Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Κυβερνήσεις: οι νέοι ήρωες της καινοτομίας

Ως οι μεγαλύτεροι αγοραστές προϊόντων και υπηρεσιών στον κόσμο, οι κυβερνήσεις μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση της οικονομίας της γνώσης

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Η καινοτομία που υποστηρίζεται από μια κυβέρνηση δεν αποτελεί, φυσικά, νέα έννοια. Πάρτε για παράδειγμα τη Γαλλία. Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, προώθησε το TGV, το τρένο υψηλής ταχύτητας που ήταν τότε μια ριζοσπαστική ιδέα. Περίπου την ίδια εποχή, οι γαλλικές και βρετανικές κυβερνήσεις απορρόφησαν το κόστος ανάπτυξης του υπερηχητικού αεροσκάφους Concorde.
Η καινοτομία που υποστηρίζεται από μια κυβέρνηση δεν αποτελεί, φυσικά, νέα έννοια. Πάρτε για παράδειγμα τη Γαλλία. Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, προώθησε το TGV, το τρένο υψηλής ταχύτητας που ήταν τότε μια ριζοσπαστική ιδέα. Περίπου την ίδια εποχή, οι γαλλικές και βρετανικές κυβερνήσεις απορρόφησαν το κόστος ανάπτυξης του υπερηχητικού αεροσκάφους Concorde.

του  Sami Mahroum*

Μετάφραση: Μαρία Γαλανάκη 

Η λέξη «καινοτομία» τείνει να δημιουργήσει εικόνες από ανυπόμονα νεοεισερχομένους επιχειρηματίες ή, εναλλακτικά, από τις παγκόσμιες εταιρίες που διαθέτουν προϋπολογισμό R&D (Έρευνας και Ανάπτυξης) μεγέθους μικρών εθνικών οικονομιών. 

Λιγότερο ζωηρές στη φαντασία μας, αλλά συχνά εξίσου δραστήριες, οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την καινοτομία ως μέσο ενίσχυσης της θέσης της χώρας τους στη νέα οικονομία της γνώσης.

Η καινοτομία που υποστηρίζεται από μια κυβέρνηση δεν αποτελεί, φυσικά, νέα έννοια. Πάρτε για παράδειγμα τη Γαλλία.

Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, προώθησε το TGV, το τρένο υψηλής ταχύτητας που ήταν τότε μια ριζοσπαστική ιδέα. 

Περίπου την ίδια εποχή, οι γαλλικές και βρετανικές κυβερνήσεις απορρόφησαν το κόστος ανάπτυξης του υπερηχητικού αεροσκάφους Concorde.

Το 1978, οι εθνικές ταχυδρομικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της Γαλλίας άρχισαν να σχεδιάζουν το Minitel, μία από τις πιο επιτυχημένες σε παγκόσμιο επίπεδο online υπηρεσίες.

Το 2015, μια έρευνα του ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι το 80% των κρατών μελών της έλαβε μέτρα για τη στήριξη της καινοτομίας, με πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η τηλεϊατρική, ο φωτισμός, η διαχείριση της κυκλοφορίας και η ενέργεια. Φυσικά, η ίδια η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών άλλων κρατών.

Με την πρωτοβουλία Smart Nation (Έξυπνο Κράτος) , η Σιγκαπούρη λάμπει πιο φωτεινά από τις ασιατικές χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας (GII) του 2017. Στην περιοχή MENA, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαρακτήρισαν την καινοτομία ως έναν από τους πυλώνες του μετασχηματισμού της από μια πετρελαϊκή οικονομία σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Στην προκειμένη περίπτωση, τον Οκτώβριο του 2017 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διόρισαν τον πρώτο υπουργό Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο.

Ενθάρρυνση της καινοτομίας σε μικρότερες, εγχώριες επιχειρήσεις

Τα κράτη του Κόλπου χρησιμοποιούν τα μεγάλα έσοδά τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την ανάπτυξη καινοτόμων τομέων όπως η αεροδιαστημική, οι ημιαγωγοί και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι συνδεδεμένα με τις ξένες επενδύσεις υψηλού προφίλ. 

Στην εργασία μας "Ο ρόλος της ζήτησης στην καινοτομία: στοιχεία από μια οικονομία πλούσια σε πόρους", ο Elif Bascavusoglu-Moreau και εγώ εξετάζουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση του Αμπού Ντάμπι και δείχνουμε ότι το Εμιράτο θα μπορούσε να ωθήσει τις δημόσιες συμβάσεις για να προωθήσει περαιτέρω την καινοτομία, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρότερων, εγχώριων επιχειρήσεων.

Εξετάσαμε τα δεδομένα από την Έρευνα για την Καινοτομία του Άμπου Ντάμπι (ADIS) το 2012, ένα μέτρο της απόδοσης της καινοτομίας που βασίζεται στα διεθνή πρότυπα. Συνολικά 480 επιχειρήσεις ανέφεραν εάν είχαν εισαγάγει νέα ή σημαντικά βελτιωμένα προϊόντα, υπηρεσίες ή/και διεργασίες κατά τα τέσσερα προηγούμενα έτη. Ερωτήθηκαν επίσης για τις ροές γνώσης τους και εάν οι καινοτομίες τους είχαν προέλθει από την ιδιωτική (B2B ή B2C) ή τη δημόσια ζήτηση (δηλ. κρατικές συμβάσεις και προσφορές).

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, τα δεδομένα έδειξαν ότι όσο μικρότερη είναι η εταιρεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση της δημόσιας ζήτησης στην καινοτομία. Αυτό υποδηλώνει ότι οι δημόσιες συμβάσεις έχουν διαδραματίσει ένα ρόλο στην τόνωση της καινοτομίας μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το 88% των εγχώριων επιχειρήσεων του Εμιράτου. 

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι σε θέση να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα καινοτομίας και επηρεάζονται λιγότερο από τις σχετικές πολιτικές. Ωστόσο, η δημόσια ζήτηση αυξάνει τις τοπικές καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Κυβερνητικές συμβάσεις ως κίνητρο για καινοτομία

Το 2016, η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι δαπάνησε περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Άλλες μη καθορισμένες δαπάνες για αναπτυξιακά έργα ανήλθαν σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μια δημόσια πολιτική για προμήθειες με προσανατολισμό την καινοτομία, θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα και να επιτρέψει στο Εμιράτο να μεταβεί πιο γρήγορα στην οικονομία της γνώσης.

Μια τέτοια πολιτική δημόσιων συμβάσεων θα μπορούσε να είναι διττή. Πρώτον, θα μπορούσε να καταστήσει υποχρεωτική για κάθε προμηθευτή υπηρεσιών ή προϊόντων να παράγει τοπικά ό, τι υπάρχει τοπικά, μια έννοια γνωστή ως "τοπικό περιεχόμενο". 

Η Νορβηγία αναφέρεται συχνά ως πρότυπη περιπτωσιολογική μελέτη: Όταν η offshore βιομηχανία της αυξήθηκε τη δεκαετία του 1970, ανέπτυξε μια τρομερή βιομηχανία εγχώριων ενεργειακών υπηρεσιών, απαιτώντας από τις κυβερνητικές και διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες να προτιμούν τα νορβηγικά αγαθά και υπηρεσίες (υπό την προϋπόθεση ότι αυτά είναι ανταγωνιστικά με βάση προκαθορισμένα κριτήρια).

Δεύτερον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ωθήσει την καινοτομία θέτοντας υψηλές τεχνολογικές προδιαγραφές για τα έργα της. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργούσε ένα «κίνητρο» για τους τοπικούς ή και διεθνείς παίκτες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καθώς αυτό θα ήταν το κλειδί για την εξασφάλιση κερδοφόρων κρατικών συμβάσεων. 

Οι επιχειρήσεις «στο φράχτη» για την επένδυση σε R&D, ειδικά οι μικρότερες, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη σωστή κατεύθυνση. Επί του παρόντος, τα πρότυπα προμηθειών του Αμπού Ντάμπι δεν έχουν κανένα στοιχείο που να οδηγεί στην καινοτομία. Αυτό σημαίνει ότι, ως επί το πλείστον, οι πάροχοι πρέπει να υποβάλλουν χαμηλότερες προσφορές μόνο για να εξασφαλίσουν μια σύμβαση. Αυτή είναι μια χαμένη ευκαιρία.

Μια σαφής συνεργασία

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές από την Αυστρία και την Ολλανδία, έχουν δείξει ότι δεν αρκεί μια κυβέρνηση να ασκεί απλώς την δύναμή της σε προμήθειες για να προωθήσει την καινοτομία. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να είναι αρκετά συγκεκριμένη στα αιτήματά της και να διατυπώσει ακριβώς τι θέλει. 

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να απαιτήσει από ένα φορέα παροχής ενέργειας να χρησιμοποιήσει μια τεχνολογία που εκπέμπει μηδενικό διοξείδιο του άνθρακα (αντί να ζητά απλώς να είναι "εξαιρετικά αποδοτική"). Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις θα πρέπει να καθορίζουν τους πραγματικούς στόχους και να μην αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.

Στο τέλος της ημέρας, η κυβέρνηση είναι ο κύριος εταίρος για την καινοτομία στον ιδιωτικό τομέα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του να συνεργάζεσαι με την κυβέρνηση πρέπει να γίνει καλύτερα κατανοητή, αλλά, ως επί το πλείστον, τα σχολεία διοίκησης επιχειρήσεων δεν έχουν πραγματικά ενδιαφερθεί για αυτό. 

Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, είναι το INSEAD που εισήγαγε τη δημόσια πολιτική στο πλαίσιο του βασικού κύκλου μαθημάτων "Business in Society" (Επιχείρηση στην κοινωνία), ως μέρος του νέου προγράμματος σπουδών του MBA.

Οι κυβερνήσεις επιδιώκουν κατά παράδοση να προωθήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή καινοτομίας. Καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε μια οικονομία της γνώσης, μπορεί τώρα να είναι η στιγμή για τις περισσότερες από αυτές να εντείνουν το παιχνίδι τους παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξίσωση, προς την πλευρά της ζήτησης. 

*Αρθρογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Επίλυση προβλημάτων ή παραγωγή λύσεων;

Από: EBR

Στη σύγχρονη εποχή ένα σημαντικό μέρος της ημέρας μας αφιερώνεται σε πιθανά προβλήματα, οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά, και άλλα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί η Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί η Ε.Ε.

Τη φιλόδοξη στρατηγική της για τη δημιουργία του πρώτου, παγκοσμίως, ασφαλούς οικοσυστήματος για την τεχνητή νοημοσύνη, αρχίζει να υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Τι αυξάνει την τιμή του χρυσού

Τι αυξάνει την τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού επηρεάζεται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων, που αντικατοπτρίζει την κατάστασή του ως πολυεπίπεδο περιουσιακό στοιχείο

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron