Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

«Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το 13% των εταιρειών στον  δείκτη Leuthold 3000 -παραπλήσιο του δείκτη Russell 3000 στις ΗΠΑ- είχε συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία κατά την οποία τα κέρδη δεν επαρκούσαν για την εξυπηρέτηση του χρέους, από 8% στο τέλος του 2008.»

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Σε επίπεδα που πλησιάζουν την εποχή της φούσκας των dotcom έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των εταιρειών που επιζούν απλά και μόνο γιατί είναι πολύ φθηνό το χρήμα. Πώς περιπλέκεται η κατάσταση στη διεθνή οικονομική σκηνή

«Ο νέος κώδικας αντιμετωπίζει την αφερεγγυότητα ως αναπόφευκτη συνέπεια της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά ιδιαιτέρως της αλματώδους αύξησης της χρήσης πιστωτικών μέσων στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην ιδιωτική κατανάλωση.»

Θετικός ο κώδικας διευθέτησης οφειλών

Από: EBR | Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Σημαντική καινοτομία του νέου πλαισίου είναι η χρήση ψηφιακών μέσων για τις περισσότερες διαδικαστικές ενέργειες

Πρωταθλητές στην ευελιξία αναδεικνύονται εταιρείες που εμφανίζουν μια σειρά χαρακτηριστικών μεταξύ των οποίων η πελατοκεντρική προσέγγιση, η εστίαση στον άνθρωπο, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η ανάπτυξη ευελιξίας.

PwC: Το προφίλ των εταιρειών-πρωταθλητριών στην ευελιξία

Από: EBR | Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ρόλο-κλειδί στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων στο πλαίσιο διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας διαδραματίζει η υψηλή ευελιξία, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα «EMEA Private Business Survey» της PwC

«Η κρίση προκαλείται από μία μεγάλη εξωοικονομική διαταραχή που πλήττει όλα τα κράτη της παγκόσμιας κοινότητας και ιδιαίτερα τα κράτη της ΕΕ. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν είναι διεθνώς απομονωμένη όπως συνέβη στις αρχές του 2010, με ευθύνη της τότε ελληνικής κυβέρνησης.»

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Από: EBR | Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ενώ η ελληνική οικονομία έδειχνε να έχει εισέλθει σε μία περίοδο ήπιας ανάκαμψης μετά το 2016 και, μετά τις εκλογές του 2019, να επικεντρώνεται σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, το 2020 ξέσπασε μια νέα μεγάλη διεθνής κρίση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19)

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι σε σχέση με πέρυσι έχει υπερ-διπλασιαστεί η συστηματική τάση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα γενικά (από το 21% των χρηστών διαδικτύου που είχε κάνει τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά το τελευταίο δεκαήμερο το 2019) σε 50% τον Αύγουστο 2020, με το ποσοστό να είναι σταθερό σε σχέση και με στις δύο μετρήσεις του Μαΐου.

ΙΕΛΚΑ : Παγιώνονται οι οnline αγορές – Σε ποια προϊόντα στρέφονται οι καταναλωτές

Από: EBR | Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Στις αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου επιμένουν οι Έλληνες καταναλωτές

«Εκτιμάμε πως μέσα στο 2020 οι εισροές σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου στην Κίνα θα φτάσουν συνολικά στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια για τρίτο συναπτό έτος».

Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος του κινεζικού γουάν

Από: EBR | Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Οι αυξημένες ξένες επενδύσεις στην κινεζική αγορά και η σταδιακή απελευθέρωσή τους από το Πεκίνο προλειαίνουν το έδαφος για την αναβάθμιση του γουάν ως διεθνούς νομίσματος, με προοπτική ανάδειξής του σε τρίτο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο μέσα σε μία δεκαετία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

«Εντός των εθνικών μας συνόρων, πρόκληση αλλά και όραμα της ελληνικής ναυτιλίας παραμένει η άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου, ώστε να αναχαιτισθεί η διαρροή πλοίων από τη σημαία, πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη, καθώς και η αναβίωση της ναυτοσύνης του λαού μας».

Θ. Βενιάμης: Νέα δυναμική στο ελληνικό νηολόγιο από τις πρόσφατες ρυθμίσεις

Από: EBR | Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

H ναυτιλία επλήγη αναπόδραστα από τον κλονισμό της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα την μεγάλη επιδείνωση της ναυλαγοράς, όπου για κάποιες κατηγορίες πλοίων υπήρξε κατακόρυφη πτώση των ναύλων και σχεδόν μηδενική ζήτηση μεταφορικών υπηρεσιών

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, οι ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, σημείωσαν άνοδο 9,2% και διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020, από 2,1 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Αυξήθηκαν κατά 9,2% οι ελληνικές εξαγωγές στη διάρκεια του Ιουλίου

Από: EBR | Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020

Αντοχές επέδειξαν οι ελληνικές εξαγωγές τον φετινό Ιούλιο, παρά το πλήγμα που έχει επιφέρει η επέλαση του ιού στην παγκόσμια οικονομία

«Η επιλεγμένη λύση για μια κρίση χρέους, είναι περισσότερο χρέος», δήλωσε ο credit strategist της Bank of America, Hans Mikkelsen. «Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Δεν μπορείς να το μειώσεις εκτός και αν   δημιουργήσεις ένα τεράστιο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης για να το αντισταθμίσει. Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν κάτι».

Η πρόκληση του δωρεάν χρήματος

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Η έννοια και η πρακτική του δωρεάν, πέρα από τις πληροφορίες, τις γνώσεις και τις πλατφόρμες, τώρα επεκτείνεται και στην απόκτηση χρήματος

Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, επικράτησε μια «μίξη» των παραπάνω θεωριών, για την ευέλικτη στοχοποίηση του πληθωρισμού, με συγκράτηση ελλειμμάτων και χρεών, αλλά και αναδιανομή του πλούτου σύμφωνα με τις πολιτικές προδιαγραφές της εκάστοτε κυβέρνησης.

Στο σταυροδρόμι της νέας οικονομικής επανάστασης

Από: EBR | Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020

Ανάγκη επαναπροσδιορισμού των μακροοικονομικών απόψεων μετά την έλευση της πανδημίας

Κατά την εξέταση των προοπτικών ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια, το 32% των CEOs εκφράζει μικρότερη βεβαιότητα τώρα από ότι στην αρχή του χρόνου για την παγκόσμια οικονομία.

Ποιοι οι δύο μεγάλοι «πονοκέφαλοι» των CEOs

Από: EBR | Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020

Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες – Τι δείχνει η έρευνα «2020 CEO Outlook” της KPMG

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα (τα 2,9 δισ. ευρώ) αφορούσε διεύρυνση των καταθέσεων των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Γιατί η πανδημία αυξάνει τις... τραπεζικές καταθέσεις

Από: EBR | Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Η αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις αποτελεί το βασικότερο παράγοντα ανόδου των καταθέσεων κατά τους τελευταίους δύο μήνες. «Άτοκα» για τα νοικοκυριά τα δύο τρίτα των αποταμιεύσεών τους

«Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας και στο τέλος της χρονιάς η ύφεση σε ετήσια βάση θα έχει περιοριστεί στο 1-2%, όμως οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν ότι αυτή είναι μια μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση.»

Έρχεται «κραχ» στην τουρκική οικονομία; – Μια χώρα υπερχρεωμένη, ένα νόμισμα σε απαξίωση

Από: EBR | Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Η ανακοίνωση της ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πίεση στην τουρκική λίρα έρχεται να υπογραμμίσει την κρίση της τουρκικής οικονομίας

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο τεράστιος δανεισμός, μαζί με την οικονομική συρρίκνωση, θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες, στο 140% του ΑΕΠ.

Γιατί το χρέος δεν πρέπει να είναι τώρα πονοκέφαλος

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Η προτεραιότητα τώρα είναι να αναζωογονηθούν αρκετά οι οικονομίες, ώστε να αυξηθούν τα επιτόκια πάνω από το μηδέν. Γιατί η ονομαστική αύξηση του χρέους των κρατών δεν σημαίνει και πολλά πράγματα!

«Φανταστείτε να είχαμε φύγει, να ήμασταν τώρα εκτός ευρώ, ένα failed state, οδοντογλυφίδα στο στόμα του Ερντογάν. Χωρίς ισχυρό νόμισμα και χωρίς εταίρους από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Κλείστε τα μάτια και δείτε τον εφιάλτη.»

Ευρώ: το ελληνικό υπερόπλο έναντι της Τουρκίας

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Το ευρώ ως ελληνικό υπερόπλο. Αν η ελληνοτουρκική κρίση προσλάβει πολεμικά χαρακτηριστικά, η τουρκική λίρα θα καταβυθιστεί στο επίπεδο της υφαλοκρηπίδας

Σύμφωνα με τους Financial Times, δύο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως υπάρχει διάσταση απόψεων για την τηλεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Παγκόσμια ανατροπή με την τηλεργασία – Τι αλλαγές φέρνει ο κορωνοϊός

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Τα πρώτα και πρωτόγνωρα lockdown σε πολλές χώρες είχαν ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί για ένα χρονικό διάστημα η τηλεργασία, ωστόσο αυτό το μοντέλο φαίνεται πως έχει έρθει για να μείνει –τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο

Τα τελευταία χρόνια, οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας έχουν αυξηθεί περίπου κατά 2% τον χρόνο. Στην Ιταλία και τη Γαλλία, το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο 1%.

Πίσω στον… Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Ο κορωνοϊός εκτινάσσει το χρέος

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το χρέος αυξήθηκε στο 128% του παγκόσμιου ΑΕΠ τον Ιούλιο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Συγκριτικά, το 1946 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 124%

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η επιθυμία για σταθερότητα είναι μια αυξανόμενη τάση, με το 40% των καταναλωτών να επιθυμούν να επανέλθουν στην «κανονικότητα» – ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την έρευνα του περασμένου μήνα (20%).

Oι πέντε κατηγορίες καταναλωτών στη μετά-COVID-19 εποχή

Από: EBR | Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Έρευνα ΕΥ: Οι καταναλωτές επιζητούν την ομαλότητα, με το 40% να είναι έτοιμοι να επανέλθουν στην «κανονικότητα» – Τα κριτήρια της υγείας και της σχέσης ποιότητας-τιμής, θα κυριαρχήσουν μετά την πανδημία

Η συνολική πτώση της επιβατικής κίνησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανήλθε σε 66,3%. Διακινήθηκαν μόλις 4.793.460 επιβάτες, όταν για το ίδιο διάστημα του 2019 είχαν φτάσει στα 14.239.504 επιβάτες.

Ελ. Βενιζέλος: Από το 2019 των ρεκόρ, στην ανώμαλη προσγείωση του 2020

Από: EBR | Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Τα οικονομικά μεγέθη του 2019 – Οι προ κορωνοϊού προβλέψεις της IATA – Οι ανατροπές στα σχέδια επέκτασης

Η αισιοδοξία στηρίζεται όχι μόνο στο υψηλό κύρος των μελών της επιτροπής και στην ποιότητα του περιεχομένου της έκθεσης αλλά και στην ύπαρξη σειράς άλλων θετικών παραγόντων (εφόσον, βεβαίως, δεν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας ή επικίνδυνη εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις).

Ορθολογική αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020

Με αφορμή τη δημοσίευση της (ενδιάμεσης) έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, σπεύδω να εκφράσω αισιοδοξία ως προς την θετική συμβολή που αυτή μπορεί να έχει στο τελικώς ζητούμενο, την οικονομική αναγέννηση της χώρας.

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

Η Ελλάδα ως σύνορο της Ευρώπης

Από: EBR

Με την Τουρκία να απομακρύνεται αξιακά από την Ευρώπη και τη Δύση και την προοπτική ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κάτω από τις κρατούσες συνθήκες να έχει, ως φαίνεται, ακυρωθεί, η Ελλάδα έχει εκ των πραγμάτων αναδειχθεί στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης/ΕΕ

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ στην ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2021

Οικονομία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Σε επίπεδα που πλησιάζουν την εποχή της φούσκας των dotcom έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των εταιρειών που επιζούν απλά και μόνο γιατί είναι πολύ φθηνό το χρήμα. Πώς περιπλέκεται η κατάσταση στη διεθνή οικονομική σκηνή

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron