Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

5 προβλέψεις για το πώς θα είναι η ζωή το 2030

Ξυπνάς την άνοιξη του 2030. Το διαδικτυακό σου υπνοδωμάτιο ανοίγει τα ηλεκτρονικά παράθυρα με ηλιακή ενέργεια και παίζει απαλή μουσική, ενώ το έξυπνο φωτιστικό σου δείχνει στην οθόνη του ένα μοντάζ από ηλιοβασιλέματα μπροστά στην παραλία από τις πρόσφατες διακοπές σου

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017

μέγεθος [–] [+]
Η αλλαγή μπορεί να έρθει σαν μία χαλαρή αύρα ή σαν ένα τυφώνα της κλίμακάς 5. Οι γεωγραφικές περιοχές που ενστερνίζονται την αλλαγή θα εισέλθουν σε μία νέα εποχή ευημερίας. Θα δημιουργήσουν τις δουλειές του μέλλοντος. Θα εμφανιστούν νέα ονόματα στα νοικοκυριά και νέοι τιτάνες της βιομηχανίας θα πανηγυρίζουν.  Αυτοί που δεν μπορούν να ενστερνιστούν τις αλλαγές θα μπερδευτούν.
Η αλλαγή μπορεί να έρθει σαν μία χαλαρή αύρα ή σαν ένα τυφώνα της κλίμακάς 5. Οι γεωγραφικές περιοχές που ενστερνίζονται την αλλαγή θα εισέλθουν σε μία νέα εποχή ευημερίας. Θα δημιουργήσουν τις δουλειές του μέλλοντος. Θα εμφανιστούν νέα ονόματα στα νοικοκυριά και νέοι τιτάνες της βιομηχανίας θα πανηγυρίζουν. Αυτοί που δεν μπορούν να ενστερνιστούν τις αλλαγές θα μπερδευτούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

των Mike Moradi* και Lin Yang*

Μετάφραση: Μαρία Γαλανάκη 

Το μπάνιο σου χρησιμοποιεί πάρα πολύ λίγο νερό και σαπούνι. Ανακυκλώνει το βρώμικο νερό σου και βάζει την επιπλέον ζέστη στο ενσωματωμένο σύστημα του σπιτιού σου. Ενώ εσύ ντύνεσαι, ο βοηθός σου με τεχνητή νοημοσύνη σου μιλάει για το πρόγραμμα της ημέρας και παίζει την αγαπημένη σου μουσική. 

Θα ξεκινήσεις την μέρα σου με καφεΐνη η οποία θα έρθει από το ‘έξυπνο ψυγείο’ σου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να σου παρέχει μία εμπειρία καφετέριας μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Ένα ζεστό πρωινό, ενσωματωμένο στις διατροφικές ανάγκες σου (βασισμένο σε χημική ανάλυση βασισμένη στις ‘επισκέψεις’ σου στην ‘έξυπνη τουαλέτα’), σε περιμένει στην κουζίνα. 

Όταν φτάσει η ώρα να φύγεις, ένα μεταφορικό σύστημα κατόπιν παραγγελίας, θα έχει τρία αυτοκίνητα να περιμένουν εσένα τον/την σύζυγό σου και τα παιδιά σου. Στον δρόμο, αυτοκίνητα και φορτηγά χωρίς οδηγούς κινούνται με μαθηματική ακρίβεια, χωρίς κίνηση, επισκευές ρουτίνας και επιθετική οδήγηση. Τα ατυχήματα στον δρόμο είναι κοντά στο μηδέν. 

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, καλείς την ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), οι οποίοι ολοκληρώνουν μία δουλεία στην Σανγκάη. Μία ρεαλιστική εικόνα σου εμφανίζεται στο Κέντρο Καινοτομίας της Κίνας και οι συνάδελφοί σου σε βλέπουν σαν να κάθεσαι στο ίδιο δωμάτιο. Είναι λίγο σουρεαλιστικό για αυτούς να σε βλέπουν στο φως του ήλιου, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι νύχτα στο Μπουντ, στα παράλια της Σανγκάη, παρ’ όλα αυτά η αίσθηση του καινούριου ξεθωριάζει μετά από μερικές χρήσεις. 

Ελέγχεις τα ημερήσια δεδομένα σου, βασισμένα σε cloud, βασισμένα στο κέντρο παραγωγής Shenzhen, το δοκιμαστικό σου σχέδιο στο Σαν Ντιέγκο και την ομάδα διασφάλισης ποιότητας στην Μελβούρνη. Τα μαζικά σύνολα δεδομένων συγκεντρώθηκαν σε πραγματικό χρόνο από τον κάθε εξοπλισμό και έχουν γίνει μία όμορφη περίληψη από τον αλγόριθμο της εταιρίας σου. Όλες αυτές οι λειτουργίες συντηρούνται προσεχτικά και εκτελούνται από μία εκλεπτυσμένη και προγνωστική αναλυτική πλατφόρμα.

Ευχαριστημένος/η με την πρόοδο της ομάδας, κλείνεις το τηλέφωνο και χαλαρώνεις με ένα καλό βιβλίο. Αυτό είναι το μέλλον και θα είναι εδώ νωρίτερα απ’ όσο νομίζεις. 

Αυτές είναι 5 τεχνολογίες που είναι πιθανό να επηρεάσουν τη ζωή σου ως το 2030

1. Πες αντίο στην οθόνη σου: Σήμερα τα αξεσουάρ εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται για καταναλωτική ψυχαγωγία, παρ’ όλα αυτά είναι μεγάλα και απομονωμένα. Στο μέλλον, η ένδειξη φωτός ίσως μειώσει την ανάγκη των συσκευών, ή θα τα προβάλλει όλα μαζί, δείχνοντας εικόνες 4D απευθείας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα σου. Αυτές οι συσκευές ίσως να είναι τόσο απαρατήρητες, σαν ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. 

Καθώς οι οθόνες νέας γενιάς αντικαθιστούν τις τηλεοράσεις μας, τα iPads και τις οθόνες των κινητών μας, η τριών τρισεκατομμυρίων βιομηχανία ηλεκτρονικών, θα αναδημιουργηθεί. Οι κατασκευαστικές δουλειές, διαφημιζόμενες από τους πολιτικούς και δολώματα μεγάλων επιχορηγήσεων, θα αποδειχτούν χρήσιμες για μία φορά, όμως στην ουσία θα αγνοηθούν με τις ίδιες διαδικασίες οι οποίες άφησαν απαρχαιωμένες τις προηγούμενες δουλειές.  

2. Πες γεια στο κατοικίδιο σου τον “Crispy”: Το CRISPR (Συνεχείς Κανονικά Διασκορπισμένες Σύντομες Παλινδρομικές Επαναλήψεις), είναι ένας βιοχημικός τρόπος για να πούμε ότι μπορούμε φτηνά και αξιόπιστα να επεξεργαζόμαστε τα γονίδια. Σήμερα, οι λάτρεις των γάτων, λαχταρούν τα εξωτικά ζευγαρώματα όπως το toyger. 

Αύριο, το οικογενειακό σου κατοικίδιο μπορεί να είναι μία γενετικά κατασκευασμένη τίγρης, στο μέγεθος μίας γάτας. Αν τα ρυθμιστικά σώματα απαγορεύσουν τις CRISPR τεχνολογίες στους ανθρώπους, τα υπόγεια εργαστήρια θα ανθίσουν σε όλο τον κόσμο, καθώς οι γονείς στοχεύουν στο να ελαττώσουν τις εγγενείς γενετικές διαταραχές ή να δώσουν στα παιδιά τους ένα κληρονομικό χάρισμα στο σχολείο και τη ζωή. Αυτό θα δημιουργήσει νέες ανομοιότητες και στίγματα. Η εγκληματικότητα και το εμπόριο ανθρώπων θα λάβει νέες ύπουλες διαστάσεις όταν η γενετική ταυτότητα δεν θα μπορεί πλέον να επιβεβαιωθεί. 

3. Βιοτεχνολογία- ανάπτυξη οργάνων και ουρανοξυστών: Ίσως η πιο ταραχώδης αλλαγή θα έχει σχέση με τις εξελίξεις στην γενετική μηχανική, καθώς τα βακτήρια, τα φύκια και άλλα κύτταρα γίνονται τα «εργοστάσια» του αύριο. Αν σου αρέσει η ιδέα να γίνεις χορτοφάγος, όμως αγαπάς το κρέας, ίσως θα μπορούσες να γίνεις «degan» και να τρως μόνο κρέας το οποίο παράγεται χωρίς να χρειάζεται να σκοτωθεί κάποιο ζώο. 

Τη σήμερον ημέρα, εταιρίες όπως η Beyond Meat και η Memphis Meats τελειοποιούν την πρωτεΐνη χωρίς να προηγηθεί θάνατος. Φαντάσου μία μπριζόλα – χωρίς ενοχές- με ευεργετικά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αντί για χοληστερίνη. Αύριο, προϊόντα όπως τα πλαίσια του αυτοκινήτου μπορεί να είναι υφαντά από γραφένιο και ιστό αράχνης ή τα πλαίσια των ουρανοξυστών να αναπτύσσονται από τη γη στα σύννεφα από μία σειρά μικροσκοπικών πλασμάτων με μικρή ανθρώπινη παρέμβαση. 

4. Διαφημίσεις- ένα αναγκαίο κακό: Κάποιος πρέπει να πληρώσει για όλες αυτές τις αλλαγές και αυτός ο κάποιος θα είμαστε εμείς μέσω της στοχευμένης διαφήμισης. Η συσκευή επικοινωνιών ή οτιδήποτε αντικαταστήσει το σημερινό κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι δωρεάν ή να χρηματοδοτείται κατά πολύ. 

Όμως, δεν θα μπορέσεις να ξεφύγεις από την επιβλητική διαφήμιση, τουλάχιστον χωρίς να πληρώσεις κάποια συνδρομή. Θα είσαι πιο δικτυωμένος από ποτέ, παρ’ όλα αυτά οι διαφημιστές θα βρουν έξυπνους τρόπους για να επηρεάσουν την συμπεριφορά σου, βασισμένους στην ίδια βιομετρική τεχνολογία που ελέγχει την υγεία σου. 

5. Η εποχή των εμφυτευμάτων: Όσο ο κόσμος μας αλλάζει, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα μυαλά θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και οι πολιτισμοί μας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ενώνονται όσο προσαρμοζόμαστε σε ένα καινούριο περιβάλλον. Σήμερα, μπορείς να έχεις όραση 20/10 με την επέμβαση LASIK. Αύριο, μπορεί να προσθέτεις υπέρυθρη μεγέθυνση στην όρασή σου και να την κάνεις 20/1 (τα γεράκια υπολογίζεται ότι έχουν όραση 20/4 ή 20/4). 

Σήμερα έχουμε συσκευές που φοριούνται και ανιχνεύουν μαγνητικά πεδία και έχουν ηχοεντοπιστηκές ικανότητες SONAR (χρήσιμες για τα άτομα με μειωμένη όραση). Αύριο θα συναντήσεις τον πάντα διαθέσιμο συνεργάτη σου στην όραση. Τελικά οι απόγονοί μας θα είναι αγνώριστοι. 

Αλλαγή και επιλογές 
Η αλλαγή μπορεί να έρθει σαν μία χαλαρή αύρα ή σαν ένα τυφώνα της κλίμακάς 5. Οι γεωγραφικές περιοχές που ενστερνίζονται την αλλαγή θα εισέλθουν σε μία νέα εποχή ευημερίας. Θα δημιουργήσουν τις δουλειές του μέλλοντος. Θα εμφανιστούν νέα ονόματα στα νοικοκυριά και νέοι τιτάνες της βιομηχανίας θα πανηγυρίζουν. 
Αυτοί που δεν μπορούν να ενστερνιστούν τις αλλαγές θα μπερδευτούν. 

Κάποιες χώρες έχουν κινήματα τα οποία είναι εχθρικά προς την επιστήμη. Πολεμούν μάχες του προηγούμενου αιώνα συνδεδεμένες με αλληλοκατηγορίες από προηγούμενα λάθη. Πολιτικοποιούν την επιστήμη ενώ είναι παγιδευμένοι σε μία παράλυση χρεωστική, οικονομική και πολιτική. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτών των πράξεων. Αυτές οι χώρες υποβάλλουν τους κατοίκους τους στην οργή της οικονομικής στασιμότητας. 

*Συνιδριτής & Γενικός Διευθυντής, Sensulin
*Ιδρυτής & Πρόεδρος, Innovation Ideas Institute 

Ευρώπη

Μέρκελ: Ο εθνικισμός και ο εγωισμός δεν πρέπει ποτέ να ξανακυριαρχήσουν στην Ευρώπη

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη

Οικονομία

Η ανάκαμψη της οικονομίας το ζητούμενο

Τους κινδύνους από τους οποίους απειλείται η ελληνική οικονομία, είχα αναπτύξει σε προηγούμενο άρθρο μου, επομένως σήμερα οφείλω να παρουσιάσω μερικές σκέψεις για τη βελτίωση της οικονομίας

Γνώμη

Η πολιτική ως σκηνοθετημένη πραγματικότητα

Από: Athanase Papandropoulos

Σε μια εποχή όπου η πολιτική - θέαμα υπερισχύει της επίλυσης σοβαρών προβλημάτων, γίνεται αναγκαία και η σκηνοθέτηση της πραγματικότητας

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 3/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

3/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron