Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

Μία ιδιαίτερη αντίληψη περί δικαιοσύνης διαθέτει και προσπαθεί να πραγματώσει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Σε καθημερινή βάση διενεργούνται κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων από τις αρχές του 2017 για οφειλές άνω των 500 ευρώ. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.
Σε καθημερινή βάση διενεργούνται κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων από τις αρχές του 2017 για οφειλές άνω των 500 ευρώ. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

του Κώστα Χριστίδη*

Στην προσπάθεια αυτή επιτίθεται τακτικά κατά της δικαστικής εξουσίας (όπως, άλλωστε, και εναντίον κάθε ανεξάρτητης αρχής, π.χ. της ΤρΕ, που δεν συμμορφώνεται προς τις επιθυμίες του), την οποία συγκαταλέγει στα "θεσμικά εμπόδια", που όμως ως "καλό παλληκάρι", κατά την έκφρασή του, γνωρίζει και άλλο μονοπάτι για να παρακάμψει τις μη αρεστές αποφάσεις της.

Πολλά δείγματα αυτής της ιδιότυπης περί δικαίου αντίληψης δόθηκαν τελευταίως: κορυφαίο αυτό της κατατεθείσας στην Βουλή τροπολογίας που, αντί "σεισάχθειας", προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη και ποινή φυλάκισης τριών έως έξι μηνών για όσους προκαλούν σωματικές βλάβες ή απειλούν συμβολαιογράφους ή διακόπτουν ή διαταράσσουν την ομαλή διεξαγωγή πλειστηριασμών – και πρώτης κατοικίας, εάν αυτή δεν προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. 

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν ανενόχλητοι στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πέταξαν μπογιές στα γραφεία και με λοστούς και σφυριά προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε τζάμια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Άλλοι κατέστρεψαν τα ηλεκτρονικά μηχανήματα στον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι. Άλλοι προ μηνών εισέβαλαν στην Βουλή, συνελήφθησαν και επέστρεψαν με τα αστυνομικά περιπολικά, κατόπιν εντολής του Προέδρου της Βουλής, στον τόπο της εισβολής, όπου αφέθησαν ελεύθεροι. Ήταν όλα δίκαια και έγιναν πράξη.

Σε νομοσχέδιο για την σύσταση Διαστημικής Υπηρεσίας ενσωματώθηκαν 20 (!) τροπολογίες και άλλες 9 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας οι τροπολογίες ξεπέρασαν τις 200 σελίδες, καθ’ ον χρόνο το νομοσχέδιο αριθμούσε 121 σελίδες (!) Με κάποιες από τις τροπολογίες αυτές μειώνονται με φωτογραφικό τρόπο πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. 

Η κυβέρνηση νομοθετεί την παροχή άδειας φαρμακείου σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη (άλλο τι υποστήριζε μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ). Καταργήθηκε το ΕΚΑΣ για 158.000 χαμηλο-συνταξιούχους, περιορίσθηκε σε ψιχία για άλλους ενώ καταργείται πλήρως από το 2019. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Μειώνονται δραστικά το επίδομα θέρμανσης και σειρά άλλων κοινωνικών επιδομάτων. Περίπου 250.000 επικουρικές συντάξεις υφίστανται μείωση έως και 50%. 150.000 νέοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση μετά την 13/5/2016 υφίστανται περικοπές μέχρι 35% στις κύριες συντάξεις λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Σε καθημερινή βάση διενεργούνται κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων από τις αρχές του 2017 για οφειλές άνω των 500 ευρώ. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους διοικητές τραπεζών να εφαρμόσουν κατάλληλη πολιτική παροχής δανείων και διαφημίσεων ως "νουθεσία" προς τα ΜΜΕ εκείνα που δεν αποδίδουν την πραγματικότητα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αντιλήψεις. Είναι δίκαιο, απομένει να δούμε αν θα γίνει πράξη.

*Νομικός - Οικονομολόγος

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει 38 καινοτόμα σχέδια με επενδύσεις 124 εκατ. ευρώ

Η Επιτροπή στηρίζει 38 σχέδια, μεταξύ των οποίων και 4 σχέδια με ελληνική συμμετοχή για την ανάπτυξη νέων ιδεών σχετικά με ριζικά καινοτόμες μελλοντικές τεχνολογίες

Οικονομία

Τα ελληνικά deals στον καιρό των capital controls

Ξεπέρασε τα 36 δισ. ευρώ η αξία των deals που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του 2015. Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν ικανοποιητικές επιδόσεις. Αυξάνονται οι επιχειρηματικές κινήσεις από τα τέλη του 2016. Τι δείχνει η μελέτη της VRS

Γνώμη

Μια «καθαρή έξοδος» που μυρίζει μπαρούτι

Από: Athanase Papandropoulos

Μπορεί να έσβησε η φωτιά στις τραπεζικές μετοχές, πλην όμως η μυρωδιά της παραμένει

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 3/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

3/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron