Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία δύσκολη συνθήκη στην οποία τα κράτη καλούνται να συγκρατήσουν τις δημόσιες δαπάνες τους εξερχόμενες από μία πανδημική κρίση και εισερχόμενες σε μία περίοδο που η διαφαινόμενη ύφεση επιτάσει μεγαλύτερη ευχέρεια στη δημοσιονομική πολιτική.»

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Η Ευρώπη έκλεισε το προηγούμενο έτος με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών να καταγράφουν δημοσιονομικά ελλείμματα

Πάνω από τους μισούς τοποθετούνται θετικά απέναντι στις online αγορές και το ποσοστό αυτό κατανέμεται ισομερώς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κοινωνικές τάξεις.

Οι online αγορές ήρθαν για να μείνουν στην Ελλάδα

Από: EBR | Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022

Μόνιμη φαίνεται να είναι η στροφή των Ελλήνων προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τους καταναλωτές να επιβεβαιώνουν ότι οι online αγορές ήρθαν για να μείνουν στη χώρα μας

Οι εργαζόμενοι που είναι πιθανό να αναζητήσουν νέο εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες αισθάνονται αντίστοιχα λιγότερο ικανοποιημένοι με τον τωρινό εργοδότη τους.

Γιατί η «Μεγάλη Παραίτηση» θα συνεχιστεί

Από: EBR | Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022

Η «Μεγάλη Παραίτηση» θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και το επόμενο έτος, καθώς ένας στους πέντε εργαζόμενους αναφέρει ότι είναι πιθανό να αλλάξει εργοδότη μέσα στους επόμενους 12 μήνες

Η ευρωζώνη έχει ήδη πληγεί από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

ΕΚΤ: Η δύσκολη εξίσωση που έχει να επιλύσει

Από: EBR | Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία και η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας

Οι τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές δαπάνες καταναλωτών και επιχειρήσεων στην Ευρώπη πλήττονται καίρια από την οικονομική αβεβαιότητα και από τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού.

Η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ΤΠΕ εξίσου

Από: EBR | Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022

Σε μέγγενη έχει βρεθεί η αγορά τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) της Ευρώπης εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία

«Αρκεί τα βήματα μετάβασης προς την Βιομηχανία 4.0 να είναι συγκεκριμένα, να γίνουν άμεσα, και ο βηματισμός να είναι τολμηρός, γρήγορος και χωρίς πισωγυρίσματα».

Βιομηχανία 4.0: Κερδίζουν οι επιχειρήσεις που τολμούν

Από: EBR | Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022

Για να ξέρουμε στα σίγουρα πού πηγαίνουμε, πρέπει προηγουμένως να ορίσουμε προσεκτικά για τι μιλάμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

«Δουλεύουμε από την Πρωτοχρονιά μέχρι την 20ή Ιουλίου για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές».

Δουλεύουμε 181 μέρες τον χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές

Από: EBR | Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

Το 2020 η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη

Έκθεση του ΟΟΣΑ (Housing taxation in OECD countries) αποκαλύπτει το υψηλό κόστος απόκτησης στέγης στη χώρα μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι να αποκτήσουν το δικό τους «κεραμίδι».

Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύουμε για να αγοράσουμε μια κατοικία 100 τμ;

Από: EBR | Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ

 Στο μεταξύ, οι μεσαίες επιχειρήσεις, που κατά κανόνα υστερούν στο ζήτημα της ψηφιοποίησης, σχεδιάζουν να αυξήσουν σημαντικά τις σχετικές επενδύσεις τους, ενώ οι μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες θα τις διατηρήσουν στα σημερινά επίπεδα.

Σε πορεία ψηφιοποίησης ο κλάδος των προμηθειών

Από: EBR | Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022

Σε ρυθμούς ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού κινείται ο κλάδος των προμηθειών στην Ελλάδα

Στα θετικά επισημαίνεται η χαμηλή σχέση χρεών με τις αξίες του ενεργητικού και στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Χρηματοδοτικές συνθήκες και ομαλή προσγείωση

Από: EBR | Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022

H ανακοίνωση του Eurogroup ότι η «τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η αυξημένη αβεβαιότητα απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2023 είναι χαρακτηριστική για τις άμεσες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ποια είναι η οικονομική αξία που μπορεί να αποδοθεί στους κινδύνους ESG στους οποίους μια επιχείρηση είναι εκτεθειμένη, δηλαδή στην εταιρική συμπεριφορά όσον αφορά το Περιβάλλον (Environmental), την Κοινωνία (Social) και τη Διακυβέρνηση (Governance);

Η οικονομική αποτίμηση των κινδύνων ESG

Από: EBR | Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022

Η αναζήτηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μετράει σχεδόν δύο δεκαετίες

«Η κοινωνία σήμερα γνωρίζει την αξία της αγροδιατροφικής αλυσίδας και είναι πιο ώριμη από ποτέ. Βλέπουμε όλο και περισσότερους παραγωγούς να στρέφονται σε βιολογικές ή καλλιέργειες που συνδυάζουν σύγχρονες τεχνολογίες και παραδοσιακές μεθόδους, καθώς μια διαρκώς αυξανόμενη τάση των καταναλωτών είναι να αγοράζουν ποιοτικά διατροφικά προϊόντα.»

«Η κοινωνία είναι πιο ώριμη από ποτέ!»

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Στο συνέδριο AgriBusiness 5, που διοργανώθηκε αρχές Ιουνίου στη Σκαφιδιά Ηλείας, η τοπική διάσταση επανήλθε πολλές φορές στη συζήτηση

Το προσαυξημένο κόστος στέγασης πλέον, δεν αφορά αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός, υψηλότερα για να δικαιούνται κοινωνική κατοικία, αφετέρου, όμως, πολύ χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του κόστους στην ενέργεια.

Ακίνητα: 12 προτάσεις για φθηνή στέγαση

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Το υψηλό κόστος στέγασης απασχολεί όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη πολλές χώρες εφαρμόζουν μέτρα και πολιτικές με στόχο να αναχαιτίσουν τη ραγδαία αύξηση

«Πρέπει οι ’ειδικοί’ της τεχνολογίας να είναι κοντά στην κοινωνία και οι ειδικοί της ευφυούς γεωργίας να βρίσκονται κοντά στον αγρότη και στον ’καταναλωτή’».

Η ψηφιοποίηση της γεωργίας: κίνδυνοι και προσδοκίες

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Η γεωργία, ως πρωτογενής παραγωγή τροφίμων και με τις προβλεπόμενες ανάγκες του πληθυσμού του πλανήτη, έχει αποκτήσει τη δεύτερη, μετά το ICT, σημαντικότητα στην κλίμακα των βιομηχανικών τάσεων του κόσμου

Μια πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο DRUID22 (το κορυφαίο παγκοσμίως συνέδριο για τα Οικονομικά της Καινοτομίας) διερεύνησε σε βάθος το πλήρες εύρος των γνωσιακών ικανοτήτων των Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΒΤΠ) για την περίοδο 1995-2017.

Ισχυρή η γνωσιακή βάση της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών της χώρας

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Μία από τις πλέον γνωστές ταξινομήσεις κλάδων στη βιβλιογραφία των οικονομικών της καινοτομίας είναι η κατάταξη των μεταποιητικών κλάδων σε υψηλής εντάσεως τεχνολογίας (high-tech), μεσαίας (medium-tech) και χαμηλής (low-tech)

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι, για να βελτιώσει τη θέση της, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (40%), την υποστήριξη των κλάδων της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας (37%), τη μείωση της φορολογίας (33%) και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (27%).

Ισχυρό επενδυτικό χαρτί της Ελλάδας οι ψηφιακές υποδομές

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Οι υποδομές μεταφορών και logistics, οι τηλεπικοινωνιακές και ψηφιακές υποδομές, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούν τα ισχυρά χαρτιά της χώρας ως επενδυτικού προορισμού

«O πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς επεσήμανε ότι εκεί που πριν από 8 χρόνια το εξωτερικό ισοζύγιο του αγροτοβιομηχανικού τομέα ήταν κατά σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ αρνητικό, κατέληξε ήδη ελαφρά (κατά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ το 2020, κατά 320 εκατ. το 2021) θετικό.»

Πώς θα περάσει ο αγροδιατροφικός τομέας μέσα από το τριπλό κύμα κρίσεων

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Το 5ο AgriBusiness Forum ανέδειξε το εύρος των προκλήσεων και των δυνατοτήτων σε μια περίοδο εντεινόμενων ανησυχιών για επερχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η καινοτομία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στον τομέα της αγροδιατροφής, μέσω πρωτοβουλιών όπως το Elevate Greece.

Χρίστος Δήμας: «Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας η σύνδεση της γεωργικής παραγωγής με την έρευνα»

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Μεταξύ των παρεμβάσεων στο συνέδριο AgriBusiness 5 ήταν και εκείνη του υφυπουργού, με έμφαση στις προοπτικές που δημιουργεί η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προστέθηκε σε προϋπάρχοντα προβλήματα προσφοράς που είχαν προκύψει από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην ομαλή λειτουργία της παραγωγής και των μεταφορών.

Επισιτιστική ασφάλεια και κόστος τροφίμων

Από: EBR | Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022

Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

Η αμερικανική αγορά εργασίας είναι μια πραγματικά σφιχτή αγορά εργασίας σε μια οικονομία η οποία απορρόφησε τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικού χρήματος και τώρα αντιμετωπίζει την απόλυτη υπερθέρμανση.

«Μεγάλη Παραίτηση»: Αφήνουν δουλειές οι Έλληνες;

Από: EBR | Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022

Ειδική περίπτωση οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, χώρα με διψήφιο ποσοστό ανεργίας

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

Εποχές μεγάλων ανατροπών

Από: EBR

Την ώρα που οι περισσότεροι είναι διακοπές και  η θερινή ραστώνη είναι πανταχού παρούσα, ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, συνήθιζε να λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Παρά τη συνολική πρόοδο, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ΜΜΕ και τα δίκτυα 5G υστερούν

Οικονομία

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Η Ευρώπη έκλεισε το προηγούμενο έτος με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών να καταγράφουν δημοσιονομικά ελλείμματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron