Edition: International | Greek

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Έρευνα ΣΕΒ: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για αύξηση επενδύσεων

Στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή και τον εντοπισμό καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των εμποδίων που πλήττουν τις επιχειρήσεις, επικεντρώθηκε η 2η Ετήσια Έρευνα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018

μέγεθος [–] [+]

της Ειρήνης Σωτηροπούλου


Στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή και τον εντοπισμό καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των εμποδίων που πλήττουν τις επιχειρήσεις, επικεντρώθηκε η 2η Ετήσια Έρευνα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ με τη συνδρομή της MRB με τίτλο «Ο σφυγμός του επιχειρείν».

«Η παρούσα μελέτη μπορεί να προσφέρει στην κυβέρνηση ευθείες, αναπτυξιακές πολιτικές, για την ισχυρή ανάκαμψη της παραγωγικότητας», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος.

Αναφορικά με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, η έρευνα του ΣΕΒ κάνει λόγο για δημοσιονομική υπεραπόδοση ύψους €445 εκατ. έναντι €119 εκατ. στο Μεσοπρόθεσμο. Το εν λόγω ποσό εικάζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί σε παροχές παντός είδους.

Αξιοσημείωτη βελτίωση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη (στις -44,9 μονάδες από -47,8 τον προηγούμενο μήνα), ενώ ταυτόχρονα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων εξακολουθεί να κινείται ανοδικά τον Ιούλιο του 2018 (+1,9% το διάστημα Ιαν – Ιουλ 2018), γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών εν μέσω κρίσης.

Εντούτοις, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές (77,3% πτώση σε σχέση με το 2017), η διαφθορά και το έλλειμμα διαφάνειας (45,1% άνοδος σε σχέση με το 2017), η πολιτική αβεβαιότητα (43,3%) και οι οικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης και του προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής (40,5%) αποτελούν τους σημαντικότερους φραγμούς στην προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εν γένει τη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.

Στα μικροεμπόδια εντάσσονται το ασταθές φορολογικό πλαίσιο (64,9%), το συγκεχυμένο θεσμικό πλαίσιο (64,9%), η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης (45,7%) και η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση (44,7%).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, επεσήμανε την ανάγκη αύξησης του ΑΕΠ και την υλοποίηση μεγαλύτερου όγκου επενδύσεων, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι παθογένειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει. Αν αυξηθεί το ΑΕΠ δεν θα χρειαστούν μειώσεις στις συντάξεις. Για να υπάρξουν επενδύσεις χρειαζόμαστε το τρίπτυχο: Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και κερδοφορία», σημείωσε ο κ. Φέσσας.

«Είμαστε ακόμη στο 1/3 του δρόμου και έχουμε αισθανθεί τον θετικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων σε μικρό βαθμό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η αξιοποίηση των τεχνολογικών λύσεων μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό με επίκεντρο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.  

«Όταν συχνότητα των συνδιαλλαγών μεταξύ των επιχειρηματιών και του δημοσίου είναι μειωμένη παρατηρείται μεγαλύτερη αποδοτικότητα», κατέληξε.

Ευρώπη

Η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία

H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε εκ νέου την επίσημη παύση των ενταξιακών συνομιλιών και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στη βάση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης

Οικονομία

Προοπτικές και προσδοκίες της Λιανικής για το 2019

Ο κλάδος της λιανικής από τους κατ εξοχήν δυναμικούς κλάδους - πυλώνες της ελληνικής Οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης , κάτι που επιβεβαιώνεται εξάλλου και από την πτωτική πορεία του δείκτη ανεργίας στο 21,7%

Γνώμη

Ο πελατειακός καπιταλισμός και οι επιλογές του

Από: Athanase Papandropoulos

Μοναδικό μέλημα των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, είναι η διακίνηση ενός προσοδοθηρικού γι’ αυτούς συστήματος, από το οποίο όμως δεν αντλούν πλέον τα ίδια οφέλη που αντλούσαν

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 4/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

4/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron