Edition: International | Greek

Αρχική » Οικονομία

Η βιομηχανία τροφίμων και το περιβάλλον

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων συμμετέχει ενεργά σε σημαντικό έργο περιορισμού των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στον κλάδο των τροφίμων

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

μέγεθος [–] [+]
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, από ελληνικής πλευράς, στο έργο συμμετέχουν οι επιχειρήσεις Αττική Μελισσοκομική-Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ, Γ. Καλλιμάνης ΑΕ, Ε.Ι. Παπαδόπουλος ΑΕ, Ελαΐς-Unilever Hellas ΑΕ, Ακτίνα ΑΕ. Συντονιστής στα θέματα ενέργειας του προγράμματος είναι η βιομηχανία Γιώτης ΑΕ, στην οποία έγινε και ειδική έρευνα μέτρησης των ενεργειακών της επιδόσεων. Ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα έχουν επίσης το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι εταιρείες Αφοι Κοντζόγλου ΑΕ και Biochem Αρβανιτίδης ΑΕ, καθώς και ιταλικοί οργανισμοί του κλάδου ειδών διατροφής.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, από ελληνικής πλευράς, στο έργο συμμετέχουν οι επιχειρήσεις Αττική Μελισσοκομική-Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ, Γ. Καλλιμάνης ΑΕ, Ε.Ι. Παπαδόπουλος ΑΕ, Ελαΐς-Unilever Hellas ΑΕ, Ακτίνα ΑΕ. Συντονιστής στα θέματα ενέργειας του προγράμματος είναι η βιομηχανία Γιώτης ΑΕ, στην οποία έγινε και ειδική έρευνα μέτρησης των ενεργειακών της επιδόσεων. Ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα έχουν επίσης το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι εταιρείες Αφοι Κοντζόγλου ΑΕ και Biochem Αρβανιτίδης ΑΕ, καθώς και ιταλικοί οργανισμοί του κλάδου ειδών διατροφής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Οικονομία

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, συμμετέχοντας σε δράσεις που στόχο έχουν την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος», τονίζει η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κυρία Βάσω Παπαδημητρίου. 

Εξηγεί επίσης γιατί ο ΣΕΒΤ συμμετέχει στο κοινοτικό σχέδιο Life Foodprint. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, στο οποίο λαμβάνουν μέρος οκτώ εταίροι από δύο ευρωπαϊκές χώρες, δύο Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων Τροφίμων, τέσσερις επιχειρήσεις και δύο πανεπιστήμια. Στόχος του έργου είναι ο περιορισμός των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον κλάδο των τροφίμων. 

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ολόκληρη την τροφική αλυσσίδα –από την παραγωγή των πρώτων υλών μέχρι τον καταναλωτή–, το έργο αναπτύσσει στρατηγικές και εργαλεία για την μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, συμβάλλοντας, αφ’ ενός, στην προστασία του περιβάλλοντος και, αφ’ ετέρου, στην αύξηση της βιωσιμότητας του κλάδου με την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, από ελληνικής πλευράς, στο έργο συμμετέχουν οι επιχειρήσεις Αττική Μελισσοκομική-Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ, Γ. Καλλιμάνης ΑΕ, Ε.Ι. Παπαδόπουλος ΑΕ, Ελαΐς-Unilever Hellas ΑΕ, Ακτίνα ΑΕ. Συντονιστής στα θέματα ενέργειας του προγράμματος είναι η βιομηχανία Γιώτης ΑΕ, στην οποία έγινε και ειδική έρευνα μέτρησης των ενεργειακών της επιδόσεων. Ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα έχουν επίσης το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι εταιρείες Αφοι Κοντζόγλου ΑΕ και Biochem Αρβανιτίδης ΑΕ, καθώς και ιταλικοί οργανισμοί του κλάδου ειδών διατροφής. 

Ας σημειωθεί ότι ο ΣΕΒΤ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, ισχυροποίησε την συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, εδράζοντας στην στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης. Ιδιαίτερα σημαντική στην διάρκεια του 2016 για τον Σύνδεσμο ήταν η από πλευράς του συγκρότηση της Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφορίας, για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων σύγχρονων και αναδυόμενων επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων, καθώς και η διοργάνωση με μεγάλη επιτυχία για έκτη συνεχή χρονιά του Εθνικού Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Ecotrophelia.

Μπορούμε έτσι να πούμε με πιο απλά λόγια ότι ο ΣΕΒΤ συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες καινοτομίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ανοίγοντας ταυτοχρόνως και νέους δρόμους ανάπτυξης.


Ευρώπη

Καινοτομία στην ΕΕ: ανάγκη μεγαλύτερης προόδου

Οι περσινές επιδόσεις της ΕΕ όσον αφορά την καινοτομία συνέχισαν να βελτιώνονται παρά τη μάλλον άνιση πρόοδο που παρατηρήθηκε ανά την Ευρώπη.

Οικονομία

To ’αγκάθι’ Μαρινόπουλος για την βιομηχανία τροφιμών

Σοβαρό το πρόβλημα των προμηθευτών, που πλήρωσαν στο κράτος το 100% της αξίας των προϊόντων που πούλησαν, αλλά εισέπραξαν μόνον το 50% μετά το «κούρεμα»

Γνώμη

Σοσιαλισμός έναντι Κομμουνισμού

Από: EBR

Ο Κ. Μαρξ και ο Φρ. Ένγκελς, αντιλαμβάνονται τον σοσιαλισμό ως κατώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού. Ο σοσιαλισμός ουδέποτε οικοδομήθηκε -παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των λαών

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 2/2017 2017

Τρέχον Τεύχος

2/2017 2017

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2017. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron