Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Τα χειροπιαστά αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν

Κλείνοντας το 2017 αξίζει να δούμε κάποια θέματα που στην δημοσιογραφική πιάτσα λένε ότι δεν «πουλάνε»

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Όταν αποχώρησε από την Ελλάδα ο Τ. Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στο Μαξίμου και μετά από σύσκεψη μας ανακοίνωσαν, ότι είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της επίσκεψης, επισημαίνοντας ότι τα όποια προβλήματα πρέπει να συζητούνται.
Όταν αποχώρησε από την Ελλάδα ο Τ. Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στο Μαξίμου και μετά από σύσκεψη μας ανακοίνωσαν, ότι είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της επίσκεψης, επισημαίνοντας ότι τα όποια προβλήματα πρέπει να συζητούνται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

του Τάσου Παπαδόπουλου

Κι αυτά αφορούν την θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, και κυρίως στον άμεσο περίγυρό μας, που συμβαίνει να κυριαρχείται από εντάσεις και λίγο πιο κάτω από αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις, αποτέλεσμα των οποίων είναι και το προσφυγικό πρόβλημα.

Λίγο πριν κλείσει ο χρόνος εμφανίστηκε στην χώρα μας ο σουλτάνος της γείτονος. Στο εύλογο ερώτημα, γιατί σπεύσαμε να τον φέρουμε μουσαφίρη στο σπίτι μας, την ώρα που ο ίδιος με την εν γένει πολιτική του έχει καταστεί για τη Δύση δημόσιος κίνδυνος, η απάντηση από επίσημα χείλη ήταν ασαφής και ανεπαρκής.

Στο παρασκήνιο διοχέτευαν την άποψη, ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει να εργασθεί διπλωματικά, προκειμένου ο Τ. Ερντογάν να προσεγγίσει εκ νέου τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την ΕΕ. Η προπαγάνδα των υπογείων του Μαξίμου ήθελε να εμφανίσει τον Α. Τσίπρα ως το νέο παγκόσμιο παράγοντα, που έχει σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν εμφανισθεί στην Αθήνα ο νεοσουλτάνος σε τηλεοπτική συνέντευξή του έθεσε τα θέματα της ατζέντας, αφήνοντας άφωνη την Αθήνα, που την επομένη απάντησε μέσω του Π. Παυλόπουλου από το ίδιο βήμα που ήταν η μικρή οθόνη.

Έτσι είδαμε για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, διαπραγμάτευση φόρα παρτίδα σε live μετάδοση από τους τηλεοπτικούς δέκτες... Ο Ερντογάν στα όσα περί συνθηκών του ανέπτυξε ο Παυλόπουλος, απάντησε ότι το θέμα δεν είναι νομικό είναι πολιτικό.  

Είναι απλά κατά την λογική των γειτόνων μας θέμα ισχύος. Και με την ισχύ τους θέλουν να επιβάλουν πέρα και έξω από το διεθνές δίκαιο την άποψή τους.

Επικαλέστηκε την Συνθήκη της Λωζάννης, για το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων, και εμφανίστηκε αδιάβαστος μια και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο σχετικό κείμενο της συμφωνίας. Παρ' όλα αυτά, πριν αλέκτωρ φωνήση τρις, η κυβέρνηση έσπευσε δια του εκ Κωνσταντινουπόλεως καταγομένου υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ.. Γαβρόγλου, να ικανοποιήσει την απαίτηση του Ερντογάν, προαναγγέλλοντας την ρύθμιση του θέματος της εκλογής των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας.

Αλλά και στη Θράκη ο Ερντογάν έκανε ότι ήθελε, παραβαίνοντας τα συμφωνηθέντα, κατά δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη, μια και μίλησε εκτός προγράμματος  για αρκετή ώρα στο προαύλιο του σχολείου, ενώπιον των συγκεντρωμένων μουσουλμάνων, παροτρύνοντάς τους να κινηθούν στην ουσία εναντίον της Ελλάδας, είτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, είτε μέσω των τεσσάρων βουλευτών τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όταν αποχώρησε από την Ελλάδα ο Τ. Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στο Μαξίμου και μετά από σύσκεψη μας ανακοίνωσαν, ότι είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της επίσκεψης, επισημαίνοντας ότι τα όποια προβλήματα πρέπει να συζητούνται.

Περί ποιας συζήτησης δεν καταλάβαμε, παρά μόνο ότι ο νεοσουλτάνος ήρθε με το έτσι θέλω, ότι πήρε ότι πήρε, και πρόσθεσε στην ατζέντα του άπειρα θέματα, εγείροντας πολλά νέα, την ώρα που η ελληνική πλευρά δεν τόλμησε να ψελλίσει ούτε ένα, το αυτονόητο, αυτό της ΑΟΖ, που πρέπει να συζητηθεί παράλληλα με το θέμα της υφαλοκρηπίδας, στις για σαράντα και πλέον χρόνια άκαρπες, δεκάδες συναντήσεις, σε επίπεδο πρέσβεων.

Όμως τα νεότερα της όλης «πετυχημένης» επίσκεψης μας τα επιφύλασσε ο νεοσουλτάνος επιστρέφοντας στην Άγκυρα. Με NAFTEX που εξέδωσαν δέσμευσαν το Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις ολόκληρο το 2018. Και δεν έφτανε μόνο αυτό, οι παραβιάσεις και παραβάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο δίνουν και παίρνουν.

Στα Ίμια έστειλαν σκάφος της ακτοφυλακής τους να εκδιώξουν ελληνικά αλιευτικά, τα πολεμικά τους πλοία κόβουν βόλτες στον Καφηρέα δίπλα στην Εύβοια και στο Κοινοβούλιο τους ανταγωνίζονται κεμαλικοί και ισλαμιστές για τον αριθμό των ελληνικών νησιών που διεκδικούν με κερασάκι την δήλωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τ. Τσαβούσογλου, ότι για τα νησιά που διεκδικούν υπάρχει η λύσης της διαπραγμάτευσης, του διεθνούς δικαστηρίου ή του πολέμου.

Κατά τα άλλα οι δική μας, κοιμούνται ήσυχοι με τα όσα παραπλανητικά τους είπε ο Ερντογάν, ότι δήθεν δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις απέναντι της Ελλάδας. Κούνια που τους κούναγε.

Αλλά και την Κύπρο απειλούν με θερμό επεισόδιο οι Πειρατές της Μεσογείου μετά την προμήθεια γεωτρύπανου και την πρόθεσή τους να το μεταφέρουν συνοδεία πολεμικών στο Νότο, προκειμένου να κάνουν γεωτρήσεις στο τεμάχιο 6 που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μπορεί να απέσυραν από το προσκήνιο τον Π. Καμμένο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του νεοσουλτάνου στην Ελλάδα, όμως δεν μας είπαν αν ισχύει η προ δύο ετών δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να καταρρίψει τουρκικά μαχητικά, καθώς δεν είναι κυρίαρχο κράτος.

Κατά τον κ. Στόλτενμπεργκ η Ελλάδα ως χρεοκοπημένη χώρα, που βρίσκεται υπό γερμανική κηδεμονία, δεν έχει κανένα δικαίωμα για κατάρριψη. Το δικαίωμα αυτό κατά τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ανήκει στη Γερμανία.

«Εφόσον δεν ενοχλείται η Γερμανία από τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τα άλλα πήραμε και επαίνους από τον Ν. Τραμπ ότι πληρώνουμε και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην συμμαχία.

Ζούμε μέρες δόξης λαμπρές, μιας κατά τα άλλα, για να θυμηθούμε και τον Α. Παπανδρέου που μιμείται ανεπιτυχώς και ο Α.Τσίπρας, υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής…

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει 38 καινοτόμα σχέδια με επενδύσεις 124 εκατ. ευρώ

Η Επιτροπή στηρίζει 38 σχέδια, μεταξύ των οποίων και 4 σχέδια με ελληνική συμμετοχή για την ανάπτυξη νέων ιδεών σχετικά με ριζικά καινοτόμες μελλοντικές τεχνολογίες

Οικονομία

Τα ελληνικά deals στον καιρό των capital controls

Ξεπέρασε τα 36 δισ. ευρώ η αξία των deals που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του 2015. Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν ικανοποιητικές επιδόσεις. Αυξάνονται οι επιχειρηματικές κινήσεις από τα τέλη του 2016. Τι δείχνει η μελέτη της VRS

Γνώμη

Μια «καθαρή έξοδος» που μυρίζει μπαρούτι

Από: Athanase Papandropoulos

Μπορεί να έσβησε η φωτιά στις τραπεζικές μετοχές, πλην όμως η μυρωδιά της παραμένει

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 3/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

3/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron