Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Η Νέα Πλανητική Αβεβαιότητα

O αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πιστεύει πολύ στους εμπορικούς πολέμους και αυτό τον οδήγησε στο να επιβάλλει δασμολόγιο σε εισαγωγές χάλυβα-αλουμινίου

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Αλλά επειδή μιλάμε για εμπορικό πόλεμο, καλό είναι να εισάγουμε στην ανάλυση μας και το στοιχείο του ’’μεταβαλλόμενου ανταγωνισμού’’, μια νέα εκδοχή στο παγκόσμιο πεδίο κατάκτησης μεριδίων της αγοράς απο τις επιχειρήσεις που δρουν διεθνώς. Πρόκειται για φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα και την κούρσα πρωτοπορίας μεταξύ Ασίας, ΗΠΑ, Ε.Ε.
Αλλά επειδή μιλάμε για εμπορικό πόλεμο, καλό είναι να εισάγουμε στην ανάλυση μας και το στοιχείο του ’’μεταβαλλόμενου ανταγωνισμού’’, μια νέα εκδοχή στο παγκόσμιο πεδίο κατάκτησης μεριδίων της αγοράς απο τις επιχειρήσεις που δρουν διεθνώς. Πρόκειται για φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα και την κούρσα πρωτοπορίας μεταξύ Ασίας, ΗΠΑ, Ε.Ε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

του Ηλία Καραβόλια

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ μοιάζουν είναι έτοιμες στο να σταθμίσουν τις συνέπειες απο μια τέτοια πολιτική. Για παράδειγμα, γνωρίζουν καλά στην Washington ότι το έλλειμμα τους με την Ε.Ε είναι μόλις 11 δις $, ποσό αμελητέο στο σύνολο του παγκόσμιου εμπορικού τους ελλείμματος (800 δις $, βλ. http://www.sarajevomag.gr/wp/page/2/) Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, οπότε ας το σημειώσουμε προς το παρόν.

Το ερώτημα πολλών αναλυτών είναι αν τελικά ο Trump στάθμισε σωστά όλα τα ενδεχόμενα πριν κηρύξει τον πόλεμο των δασμών. Και κυρίως αν υπολόγισε σωστά την ισχύ των αντίπαλων δυνάμεων. 

Και αυτό το αναφέρω διότι σε ένα παίγνιο εμπορικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, οι εκτιμήσεις, οι προσδοκίες, οι εναλλακτικές στρατηγικές, συνεχώς μεταβάλλονται οπότε δεν είναι απίθανο να δούμε τελικά να εκτυλίσσεται ένα σκηνικό μόνιμης ''προσομοίωσης πολέμου'' στο διεθνές εμπόριο,αποφεύγοντας έτσι την παγκόσμια κρίση. 

Οι ΗΠΑ ήθελαν εδώ και κάποια χρόνια να μετατρέψουν την Ασία (κυρίως την Κίνα) σε ''εργοστάσιο του πλανήτη''. Ο Trump ξέρει ότι αυτός ο στόχος (επί Clinton ξεκίνησε) είχε ασύμμετρα και ασύμφορα αποτελέσματα στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Αρκεί να δεί κανείς πόσα προιόντα των ΗΠΑ αντιγράφονται με χαμηλό κόστος απο τους ασιάτες επιχειρηματίες και ξαναεισάγονται στις ΗΠΑ για πώληση. 

Την ίδια ώρα το δολάριο χάνει το διεθνές βεληνεκές του και φυσικά η Κίνα, ως μεγάλος κάτοχος του αμερικανικού χρέους (ομόλογα), δεν μένει αδιάφορη σε αυτό το γεγονός. Παράλληλα λοιπόν με το εμπορικό παίγνιο, υπάρχει και μια εύθραυστη ισορροπία (''σταθερή ανισορροπία'' θα την ονόμαζα) στο νομισματικό διεθνές παίγνιο.Και αυτό το διπλό σκηνικό, είναι το κλειδί της ανάλυσης των δρώμενων.

Αλλά επειδή μιλάμε για εμπορικό πόλεμο, καλό είναι να εισάγουμε στην ανάλυση μας και το στοιχείο του ''μεταβαλλόμενου ανταγωνισμού'', μια νέα εκδοχή στο παγκόσμιο πεδίο κατάκτησης μεριδίων της αγοράς απο τις επιχειρήσεις που δρουν διεθνώς. Πρόκειται για φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα και την κούρσα πρωτοπορίας μεταξύ Ασίας, ΗΠΑ, Ε.Ε. 

Το κομβικό σημείο είναι οτι η περίφημη μικροοικονομική συσχέτιση value for money (βλ. http:// www.sarajevomag.gr/wp/page/2/) αλλάζει συνεχώς ''χέρια'', όταν αναφερόμαστε σε νέα προιόντα. Το φθηνό εργατικό κόστος της Ανατολής και το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης στην Δύση δεν είναι πλέον δεδομένα φαινόμενα. 

Κάθε χώρα θα προσπαθεί ξανά να οχυρωθεί κατ αρχήν απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές της (βλ. το βιβλίο: Every Nation for Itself: Winners and Losers in a G-Zero World, του Ι.Bremmer,2012, και το πρόσφατο του ιδίου συγγραφέα: Us vs. Them: The Failure of Globalism, 2018).

Μια νέα εποχή ίσως να ανοίγεται μπροστά μας. Ένας νέος πολυπολικός κόσμος, μια πλανητική αβεβαιότητα σε γεωπολιτικό επίπεδο (ενεργειακός ανταγωνισμός, στρατιωτικές εμπλοκές, θρησκευτικός φονταμενταλισμός) και ένα έντονα ανταγωνιστικό σκηνικό στο διεθνές εμπόριο, θα αλλάξουν την μορφή και τις δομές των εθνικών οικονομιών, ίσως και την ίδια την δομή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Ευρώπη

Η συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τον ετήσιο πίνακα αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία, με την ευκαιρία των γενεθλίων της Άντα Λάβλεϊς (10/12/1815 – 27/11/1852), της πρώτης προγραμματίστριας ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κόσμο

Οικονομία

Τί είναι η «στιγμή Μίνσκυ» για την οικονομία;

Ένας σημαντικός αλλά άγνωστος Αμερικανός οικονομολόγος υποστήριζε ότι, σε περιόδους χρηματοοικονομικής ευφορίας, δημιουργείται ένα φαινόμενο τύφλωσης μπροστά στην καταστροφή...με ότι αυτό συνεπάγεται..

Γνώμη

Οι εχθροί της γνώσης και ο φόβος της ελευθερίας

Από: Athanase Papandropoulos

Οι δυνάμεις που μεταπολεμικά καλλιέργησαν αντιφιλελεύθερες και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, σήμερα προσπαθούν να εξαργυρώσουν και τα σχετικά γραμμάτια,συνεπικουρούμενες και απο την ισλαμική πανώλη

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 3/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

3/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2018. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron