Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

ΠΟΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ευρωπαίοι μάνατζερς πιστεύουν ότι, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η πρόκληση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι απαραίτητος όρος επιβίωσης για την Ευρώπη και την επιχειρηματική της υπόσταση

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 300.000 Ευρωπαίοι επιστήμονες, φοιτητές και ταλαντούχοι μάνατζερς εγκατέλειψαν το ευρωπαϊκό έδαφος –γεγονός που ήδη δημιουργεί προβλήματα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην διεθνή μάχη που δίνουν για την ανεύρεση ταλέντων.
Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 300.000 Ευρωπαίοι επιστήμονες, φοιτητές και ταλαντούχοι μάνατζερς εγκατέλειψαν το ευρωπαϊκό έδαφος –γεγονός που ήδη δημιουργεί προβλήματα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην διεθνή μάχη που δίνουν για την ανεύρεση ταλέντων.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ανοιχτή έκκληση προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες καλώντας τους να υπερψηφίσουν κόμματα που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στις προσεχείς ευρωεκλογές, απηύθυνε από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με θέμα τον Ρόλο του Μάνατζμεντ στην Ευρωπαϊκή Οικονομία –με συνδιοργανωτές την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), την European Management Association (EMA), την CEC-European Managers και την European Association of National Productivity Centres (EANPC), με την υποστήριξη του The Conference Board– η πρόεδρος του ΔΣ της CEC-European Managers κυρία Annika Elias. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΔΕ για την πρωτοβουλία του για την διενέργεια αυτού του συνεδρίου στην Ελλάδα.

«Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Λαμπρινόπουλο και για έναν άλλο λόγο. Σήμερα όλοι καλούμαστε να σκεφτούμε τον ρόλο και την συμβολή μας ως μάνατζερ στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, που μάς θυμίζει τις ευθύνες που έχουμε προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αλλά και προς τους ευρωπαίους πολίτες. Σάς ευχαριστούμε για την προσφορά σας, τον χρόνο και την ευκαιρία που μάς παρέχετε να σκεφθεί η κάθε μία και ο καθένας από εμάς τί μπορεί να κάνει ώστε να βελτιωθεί η γενική κατάσταση των οικονομιών μας. Πιστεύουμε ότι το διακύβευμα –το κοινό μας μέλλον– είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς ώστε να μην λάβουμε συγκεκριμένη θέση στη εκστρατεία για ό,τι εμείς, ως Ευρωπαίοι μάνατζερς, θεωρούμε ως το μόνο δυνατό σενάριο για την ήπειρό μας: μία ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη, που έχει μάθει από τα λάθη της και μπορεί να είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις μελλοντικές προκλήσεις, χωρίς να αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αρχές της», είπε η κυρία Annika Elias.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί σήμερα την βασικότερη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία, πέρα από τις αρνητικές κοινωνικές της επιπτώσεις, οδηγεί και σε φυγή εγκεφάλων από την Ευρώπη. Και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα».

Όντως, η πρόεδρος του CEC δεν έχει άδικο. Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 300.000 Ευρωπαίοι επιστήμονες, φοιτητές και ταλαντούχοι μάνατζερς εγκατέλειψαν το ευρωπαϊκό έδαφος –γεγονός που ήδη δημιουργεί προβλήματα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην διεθνή μάχη που δίνουν για την ανεύρεση ταλέντων.

Υπό αυτή την έννοια, και όχι μόνον, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ και της ΕΜΑ (Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάνατζμεντ) κ. Κων. Λαμπρινόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στον ζωτικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κάνοντας ειδική αναφορά στις απαραίτητες προϋποθέσεις, που είναι η τραπεζική και η φορολογική σύγκλιση. «Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλήσουμε όταν δεν υπάρχει ενιαίο τραπεζικό και φορολογικό σύστημα, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, όταν υπάρχουν διαφορετικά επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού με αποκλίσεις που δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα ακόμη και εντός Ευρώπης; Η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η ύπαρξη ενός φορολογικού πλαισίου με όχι μεγάλες αποκλίσεις αλλά και με σταθερότητα, η δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων σε άντληση κεφαλαίων για επενδύσεις, είναι βασικά σημεία βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και προφανώς της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Κων. Λαμπρινόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΣΕ κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι θα πρέπει να στραφούμε στην αναζήτηση προϊόντων τα οποία θα ενσωματώνουν καινοτομία και ποιότητα ώστε να αποκτήσουμε πλεονεκτήματα στις ευρωπαϊκές αγορές. «Συνήθως οι πολιτικοί ψάχνουν να διηγηθούν μία ιστορία ανάπτυξης στους ψηφοφόρους για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, προβάλλουν ότι έχει πλεονέκτημα στον τουρισμό, κλπ. Όμως, χωρίς να υποτιμώ το πραγματικά μοναδικό τουριστικό προϊόν, η γνώμη μου είναι ότι αυτά θα τα βρουν μόνοι τους οι επιχειρηματίες στην εσωτερική τους αναζήτηση για το πού θα επενδύσουν. Ο,τιδήποτε όμως και να κάνουν στις ανοικτές διεθνείς αγορές, από όποιον κλάδο και αν προέρχονται, πρέπει να ενσωματώσουν την καινοτομία, την ποιότητα και την δημιουργικότητα», επεσήμανε ο ομιλητής.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, ο κ.John Heap, πρόεδρος της EANPC (Ευρωπαϊκής Ένωσης των Εθνικών Κέντρων Παραγωγικότητας), αφού θύμισε στους συνέδρους ότι οι κυβερνήσεις δεν αυξάνουν τον πλούτο, απλώς τον αναδιανέμουν μέσω της φορολογικής πολιτικής (η αύξηση του πλούτου είναι έργο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα), ευχήθηκε το συνέδριο να αποκαλύψει μερικά από τα μυστικά για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, να είναι σε θέση να δημιουργήσει πλούτο και να κατανοήσει πώς ο πλούτος πρέπει να οδηγεί σε κοινωνικά δίκαιες, περιβαλλοντικά ανεκτές και οικονομικά επιτυχημένες οργανώσεις και κράτη. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της εκπαίδευσης και στην ανάγκη ύπαρξης περισσότερων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης παράλληλα με τα ακαδημαϊκά.

Στο επίπεδο αυτό, ένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση ήταν αυτό του διλήμματος «διοίκηση ή ηγεσία» και τί τελικά χρειάζονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για να μπορούν να ανταποκρίνονται σε έναν σκληρό διεθνή ανταγωνισμό.
Ο κ.Gavin Richardson, μέλος του CMI Board of Trustees και διευθύνων σύμβουλος της OPUS Building Services Limited, σε μία προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του μάνατζμεντ και της ηγεσίας, τόνισε πως η κουλτούρα μιας εταιρείας καθορίζει αν ένας οργανισμός έχει μάνατζμεντ ελέγχου ή ηγεσία που εμπιστεύεται το περιβάλλον της. Η ηγεσία και το μάνατζμεντ είναι αλληλεξαρτώμενα και ουσιαστικά. Εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες είναι αυτοί που καθορίζουν την επιθυμητή κουλτούρα.

Ο κ.Marco Vazzani, αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Μάνατζερς (CIDA), μίλησε για την «ηγεσία που εμπνέει» και τον ρόλο της σε περιόδους όπου παρατηρούνται βαθιές και γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές, οι οποίες πραγματοποιούνται σε πολύπλοκα περιβάλλοντα. Κατέληξε δε λέγοντας ότι όλες οι σύγχρονες οργανώσεις πρέπει «να μάθουν πώς να μαθαίνουν», για να προσαρμοστούν στην τρίτη χιλιετία, καθώς διαμορφώνονται από τον κόσμο, αλλά την ίδια στιγμή και ο κόσμος είναι το αποτέλεσμα της συνεισφοράς του καθενός από εμάς. «Αυτό σημαίνει ότι το νέο μάνατζμεντ πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσει μία ηθικότερη και πιο διορατική ηγεσία, δημιουργώντας παράλληλα αξία, πλούτο και οικονομική ανάπτυξη».

Το θέμα των ηγεσιών έθιξε και ο κ. Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, ο οποίος έδωσε ειδικό βάρος στις δυνατότητες των ηγετών να αντιλαμβάνονται πολυδιάστατες καταστάσεις και να κάνουν τις απαραίτητες προβλέψεις. Τόνισε επίσης την σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου, επισημαίνοντας ότι οι μάνατζερς διαχειρίζονται «πράγματα» ενώ οι ηγέτες διοικούν «ανθρώπους». Αλλά κανείς δεν μπορεί να «αγοράσει» ανθρώπινο κεφάλαιο σήμερα με υλικές ανταμοιβές που προέρχονται από τους μάνατζερς. «Το ανθρώπινο κεφάλαιο εμπνέεται και κερδίζεται από τους ηγέτες», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η κυρία Sonja Smuc, διευθύνουσα σύμβουλος της MAS (Ένωσης Μάνατζερς της Σλοβενίας), μίλησε για την οικονομική σημασία της διαφορετικότητας των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων.

Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η εισήγηση της οικονομολόγου κυρίας Έλενας Παναρίτη, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο και το βάρος των ιδεών στην διαδικασία για οικονομική ανάπτυξη και στην ως εκ τούτου απαραίτητη για μία χώρα αναβάθμιση της εκπαίδευσής της –μία εκπαίδευση που ίσως σήμερα να είναι για την Ελλάδα ένα πολύ πιο σοβαρό, αλλά μη ορατό πρόβλημά της ως προς το αναπτυξιακό της αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία κατέκτησε σημαντικούς στόχους τα τελευταία χρόνια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron