Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Διάλογος με έναν οικονομολόγο

Αγαπητέ μου, ο Oscar Wilde είχε πει ότι ο καλύτερος τρόπος να νικήσεις τον πειρασμό είναι να … υποχωρήσεις σε αυτόν!

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

μέγεθος [–] [+]
Η μείωση της ανεργίας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες περίπου οφείλεται στην ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης, στην πτώση του επιπέδου των μισθών και στην φυγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, και μάλιστα νέων επιστημόνων, στο εξωτερικό. Διατηρήσιμη ανάπτυξη και αντίστοιχη μείωση της ανεργίας χωρίς παραγωγικές επενδύσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, δηλ. οι τόσον αναγκαίες επενδύσεις, μειώθηκε κατά 17,1% (!).  Και αυτός καθ’ ον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώριμες οικονομίες, όπως Ισπανία, Ιταλία κ.α., σημειώνουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3%, πράγμα που σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών αυτών διευρύνεται.
Η μείωση της ανεργίας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες περίπου οφείλεται στην ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης, στην πτώση του επιπέδου των μισθών και στην φυγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, και μάλιστα νέων επιστημόνων, στο εξωτερικό. Διατηρήσιμη ανάπτυξη και αντίστοιχη μείωση της ανεργίας χωρίς παραγωγικές επενδύσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, δηλ. οι τόσον αναγκαίες επενδύσεις, μειώθηκε κατά 17,1% (!). Και αυτός καθ’ ον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώριμες οικονομίες, όπως Ισπανία, Ιταλία κ.α., σημειώνουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3%, πράγμα που σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών αυτών διευρύνεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

του Κώστα Χριστίδη*

-Κύριε οικονομολόγε, μετά από τόσα χρόνια κρίσης η οικονομία έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Διαβάζουμε ότι μπήκαμε πλέον στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται, σημαντικές επενδύσεις είναι προ των θυρών. Δεν πρέπει αυτά να πιστωθούν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά στον κ. Τσίπρα; 
-Πράγματι, στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017 σημειώθηκαν κάποιοι ρυθμοί ανάπτυξης, πιο αναιμικοί από τους προβλεπόμενους (το 2014) για την περίοδο 2015-2017. Στην πραγματικότητα χάθηκε, οριστικά και αμετάκλητα, ποσόν τουλάχιστον 10 δις ευρώ εξαιτίας της μετατροπής της προβλεπομένης ανάπτυξης σε ύφεση - λόγω «σκληρής διαπραγμάτευσης», τυχοδιωκτικού δημοψηφίσματος, ανικανότητας προσέλκυσης νέων επενδύσεων, καταβαράθρωσης της εμπιστοσύνης. Όχι μόνο δεν πιστώνεται με την όποια ανάπτυξη ο κ. Τσίπρας, αλλά είναι βαρύτατα χρεωμένος προσωπικά, αυτός και η κυβέρνησή του.
-Για την ανεργία δεν μου είπατε.
-Η μείωση της ανεργίας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες περίπου οφείλεται στην ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης, στην πτώση του επιπέδου των μισθών και στην φυγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, και μάλιστα νέων επιστημόνων, στο εξωτερικό. Διατηρήσιμη ανάπτυξη και αντίστοιχη μείωση της ανεργίας χωρίς παραγωγικές επενδύσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, δηλ. οι τόσον αναγκαίες επενδύσεις, μειώθηκε κατά 17,1% (!).  Και αυτός καθ’ ον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώριμες οικονομίες, όπως Ισπανία, Ιταλία κ.α., σημειώνουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3%, πράγμα που σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών αυτών διευρύνεται. 
-Και γιατί, παρακαλώ, δεν γίνονται επενδύσεις; Εδώ τόση διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσεται σχετικά.
-Αναφερθήκαμε πριν στην καταβαράθρωση της εμπιστοσύνης. Δεν μας εμπιστεύονται οι δανειστές, ούτε οι ιδιώτες επενδυτές, ούτε οι καταθέτες, γι’ αυτό υπάρχει τα τελευταία χρόνια φυγή καταθέσεων. Επενδύσεις δεν γίνονται με capital controls, υπερ-φορολόγηση, διαρκή προσκόμματα σε εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια (Ελληνικό, Σκουριές, Αφάντου, Κασσιώπη κ.α.) αφόρητη γραφειοκρατία, ανασφάλεια δικαίου. Οι επενδυτές δεν διατάσσονται από προέδρους και πρωθυπουργούς, ειλικρινείς ή μη, οι δε αγορές δεν χορεύουν υπό τους ήχους νταουλιών και ζουρνάδων.
-Από τα μνημόνια γιατί δεν βγήκαμε μέχρι τώρα; Δεν θα βγούμε οριστικά τον Αύγουστο του 2018;
-Αγαπητέ μου, ο Oscar Wilde είχε πει ότι ο καλύτερος τρόπος να νικήσεις τον πειρασμό είναι να … υποχωρήσεις σε αυτόν! Ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγούμε από τα μνημόνια είναι να … τα εφαρμόσουμε, όπως έκαναν η Κύπρος και άλλες χώρες. Ο κ. Τσίπρας μας φόρτωσε με τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, ύψους 86 δις ευρώ και ψήφισε επώδυνα μέτρα ύψους 5 δις ευρώ που πρόκειται να εφαρμοσθούν μετά την λήξη του προγράμματος. Ταυτοχρόνως απεδέχθη υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Μόνον μία επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει να μας απαλλάξει από τα μνημόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την βούληση και την ικανότητα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

*Νομικός – Οικονομολόγος   

Ευρώπη

Έλληνες Ευρωβουλευτές για τους αιχμάλωτους ’Ελληνες Στρατιώτες στην Τουρκία

Κοινή δήλωση 16 Ελλήνων Ευρωβουλευτών για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων Στρατιωτών από τις Τούρκικες Αρχές

Οικονομία

Η Ελεγχόμενη Μεγέθυνση των Οικονομιών

Το διεθνές οικονομικό σκηνικό στηρίζεται σε μια ''σταθερή ανισορροπία'' εδώ και κάποια χρόνια

Γνώμη

Οι πιο σίγουρες προβλέψεις για τις επόμενες εκλογές

Από: EBR

Ο λαός ψηφίζει για το τι θα γίνει (μέλλον), πιο πολύ από το τι έγινε (παρελθόν). Σε αυτό συνίσταται και η «τιμωρητική» ψήφος: Τιμωρούμε κάποιον όχι μόνον για το τι έκανε στο παρελθόν, αλλά για το τι δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει στο μέλλον

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

1/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron