Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Όταν ο μπάρμαν ξέρει…

Πάει πια. Μάς έχουν πάρει χαμπάρι και το δράμα της ελληνικής υπερχρέωσης οδεύει πλέον προς την καταστροφική της διάσταση.

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Δύο γενιές νέων θα χαραμιστούν από βλακεία, τύφλωση και ιδεολογική ασυναρτησία. Ό,τι κι αν λένε κάποιοι αιθεροβάμονες, η χώρα καταρρέει σε όλα τα επίπεδα –και, κυρίως, στο πνευματικό.
Δύο γενιές νέων θα χαραμιστούν από βλακεία, τύφλωση και ιδεολογική ασυναρτησία. Ό,τι κι αν λένε κάποιοι αιθεροβάμονες, η χώρα καταρρέει σε όλα τα επίπεδα –και, κυρίως, στο πνευματικό.

του  Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου  


Ο ρόλος του καλού μπάρμαν είναι να σταματά να σερβίρει τον πελάτη όταν διαπιστώνει ότι έχει πιει πολύ. Αν αρχίσει δε να παραφέρεται, τότε θα πρέπει να τον οδηγήσει στην έξοδο. Κατά το Bloomberg, κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει και με έναν κακομαθημένο υπερδανεισμένο, που πιστεύει ότι τα κορόϊδα πρέπει να δανείζουν τους «ξύπνιους»

Ο έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτυ…

Πάει πια. Μάς έχουν πάρει χαμπάρι και το δράμα της ελληνικής υπερχρέωσης οδεύει πλέον προς την καταστροφική της διάσταση. Η δε ζημιά κύρους, φήμης και φερεγγυότητας για την χώρα είναι ανήκεστη και θα την πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Δύο γενιές νέων θα χαραμιστούν από βλακεία, τύφλωση και ιδεολογική ασυναρτησία. Ό,τι κι αν λένε κάποιοι αιθεροβάμονες, η χώρα καταρρέει σε όλα τα επίπεδα –και, κυρίως, στο πνευματικό. 

Με ένα αιχμηρό άρθρο, το Bloomberg View τονίζει πως το πάρτι του ευρώ έχει τελειώσει για την Ελλάδα. Στο άρθρο με τίτλο «Αφήστε στην Ελλάδα να παραπατήσει εκτός ευρώ», ο αρθρογράφος Mark Gilbert τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Η είδηση ότι κατέσχεσε την ρευστότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνοντας λόγο για εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, δείχνει ότι τα χρήματα εξαντλούνται», αναφέρει και συμπληρώνει: «Και κανένα από τα πιθανά σενάρια τού τί μπορεί να γίνει στην συνέχεια δεν είναι συμβατό με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η δύσκολη αλήθεια είναι πως η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχει ούτε την βούληση, ούτε την ικανότητα να ακολουθήσει τους κανόνες που συνεπάγεται η ένταξη στο ευρώ. Παραχωρώντας τον έλεγχο του νομίσματός της, η χώρα απέκλεισε την υποτίμηση ως επιλογή για να βγει από την δίνη. Ορισμένοι έξυπνοι άνθρωποι αρχίζουν να λένε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι καλύτερα μόνη της». 

Το δημοσίευμα συνεχίζει με μία αναδρομή στο παρελθόν και στον τρόπο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ: 

«Αξίζει να θυμηθούμε εξαρχής πως η Ελλάδα πέρασε στο κλαμπ του ευρώ κλέβοντας. Η χώρα δεν μπορούσε να πετύχει μείωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ για να πληροί τα κριτήρια ένταξης κι έτσι προσέλαβε την Goldman Sachs για να κάνει κάποια περίπλοκα χρηματοοικονομικά κόλπα στην αγορά παραγώγων, ώστε να κατασκευαστεί το σωστό νούμερο το 1999. Στην συνέχεια, όταν το έλλειμμα δεν μειωνόταν στο επιθυμητό επίπεδο, κατέληξε σε έναν ευκολότερο τρόπο για να πειράξει τα νούμερα: έλεγε ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα και τελικά είπε την αλήθεια το 2004, όταν αναθεώρησε ανοδικά το ύψος του ελλείμματος τα τελευταία τρία χρόνια. Έτσι, μπορεί κανείς να υποστηρίξει με ισχυρά επιχειρήματα ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι μέλος του ευρώ και πως πιθανώς θα έπρεπε να είχε εκδιωχθεί όταν αποκαλύφθηκε το έγκλημά της.

»Μία δεκαετία αργότερα, ακόμη δεν είναι σαφές πότε θα έλθει τελικά η μέρα της κρίσης. O David Powell, του Bloomberg Intelligence, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην καταβάλει την δόση των 774 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Στις 20 Ιουλίου, όμως, πρέπει να πληρώσει 3,5 δισεκατ. ευρώ στην ΕΚΤ, της οποίας η γενναιοδωρία μέσω του ELA είναι το μόνο που σώζει τις ελληνικές τράπεζες από την χρεοκοπία. Όμως, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι τράπεζές της επίσης θα χρεοκοπήσουν, καθώς θα βουλιάξει η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν. Οι κανόνες της ΕΚΤ, ωστόσο, τής απαγορεύουν να στηρίξει αφερέγγυους οργανισμούς και έτσι θα σταματήσει η ροή κεφαλαίων προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

»Στην λίστα όσων θα μπορούσαν να συμβούν στην Ελλάδα περιλαμβάνονται: κεφαλαιακοί περιορισμοί για να σταματήσει η αιμορραγία των ελληνικών τραπεζικών καταθέσεων, που έχουν ήδη συρρικνωθεί φέτος κατά 15%, να κηρύξει το κράτος στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, η καταβολή των μισθών του Δημοσίου με υποσχετικές και ης τάση σε κάθε πληρωμή επειδή πραγματικά δεν θα υπάρχουν χρήματα.

»Η Γερμανία μπορεί να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Κύπρο –ειδικότερα καθώς φαίνεται πως έχει ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών 3ετών ομολόγων πέρασαν το 28%, αλλά αυτό δεν κούνησε καθόλου το κόστος δανεισμού σε άλλες χώρες του Νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Εν τω μεταξύ, η πρόταση ότι μία χώρα θα μπορούσε να έχει χρεοκοπήσει κα να την χειρίζονται ως ισότιμο μέλος του ευρώ φτάνει στα όρια της μωροπιστίας. Και σύμφωνα με τις τιμές που αποτυπώνονται στην αγορά παραγώγων, η χρεοκοπία δείχνει ως το πιθανότερο σενάριο.

»Ο Richard Woolnough, διαχειριστής ομολόγων της Prudential, γράφει πως η επιστροφή στην δραχμή μπορεί να είναι η λύση για την Ελλάδα. “Η ικανότητα της χώρας να προσφέρει στους πολίτες της έχει πληγεί όπως η Αφροδίτη της Μήλου. Ενδεχομένως οι πολιτικοί να αναγνωρίζουν ότι το αόρατο χέρι της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ακόμη ένα σημαντικό εργαλείο και ότι η ελεύθερη διακύμανση της δραχμής, αν και επώδυνη, μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για μία οικονομική λύση, δεδομένων των προβλημάτων της Ελλάδας”.

»Ο Roger Bootle, γενικός διευθυντής της Capital Economics, γράφει στην Telegraph ότι ο μόνος τρόπος να βγει η Ελλάδα από αυτή την παρατεταμένη επιθανάτια εμπειρία είναι να έχει το δικό της φθηνότερο νόμισμα. “Η υποτίμηση του νομίσματος πάντα έπαιζε έναν κεντρικό ρόλο στην κλασσική αντίδραση του ΔΝΤ για χώρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Και, ας το παραδεχθούμε, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για την Ελλάδα”.

»Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίμονα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, δεν είναι ακόμη σαφές πώς σε ένα δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές θα αποφάσιζαν να δεχθούν τα οικονομικά μέτρα –ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και μείωση των απολαβών για τους δημοσίους υπαλλήλους– που απαιτεί η ένταξη.

»Ο έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτι. Ο έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε ήρθε η ώρα να σταματήσει να σερβίρει πια στον μεθυσμένο που κάθεται στην γωνία και να καλέσει τον πορτιέρη. Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ μπορεί να έχει τελειώσει, είτε σκοντάψει εκτός από μόνη της είτε την πετάξουν έξω για την κακή της συμπεριφορά».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία κατέκτησε σημαντικούς στόχους τα τελευταία χρόνια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron