Edition: International | Greek

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Αγωνία για τον αφανισμό της μεσαίας τάξης

Ευκατάστατος γίνεται αυτός που επιλέγει η κομματική νομενκλατούρα, όχι ο άξιος

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017

μέγεθος [–] [+]
Δυστυχώς, παραμένουμε σε μια νέα «μη φυσιολογικότητα», σε ένα κύκλο αστάθειας και κατάντιας, με τα μνημόνια να γράφονται και να ξαναγράφονται, χωρίς κανείς να μπορεί να περιγράψει την τελική εικόνα αυτής της χώρας και των πολιτών της! Είναι γνωστό ότι για το ελληνικό πρόβλημα δεν δόθηκε ποτέ μια σοβαρή ερμηνεία για το παρελθόν και ένα όραμα για το μέλλον. Μόνο υπεραπλούστευση, και πολιτικές που διχάζουν.
Δυστυχώς, παραμένουμε σε μια νέα «μη φυσιολογικότητα», σε ένα κύκλο αστάθειας και κατάντιας, με τα μνημόνια να γράφονται και να ξαναγράφονται, χωρίς κανείς να μπορεί να περιγράψει την τελική εικόνα αυτής της χώρας και των πολιτών της! Είναι γνωστό ότι για το ελληνικό πρόβλημα δεν δόθηκε ποτέ μια σοβαρή ερμηνεία για το παρελθόν και ένα όραμα για το μέλλον. Μόνο υπεραπλούστευση, και πολιτικές που διχάζουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Νέα & Εκδηλώσεις

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου President χθες βράδυ, εκατοντάδες προσκεκλημένοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την Ημερίδα του ΡΕΥΜΑτος με τίτλο “Ελλάδα, χωρίς μεσαία τάξη;”.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες επέλεξαν την υπερφορολόγηση για να δημιουργήσουν και ενισχύσουν πελατειακές σχέσεις με συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας. Δεν ακολουθούν πολιτική αναδιανομής. Ακολουθούν πολιτική φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης. Η αριστερά σε όλο τον κόσμο αντιλαμβάνεται τις κοινωνίες μόνο ως προς την οικονομική τους διάσταση. 

Επιτίθεται συνειδητά στην μεσαία τάξη, δηλαδή σ’ εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι στις κοινωνίες που η αριστερά είναι καθεστώς, ευκατάστατος γίνεται αυτός που επιλέγει η κομματική νομενκλατούρα, όχι ο άξιος, ο εργατικός, ο αποτελεσματικός. 

Ο κ. Σκορδάς συμπλήρωσε ότι η αριστερά βρίσκεται στην εξουσία επειδή το επέτρεψε το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, με τις αβελτηρίες του, τις παραλείψεις και τα σφάλματά του και ολοκλήρωσε, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες πολιτικές ανάδειξης των δυνατοτήτων της μεσαίας τάξης που προτείνει το ΡΕΥΜΑ οι οποίες εστιάζουν στη μείωση των ανισοτήτων, στην αύξηση των ευκαιριών στην αξιοποίηση του πολιτισμικού αποθέματος με έμφαση στην Παιδεία καθώς και στη διαμόρφωση αστικών πολιτικών εξομάλυνσης των ανισοτήτων σε επίπεδο γειτονιάς.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο οποίος υπογράμμισε τον ανασταλτικό παράγοντα που προκαλεί η γραφειοκρατία στις εργασίες του τεχνικού κόσμου, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μεσαίας τάξης.

Ο επόμενος ομιλητής, οικονομολόγος και φοροτέχνης Δημήτρης Τσαγκάρης, είπε μεταξύ άλλων: Δυστυχώς, παραμένουμε σε μια νέα «μη φυσιολογικότητα», σε ένα κύκλο αστάθειας και κατάντιας, με τα μνημόνια να γράφονται και να ξαναγράφονται, χωρίς κανείς να μπορεί να περιγράψει την τελική εικόνα αυτής της χώρας και των πολιτών της! Είναι γνωστό ότι για το ελληνικό πρόβλημα δεν δόθηκε ποτέ μια σοβαρή ερμηνεία για το παρελθόν και ένα όραμα για το μέλλον. Μόνο υπεραπλούστευση, και πολιτικές που διχάζουν.

Στην ομιλία του το μέλος του ΔΣ του ΡΕΥΜΑτος και γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς Σωτήρης Ταγκόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιδείνωση οικονομικής θέσεως της μεσαίας τάξης κατά 38% στην περίοδο 2010-2016 μέχρι τον κίνδυνο της παντελούς εξαθλίωσης της». Πρόσθεσε ότι το «ΡΕΥΜΑ» έχει μελετήσει μια σειρά μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και ενίσχυσης της οικογένειας όπου μεταξύ άλλων προτείνει αφορολόγητο 10.000 ευρώ για κάθε παιδί το έτος γέννησής του. Πρότεινε επίσης, «το 2018, όλα 18 (δηλ. ο φόρος νομικών προσώπων, ο φόρος φυσικών προσώπων και ο ΦΠΑ θα είναι 18% [τα είδη πρώτης ανάγκης στο 9%])».

Ακολούθως, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος, Γιώργος Μπάλτας μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους, χωρίς η πλειοψηφία του λαού να περιθωριοποιείται. Επισήμανε ότι η συρρίκνωση των μεσαίων στρωμάτων σημαίνει ότι η ανισότητα εντείνεται καθώς η πλειοψηφία χειροτερεύει τη θέση της. Αναφέρθηκε στα εργαλεία πολιτικής για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης σε μία δημοκρατική και κυρίαρχη Ελλάδα που υπηρετεί πρώτα τον λαό της, δεν διώχνει τους νέους, δεν εγκαταλείπει τα γηρατειά, δεν αδιαφορεί για τα παιδιά και την οικογένεια.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Μαριάνα Πυργιώτη, η οποία μετά το τέλος των εισηγήσεων, έδωσε το λόγο στους προσκεκλημένους και συντόνισε το διάλογο.

*Αναδημοσίευση από kourdistoportocali.com

Ευρώπη

Έτινγκερ: Τα κράτη μέλη να ασκήσουν πιέσεις για έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό

Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Φινλανδία …. Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Επίτροπος της ΕΕ, Günter Oettinger, δεν δίστασε να επιπλήξει τις χώρες που διστάζουν να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Οικονομία

Απεξάρτηση από τον κρατισμό

Χαρακτηριστικός της ρηχότητας, αν όχι της σκοπιμότητας, πολλών συγκριτικών ‘’αναλύσεων’’ των λόγων και των συνεντεύξεων Τσίπρα και Μητσοτάκη στην ΔΕΘ είναι ο ισχυρισμός ότι ‘’και οι δύο είπαν πάνω – κάτω τα ίδια πράγματα

Γνώμη

Η ώρα της μετααμερικανικής οικονομίας

Από: Athanase Papandropoulos

Μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να επιβάλλει διεθνώς ένα άλλο οικονομικό πρότυπο, εξυπηρετικό του πολιτικού του λαϊκισμού;

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 2/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

2/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron