Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Ευρωπαϊκές περιφέρειες: Η πολιτική Συνοχής αποτελεί κύριο πυλώνα της ΕΕ και δεν μπορεί να αντικατασταθεί μελλοντικά

«Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί κύριο πυλώνα της ΕΕ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί μελλοντικά», δήλωσε κατηγορηματικά ο Vasco Cordeiro, σε συνάντηση με δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Διάσκεψη Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών (CPMR) στις Βρυξέλλες

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Ανάμεσα στις υπόλοιπες κορυφαίες προτεραιότητες που ξεχωρίζει η CPMR, ανέφερε τη γαλάζια ανάπτυξη (Blue Growth) και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω μακροπρόθεσμων κυρίως στρατηγικών επενδύσεων στην έρευνα,  την καινοτομία, την ενέργεια αλλά και την εκπαίδευση.
Ανάμεσα στις υπόλοιπες κορυφαίες προτεραιότητες που ξεχωρίζει η CPMR, ανέφερε τη γαλάζια ανάπτυξη (Blue Growth) και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω μακροπρόθεσμων κυρίως στρατηγικών επενδύσεων στην έρευνα, την καινοτομία, την ενέργεια αλλά και την εκπαίδευση.

της Άριας Κούτρα*

Εν όψει της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης μετά την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου του Προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker το Μάρτιο, ο πρόεδρος της CPMR παρουσίασε τη πολιτική δήλωση του οργάνου με την οποία ζητά ένα θετικό όραμα για μια «αναμορφωμένη» Ευρώπη οικοδομημένη σε στενότερη συνεργασία και ισχυρή εδαφική, κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Ενεργότερη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών

Ο κ. Cordeiro έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων χαρακτηρίζοντας τη «τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ», καθώς είναι ένας από τους κύριους λόγους που μια μεγάλη μερίδα πολιτών γυρνάει την πλάτη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Αν θέλουμε να νικήσουμε το λαϊκισμό και να πάμε μπροστά, χρειαζόμαστε μια δημοκρατικότερη προσέγγιση συμμετοχής των πολιτών ώστε να νιώθουν ότι η φωνή τους ακούγεται και λαμβάνεται υπόψη».

Ο κ. Cordeiro δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών χαρακτηρίζοντάς το ιδιαίτερα θετικό για την ΕΕ και ξεκάθαρη νίκη έναντι του λαϊκισμού.

Μακροπρόθεσμες επενδύσεις και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με επίκεντρο τις περιφέρειες

Ανάμεσα στις υπόλοιπες κορυφαίες προτεραιότητες που ξεχωρίζει η CPMR, ανέφερε τη γαλάζια ανάπτυξη (Blue Growth) και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω μακροπρόθεσμων κυρίως στρατηγικών επενδύσεων στην έρευνα,  την καινοτομία, την ενέργεια αλλά και την εκπαίδευση.

«Και δεν εννοώ επενδύσεις μόνο σε υποδομές αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από τη EurActiv, σχετικά με την έντονη ανησυχία που υπάρχει για το συνδυασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) και των διαρθρωτικών ταμείων και αν τα χρήματα θα καταλήγουν όντως στη χώρα από τα ταμεία της οποίας πάρθηκαν, ο πρόεδρος της CPMR απάντησε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του δεν είναι τα χρήματα αλλά η ανεπάρκεια των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Συνοχής.

«Λείπει κάτι πολύ σημαντικό από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και αυτό είναι το στοιχείο της εδαφικότητας», είπε προσθέτοντας ότι ειδικά για τις μικρές αγορές οι οποίες δύσκολα προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις είναι απαραίτητα τα διαρθρωτικά ταμεία.

Επιπλέον, ο κ. Cordeiro τόνισε επανηλλειμμένα ότι για να αναμορφωθεί η ΕΕ  χρειάζεται ένα πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης με επίκεντρο τις περιφερειακές και τοπικές αρχές.

«Οι περιφέρειες είναι αυτές που επηρεάζονται πρώτες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και γι’αυτό πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στην επίλυσή τους», είπε, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία και προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω.

Κατά τον πρόεδρο της CPMR, πρέπει να αλλάξει όχι μόνο η σχέση των ευρωπαϊκών θεσμών με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές αλλά και με τους εξωτερικούς γείτονές τους προκειμένου η ΕΕ να επιτελέσει σωστά το ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όταν ρωτήθηκε ποιο σενάριο από αυτά που περιλαμβάνονται στη Λευκή Βίβλο του Juncker προτιμάει, απέφυγε να επιλέξει κάποιο υποστηρίζοντας πως το ιδανικό για εκείνον σενάριο «είναι εκείνο που περιλαμβάνει όλα όσα σας είπα, με περισσότερη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι αισθάνονται την ανάγκη να συνδεθούν περισσότερο με τους πολίτες και τα διάφορα όργανα διακυβέρνησης».

Μαριανού: Η Πολιτική Συνοχής θα δεινοπαθήσει από το Brexit

Εκτενή αναφορά έγινε και στην επερχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και των επιπτώσεών της στην Πολιτική Συνοχής.

Ερωτηθείσα από τη EurActiv ποιος θα πληρώσει τελικά το λογαριασμό του Brexit, η Γενική Γραμματέας της CPMR Ελένη Μαριανού είπε ότι υπάρχουν δύο λογαριασμοί, ο τωρινός και αυτός μετά το 2020.

«Ο ένας είναι αυτός που πρέπει να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγοντας, λογαριασμός που αντιστοιχεί σε 60 δις και δεν ξέρω αν η κ. May έχει σκοπό να τα πληρώσει. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό», είπε συνεχίζοντας «Η Πολιτική Συνοχής θα δεινοπαθήσει αυτή την περίοδο καθώς κάποια στιγμή θα υπάρξει μη πληρωμή ορισμένων χρόνων μέχρι το 2020».

Για την προστασία των μικρότερων και λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών από τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η κ. Μαριανού ήταν κατηγορηματική δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αυτή τη στιγμή».

Τέλος , όσον αφορά το δεύτερο λογαριασμό αυτόν δηλαδή μετά το 2020, η Γενική Γραμματέας της CPMR υποστήριξε ότι το Brexit δεν αντικαθιστά την ισορροπία των δυνάμεων.

«Αν χρησιμοποιήσουμε τα ίδια στατιστικά στοιχεία που έχουμε τώρα για την Πολιτική Συνοχής, εάν η Πολιτική Συνοχής συνεχίσει όπως πριν, δεν θα υπάρξει μεγάλη διαφορά. Η συνισταμένη των δυνάμεων δεν θα αλλάξει», δήλωσε υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι τι θα γίνει τελικά στην τωρινή περίοδο.

*πρώτη δημοσίευση στο Euractiv

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

New Balance: Μια κορυφαία αθλητική μάρκα με ελληνική υπογραφή – Ποιος είναι ο Τζιμ Ντέιβις

Από: EBR

Από τις κότες και το «dad shoe», στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, το Στιβ Τζομπς και τη σημερινή της εικόνα, η New Balance έχει να πει τη δική της «ελληνική» ιστορία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Τα προβλήματα της Ευρώπης και ο λαϊκισμός των Ευρωεκλογών

Τα προβλήματα της Ευρώπης και ο λαϊκισμός των Ευρωεκλογών

Από εκείνη την ημέρα του 19ου αιώνα που καθιερώθηκε η καθολική ψηφοφορία, καθιερώθηκε και η δημαγωγία για την προσέλκυση της ψήφου του «λαού»

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron