Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Ο κρυφός κίνδυνος των μοχλευμένων δανείων

Μια αγορά η οποία υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Πώς λειτουργεί και γιατί την επιλέγουν οι επενδυτές. Η σύγκριση με τα ομόλογα και ο φόβος ότι τα δεδομένα αλλάζουν

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Οι αγοραστές τα αποκτούν γιατί το επιτόκιο που πληρώνεται αυξάνει ή μειώνεται ευθυγραμμισμένο με άλλα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, σε αντίθεση με την σταθερή απόδοση που προσφέρει, για παράδειγμα, ένα ομόλογο. Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν προτεραιότητα έναντι των ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας, κάτι που θεωρητικά τα κάνει πιο ασφαλή μέθοδο δανεισμού μιας χαμηλής ποιότητας επιχείρησης.
Οι αγοραστές τα αποκτούν γιατί το επιτόκιο που πληρώνεται αυξάνει ή μειώνεται ευθυγραμμισμένο με άλλα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, σε αντίθεση με την σταθερή απόδοση που προσφέρει, για παράδειγμα, ένα ομόλογο. Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν προτεραιότητα έναντι των ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας, κάτι που θεωρητικά τα κάνει πιο ασφαλή μέθοδο δανεισμού μιας χαμηλής ποιότητας επιχείρησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση


Μια αγορά η οποία υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Πώς λειτουργεί και γιατί την επιλέγουν οι επενδυτές. Η σύγκριση με τα ομόλογα και ο φόβος ότι τα δεδομένα αλλάζουν.

Αυξάνουν οι ανησυχίες για την τεράστια αγορά μοχλευμένων δανείων η οποία έχει φτάσει στα επίπεδα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων!

Τι είναι τα μοχλευμένα δάνεια; χορηγήσεις προς «επικίνδυνες» εταιρείες, τις περισσότερες φορές όσες έχουν ήδη μεγάλα δανειακά βάρη και κακό πιστωτικό ιστορικό. Οι τράπεζες δανείζουν χρήματα σε αυτές και στη συνέχεια πουλάνε τα συγκεκριμένα δάνεια σε επενδυτές, όπως ασφαλιστικά ταμεία και διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι αγοραστές τα αποκτούν γιατί το επιτόκιο που πληρώνεται αυξάνει ή μειώνεται ευθυγραμμισμένο με άλλα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, σε αντίθεση με την σταθερή απόδοση που προσφέρει, για παράδειγμα, ένα ομόλογο.

Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν προτεραιότητα έναντι των ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας, κάτι που θεωρητικά τα κάνει πιο ασφαλή μέθοδο δανεισμού μιας χαμηλής ποιότητας επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη επένδυση ήταν ιδιαίτερα ελκυστική τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, καθώς η FED ανέβασε τα επιτόκια. Εχοντας όμως φτάσει το 1 τρισ. δολάρια, η συγκεκριμένη αγορά πλέον ξεπερνά αυτή των ομολόγων υψηλής απόδοσης.

Τα παραπάνω έχουν παρενέργειες. Η ζήτηση έδωσε το πάνω χέρι στις εταιρείες, επιτρέποντάς τους να αντλούν ρευστότητα με ευνοϊκότερους όρους αίροντας μάλιστα κάποιες από τις δικλείδες ασφαλείας των επενδυτών. 
Τα παραπάνω έχουν αναγκάσει τις ρυθμιστικές αρχές να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι επενδυτές δείχνουν λιγότερο ανήσυχοι και εκτιμούν ότι τα χρέη θα αποπληρωθούν. Σε κάθε περίπτωση η αβεβαιότητα στις αγορές έχει αυξήσει τη μεταβλητότητα και αρκετοί αποσύρουν χρήματα από επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου. 

Μια κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης των ΗΠΑ θα οδηγήσει την FED να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, μειώνοντας την ελκυστικότητα των μοχλευμένων δανείων.

Το περίεργο είναι ότι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να πτωχεύσουν οι επιχειρήσεις, καθώς δεν δεσμεύονται από αυστηρά στάνταρτ. Αν, όμως, εν τέλει καταρρεύσουν, οι επενδυτές πιθανότατα θα εισπράξουν λιγότερα απ’ όσα να δικαιούνταν αν οι ασφαλιστικές δικλείδες ήταν σε ισχύ.

*Αναδημοσίευση από euro2day.grΕυρώπη

Η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία

H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε εκ νέου την επίσημη παύση των ενταξιακών συνομιλιών και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στη βάση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης

Οικονομία

Προοπτικές και προσδοκίες της Λιανικής για το 2019

Ο κλάδος της λιανικής από τους κατ εξοχήν δυναμικούς κλάδους - πυλώνες της ελληνικής Οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης , κάτι που επιβεβαιώνεται εξάλλου και από την πτωτική πορεία του δείκτη ανεργίας στο 21,7%

Γνώμη

Ευελιξία και κοινωνική προστασία

Από: Athanase Papandropoulos

Ο συνδυασμός της κοινωνικής προστασίας με την ευέλικτη αγορά εργασίας αποδεικνύεται επιτυχημένος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Τι δείχνουν τα παραδείγματα Πορτογαλίας και Ηνωμένου Βασιλείου

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 4/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

4/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron