Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Βραβείο Νόμπελ για τον Αλ. Τσίπρα

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η διεθνής προβολή του Έλληνα πρωθυπουργού, ενισχυτική και κάποιων ευρύτερων φιλοδοξιών του

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Υπογραμμίζει επίσης ότι η συμφωνία αυτή βάζει φρένο στους βαλκανικούς ταυτοτικούς διχασμούς και αναδεικνύει τους διεθνείς θεσμούς υπέρτερους των στενόκαρδων επιδιώξεων των εθνών-κρατών. Υπό αυτή την έννοια, για την Μόσχα και τους αντισυστημικούς εθνικιστές στην Ευρώπη, η συμφωνία αποτελεί ζημιά, «διότι επαναποκαθιστά το ΝΑΤΟ κα την ΕΕ ως ζωτικές οργανώσεις, οι οποίες ήδη μπορούν να κινητοποιήσουν ευάλωτους ηγέτες προς την κατεύθυνση της σύναψης δύσκολων συμβιβαστικών συμφωνιών», γράφει.
Υπογραμμίζει επίσης ότι η συμφωνία αυτή βάζει φρένο στους βαλκανικούς ταυτοτικούς διχασμούς και αναδεικνύει τους διεθνείς θεσμούς υπέρτερους των στενόκαρδων επιδιώξεων των εθνών-κρατών. Υπό αυτή την έννοια, για την Μόσχα και τους αντισυστημικούς εθνικιστές στην Ευρώπη, η συμφωνία αποτελεί ζημιά, «διότι επαναποκαθιστά το ΝΑΤΟ κα την ΕΕ ως ζωτικές οργανώσεις, οι οποίες ήδη μπορούν να κινητοποιήσουν ευάλωτους ηγέτες προς την κατεύθυνση της σύναψης δύσκολων συμβιβαστικών συμφωνιών», γράφει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Στην πραγματικότητα, η συμφωνία [των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ] πάει πιο μακρυά από την επίλυση μίας χρόνιας διαμάχης. Δημιουργεί ένα μοντέλο επίλυσης ταυτοτικών συγκρούσεων οι οποίες δεν δημιουργούν αντιπαραθέσεις μόνον στα Βαλκάνια αλλά στον κόσμο ολόκληρο. Είναι δε και μία ηχηρή επίπληξη για την Ρωσία και τους εθνικιστές φίλους της στην Ευρώπη, καθ’ όσον ρίχνει εγκαίρως δόσεις εμπιστοσύνης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για ολόκληρο το δυτικό σχέδιο για τα Βαλκάνια. Έτσι, η συμφωνία αντιμετωπίζει την ισχυρή αντίθεση των εθνικιστών σε αμφότερες τις χώρες, οι οποίοι κατηγορούν τους ηγέτες τους για προδοσία. Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, είναι επείγον οι Τσίπρας και Ζάεφ όχι μόνον να έχουν υποστήριξη, αλλά να τύχουν και παγκόσμιας επιβραβεύσεως».

Αυτά και άλλα πολλά, εξόχως ενδιαφέροντα, γράφει στο γνωστό περιοδικό κα τον ιστότοπό του Foreign Policy ο Edward P. Joseph, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Μελετών στο John Hopkins School, ο οποίος χαρακτηρίζει την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ιστορική και απολύτως θετική για την παγίωση της διεθνούς ειρήνης. Υπογραμμίζει επίσης ότι η συμφωνία αυτή βάζει φρένο στους βαλκανικούς ταυτοτικούς διχασμούς και αναδεικνύει τους διεθνείς θεσμούς υπέρτερους των στενόκαρδων επιδιώξεων των εθνών-κρατών. Υπό αυτή την έννοια, για την Μόσχα και τους αντισυστημικούς εθνικιστές στην Ευρώπη, η συμφωνία αποτελεί ζημιά, «διότι επαναποκαθιστά το ΝΑΤΟ κα την ΕΕ ως ζωτικές οργανώσεις, οι οποίες ήδη μπορούν να κινητοποιήσουν ευάλωτους ηγέτες προς την κατεύθυνση της σύναψης δύσκολων συμβιβαστικών συμφωνιών», γράφει.

Με βάση τις παραπάνω θέσεις και απόψεις του, ο αρθρογράφος προτείνει τους δύο ηγέτες για το Βραβείο Νομπέλ της Ειρήνης. Ένα βραβείο, εξάλλου, που κατά την γνώμη του θα αποτρέψει και μία πιθανή ακύρωση της συμφωνίας.

Από το κείμενο του Edward P. Joseph προκύπτει ξεκάθαρα η υποστήριξη που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον αμερικανικό παράγοντα και κυρίως από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος. Επιβεβαιώνονται επίσης παλαιότερες πληροφορίες μας για τον ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει ο Αλέξης Τσίπρας στο επίπεδο της ευρωπαϊκής αριστεράς, με αφετηρία πιθανότατα τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι, με αφορμή την συμφωνία, το διεθνές κύρος του Έλληνα πρωθυπουργού έχει ανέβει αισθητά και η εξέλιξη αυτή σίγουρα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την Νέα Δημοκρατία. Διότι αν ως κυβέρνηση θελήσει να αναθεωρήσει την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, θα προκληθεί τέτοια διεθνής κατακραυγή που θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την χώρα. Πώς, όμως, μπορεί να συμβεί αυτό; Μπορεί να προκύψει αν οι γείτονες δεν αλλάξουν το Σύνταγμά τους και δεν τηρήσουν τις άλλες υποσχέσεις τους. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ακυρώσει την συμφωνία, ενώ ήδη τα Σκόπια θα έχουν κληθεί στο ΝΑΤΟ με παράλληλη δρομολόγηση της σταδιακής ένταξης στην ΕΕ.

Είναι έτσι κατάδηλο ότι πίσω από την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ υπάρχει ένα ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι, τις ποικίλες διαστάσεις του οποίου δεν έχουμε ακόμα δει στο σύνολό τους.

Ευρώπη

Η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία

H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε εκ νέου την επίσημη παύση των ενταξιακών συνομιλιών και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στη βάση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης

Οικονομία

Προοπτικές και προσδοκίες της Λιανικής για το 2019

Ο κλάδος της λιανικής από τους κατ εξοχήν δυναμικούς κλάδους - πυλώνες της ελληνικής Οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης , κάτι που επιβεβαιώνεται εξάλλου και από την πτωτική πορεία του δείκτη ανεργίας στο 21,7%

Γνώμη

Ευελιξία και κοινωνική προστασία

Από: Athanase Papandropoulos

Ο συνδυασμός της κοινωνικής προστασίας με την ευέλικτη αγορά εργασίας αποδεικνύεται επιτυχημένος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Τι δείχνουν τα παραδείγματα Πορτογαλίας και Ηνωμένου Βασιλείου

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 4/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

4/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron