Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Γιατί θέλει 650 εκατ. ευρώ η Chipita;

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μπαίνει η μεγάλη ελληνική εταιρεία, ελπίζοντας να αντλήσει πάνω από 650 εκατ. ευρώ

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

 Η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας σε χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί μέρος της συμφωνίας μετόχων και ανοίγει τον δρόμο τόσο για το Olayan Group, όσο και για τους μικρότερους μετόχους (μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός κ. Αχ. Φώλιας και η κυρία Μ. Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ) να εξέλθουν μερικώς ή ολικώς. Το σχήμα των αναδόχων της εισαγωγής στο Λονδίνο απαρτίζεται από τη Credit Suisse και την J.P. Morgan για τους ξένους επενδυτές, ενώ το εγχώριο κομμάτι θα αναλάβουν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας σε χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί μέρος της συμφωνίας μετόχων και ανοίγει τον δρόμο τόσο για το Olayan Group, όσο και για τους μικρότερους μετόχους (μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός κ. Αχ. Φώλιας και η κυρία Μ. Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ) να εξέλθουν μερικώς ή ολικώς. Το σχήμα των αναδόχων της εισαγωγής στο Λονδίνο απαρτίζεται από τη Credit Suisse και την J.P. Morgan για τους ξένους επενδυτές, ενώ το εγχώριο κομμάτι θα αναλάβουν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου 

Δεν ξέρουμε αν από τα κεφάλαια που θα μπορούσε να αντλήσει η εταιρεία από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα βοηθηθεί και ο Παναθηναϊκός, φαν του οποίου είναι ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Σίγουρα όμως θα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη του ελληνικού επιχειρείν και της απαιτούμενης εξωστρέφειάς του. 

Η σχεδιαζόμενο ΙΡΟ της Chipita, ήτοι η προσφορά νέων χρεωγράφων με δημόσια εγγραφή, έχει ξεκάθαρα κίνητρα, κατά την γνώμη μας. Η εταιρεία που διευθύνει ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος επιδιώκει να τονώσει την διεθνοποίησή της, να βελτιώσει την διεθνή επικοινωνιακή πολιτική της και σίγουρα να ανοίξει νέες αγορές. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει γίνει γνωστό χωρίς πολλές λεπτομέρειες, τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει η Chipita από το Χρηματιστήριο υπερβαίνουν τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ ορισμένοι ανεβάζουν σημαντικά υψηλότερα το ύψος της έκδοσης. Η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας σε χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί μέρος της συμφωνίας μετόχων και ανοίγει τον δρόμο τόσο για το Olayan Group, όσο και για τους μικρότερους μετόχους (μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός κ. Αχ. Φώλιας και η κυρία Μ. Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ) να εξέλθουν μερικώς ή ολικώς. Το σχήμα των αναδόχων της εισαγωγής στο Λονδίνο απαρτίζεται από τη Credit Suisse και την J.P. Morgan για τους ξένους επενδυτές, ενώ το εγχώριο κομμάτι θα αναλάβουν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. 

Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης εισαγωγής –ο σχεδιασμός της οποίας ήδη μελετάται, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μετάθεση αυτής αν το κλίμα δεν ευνοήσει– είναι το ύψος της έκδοσης. Αν η τελευταία πετύχει, θα αποεπενδύσει από την εταιρεία και ο Σαουδαραβικός όμιλος Olayan, που ανήκει στον επιχειρηματία Khaled Olayan. Το fund του τελευταίου διαθέτει πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολλάρια επενδυτικά κεφάλαια και είναι σημαντικός επιχειρηματικός βραχίονας της Σαουδικής Αραβίας σε μία εποχή που η χώρα αυτή επιδιώκει να διαφοροποιήσει το παραγωγικό της πρότυπο. 

Στην Chipita κεφάλαια της Olayan μπήκαν το 1990, μέσω του Eurohellenic Fund, που απετέλεσε το κοινό επενδυτικό όχημα του ομίλου Olayan, της De Benedetti, της Alpha Finance και του ΤΙΤΑΝ, και αρχίζει η παραγωγή κρουασάν. Το 1994 η Chipita θα μπει στο ελληνικό Χρηματιστήριο και τα επόμενα 16 χρόνια θα αναπτύξει πολλά νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα γίνεται πολυεθνική με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Κυρίως, όμως, με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νιγηρία, καθώς και με συνεργασίες σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Μεξικό. 

Το 2006 η Chipita συγχωνεύεται με την ΔΕΛΤΑ, δημιουργώντας την Vivartia, και τo 2007 η Vivartia πουλιέται στην MIG, σε μία κίνηση που λέγεται ότι κατέστρεψε τις σχέσεις των Δημ. Δασκαλόπουλου και Σπ. Θεοδωρόπουλου, αφού ο πρώτος δεν είχε ενημερώσει τον δεύτερο... Το καλοκαίρι 2010 ο Σπ. Θεοδωρόπουλος μαζί με τον παλιό του γνώριμο, τον όμιλο Olayan, αλλά και με βοήθεια από άλλους Έλληνες επιχειρηματίες, εξαγοράζει πίσω την Chipita, η οποία μπαίνει έτσι σε νέα εποχή. 

Με πρόεδρο του ΔΣ τον κ. Γιώργο Παπάζογλου, διευθυντή επενδύσεων Ελλάδος στον όμιλο Olayan, στην διοίκηση της εταιρείας συμμετέχουν ενεργά ο κ. Στέργιος Νέζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, και η κυρία Μαρία Γεώργαλου, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος. Επίσης, μέλη του ΔΣ της εταιρείας είναι οι κ.κ. Γιώργος Ζαννιάς, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επικεφαλής της Τ.Ε.ΜΕΣ ΑΕ που λειτουργεί το Costa Navarino, Σπύρος Λιούκας, πρώην πρέσβυς της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Στέλιος Φρέρης, ιδρυτής της αλυσσίδας Everest, και η κυρία Ελένη Τσαμαδού, επίτιμος δικηγόρος.  

Σημειώνουμε τέλος ότι, για την Chipita και τον όμιλό της που έχει σχέδια και για την Ινδία, το 2016 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν στα 432,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 11,2% σε σχέση με το 2015, και οι πωλήσεις της μητρικής στα 114,6 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 10,7%. Πέρυσι η Chipita προχώρησε στην ενίσχυση της παραγωγής στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των αγορών του εξωτερικού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση του κόστους.  

Σαφώς, δηλαδή, πρόκειται για έναν βιομηχανικό κολοσσό που ήδη προσφέρει πολλά στην ελληνική εξωστρέφεια.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία κατέκτησε σημαντικούς στόχους τα τελευταία χρόνια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron