Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Οι κυβερνήσεις να ρυθμίσουν τις αγορές

Θα φανεί παράξενο να προτείνεις σε κάποιους να διαβάσουν Πουλαντζά και Αλτουσέρ σήμερα. Αν το κάνουν όμως θα βρούν κάπου στα έργα τους μια μείζονα διαπίστωση: εμφανώς διαχωρίζεται στην ανάλυση τους το κρατικοδίατο μονοπωλιακό κομμάτι της οικονομίας απο το κράτος-καπιταλιστή

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Ο πολίτης που συμμετέχει στην Αγορά και ανέχεται το Κράτος είναι ταυτόχρονα παραγωγός-καταναλωτής-φορολογούμενος. Η αγοραστική του δύναμη ρυθμίζει τις συναλλακτικές ισορροπίες των καθημερινών ισοζυγίων και λογαριασμών του. Και έτσι διαμορφώνονται φυσικά και οι Εθνικοί Λογαριασμοί.
Ο πολίτης που συμμετέχει στην Αγορά και ανέχεται το Κράτος είναι ταυτόχρονα παραγωγός-καταναλωτής-φορολογούμενος. Η αγοραστική του δύναμη ρυθμίζει τις συναλλακτικές ισορροπίες των καθημερινών ισοζυγίων και λογαριασμών του. Και έτσι διαμορφώνονται φυσικά και οι Εθνικοί Λογαριασμοί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

του Ηλία Καραβόλια


Θα φανεί παράξενο να προτείνεις σε κάποιους να διαβάσουν Πουλαντζά και Αλτουσέρ σήμερα. 

Αν το κάνουν όμως θα βρούν κάπου στα έργα τους μια μείζονα διαπίστωση: εμφανώς διαχωρίζεται στην ανάλυση τους το κρατικοδίατο μονοπωλιακό κομμάτι της οικονομίας απο το κράτος-καπιταλιστή. 

Γιατί το αναφέρω αυτό. 

Πολύ απλά διότι σε εποχές υπερσυσσώρευσης και μονοπωλίων όπως η σημερινή (για όποιους την μελετούν σε βάθος και το αντιλαμβάνονται) οι αναλύσεις για το πώς θα μπούμε σε βιώσιμη ανάπτυξη μοιάζουν αστείες και τετριμμένες, σχεδόν συστημικές, προσαρμοσμένες στα συμβατικά αστικά οικονομικά.  

Ας αντιληφθούμε ότι στα ιδεοληπτικά άκρα δεν γίνεται κατανοητός, δεν χωνεύεται, ένας κανόνας της πολιτικής οικονομίας: δεν είναι κακό πράγμα η Αγορά όταν έχει κανόνες, ούτε δαίμονας το Κράτος οταν εποπτεύει σωστά την Αγορά και φροντίζει για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

Ο πολίτης που συμμετέχει στην Αγορά και ανέχεται το Κράτος είναι ταυτόχρονα παραγωγός-καταναλωτής-φορολογούμενος. 

Η αγοραστική του δύναμη ρυθμίζει τις συναλλακτικές ισορροπίες των καθημερινών ισοζυγίων και λογαριασμών του. Και έτσι διαμορφώνονται φυσικά και οι Εθνικοί Λογαριασμοί. 

Πώς το αντιλαμβανόμαστε αυτό στην Ελλάδα; Κλείσαμε την τρύπα του Δημοσίου και ανοίξαμε τρύπες στα σπίτια και στις δουλειές μας, πολύ απλά. 

Στην συμπεριφορική ανάλυση των οικονομικών διαστρωματώσεων ‘παλεύουμε’ με την ανικανότητα να εξηγήσουμε τόσο την εξισωτική λογική της καταναλωτικής συνήθειας του χαμηλόμισθου με τον μεγαλοεισοδηματία όσο  και την εξομοιωτική κουλτούρα συναλλαγών του εργαζόμενου και του μεγαλοεπιχειρηματία. 

Όλα χάνονται κάτω από τις καλυμμένες κοινωνικές ανισότητες,τις μασκαρεμένες ταξικές διαφορές που διευρύνονται αθόρυβα και εξαπλώνονται ‘μεταστατικά’ στις κοινωνίες.
 
Δεν μπορεί πλέον καμία πολιτική να προτάξει την ελπίδα αν πρώτα δεν αφαιρέσει μεγάλο μέρος των επιθυμιών και των τεχνητών αναγκών που η καντιανή προστακτική της διαφήμισης στο σύστημα εγκαθιστά στον ψυχισμό των υποκειμένων. 

Η αλήθεια βρίσκεται στο πώς οι μάζες θα περιορίσουν τα θέλω τους χωρίς να περιορίσουν την κατανάλωση που συντηρεί το σύστημα. Τα δε συστημικά ερωτήματα θα συνεχίζονται και είναι εύκολο να τα απωθούμε: θέλουμε το Κράτος να παίζει τον κρυφό ατζέντη του ιδιωτικών συμφερόντων μέσω της επιχειρηματικής του δράσης;
Θέλουμε τον μικροπαρασιστισμό και τις συντεχνίες να μολύνουν το σύνολο;

Μην ξεγελιόμαστε: το σύστημα δεν καταρρέει αφού η χρονικότητα και η χωρικότητα του καπιταλισμού και τα διερυνόμενα εσωτερικά του όρια θα θρέφονται και από το μακρύ χέρι του Κράτους και κυρίως από τα δάχτυλα κρατικοδίατων μεσαζόντων σε μικρό και μεγάλο βαθμό.

Και πάμε στις περίφημες ‘αγορές’ που μπορούν να απορρυθμίζουν την κοινωνία επειδή μπήκαν πλέον εντός της (κοινωνικοποίηση ιδιωτικών ζημιών και μετακύλιση κόστους στους πολίτες). Η δε κοινωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει τις αγορές, πολύ απλά αν και αυτή δεν ‘εισβάλλει’ μέσα τους. 

Ας ασχοληθούν λοιπόν οι κυβερνήσεις με την ρύθμιση των αγορών, και κυρίως ας αρχίσουμε να τις ΄ρυθμίζουμε’ εμείς  ως δρώντες της αφού όλοι μετέχουμε στην αέναη κυκλοφορία του άυλου εμπορεύματος που εξάγεται από αυτές: φόβος. 

Οι κυβερνήσεις επιτέλους πρέπει να ασχοληθούν με την αποτελεσματική παρέμβαση στους μηχανισμούς των κερδοσκοπικών αγορών. Τα spreads κοστίζουν ενίοτε και ζωές. Στην Ελλάδα το ζήσαμε και αυτό.

Ευρώπη

Η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία

H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε εκ νέου την επίσημη παύση των ενταξιακών συνομιλιών και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στη βάση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης

Οικονομία

Προοπτικές και προσδοκίες της Λιανικής για το 2019

Ο κλάδος της λιανικής από τους κατ εξοχήν δυναμικούς κλάδους - πυλώνες της ελληνικής Οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης , κάτι που επιβεβαιώνεται εξάλλου και από την πτωτική πορεία του δείκτη ανεργίας στο 21,7%

Γνώμη

Ευελιξία και κοινωνική προστασία

Από: Athanase Papandropoulos

Ο συνδυασμός της κοινωνικής προστασίας με την ευέλικτη αγορά εργασίας αποδεικνύεται επιτυχημένος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Τι δείχνουν τα παραδείγματα Πορτογαλίας και Ηνωμένου Βασιλείου

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 4/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

4/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron