Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Ο Καστοριάδης, ο μαρξισμός και η κρίση

Ο αείμνηστος Δημήτρης Κρέμος, καθηγητής φυσικής στο σχολείο μου, μου έμαθε το εξής σημαντικό: «αν ο κ. Βασιλειάδης (αυτός που χτυπούσε το κουδούνι για διάλειμμα) δεν καταλαβαίνει τα φυσικά φαινόμενα όταν του τα εξηγείς, τότε ούτε εσύ τα έχεις καταλάβει»

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017

μέγεθος [–] [+]
Μπορούμε όμως να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; Σε μια τέτοια περίπτωση, ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Αν όμως είναι νήπιο… τότε ας του ορίσουμε ένα κηδεμόνα.
Μπορούμε όμως να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; Σε μια τέτοια περίπτωση, ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Αν όμως είναι νήπιο… τότε ας του ορίσουμε ένα κηδεμόνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

του Διονύση Γουσέτη

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης είχε δυο διαφορές από τους Γάλλους μαρξιστές διανοούμενους και τους Έλληνες οπαδούς τους. Πρώτον, δίδασκε φιλοσοφία έτσι που να την καταλαβαίνει ο κ. Βασιλειάδης. Δεύτερον, σε αντίθεση με τη συναισθηματική και την οιονεί θρησκευτική εξάρτησή τους, είχε την ωριμότητα να αποδεσμεύεται από την πίστη σε φιλοσοφικές θεωρίες όταν έβλεπε ότι δεν ερμηνεύουν την πραγματικότητα. 

Είχε και τη δύναμη να αντέξει την κοινωνική απομόνωση που αυτή η αποδέσμευση συνεπάγεται. Έτσι, ο μαρξιστής που δραπέτευσε από την Ελλάδα του εμφυλίου το 1945 με άλλους 139 ομοϊδεάτες του, πάνω στο πλοίο Ματαρόα, για τη Γαλλία, δεν δίστασε το 1984 να δηλώσει στην Τέτα Παπαδοπούλου: «Ο μαρξισμός έχει γίνει το νεκρό σώμα μιας ψευδοθεωρίας, η οποία κοινωνικά και ιστορικά λειτουργεί μόνο σαν μια ιδεολογία.  Μια ιδεολογία για τη νομιμοποίηση καθεστώτων εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας ή για την αναρρίχηση στην εξουσία ομάδων, οργανώσεων, κομμάτων (σε υπανάπτυκτες χώρες)». 

Αυτές οι δυο διαφορές τον καταξίωσαν στη Γαλλία όπου, όταν οι άλλοι μαρξιστές βυθίζονται στη λήθη, γι’ αυτόν ιδρύεται η «Association  Castoriadis». Αυτές οι ίδιες διαφορές δημιούργησαν την ανάγκη έξη ανατυπώσεων του βιβλίου της κας. Παπαδοπούλου «Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη», που κυκλοφόρησε το 2000. Αυτές έδωσαν και το κίνητρο στις εκδόσεις «Κριτική» να επανεκδώσει το βιβλίο, διευρυμένο με μια ζουμερή συνέντευξη στην ίδια δημοσιογράφο.

Διαβάζοντας το βιβλίο νομίζεις πως γράφτηκε σήμερα για να ερμηνεύσει το σήμερα. Ξεχνάς ότι ο Καστοριάδης πέθανε το 1997. Διαβάζεις για παράδειγμα: «Σύμφωνα με την παραδοσιακή Αριστερή άποψη, όλα αυτά τα επέβαλαν η Δεξιά, οι κυρίαρχες τάξεις και η μαύρη αντίδραση… 

Μπορούμε όμως να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; Σε μια τέτοια περίπτωση, ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Αν όμως είναι νήπιο… τότε ας του ορίσουμε ένα κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος… για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα» (1994). Πρόκειται για βιβλίο αναφοράς.

Αναδημοσίευση από kathimerini.gr

Ευρώπη

Οικοδομώντας μια ισχυρότερη Ευρώπη

Νέες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των πολιτικών για τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό

Οικονομία

Οι αγορές πίσω απο την γεωπολιτική

Mε αφορμή την αναστάτωση πάλι στην Μ.Ανατολή -και την αποχώρηση των ΗΠΑ απο την πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν - και χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στην σφαγή αθώων αμάχων στην ματωμένη γή της Γάζας, ας ανατρέξουμε στις κρυμμένες οικονομικές συσχετίσεις του παγκοσμιοποιημένου παίγνιου

Γνώμη

Η Ελλάδα, η Τουρκία και οι πόλεμοι του αύριο

Από: Athanase Papandropoulos

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής τεχνολογίας, τα εδαφικά σύνορα έχουν όλο και μικρότερη συνολικά σημασία σε σχεση με τις πολεμικου τυπου τεχνολογιες

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

1/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron