Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

5 τρόποι για την καταπολέμηση του λαϊκισμού

Η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό είναι η ενεργή κυβερνητική πολιτική. Χρειαζόμαστε περισσότερο και καλύτερο «έξυπνο φιλελευθερισμό»

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

μέγεθος [–] [+]
Η συνεχής ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και σχετικών θέσεων εργασίας είναι απίθανο να σταματήσει. Αν και είναι πιθανό ότι οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν την πεπατημένη στο περιθώριο της οικονομικής δραστηριότητας, είναι πιθανότερο ότι στο μέλλον, όπως και στο παρελθόν, οι περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν εργασία θα καταφέρουν να βρουν μια δουλειά.
Η συνεχής ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και σχετικών θέσεων εργασίας είναι απίθανο να σταματήσει. Αν και είναι πιθανό ότι οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν την πεπατημένη στο περιθώριο της οικονομικής δραστηριότητας, είναι πιθανότερο ότι στο μέλλον, όπως και στο παρελθόν, οι περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν εργασία θα καταφέρουν να βρουν μια δουλειά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

του Bernard Wasow*
Μετάφραση της Αλεξάνδρας Κτίστη

Το υφιστάμενο κύμα του δεξιού λαϊκισμού θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένας συνδυασμός ξενοφοβίας με τη νοσταλγία για ένα εξιδανικευμένο παρελθόν. 

Η ίδια παλιά ιστορία

Σε μερικές γενιές από σήμερα, οι περισσότερες από τις σημερινές μορφές εργασίας θα εκλείψουν. Ο κόσμος της εργασίας, όπως τον γνωρίζουμε, θα είναι πολύ διαφορετικός. Πρέπει από τώρα να ξεκινήσουμε να μοιραζόμαστε τις λιγοστές θέσεις εργασίας που εξακολουθούν να υπάρχουν, μετακινώντας ανθρώπους από το εργατικό δυναμικό είτε μέσα από περιορισμένη εργάσιμη εβδομάδα, είτε με πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης πρέπει να κατανέμονται.

Θα μπορούσαμε (αδιανόητα) να φανταστούμε αυτή τη συζήτηση εκατέρωθεν του Βόρειου Ατλαντικού κατά το έτος 1700. Καθώς πλησίαζε η βιομηχανική επανάσταση, περισσότερα από τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού εργαζόταν στη γεωργία. Πολλοί από τους εναπομείναντες εργαζόμενους ήταν σιδηρουργοί, αμαξάδες ή ασχολούνταν με άλλες εργασίες που σχετίζονταν στενά με την καλλιέργεια τροφίμων και πρώτων υλών.

Η προειδοποίηση για εξαφάνιση θέσεων εργασίας θα ήταν σωστή. Σήμερα, σε κάθε προηγμένη οικονομία του κόσμου, λιγότεροι από έναν στους δέκα εργαζόμενους απασχολούνται στη γεωργία. Ωστόσο, η ριζική μείωση της σπουδαιότητας των θέσεων εργασίας στη γεωργία δεν τερμάτισε τις ευκαιρίες απασχόλησης ευρύτερα.

Νοσταλγική ξενοφοβία

Η αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού προήλθε, βεβαίως, από την αύξηση των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία και άλλων επαγγελμάτων που εμφανίστηκαν το 1700, μαζί με τη μετανάστευση και την αστικοποίηση.

Από την άλλη, οι τεχνολογικές μεταβολές στην παραγωγή δεν σκότωσαν την απασχόληση, καθώς οι εργαζόμενοι προέβλεψαν ότι η μηχανοποίηση θα αντικαθιστούσε την εξειδικευμένη εργασία στην αγγλική κλωστοϋφαντουργία.

Οι Λουδίτες των αρχών του 19ου αιώνα είχαν δίκιο για την απώλεια πολλών από τις δουλειές τους, αλλά έκαναν λάθος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εργαζομένων στην ολοένα και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη βιομηχανική οικονομία.

Αυτά τα ιστορικά γεγονότα αποτελούν κοινή γνώση. Ωστόσο, η «νοσταλγική ξενοφοβία» (δεξιός λαϊκισμός) που σαρώνει τον προηγμένο κόσμο καλλιεργεί και τροφοδοτεί πολλές από τις ίδιες ελπίδες και φόβους όπως οι προηγούμενες αντιδράσεις στην οικονομική και δημογραφική αλλαγή.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι δυτικές δημοκρατίες είναι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων οικογενειών που κοιτάζουν προς τα πίσω για να βρουν το εξιδανικευμένο μοντέλο τους για το μέλλον.

Ο θαυμαστός νέος κόσμος των personal trainers 

Κανείς το 1700 δεν θα πίστευε ότι το 2014 θα υπήρχαν περισσότερες δουλειές, στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυτή της «ανάπτυξης λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη σχεδίαση υπολογιστικών προγραμμάτων» από ότι στην «αγροτική εργασία» (1,1 εκατομμύρια έναντι 0,8 εκατομμυρίου). 

Κανείς το 1700 δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι ακριβώς έκαναν αυτοί οι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Το λεξιλόγιο για την περιγραφή αυτών των θέσεων εργασίας δεν είχε καν εφευρεθεί τότε. 

Πράγματι, το Γραφείο Στατιστικών για την Εργασία των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπει ότι μεταξύ του 2014 και του 2024, η συνολική απασχόληση στις ΗΠΑ όσον αφορά στις θέσεις εργασίας που περιγράφονται ως «εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας» συν τους «εργαζόμενους υλοτομίας» θα μειωθεί κατά 50.000, ενώ οι θέσεις εργασίας που περιγράφονται ως «σχεδιαστές λογισμικού» συν τους «εκπαιδευτές γυμναστικής» θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 200.000.

Έχοντας περάσει το σημείο όπου υπάρχουν περισσότεροι σχεδιαστές λογισμικού από τους γεωργούς, είμαστε σε καλό δρόμο για να γίνουμε μια οικονομία με πιο πολλούς personal trainers από ότι εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας.

Η συνεχής ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και σχετικών θέσεων εργασίας είναι απίθανο να σταματήσει. Αν και είναι πιθανό ότι οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν την πεπατημένη στο περιθώριο της οικονομικής δραστηριότητας, είναι πιθανότερο ότι στο μέλλον, όπως και στο παρελθόν, οι περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν εργασία θα καταφέρουν να βρουν μια δουλειά.

Πώς λοιπόν μπορεί να βελτιωθεί η αγωνία εκείνων που βρίσκονται στα ευαίσθητα τμήματα της οικονομίας και τις φθίνουσες οικονομικά περιφέρειες πριν στραφούν σε επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων και στον ενθουσιασμό για φανταστικές επιστροφές στο μέλλον;

Δώστε μας τη θρησκεία του παρελθόντος

Η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό είναι η ενεργή κυβερνητική πολιτική. Χρειαζόμαστε περισσότερο και καλύτερο φιλελευθερισμό.

1. Σεβασμός στα πραγματικά προβλήματα

Οι θέσεις εργασίας των γονέων συχνά δεν υπάρχουν πλέον όταν τα παιδιά τους έρχονται στην ίδια ηλικία αναζητώντας εργασία. Το εισόδημα γίνεται ολοένα και περισσότερο συγκεντρωμένο στην κορυφή της κατανομής του εισοδήματος. Ολόκληρες περιοχές μειώνονται μαζί με τις οικονομικές τους βάσεις. Αυτά τα πραγματικά φαινόμενα δημιουργούν πραγματικές δυσκολίες.

Και ενώ μπορεί να είναι αλήθεια ότι ο φυλετισμός ή ο ρατσισμός είναι η φυσική κατάσταση της ανθρώπινης ψυχής, υπάρχουν ωστόσο μυριάδες παραδείγματα πολιτιστικών, εθνικών και γενετικών μιγμάτων που αναπτύχθηκαν και εμπλούτισαν τον κόσμο. Έτσι, όταν οι άνθρωποι φέρονται άσχημα, πρέπει να υποθέσουμε ότι έχουν πραγματικά παράπονα, ακόμη και αν δεν έχουν χρήσιμες συνταγές.

2. Το βλέμμα στο μέλλον

Η πολιτική θα πρέπει να στηρίξει τη νέα «διαμόρφωση ανθρώπινου κεφαλαίου» έναντι της διατήρησης των ιστορικών δραστηριοτήτων. Η υγεία και η εκπαίδευση είναι απαραίτητες για την προσαρμογή στις προκλήσεις. Η ευέλικτη προσαρμογή των πολιτών στην αλλαγή πρέπει να είναι ο στόχος της πολιτικής, όχι η αντίσταση στην αλλαγή.

3. Υποστήριξη των πολιτών όσο μεγαλώνουν

Καθώς το προσδόκιμο ζωής και τα έτη εκπαίδευσης αυξάνονται, η υποστήριξη των ατόμων και των οικογενειών πρέπει να είναι διαθέσιμη σε άτομα πιο ηλικιωμένα συγκριτικά με το παρελθόν.

4. Προετοιμασία για αλλαγή και ενότητα

Η γενική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να προετοιμάζει περισσότερο τους εργαζομένους για κοινωνικές προκλήσεις (όπως το πώς να αλληλοεπιδρούν με τους ανθρώπους σε μια ποικιλόμορφη κοινωνία) και λιγότερο για σωματικές προκλήσεις (ειδικά χειροτεχνήματα και δεξιότητες) από ό, τι στο παρελθόν.

5. Ανταπόδοση των κερδών

Η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η παροχή συμβουλευτικής, η οικογενειακή άδεια, η υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να επεκταθούν, πρέπει να χρηματοδοτούνται από προοδευτικούς φόρους οι οποίοι επιβαρύνουν περισσότερο εκείνους που ωφελούνται περισσότερο από τις οικονομικές τάσεις.

Σήμερα, αυτοί αποτελούν τους πιο πλούσιους.

*Ο Bernard Wasow ζει στο Μεξικό και είναι πρώην καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
**Πρώτη δημοσίευση στο www.theglobalist.com

Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει το πλεονέκτημά της στην καινοτομία

Ο ευρωπαϊκός πίνακας αποτελεσμάτων καινοτομίας του 2018, που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Επιτροπή, δείχνει ότι οι επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία συνεχίζουν να βελτιώνονται αλλά απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε παγκόσμια κλίμακα

Οικονομία

Πως θα υπάρξουν καλές δουλειές με καλούς μισθούς

Ενώ η φύση της εργασίας αλλάζει, κάτι δεν πάει καλά με την ποιότητα και την αμοιβή της

Γνώμη

Για μια Ελλάδα ανοικτών οριζόντων

Από: EBR

Η πρόκληση για την εξερεύνηση νέων οριζόντων, εντός και εκτός συνόρων, είναι το μόνο αντίδοτο για την νεανική παραίτηση ή ποικιλόμορφες ανομίες

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 2/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

2/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron