Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Η Μεσαία τάξη και το…«μάρμαρο»

Η βόμβα στο Κορδελιό δεν είναι τίποτα μπροστά στην βόμβα πάνω στην οποία βρίσκεται η Ελληνική οικονομία και λέγεται «χρέος»!

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

μέγεθος [–] [+]
Πάνω από 850.000 Έλληνες βρίσκονται ήδη με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς προοπτική ευνοϊκής ρύθμισης λόγω μνημονιακών  δεσμεύσεων, εργοδότες  χρωστάνε σε εργαζόμενους 4 και 5μήνες, τιμολόγια αγοράς μένουν απλήρωτα, ενοίκια δεν πληρώνονται, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 107 δις ευρώ (το 45% των συνολικών δηλαδή χορηγήσεων). Περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν πληρώνονται εμπρόθεσμα, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τα απλήρωτα ενοίκια και τα ανεξόφλητα τιμολόγια. Ο αριθμός των οφειλετών ξεπερνάει τα τέσσερα εκατομμύρια. Από αυτούς 1.6 εκ. θα υποστούν άμεσα τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας ενώ το 850.000 τα έχουν ήδη υποστεί!
Πάνω από 850.000 Έλληνες βρίσκονται ήδη με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς προοπτική ευνοϊκής ρύθμισης λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, εργοδότες χρωστάνε σε εργαζόμενους 4 και 5μήνες, τιμολόγια αγοράς μένουν απλήρωτα, ενοίκια δεν πληρώνονται, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 107 δις ευρώ (το 45% των συνολικών δηλαδή χορηγήσεων). Περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν πληρώνονται εμπρόθεσμα, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τα απλήρωτα ενοίκια και τα ανεξόφλητα τιμολόγια. Ο αριθμός των οφειλετών ξεπερνάει τα τέσσερα εκατομμύρια. Από αυτούς 1.6 εκ. θα υποστούν άμεσα τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας ενώ το 850.000 τα έχουν ήδη υποστεί!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

του Φάνη Ζουρόπουλου*

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φθάνουν στα 240 δις ευρώ (!) και κάθε μήνα ο λογαριασμός φουσκώνει με ρυθμό 2 δις ευρώ… Το πρόβλημα έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, παρ’ όλο που πλήρης εικόνα δεν υπάρχει. Όμως:

Στην εφορία οι οφειλέτες ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια, ενώ στα ασφαλίστηκα ταμεία αυτοί που χρωστούν  πάνω  από 5000 ευρώ είναι περίπου 315.000. Δηλαδή, ένας στους δυο φορολογούμενους δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα, ενώ όσοι δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα εκτιμάται ότι είναι πάνω από 1.000.000 (γιατί δεν έχουν αποτυπωθεί αυτοί που χρωστάνε κάτω από 5.000 που είναι τριπλάσιοι από τους πάνω).

Πάνω από 850.000 Έλληνες βρίσκονται ήδη με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς προοπτική ευνοϊκής ρύθμισης λόγω μνημονιακών  δεσμεύσεων, εργοδότες  χρωστάνε σε εργαζόμενους 4 και 5μήνες, τιμολόγια αγοράς μένουν απλήρωτα, ενοίκια δεν πληρώνονται, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 107 δις ευρώ (το 45% των συνολικών δηλαδή χορηγήσεων). Περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν πληρώνονται εμπρόθεσμα, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τα απλήρωτα ενοίκια και τα ανεξόφλητα τιμολόγια. Ο αριθμός των οφειλετών ξεπερνάει τα τέσσερα εκατομμύρια. Από αυτούς 1.6 εκ. θα υποστούν άμεσα τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας ενώ το 850.000 τα έχουν ήδη υποστεί!

Το πραγματικό μέγεθος των ληξιπρόθεσμων  οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται στα 27-28 δις, πλήρη εικόνα όμως θα έχει το ΚΕΑΟ τους επόμενους μήνες. Για τους επιτηδευματίες με χρέη στα ταμεία, το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς στερούνται τα δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και συνταξιοδοτήσεως. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους ελευθέρους επαγγελματίες και στα νοικοκυριά που έχουν εκταμιεύσει καταναλωτικά δάνεια, την εποχή που οι τράπεζες τα έδιναν με την επίδειξη μόνο του εκκαθαριστικού της εφορίας!

Από τα 108 δις ευρώ των «κόκκινων» δανείων τα 47.7 δις ευρώ (δηλαδή το 44%) έχει ήδη καταγγελθεί, ενώ το 28%  (30 περίπου δις) βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Δηλαδή, όλοι χρωστούν σε όλους και όλοι μαζί στο κράτος!

Οι μόνοι που πληρώνονται κανονικά –μέχρι σήμερα-είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, που φθάνουν γύρω στα 3.5 εκ. και αποτελούν «τον στρατό» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που τον φροντίζουν σαν τα μάτια τους!

Τι θα γίνει με όλα αυτά τα τεράστια χρέη; Κάνεις δεν μπορεί να πει κάτι επίσημο από τους «οικονομικούς εγκεφάλους» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έστω για κάποιο πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών μέχρι κάποια ημερομηνία. Ούτε μάλλον σκέπτονται κάτι για την πολύπαθη μεσαία τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Αντίθετα δείχνουν να επιδιώκουν την «εξαφάνιση» της, και την ηθελημένη φτωχοποίηση της. Τα πράγματα δείχνουν όμως, ότι  κάτι άρχισε να κινείται, γιατί δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση. Όταν γυρνάω στις αγορές και τα άδεια μαγαζιά, βλέπω το μάτι των επαγγελματιών να έχει αγριέψει. Και όταν η μεσαία τάξη αγριεύει, τα πράγματα δεν είναι αστεία…

Δεν σπάνε τζάμια αυτοί, ούτε κλείνουν δρόμους, δεν έχουν τέτοια κουλτούρα, απλά χρειάζονται να συντονισθούν. Και τότε τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους κράτιστες που τους έχουν «καβαλήσει» στο σβέρκο, για να πληρώνουν τον «στρατό» τους. 

Μιλώντας με πολλούς ανθρώπους της μεσαίας τάξης, μετά το φιάσκο με τα μπλοκάκια και τις ασφαλιστικές εισφορές, εισπράττω την πεποίθησή τους ότι έχουν πλήρως αντιληφθεί ότι δεν είναι απλώς «θύματα» μιας κρίσης, άλλα θύματα μιας συνειδητής και σχεδιασμένης απόφασης να πληρώσουν αυτοί  τη ζημιά. Μιας απόφασης που δεν ήλθε «απ’ έξω» με υπόδειξη των ξένων δανειστών, αλλά σχεδιάστηκε εδώ τα τελευταία δύο χρόνια από την εθνικολαϊκιστική ελίτ της εξουσίας, που δεν θέλει επ’ ουδενί να «πειράξει» την δική της εκλογική πελατεία!
Και όσο περισσότεροι το κατανοούν αυτό, τόσο μεγαλώνει ο θυμός της μεσαίας τάξης για τις ΣΥΡΙΖΑΪΚΕΣ επιλογές να πληρώσει -και πάλι-αυτή «το μάρμαρο». Την αντίδρασή της δεν μπορεί ακόμα να την προβλέψει κανείς,  οι δημοσκοπήσεις απλά αποτυπώνουν  την έντονη δυσαρέσκεια. Ότι και να συμβεί πάντως, δεν θα ήθελα να ήμουν ούτε ψύλλος στην πλάτη της Συριζανελικής συμμορίας!

* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Τ. Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου

Ευρώπη

ΦΠΑ: μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ, λιγότερη γραφειοκρατία για τις μικρές επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα νέους κανόνες για να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο φορολογικό περιβάλλον που θα στηρίξει την ανάπτυξη των ΜΜΕ

Οικονομία

25,000 μονάδες ’’χάρτινου πλούτου’’;

Ζούμε ιστορικές στιγμές στην παγκόσμια Οικονομία. Ο δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου στην Wall Street, ο περίφημος Dow Jones, ξεπερνάει το ένα ρεκορ μετά το άλλο

Γνώμη

Οι διαχρονικοί εχθροί του επιχειρείν στην Ελλάδα

Από: EBR

Το αντιεπιχειρηματικό πνεύμα στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης έχει συγκεκριμένη αφετηρία και πολύ επώνυμο πρωτεργάτη

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 5/2017 2017

Τρέχον Τεύχος

5/2017 2017

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron