Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

H τεχνολογία είναι γεωπολιτικό όπλο

Μέρος της σημερινής τεχνολογίας σχεδιάσθηκε για να μπορούν οι ΗΠΑ να διεξάγουν ένα παγκόσμιο θερμοπυρηνικό πόλεμο. Οι «έξυπνοι» πύραυλοι που θα χτυπήσουν πιθανόν την Συρία δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα καταναλωτικά αγαθά θέλουν τον πόλεμό τους

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Η ψηφιακή κάμερα αναπτύχθηκε από το National Reconnaissance Office για να εκπέμπει εικόνες από τους δορυφόρους πίσω στη Γη. Διαφορετικά, κάποιο αεροπλάνο έπρεπε να πιάνει τα φιλμ από τις φωτογραφικές κάμερες που πέταγε ο δορυφόρος προς την Γη.
Η ψηφιακή κάμερα αναπτύχθηκε από το National Reconnaissance Office για να εκπέμπει εικόνες από τους δορυφόρους πίσω στη Γη. Διαφορετικά, κάποιο αεροπλάνο έπρεπε να πιάνει τα φιλμ από τις φωτογραφικές κάμερες που πέταγε ο δορυφόρος προς την Γη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

Σε αντίθεση με την Νεολιθική επανάσταση 12.000 χρόνια πριν και την Βιομηχανική επανάσταση, η ψηφιακή επανάσταση της εποχής μας αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Επομένως, η χώρα ή χώρες που είναι στην πρωτοπορία της τεχνολογίας έχουν μεγάλο γεωπολιτικό πλεονέκτημα.

Η ιστορία δείχνει ότι οι τεχνολογίες που σημαδεύουν μια εποχή προέρχονται συνήθως από μια μεγάλη γεωπολιτική δύναμη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναμφίβολα στη θέση του οδηγού σ’ αυτόν τον τομέα τις τελευταίες δεκαετίες και το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στις στρατιωτικές εφαρμογές και στο μοντέλο διάχυσής τους στην καταναλωτική αγορά μέσω του ιδιωτικού τομέα.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι ένα παράδειγμα.

Ο αμερικανικός στρατός είχε εντοπίσει πολύ νωρίς την σημασία ενός αξιόπιστου ασύρματου συστήματος επικοινωνίας στο οποίο τα κινητά τηλέφωνα θα είχαν κεντρικό ρόλο.

Το κινητό τηλέφωνο επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 αλλά χρειάσθηκε να φθάσουμε στο 1985 για να δημιουργήσει η General Dynamics ανεπτυγμένο δίκτυο γι’ αυτή την συσκευή.

Η πρώτη πραγματική δοκιμασία του νέου συστήματος έγινε κατά την διάρκεια της επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου (Desert Storm) στο Ιράκ.

Το GPS είναι άλλο παράδειγμα αφού χρηματοδοτήθηκε και σχεδιάσθηκε για να καθοδηγεί με ακρίβεια τα οχήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ακόμη και σήμερα, οι δορυφόροι που καθιστούν εφικτό το GPS λειτουργούν από την αμερικανική αεροπορία.

Η ψηφιακή κάμερα αναπτύχθηκε από το National Reconnaissance Office για να εκπέμπει εικόνες από τους δορυφόρους πίσω στη Γη. Διαφορετικά, κάποιο αεροπλάνο έπρεπε να πιάνει τα φιλμ από τις φωτογραφικές κάμερες που πέταγε ο δορυφόρος προς την Γη.

Ο μισός αιώνας και πλέον που διήρκησε ο ψυχρός πόλεμος ήταν η χρυσή εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης καθώς ΗΠΑ και Σοβιετική Ενωση δαπανούσαν μεγάλα ποσά για έρευνα και τεχνολογία, ανταγωνιζόμενες η μια την άλλη.

Όμως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Σοβιετική Ενωση και τώρα η Ρωσία ακολούθησαν το πιο παλιό γερμανικό μοντέλο που βασιζόταν αποκλειστικά στη κρατική χρηματοδότηση και στον έλεγχο από το κράτος.

Ακόμη, το R&D της Σοβιετικής Ενωσης ήταν αποκλειστικά στραμμένο στις ανάγκες της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό εμπόδιζε την ανάπτυξη καταναλωτικών εφαρμογών.

Με εξαίρεση κάποιους επιμέρους τομείς στην άμυνα όπου έχουν τις ίδιες δυνατότητες, η Σοβιετική Ενωση και τώρα η Ρωσία είναι πίσω κάποια χρόνια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, τονίζουν οι ειδικοί.

Το τιτίβισμα-μήνυμα του προέδρου Τραμπ προς την Ρωσία περί νέων, «έξυπνων» πυραύλων που θα χτυπήσουν στόχους στη Συρία απηχεί την αίσθηση της υπεροχής που έχουν οι ΗΠΑ αυτή την στιγμή.

Φυσικά, τα πραγματικά δεδομένα θα δείξουν αν όντως έτσι είναι.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η τεχνολογική υπεροχή είναι σημαντικό γεωπολιτικό όπλο και η ΗΠΑ έχουν το πάνω χέρι εκεί προς το παρόν.

*πρώτη δημοσίευση στο www.euro2day.gr

Ευρώπη

Η συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τον ετήσιο πίνακα αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία, με την ευκαιρία των γενεθλίων της Άντα Λάβλεϊς (10/12/1815 – 27/11/1852), της πρώτης προγραμματίστριας ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κόσμο

Οικονομία

Τί είναι η «στιγμή Μίνσκυ» για την οικονομία;

Ένας σημαντικός αλλά άγνωστος Αμερικανός οικονομολόγος υποστήριζε ότι, σε περιόδους χρηματοοικονομικής ευφορίας, δημιουργείται ένα φαινόμενο τύφλωσης μπροστά στην καταστροφή...με ότι αυτό συνεπάγεται..

Γνώμη

Οι εχθροί της γνώσης και ο φόβος της ελευθερίας

Από: Athanase Papandropoulos

Οι δυνάμεις που μεταπολεμικά καλλιέργησαν αντιφιλελεύθερες και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, σήμερα προσπαθούν να εξαργυρώσουν και τα σχετικά γραμμάτια,συνεπικουρούμενες και απο την ισλαμική πανώλη

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 3/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

3/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron