Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Θέλω να πετύχω, μπορώ;

Όταν δεν έχεις στόχο ποτέ δεν θα βάλεις γκολ, συνήθιζε να λέει ο Ζινεντίν Ζιντάν, κορυφαίος ποδοσφαιριστής και στην συνέχεια προπονητής

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

μέγεθος [–] [+]

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πριν λίγα χρόνια είχα την ευκαιρία να συναντήσω έναν δαιμόνιο και ταλαντούχο Άγγλο διαφημιστή, τον Πωλ Άρντεν, ο οποίος είχε μόλις συγγράψει το βιβλίο που μερικούς μήνες αργότερα έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλλερ. Μού είχε κάνει εντύπωση ο τίτλος: Το Θέμα Δεν Είναι Πόσο Καλός Είσαι, Αλλά Πόσο Καλός Θέλεις Να Γίνεις. Συζητώντας τον τίτλο με τον συγγραφέα, μού προσέθεσε την ακόλουθη σκέψη: «Σχεδόν όλοι οι πλούσιοι και ισχυροί άνθρωποι δεν είναι ιδιαιτέρως ταλαντούχοι, μορφωμένοι, γοητευτικοί ή συμπαθείς. Έγιναν πλούσιοι και ισχυροί γιατί ήθελαν να γίνουν». 

Οι φράσεις αυτές έμειναν χαραγμένες στο μυαλό μου και δύο χρόνια αργότερα ενισχύθηκαν από έναν διάσημο ποδοσφαιριστή και στην συνέχεια προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, τον αλγερινής καταγωγής Γάλλο Ζινεντίν Ζιντάν. Μιλώντας σε σεμινάριο ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων, ο Ζ. Ζιντάν είχε πει: «Το όραμα τού τί θέλεις να γίνεις και πού θέλεις να πας είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιό σου. Διότι, όταν δεν έχεις στόχο, ποτέ δεν βάζεις γκολ».
Το ερώτημα είναι: Πόσο καλοί θέλουμε να είμαστε στην δουλειά μας; Λίγο καλοί; Καλοί; Πολύ καλοί; Οι καλύτεροι στον τομέα μας; Ή, τελικά, θέλουμε να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο; 

«Το ταλέντο βοηθά. Αυτή όμως που μάς πηγαίνει μακρυά είναι η φιλοδοξία». Τάδε έφη ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο πιο ακριβοπληρωμένος σήμερα ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Ίσως να έχει δίκιο. Διότι ο καθένας μας θέλει να διαπρέψει. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι επιθυμεί να κάνει και τις προς τούτο απαραίτητες θυσίες. Για παράδειγμα, ο Ρονάλντο προπονείται 10 έως και 12 ώρες την ημέρα και απέχει από τις περισσότερες χαρές της ζωής –πιθανώς δε γι’ αυτόν τον λόγο είναι και εξαιρετικά δύστροπος.

Πέρα από τις γενικές αυτές σκέψεις, υπάρχουν και άλλοι κανόνες που βοηθούν στο να βάζει κανείς γκολ –δηλαδή, να πετυχαίνει τον στόχο που θέλει. Ένας από αυτούς είναι η μοναδικότητα. Μπορεί κάποιος να γίνει μοναδικός επειδή ξέρει για ένα συγκεκριμένο θέμα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον κόσμο. 

Μπορεί ακόμα να γίνει μοναδικός επειδή ξέρει για μία μοναδική ομάδα θεμάτων περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Βεβαίως, δεν εννοώ ότι ο μοναδικός στον κόσμο μηχανικός αυτοκινήτων που είναι ταυτοχρόνως μελετητής αρχαίων ελληνικών και οπωρολόγος θα βγάλει σίγουρα ένα εκατομμύριο ευρώ –αν και όλα είναι πιθανά, μπορεί να υπάρξει ζήτηση αυτού του μοναδικού συνδυασμού, μπορεί όμως και όχι.

Κάνοντας λόγο για μοναδικότητα σκέπτομαι εκείνον τον νεαρό που αρκετά γρήγορα έκανε ολόκληρη περιουσία από παιχνίδια με βίντεο-υπολογιστές, ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα καλλιέργειας μοναδικού συνδυασμού ικανοτήτων. Ο άνθρωπος αυτός επένδυσε 500 δολλάρια στην κατασκευή και προώθηση αυτών των παιχνιδιών. Μέσα σε έναν χρόνο, οι πωλήσεις είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολλάρια. Εξηγώντας την εκπληκτική αυτή επιτυχία του, είπε: 

«Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κατέχουν σήμερα τον μυστήριο συνδυασμό γνώσεων πάνω στην μηχανολογία, τις συνθέσεις για βίντεο και μία προϋπηρεσία σε λουναπάρκ. Εγώ τα είχα όλα αυτά. Ας προσθέσουμε και ένα μάθημα οικονομικών στο κολλέγιο και μία αίσθηση τού πώς λειτουργεί το οικονομικό σύστημα, και έχουμε την επιτυχία στα χέρια μας».

Σε όσο περισσότερες πλευρές ή ταλέντα μίας δουλειάς ή ενός επαγγέλματος μπορείτε να αναδειχθείτε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας σας. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι μπορείτε να γίνετε μοναδικοί. Μπορείτε να δουλέψετε για να αποκτήσετε έναν συνδυασμό ικανοτήτων που κανένας άλλος δεν διαθέτει. Είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Υπάρχουν και άλλοι κανόνες για την εξασφάλιση της επιτυχίας –όλοι ψυχολογικά εγκυρότατοι. Λειτούργησαν στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυχημένων ανδρών και γυναικών, μπορούν θαυμάσια να λειτουργήσουν και στην δική σας περίπτωση. Αρκεί, βέβαια, να τούς μελετήσετε και να τούς «χωνέψετε».

Ευρώπη

Για μια γεωργία της γνώσης και της καινοτομίας

Μόνον μία καινοτόμος και επιστημονική γεωργία μπορεί να δώσει λύσεις στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού

Οικονομία

Καχύποπτες οι αγορές για την Ελλάδα

Οι πυρκαγιές και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, κάνουν όλο και πιο επιφυλακτικές τις αγορές απέναντι στις προοπτικές της χώρας

Γνώμη

Η Γαλλία δίνει... ρέστα για τον Τσίπρα

Από: Athanase Papandropoulos

Οι Γάλλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί μία οδυνηρή εκλογική ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογικές αναμετρήσεις τού 2019

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 2/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

2/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron