων χωρών, υπογραμμίστηκε και κατά την επίσκεψη του Jack Ma, ιδρυτή του κινεζικού διαδικτυακού κολοσσού Alibaba, στον πύργο του Trump. Μιλώντας στο Νταβός, ο Μa δήλωσε ότι η Αμερική ωφελήθηκε πάρα πολύ από την παγκοσμιοποίηση –αλλά και ότι σπατάλησε τον πλούτο της. 

Η Christine Lagarde, Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμφώνησε ότι τα κέρδη της παγκοσμιοποίησης έπρεπε να μοιραστούν ευρύτερα ώστε να καταφέρει να αποτελεί βιώσιμη επιλογή, υπενθυμίζοντας στο Νταβός ότι είχε προειδοποιήσει για τη συνέπεια του εκτροχιασμού λόγω της ανισότητας το 2013. Ωστόσο, με βάση τα λεγόμενα της, η λύση πια δεν είναι ούτε η οπισθοδρόμηση, ούτε η εσωστρέφεια. 

“Υπάρχουν 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ελπίζουν σε ένα καλύτερο εισόδημα ώστε να εξασφαλίζουν τα προς τα ζην ημερησίως. Το να εγκαταλείψουμε την παγκοσμιοποίηση και την προσπάθεια για ανάπτυξη είναι η χειρότερη δυνατή προσέγγιση. Το να πούμε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι αρνητική επειδή καταστρέφει την αγορά εργασίας είναι μια επιφανειακή απλούστευση για ένα θέμα που χρειάζεται πολύ αναλυτικότερη εξέταση και κατανόηση».

Η συγκεκριμένη άποψη διατυπώθηκε και από τον Henrique Meirelles, Υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας: «Ως σύνολο, η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί. Αν το εξετάσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το καθαρό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ θετικό».

Για τον Pier Carlo Padoan, τον Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, δεν τίθεται ζήτημα περισσότερης ή λιγότερης παγκοσμιοποίησης, αλλά ενός διαφορετικού και λιγότερο απρόβλεπτου μοντέλου, εφόσον κάποιες χώρες επέστρεψαν στον προστατευτισμό ενώ άλλες ακολούθησαν άλλη κατεύθυνση και απελευθέρωσαν τις αγορές τους. «Δεν θεωρώ ότι βγαίνουμε από την εποχή της παγκοσμιοποίησης, πιστεύω ότι εισερχόμαστε σε ένα νέο στάδιο διεθνών σχέσεων όπου οι εθνικές πολιτικές θα διαμορφώσουν το πώς τελικά εξελίσσεται η παγκοσμιοποίηση».

*Commissioning Editor, Agenda, World Economic Forum
**Πρώτη δημοσίευση στο www.weforum.org

Ευρώπη

Ενημέρωση Δ. Παπαδημούλη στο ΕΚ, σχετικά με τη νομική αναγνώριση φύλου στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον μεταξύ των κρατών-μελών, που είναι εναρμονισμένα με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Οικονομία

Το μέλλον μιας δίκαιης ανάπτυξης

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανανεωμένο και πιο έντονο από ποτέ άλλοτε στα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο για μας, το πιο σημαντικό είναι ότι, αυτή η χρονιά που διανύουμε, είναι η τελευταία χρονιά για τη χώρα μας σε καθεστώς μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα είναι, θα έλεγα, και η πιο κρίσιμη χρονιά

Γνώμη

Για μια πολιτιστική Ευρώπη

Από: Athanase Papandropoulos

Την ώρα που οι γελωτοποιοί του λαϊκισμού προσπαθούν να διαλύσουν την Ευρώπη για να επιβιώσουν πολιτικά εις βάρος των κορόϊδων, οι σκεπτόμενοι Ευρωπαίοι καλά θα έκαναν να έδιναν στον πολιτισμό και την κουλτούρα την θέση που θα έπρεπε να έχουν σε κάθε ανοικτή κοινωνία

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 4/2017 2017

Τρέχον Τεύχος

4/2017 2017

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2017. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron