Edition: International | Greek

Αρχική » Ευρώπη

Καρτέλ από γερμανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων διερευνά η BaFin

Έρευνες για το κατά πόσον η Volkswagen και η Daimler απέτυχαν να ενημερώσουν καταλλήλως τους επενδυτές διεξήγαγε η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

μέγεθος [–] [+]
Κορυφαίες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα που ανέρχονται στο 5% των ετήσιων εσόδων τους, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε καρτέλ.
Κορυφαίες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα που ανέρχονται στο 5% των ετήσιων εσόδων τους, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε καρτέλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ευρώπη

Έρευνες για το κατά πόσον η Volkswagen και η Daimler απέτυχαν να ενημερώσουν καταλλήλως τους επενδυτές διεξήγαγε η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας (7 Αυγούστου), μετά από αναφορές, οι οποίες κάνουν λόγο για μυστικές συνομιλίες με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που θα μπορούσαν αφορούν τη δημιουργία καρτέλ.

«Ειδικότερα, εξετάζεται αν η VW και η Daimler τήρησαν την υποχρέωσή τους να ενημερώσουν τις αγορές, ύστερα από την υποτιθέμενη αναφορά τους στις αρμόδιες αρχές», δήλωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εποπτικής Χρηματοοικονομικής Αρχής (BaFin) στην εφημερίδα AFP, επιβεβαιώνοντας σχετική έκθεση που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η παρέμβαση της BaFin επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη δική της έρευνα σχετικά με το κατά πόσον ήταν νόμιμες οι συνομιλίες μεταξύ Γερμανών κατασκευαστών.

Σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, η VW και οι θυγατρικές της Audi και Porsche συνεργάστηκαν με τη Daimler και τη BMW της Mercedes-Benz, κάνοντας συμφωνίες για τα τεχνικά θέματα, τις λεπτομέρειες των αγορών και του μάρκετινγκ, ακόμη και σε τομείς που αφορούν στα επίπεδα των ρύπων.

Οι συμφωνίες σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται να οδήγησαν στο σκάνδαλο για τις εκπομπές ρύπων από οχήματα ντίζελ που από το 2015 έχει κοστίσει στην VW δεκάδες δις ευρώ σε πρόστιμα και αποζημιώσεις.

Επιπλέον, οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν έγκαιρα τους επενδυτές για κάθε πληροφορία που μπορεί να επηρεάσει την αξία των μετοχών τους.

Ωστόσο, τόσο η VW, όσο και η Daimler επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς που τις θέλουν να αποκρύπτουν τις συνομιλίες από τις αρχές ανταγωνισμού ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Από την πλευρά της, η BMW φαίνεται να μην έχει αναμειχθεί στις εν λόγω συνομιλίες και ως εκ τούτου η BaFin δεν πραγματοποίησε σχετική έρευνα στην εταιρεία αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες επιχειρήσεις που παραδέχονται μη ανταγωνιστική συμπεριφορά, αποφεύγουν συνήθως τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕ.

Οι πρόσφατες αλλαγές στο γερμανικό δίκαιο καταδεικνύουν ότι η BaFin μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τις αρχές σχετικά με τις ad hoc ειδοποιήσεις προς τους επενδυτές.

Ειδικότερα, τα πρόστιμα μπορούν να ανέλθουν μέχρι 5% των ετήσιων εσόδων μιας επιχείρησης – ποσό που θα μπορούσε να φθάσει στα δισεκατομμύρια για μεγαθήρια όπως η VW ή η Daimler.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρυθμιστικής αρχής δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν ήταν ακόμη σαφές, εάν οποιαδήποτε παράβαση θα αντιμετωπιζόταν με βάση την παλιά ή την καινούρια νομοθεσία.

Πρόσφατα, η Deutsche Bank κατέβαλε πρόστιμο ύψους € 550.000, επειδή δεν ενημέρωσε τις αγορές, στο πλαίσιο λειτουργίας του προηγούμενου συστήματος.

*Αναδημοσίευση από EurActiv.gr

Ευρώπη

256 δισ. ευρώ σε επενδύσεις μέσω του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αυτήν την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αναμένεται να κινητοποιήσει 256,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις

Οικονομία

Η εποχή των ανορθόδοξων οικονομικών

Μάθαμε στην Οικονομική Θεωρία ότι ''κανονικά'' ,τα χαμηλά επιτόκια προκαλούν ζήτηση χρήματος για επενδύσεις. Αυτό δεν συμβαίνει για πολλά χρόνια τώρα και το ζούμε, το βιώνουμε καθημερινά (όχι μόνο στην Ελλάδα όπως έτσι νομίζουν μερικοί)

Γνώμη

Η άλλη άποψη για την Ιερουσαλήμ

Από: EBR

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ από τον Πρόεδρο Trump απλώς επιβεβαίωσε μια πολιτική και ιστορική πραγματικότητα

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 5/2017 2017

Τρέχον Τεύχος

5/2017 2017

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2017. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron