Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Ο μεγάλος ένοχος

''Τα σχέδια δεν αξίζουν τίποτα. Η διαδικασία του σχεδιασμού είναι το παν'', έλεγε ο Αμερικανός Πρόεδρος (και στρατηγός) Ντουάιτ Αιζενχάουερ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Στην Ελλάδα πάντα μετά από μια εθνική τραγωδία σχεδόν όλοι ’’ξέρουν’’ τι έπρεπε να γίνει, τί δεν σχεδιάστηκε σωστά, ποιοι ευθύνονται, ποιοι αμέλησαν τα καθήκοντα τους και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Στη χώρα αυτή έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες θύματα από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες. Και πορευόμαστε υποδεικνύοντας τον μεγάλο αποκλειστικό υπεύθυνο: το Κράτος.
Στην Ελλάδα πάντα μετά από μια εθνική τραγωδία σχεδόν όλοι ’’ξέρουν’’ τι έπρεπε να γίνει, τί δεν σχεδιάστηκε σωστά, ποιοι ευθύνονται, ποιοι αμέλησαν τα καθήκοντα τους και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Στη χώρα αυτή έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες θύματα από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες. Και πορευόμαστε υποδεικνύοντας τον μεγάλο αποκλειστικό υπεύθυνο: το Κράτος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

του Ηλία Καραβόλια

Στην Ελλάδα πάντα μετά από μια εθνική τραγωδία σχεδόν όλοι ''ξέρουν'' τι έπρεπε να γίνει, τί δεν σχεδιάστηκε σωστά, ποιοι ευθύνονται, ποιοι αμέλησαν τα καθήκοντα τους και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Στη χώρα αυτή έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες θύματα από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες. Και πορευόμαστε υποδεικνύοντας τον μεγάλο αποκλειστικό υπεύθυνο: το Κράτος. 

Ποτέ όμως δεν ορίζουμε τί ακριβώς σημαίνει κρατική μηχανή. Ποτέ δεν ορίζουμε την διαφορά του θεσμικού από το λειτουργικό Κράτος. Την διαφορά ενός κρατικού οργανισμού από έναν δημόσιο φορέα. Απλά αρκούμαστε στην καταγγελία της εκάστοτε εξουσίας, στις υποδείξεις από τον καναπέ και από το Facebook. 

Υπεύθυνοι για μια συμφορά είναι πάντα όσοι δεν σχεδίασαν σωστά την πρόληψη της αλλά και όσοι δεν έπραξαν σωστά με βάση το σχέδιο πρόληψης. Αλλά τι είναι ένα σωστό σχέδιο πρόληψης; Ποιες είναι εκείνες οι σταθερές σε μια στρατηγική διαχείριση κρίσης που έπρεπε να προβλεφθούν με ένα ακραίο (worst-case) σενάριο; 

Με απλά λόγια, ποιοι ξέρουν ακριβώς τις χωρικές και χρονικές συντεταγμένες του απίθανου συμβάντος; Γιατί μια πυρκαγιά, ένας σεισμός, μια πλημμύρα είναι συμβάντα που γίνονται μη διαχειρίσιμα όταν δεν έχει υπολογιστεί το όριο στο οποίο ο ανθρώπινος παράγοντας παραδίδεται στο τυχαίο, στο απίθανο, στο ραγδαία εξελισσόμενο κακό. 

Η πρόσφατη τραγωδία όμως ξαναέφερε στο προσκήνιο τον μόνιμο απρόσωπο εχθρό του Έλληνα: το Κράτος. Είναι ο μόνιμος υπαίτιος, ο μεγάλος ένοχος. Δεν λειτουργεί ως ζωντανός επιχειρησιακός οργανισμός αλλά ως ψυχαναγκαστικός συλλογικός θεσμός. Αντιστέκεται. Δεν διοικείται, δεν κουμαντάρεται, δεν οργανώνεται. Γίνεται λάφυρο της εκάστοτε εξουσίας και λειτουργεί ως αυτόματος πιλότος χωρίς πλάνο μακροπρόθεσμης διαχείρισης κρίσεων.

Πάσχουμε από αλλεργία στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η ελληνική πολιτεία δεν μακροημερεύει επειδή δεν μακροσχεδιάζει. Οι θεσμοί και οι νόμοι δεν μακροασφαλίζονται. Αυθαιρεσία, διαφθορά και παραβάσεις είναι φυσιολογικά αποτελέσματα της έλλειψης θεσμικής κουλτούρας στο συλλογικό ασυνείδητο.

Θα ξαναέχουμε νεκρούς σε αυτό τον τόπο από θεομηνίες και πυρκαγιές. Γιατί πολύ απλά έχουμε πολλές περιοχές με αυθαίρετα, με μπαζώματα, με παραβάσεις του νόμου. Και αυτά τα φαινόμενα θα συναντούν την έλλειψη μόνιμου προληπτικού μηχανισμού διάσωσης πολιτών στο απίθανο σενάριο.

Ευρώπη

«InvestEU»: το ΕΚ στηρίζει το νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης

Το ΕΚ υιοθέτησε προτάσεις για ένα νέα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα στηρίξει τις επενδύσεις και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το 2021 ως το 2027

Οικονομία

Η μαγεία των εξαγωγών και της κατανάλωσης με ορίζοντα το 2019

Η ενθαρρυντική αύξηση εννεαμήνου 2018 ( Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου) του Ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο 1,5% του 2017, για το ίδιο διάστημα, ανέκυψε εξαιτίας της ουσιαστικής συμβολής δύο δυναμικών παραμέτρων

Γνώμη

Απελευθέρωση τώρα...

Από: Athanase Papandropoulos

Το πελατειακό κράτος, σταδιακά μετατρέπεται και σε δεσμοφύλακα της κοινωνίας των πολιτών

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 4/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

4/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron