Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

«Μια νέα «μεσσιανική» στιγμή υψηλών προσδοκιών στους ώμους του Ντράγκι. Οι μεσσιανικές προσδοκίες είναι φτιαγμένες για να απογοητεύονται. Το προσδοκώμενο άλμα συνήθως αποδεικνύεται κάτι λιγότερο.»

Ένας σωτήρας για την Ευρώπη

Από: EBR | Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

Κάθε τόσο, η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να εναποθέτει νέες ελπίδες και προσδοκίες σε ένα πρόσωπο που εμφανίζεται με όλη τη δυναμική της υπόσχεσης να προσδώσει αυτή τη συμβολική ώθηση που τόσο ελλείπει

«Δεν θα μπούμε στη διαδικασία του αν ήταν το χιόνι πιο βαρύ τώρα από ό,τι το 2008, το 2004 ή έστω ακόμη και το 1992. Κάποιοι μένουν στα βόρεια της Αττικής πολλές δεκαετίες και τέτοιο χιόνι -και χειρότερο- έχουν ξαναδεί. Τέτοιες βλάβες διαρκείας στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, όμως, δεν έχουν ξαναζήσει.»

Μήδεια: Κάποιοι πρέπει να πάνε σπίτι τους

Από: EBR | Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

Ο «βασιλιάς» ξεγυμνώθηκε πάλι. Κράτος συστηματικά κατώτερο των περιστάσεων, αλλά και πολίτες που «ξεχνούν» όσα έπαθαν, μέχρι το επόμενο «κακό». Καιρός λοιπόν να πάνε κάποιοι σπίτι τους, μήπως αλλάξει κάτι. Με πρώτο τον επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ

«Αυτή είναι η κοινωνία σήμερα. Αξιοδοτεί το ασήμαντο, αποθεώνει το ανάξιο, αναδύει το άδειο στην επιφάνεια. Δίνει εξουσία και κύρος στα μηδενικά.»

Όταν η κοινωνία παράγει πλασματικό κεφάλαιο

Από: EBR | Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021

«Τη δύναμη την είχε δώσει απευθείας η κοινωνία που θαύμασε το εύκολο και σεβάστηκε το τίποτα. Που ανήγαγε σε σπουδαίο το ανύπαρκτο. Και που τους εκχώρησε ενδιαφέρον και θαυμασμό. Δηλαδή, κεφάλαιο. Αυτή ήταν η δύναμη τους: του να δίνει κανείς αξία στο τίποτα»

«Ο Μάριο ήταν βαθύς γνώστης των νομισματικών και είχε ασφαλώς μελετήσει τους τρόπους με τους οποίους άλλες χώρες είχαν αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Διέθετε μεγάλη εμπειρία σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των γραφειοκρατών.»

O Nτράγκι έρχεται με ψηλά τον πήχη των προσδοκιών

Από: EBR | Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

Μάριο Ντράγκι, 73 ετών, μέχρι πέρυσι εμβληματικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για οκτώ χρόνια

«Οι καθηγητές τρομοκρατούνται με πολλούς τρόπους. Τους τρομοκρατούν στέλνοντάς τους προσωπικά στοιχεία (διευθύνσεις, οικογενειακή κατάσταση) ώστε να τους χειραγωγήσουν.»

Η βία στα πανεπιστήμια καλά κρατεί

Από: EBR | Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

«Η βία στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να σταματήσει όσο οι δράστες μένουν ατιμώρητοι, γιατί οι καθηγητές τρομοκρατούνται από τους μπαχαλάκηδες, φοιτητές ή άλλους»

Η χώρα εμφανίζει μέτριες επιδόσεις, που την κατατάσσουν στις χώρες “adopters”.

Η Ελλάδα 35η σε 79 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Συνδεσιμότητας

Από: EBR | Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

Στο μέσον της παγκόσμιας κατάταξης και συγκεκριμένα στην 35η θέση ανάμεσα σε 79 χώρες βρίσκεται η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Συνδεσιμότητας (Global Connectivity Index - GCI) για το 2020

«Το δυσκολότερο πρόβλημα στην πολιτική και στη στρατηγική είναι ο χρονικός ορίζοντας. Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι όλοι κοιτούν το βραχυπρόθεσμο μέλλον.»

Πολιτική και χρονικός ορίζοντας στα χρόνια της κρίσης

Από: EBR | Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

Δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, έγινε μια ασυνήθιστη συνάντηση για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα

«Οι εξελικτικοί βιολόγοι αντιμετώπισαν με σχετική αδιαφορία την εμφάνιση μεταλλάξεων: αυτή είναι η αναμενόμενη μορφή συμπεριφοράς των ιών, καθώς η φυσική επιλογή ευνοεί εκείνα τα στελέχη που διαδίδονται ευκολότερα αλλά και είναι λιγότερο θανατηφόρα.»

Το τούνελ του κορονοϊού

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

Οι διάφορες μεταλλάξεις του ιού, τον καθιστούν πιο μεταδοτικό, πιθανότατα δε και περισσότερο ανθεκτικό…

«Σήμερα, η πανδημία αποκάλυψε ότι το περιβόητο “δωρεάν” Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που είναι αναγκαίες για τη ζωή των κατοίκων της χώρας όχι μόνο τώρα στην περίοδο του κορωνοϊού, αλλά και καθημερινώς,  και που σε άλλες χώρες κυριαρχούν.»

Απλά μαθήματα κακοποίησης της οικονομίας

Από: EBR | Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΤ ή ΜΕΘ! Κρατική Τηλεόραση ή Υγεία! Ελευθερία ή Θάνατος!

«Η παράξενη περίοδος που ζούμε, με τον καταναγκασμό του μονήρους, περιοριστικού εγκλεισμού στο προσωπικό δωμάτιο της τηλε-κοινωνίας και τηλεπικοινωνίας ως υπέρτατη άμυνα στον φρενήρη καλπασμό του κορονοϊού, μπορεί κατά την έννοια της ευκαιρίας να λειτουργήσει ευεργετικά.»

Από την κρίση στην ευζωία, με όχημα την κοινή ευθύνη

Από: EBR | Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Η μεγάλη πίεση που δέχεται στις μέρες μας η ανθρώπινη ύπαρξη από την παγκόσμια συγκυρία καταστάσεων τις οποίες ένας τυπικός, μέσος πολίτης αδυνατεί να κατανοήσει και να ελέγξει, προκαλεί μια απορρύθμιση των ισορροπιών του νου και της ψυχής

«Η Θάτσερ εκφράζει περισσότερο το συμβατικό υπόδειγμα ηγεσίας, σύμφωνα με το οποίο ο «χαρισματικός» ηγέτης οδηγεί το λαό. Η Μέρκελ εκφράζει περισσότερο το πιο «μοντέρνο» υπόδειγμα, όπου ο ηγέτης χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση, που σε πρακτικό επίπεδο μεταφράζεται σε συμπερίληψη των κοινωνικών τάσεων.»

Μέρκελ ή Θάτσερ;

Από: EBR | Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Η Άνγκελα Μέρκελ και η Μάργκαρετ Θάτσερ βρίσκονται αυτήν την εποχή στην επικαιρότητα

«Η επαναστατικότητα των νέων είναι δείγμα πολιτικής υγείας. Οι νέοι, σε όλες τις εποχές, οραματίζονται να αλλάξουν τον κόσμο και την κοινωνία. Τα πανεπιστήμια υπήρξαν πάντοτε χώροι πολιτικής και κοινωνικής ζύμωσης.»

Παιδεία και Αριστερά

Από: EBR | Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Η άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης αποτέλεσε κυρίαρχο στόχο της Αριστεράς, με όλες τις εκδοχές της, από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης

«Η πρακτική, που ακολουθείται σε πλανητικό επίπεδο, δείχνει, ότι η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας δεν εμφορείται από λειτουργικές στοχεύσεις ως προς το ανθρώπινο και το κοινωνικό συμφέρον.»

Ψηφιακή τεχνολογία και πολιτική λειτουργία

Από: EBR | Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Ένα από τα σύγχρονα παγκόσμιας εμβέλειας προβλήματα, που οριοθετούν την δυναμική της εξέλιξης και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, είναι η πολιτική διαχείριση της ψηφιακής τεχνολογίας στον επικοινωνιακό τομέα και η εικόνα, που δημιουργείται σε σχέση με την πραγματικότητα

«Γιάννης Βαληνάκης, Η Ελλάς των Τεσσάρων Θαλασσών. Το Σχέδιο «Ελλάς επί Τέσσερα» εκδ. Ι. Σιδέρης, σελ. 335»

Ανάγκη για μια νέα, «επιθετική» στρατηγική

Από: EBR | Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

«Ο Γιάννης Βαληνάκης ανήκει στη σπάνια κατηγορία των πανεπιστημιακών με ικανότητα παραγωγής ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων προτάσεων πολιτικής»

«Ο εκπαιδευτικός λαϊκισμός της Αριστεράς έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά, όχι μόνο στην Παιδεία αλλά το Κράτος και την ίδια την Κοινωνία. Κυρίως όμως στα νέα παιδιά, καλλιεργώντας συστηματικά σύγχυση και αυταπάτες.»

Ο «μονόδρομος» του εκπαιδευτικού λαϊκισμού

Από: EBR | Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, μόνο το 30-35% του μαθητικού δυναμικού κατευθύνεται στη Γενική Εκπαίδευση και τα Πανεπιστήμια

«Η μειωμένη ευθύνη και ο ανορθολογισμός χαρακτηρίζουν πολλές πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Νεοελλήνων.»

Φαινόμενα ημιπαραφροσύνης

Από: EBR | Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

Ο εκ των κορυφαίων στελεχών του Σύριζα πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αποκάλεσε τον για πολλοστή φορά συλληφθέντα (αλλ’ ουδέποτε τιμωρηθέντα) υιό του ‘’ημιπιτσιρικά ετών 35 που έριξε κάτι τρικάκια’’

«Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, η εικόνα διαγράφεται απογοητευτική σύμφωνα τουλάχιστον με την UNCTAD, καθώς αναμένεται πτώση 1,5% του εμπορίου προϊόντων σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020.»

Συρρικνώθηκε κατά 9% το παγκόσμιο εμπόριο μέσα στο 2020

Από: EBR | Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου που δέχθηκε καίριο πλήγμα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ανέκαμψε προσωρινά με την άρση των περιοριστικών μέτρων και τώρα αναμένεται να μειωθεί ξανά μέσα στο έτος

 «Οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν μια εκ των προτέρων αμφοτεροβαρή ψυχοκοινωνική συναλλαγή, ένα εξ ορισμού «αδύνατο» trade-off: η ενεργητική προτροπή της ατομικής ευθύνης συναντά την (αφελή) προσδοκία της συλλογικής προστασίας.»

Το αθέατο συμπεριφορικό παίγνιο

Από: EBR | Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Οι κοινωνίες των lockdowns πάσχουν πλέον από αλεξιθυμία (συναισθηματική αφασία). Η νιτσεϊκή εκδοχή υπερτερεί: « Βούληση σημαίνει επιβολή και εγγενής στην βούληση είναι η σκέψη που επιβάλλει»

«Σήμερα, με τη βοήθεια της πανδημίας Covid-19, το κράτος παίρνει ακόμα μεγαλύτερο βάρος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η παχυσαρκία του να είναι μη αναστρέψιμη. Με πιο απλά λόγια, το ήδη υπέρβαρο κράτος, παγκοσμίως πλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστεί ανήκεστο βλάβη.»

Το «τζάμπα χρήμα» και ο λογαριασμός για τους… επόμενους

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021

Όσοι πετάνε χρήμα από τα ελικόπτερα, ας έχουν υπόψη τους ότι η προσεχής πανδημία που θα πλήξει τις ανεπτυγμένες κοινωνίες είναι αυτή της δημογραφικής γήρανσης!

«Η κουλτούρα μας του μαρτυρίου, τονίζει ο Αουλάκι, πρέπει να αναβιώσει, διότι "τίποτα δεν τρομοκρατεί περισσότερο τους άπιστους από την αγάπη μας για τον θάνατο".»

Αριστερά και ισλαμιστές

Από: EBR | Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021

Οι πράξεις και τα πιστεύω αυτών των ομάδων όχι μόνο απέχουν από την ευρωπαϊκή αντίληψη περί οργανωμένης κοινωνίας (ειρηνική συμβίωση, ανοχή, σεβασμός των απόψεων και των ιδιαιτεροτήτων του άλλου, ίσα ατομικά δικαιώματα κ.ά.) αλλά εκφράζουν και αντιλήψεις που με ευρωπαϊκά δεδομένα προσεγγίζουν επιλογές ακροδεξιές ή και φασιστικές

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Εκβιαζόμενος φιλελευθερισμός

Από: EBR

Η απεργία πείνας του βαρυποινίτη δολοφόνου Δημήτρη Κουφοντίνα έχει ανοίξει πολλά θέματα πολιτικής συζήτησης

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η ΕΕ επενδύει πάνω από 6 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την πολυφωνία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ

Η ΕΕ επενδύει πάνω από 6 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την πολυφωνία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τους δικαιούχους μιας σειράς προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, οι οποίοι θα παραγάγουν και θα διαδώσουν σε όλη την Ευρώπη δημοσιογραφικό περιεχόμενο σχετικά με θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

Οικονομία

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

Υπό συνθήκες ραγδαίου μετασχηματισμού έχει θέσει τον Δημόσιο τομέα η πανδημία του COVID-19

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron