Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Από ένα ατύχημα δημιουργήθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία

Όταν ο Τζέγκις Χαν κατέλαβε το Χοβαρεσμικό κράτος , ο Σουλεϊμάν Σαχ (αγούζος Τούρκος), μαζί με 50.000 πήγε και εγκαταστάθηκε στη Αρμενία

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

μέγεθος [–] [+]
Αλλά επειδή η ιστορία δεν γράφεται με τα αν, τουλάχιστο καλό είναι να μελετάμε τον αντίπαλο μας και την ιστορία του ή, όπως λέει ο σοφός  Κινέζος στρατηγός  Σουν Τζου στο βιβλίο του « Η τέχνη του πολέμου». Αν ξέρεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις τον εαυτό σου, μη τον φοβάσαι, θα νικήσεις σε εκατό μάχες.
Αλλά επειδή η ιστορία δεν γράφεται με τα αν, τουλάχιστο καλό είναι να μελετάμε τον αντίπαλο μας και την ιστορία του ή, όπως λέει ο σοφός Κινέζος στρατηγός Σουν Τζου στο βιβλίο του « Η τέχνη του πολέμου». Αν ξέρεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις τον εαυτό σου, μη τον φοβάσαι, θα νικήσεις σε εκατό μάχες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

του Νίκου Καρατουλιώτη*

Όταν ο Τζέγκις Χαν κατέλαβε το Χοβαρεσμικό κράτος , ο Σουλεϊμάν Σαχ (αγούζος Τούρκος), μαζί με 50.000  πήγε και εγκαταστάθηκε στη Αρμενία. Εκεί παρέμειναν για επτά χρόνια και όταν πληροφορήθηκαν το θάνατο του Τσέγκις Χαν ξεκίνησαν να επιστρέψουν στον τόπο τους το Χορασόν (KHORASAN), που βρίσκεται μεταξύ Περσίας και Μεσοποταμίας.

Καθώς ο συρφετός των 50.000 ανθρώπων περνούσαν τον Ευφράτη ποταμό γλίστρησε το άλογο του Σουλεϊμάν Σαχ, με αποτέλεσμα να πνιγεί ο ίδιος μιας και δεν ήξερε κολύμπι.

Από τα τέσσερα παιδιά του, οι δύο με το μεγαλύτερο τμήμα συνέχισαν τη πορεία τους, ενώ οι άλλοι δύο, ο Δινδάρ και ο Ερντογούλ με 400 οικογένειες (2.000 έως 2.5000 άτομα) κατευθύνθηκαν προς το Ικόνιο, όπου και εγκαταστάθηκαν με την άδεια του σουλτάνου του Ικονίου Αλεαεδίν. Από τα δύο αδέρφια ο Ερντογούλ ήταν ο εξυπνότερος και ικανότερος διοικούσε αυτή την ομάδα. 

Επειδή βοήθησαν τον Σουλτάνο Αλεαδίν σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Ελλήνων της Τραπεζούντας και του βασιλείου της Νίκαιας, ο Σουλτάνος τους παραχώρησε μια μικρή περιοχή στην Βιθυνία (1235 μ.Χ.)  για να βόσκουν τα κοπάδια τους και ταυτόχρονα να φυλάνε τα σύνορα. Εκεί πολλαπλασιάσθηκαν και σε 45 χρόνια έφτασαν τους 10.000.

Ο Ερντογούλ πέθανε και τον διαδέχθηκε ο γιός του Οσμάν ή Οθμάν ο οποίος θεωρείται γενάρχης των Τούρκων και από αυτόν πήραν το όνομα τους Οσμανλήδες ή Οθωμανοί. Ο Οσμάν κατέλαβε το Ελληνικό φρούριο Χερμέγκια και στην συνέχεια το Βυζαντινό φρούριο του  Δορύλαίου (Εσκί Σεχίρ, γνωστό από την μικρασιατική εκστρατεία). Για την επιτυχία του αυτή ο σουλτάνος Αλεαδίν του έδωσε τα πρώτα ηγεμονικά σύμβολα, ήτοι μια ουρά αλόγου,, ένα τύμπανο και μια σημαία και με αυτό τον τρόπο ξεκινά η δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  

Όταν ο Σουλτάνος Αλεαδίν έρχεται σε σύγκρουση με τους Μογγόλους ο Οσμάν δράττεται της ευκαιρίας και προσαρτά αρκετά τμήματα Ικονίου και επεκτείνει τις κτήσεις του προς την Προποντίδα με ταυτόχρονο εξισλαμισμό των κατακτηθέντων περιοχών. 

Ο Οσμάν ήταν ήδη άρρωστος όταν πολιορκούνταν Η Προύσα  και πέθανε μέσα στην Προύσα η οποία έγινε και πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έτσι με το στραβοπάτημα ενός αλόγου ξεκινά η δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εάν δεν είχε στραβοπατήσει το άλογο του Σουλεϊμάν Σαχ, πιθανώς τα πράγματα να ήταν διαφορετικά στην περιοχή μας. Αλλά επειδή η ιστορία δεν γράφεται με τα αν, τουλάχιστο καλό είναι να μελετάμε τον αντίπαλο μας και την ιστορία του ή, όπως λέει ο σοφός  Κινέζος στρατηγός  Σουν Τζου στο βιβλίο του « Η τέχνη του πολέμου». Αν ξέρεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις τον εαυτό σου, μη τον φοβάσαι, θα νικήσεις σε εκατό μάχες. 

*Υποστράτηγος Ε.Α.

Ευρώπη

«InvestEU»: το ΕΚ στηρίζει το νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης

Το ΕΚ υιοθέτησε προτάσεις για ένα νέα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα στηρίξει τις επενδύσεις και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το 2021 ως το 2027

Οικονομία

Η μαγεία των εξαγωγών και της κατανάλωσης με ορίζοντα το 2019

Η ενθαρρυντική αύξηση εννεαμήνου 2018 ( Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου) του Ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο 1,5% του 2017, για το ίδιο διάστημα, ανέκυψε εξαιτίας της ουσιαστικής συμβολής δύο δυναμικών παραμέτρων

Γνώμη

Απελευθέρωση τώρα...

Από: Athanase Papandropoulos

Το πελατειακό κράτος, σταδιακά μετατρέπεται και σε δεσμοφύλακα της κοινωνίας των πολιτών

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 4/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

4/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron