Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Συνταγματικές διαδικασίες και εκλογές

Μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση-ανάλυση της εφημερίδας Εστία που κανείς συνειδητός πολίτης δεν θα πρέπει να αγνοήσει

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Η χώρα πάει προς εκλογές ερήμην της λαϊκής βούλησης –και αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται
Η χώρα πάει προς εκλογές ερήμην της λαϊκής βούλησης –και αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου 


Η χώρα πάει προς εκλογές ερήμην της λαϊκής βούλησης –και αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται
             
Έξι Έλληνες στους δέκα δεν ήθελαν εκλογές. Παρόλα αυτά, εκβιαστικά, καλούνται να ψηφίσουν γιατί έτσι αποφάσισαν 132 βουλευτές –αρκετοί από τους οποίους αποτελούν ζωντανή ντροπή για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά και για την χώρα μας. 

Κανονικά, λοιπόν, σε μία ορθολογική κοινωνία, αυτοί που την εκβιάζουν για να παίζουν τα παιχνίδια τους θα πρέπει να τιμωρηθούν πολιτικά δια της λαϊκής ψήφου. 

Πολύ αμφιβάλουμε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Ακόμα χειρότερα, πολύ φοβούμεθα ότι η χώρα, μετά από πέντε χρόνια σοβαρής κρίσης, ετοιμάζεται πλέον να εισέλθει στην τελική ευθεία της καταρρεύσεώς της. 

Συνειδητά, αυτή την φορά. Και αυτό θα οφείλεται στην πολυετή παραπληροφόρηση και πλύση εγκεφάλου που δεχόταν ο ελληνικός λαός από ένα σύστημα πολιτικής και επικοινωνιακής διαπλοκής, το οποίο τώρα θα αποκτήσει και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα. 

Με άλλα λόγια, θα δείξει το πραγματικό πρόσωπό του. Θα επωφεληθεί δε και από έναν απαράδεκτο εκλογικό νόμο, ο οποίος στην ουσία επιτρέπει σε 3,5 Έλληνες να κυβερνούν εις βάρος της πραγματικής πλειοψηφίας. 

Αν αυτό εντάσσεται στην λογική της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τότε τα κόκκαλα αυτών που την θεμελίωσαν με αιματηρούς αγώνες σίγουρα θα τρίζουν. 

Κατά τα λοιπά, ας ελπίσουμε ότι από τα παθήματα του αύριο –αν δεν προκύψουν οδυνηρές συνέπειες– κάποιοι θα αντλήσουν και τα απαραίτητα μαθήματα. 

Στο μεταξύ, παραθέτουμε στην συνέχεια το κύριο άρθρο της ιστορικής εφημερίδας Εστία, στο οποίο ο αρθρογράφος παραθέτει τις συνταγματικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν από την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015. 

Από τις διαδικασίες αυτές, επισημαίνει η εφημερίδα, η μία αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης και θα αρχίσει αμέσως, την Δευτέρα 26 τρέχοντος. 

Η άλλη αφορά στην ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και θα αρχίσει από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα συγκληθεί η νέα Βουλή. 

Ειδικότερα, οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα είναι οι εξής: 

Σχηματισμός Κυβερνήσεως            

-Αν το κόμμα που θα έλθει πρώτο στις εκλογές λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή (151 έδρες), τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διορίσει Πρωθυπουργό τον αρχηγό του. Και εκείνος θα σχηματίσει Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή όταν αυτή συγκροτηθεί σε σώμα. 

-Αν το πρώτο κόμμα δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει στον αρχηγό του διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί –όπως αναφέρει το Σύνταγμα– η δυνατότητα σχηματισμού Κυβερνήσεως που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. 

-Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος. 

Και αν ούτε αυτή τελεσφορήσει, θα δώσει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. 

Δηλαδή, κάθε αρχηγός κόμματος που θα λάβει τέτοια εντολή μπορεί να την κρατήσει μέχρι τρεις ημέρες για να προβεί σε διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα. 

Μπορεί, όμως, και να επιστρέψει την εντολή αμέσως, χωρίς να κάνει χρήση του τριημέρου. 

-Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει από κοινού τους αρχηγούς των κομμάτων σε μία ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Κυβερνήσεως που να διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής. 

Αν αποτύχει και αυτό, θα επιδιώξει τον σχηματισμό Κυβερνήσεως από όλα τα κόμματα για να διενεργηθούν νέες εκλογές. 

Και αν ούτε αυτό πετύχει, θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Κυβερνήσεως για να διενεργήσει νέες εκλογές και να διαλύσει την Βουλή. 

Εκλογή Προέδρου            

Εν τω μεταξύ, η Βουλή που θα συγκληθεί την 5η Φεβρουαρίου θα προχωρήσει στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αφού συγκροτηθεί σε σώμα θα κληθεί να εκλέξει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (180) του όλου αριθμού των βουλευτών.           

Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μέσα σε πέντε ημέρες, οπότε θα απαιτείται πλέον η απόλυτη πλειοψηφία (151) του όλου αριθμού των βουλευτών. 

Και αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, θα διενεργηθεί τρίτη ψηφοφορία μετά από πέντε ημέρες και θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία. 

Έτσι, το αργότερο μέχρι την 16η Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του κατά την εκπνοή της θητείας του κ. Παπούλια, την 12η Μαρτίου. 

Ασφυκτικές προθεσμίες            

Εν τω μεταξύ, η Κυβέρνησις που θα έχει σχηματισθεί, θα καταθέσει στην Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Εκτός και αν είναι Κυβέρνησις με εντολή διενέργειας νέων εκλογών. 

Σε αυτή την περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαλύσει την Βουλή και θα διενεργηθούν νέες εκλογές εντός 30 ημερών. 

Όμως, επειδή ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται ενώπιον της Βουλής, ή θα πρέπει να παραταθεί η θητεία του κ. Παπούλια μέχρι να αναδειχθεί η νέα Βουλή, ή θα παραιτηθεί ο ίδιος πριν διαλυθεί η Βουλή, ώστε να ορκισθεί ο διάδοχός του.            

Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Και υπό ασφυκτικές προθεσμίες των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας, καθίστανται άκρως επικίνδυνες. 

Μέχρι να ολοκληρωθούν, η χώρα μπορεί να έχει πτωχεύσει. Εκτός και αν οι πολιτικοί αρχηγοί επιδείξουν εθνική ευθύνη και αποφευχθούν νέες εκλογές που θα οδηγήσουν τον τόπο σε μεγάλη περιπέτεια.            

Μία περιπέτεια, επαναλαμβάνουμε εμείς, που κάποιοι επέλεξαν ενσυνειδήτως –και θα παρακαλούσαμε να μην τους ξεχάσουμε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron