Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Τις τελευταίες μέρες σταθερή ήταν η αναφορά ότι η υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας (μνημονίου) για την ευθύνη περιοχών έρευνας και διάσωσης (SAR)… καταργεί το (παράνομο) τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης (2019).

Πώς βλέπουν την Τουρκία, Ουκρανία και… Ελλάδα

Η αδυναμία να δούμε (και εννοιολογήσουμε) την Τουρκία στις σωστές της διαστάσεις οδηγεί μοιραίως σε εντελώς εσφαλμένες αντιλήψεις που στρεβλώνουν πολιτική και στρατηγική

«Οι περί το κράτος θριαμβολογίες, υποκρύπτουν τη γέννηση ενός νέου «Λερναίου Κράτους», το οποίον αυτή τη φορά θα στηρίζεται και θα χρησιμοποιεί τα ψηφιακά πλέγματα εξουσίας, τα οποία σίγουρα θα είναι ταχύτερα, πληρέστερα και πιο αποτελεσματικά από τα αντίστοιχα του παρελθόντος.»

Η σιωπηρή παγκοσμιοποίηση του «Λερναίου Κράτους»

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Όλοι όσοι αγαλλιάζουν με την νέα άνοδο του παγκόσμιου κρατισμού, έχουν άλλα πράγματα κατά νουν, τα οποία εκκολάπτονται

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Ουάσιγκτον να απαντήσει στις ευρωπαϊκές ανησυχίες. «Οι Αμερικανοί – οι φίλοι μας – παίρνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο σε εμάς», είπε σε συνέντευξή του .

ΗΠΑ – ΕΕ: Μεγαλώνει το χάσμα με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

Από: EBR | Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι «κερδίζουν» από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η επιλογή του Κατάρ ως έδρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιούργησε έντονες διαμάχες από την αρχή.

Μουντιάλ: «Μαθήματα ηγεσίας» από τον επόμενο νικητή

Από: EBR | Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022

Τα «μυστικά» ενός επιτυχημένου ηγέτη και η σύνδεση ποδοσφαίρου - ζωής

Στα τελευταία του, είχε ομολογήσει ότι είχε πάρει τη ζωή του λάθος και ότι ο πλούτος που είχε σωρεύσει δεν θα τον ακολουθούσε στο επέκεινα. Υποθέτω βάσιμα, ότι ο Εlon Mask δεν διακατέχεται από τις τελευταίες απολογητικές απόψεις του Steve Jobs. Τουλάχιστον επί του παρόντος.

Εlon Mask: Παντοκράτορας;

Από: EBR | Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022

(μια υπόθεση εργασίας)

Το εμβληματικό έργο του Xi Jinping, αυτοί οι δρόμοι που έμελλε να ανοίξουν το δρόμο για τις χώρες του Νότου προς την ευημερία δεν έχουν βρει τη χρηματοοικονομική τους ισορροπία.

Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού: οι Αναταράξεις

Από: EBR | Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022

Με τους δρόμους του μεταξιού και το γενικότερο μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας παγκοσμίως έχουμε ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για τους Aμερικανούς η σχέση τους με Ελλάδα και Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται μονοσήμαντα, ούτε επιδρά κάθε φορά η μία στην άλλη. Αυτή τη στιγμή οι δεσμοί Ουάσινγκτον-Αθήνας έχουν ενδυναμωθεί και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.»

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς μπορούν να αφυπνίσουν την Ελλάδα

Από: EBR | Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022

Το άλλοθι της επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων για την πώληση F-16 στην Τουρκία και η απελευθέρωση ευρωπαϊκών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της λύσης με τη Ρωσία

Αν και στο αμερικανικό σύστημα είναι ο Πρόεδρος που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική το Κονγκρέσσο έχει εξ ίσου μεγάλη σημασία.

Eνδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ και γεωπολιτικές επιπτώσεις

Από: EBR | Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2022

Οι ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές για Βουλή και Γερουσία θα έχουν σημαντικότατες επιπτώσεις πολύ έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ

Στις εκλογές αυτές κρίνονται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, οι θώκοι κυβερνητών και τοπικών αιρετών.

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου χάους στην Αμερική

Από: EBR | Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022

«Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη», είπε ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, με εξαιρετικά βαρύ τόνο

Mια από τις βασικές κατηγορίες που αποδίδονται στη Δύση πηγάζει από Άραβες, οι οποίοι καταγγέλλουν συνεχώς τους Ευρωπαίους για μύρια όσα δεινά τους ταλαιπωρούν σήμερα.

Αραβικές παραχαράξεις της Ιστορίας

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022

Στον πνευματικό πόλεμο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή κάποιοι δεν διστάζουν να γράφουν την ιστορία όπως τους εξυπηρετεί

Η κατάρρευση απειλεί να διαλύσει μια από τις πιο αμοιβαία επωφελείς εμπορικές σχέσεις στον κόσμο, στην οποία οι γερμανικές εταιρείες ευημερούσαν πουλώντας σε Κινέζους εξωστρεφείς επιχειρηματίες τα μηχανήματα που τους επέτρεψαν να γίνουν βασικοί παίκτες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι Γερμανοί εξαγωγείς επανεξετάζουν τον αξίας 100 δισ. ευρώ «έρωτα» τους με την Κίνα

Από: EBR | Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η πολιτική μηδενικής Covid και ο εσωτερικός ανταγωνισμός θέτουν σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις

Η πρόσφατη Σύνοδος στη Σαμαρκάνδη των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) του Σεπτεμβρίου, αποτελεί ένα ορόσημο στους διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.

Δέσποτα, μέμνησο της Σαμαρκάνδης

Από: EBR | Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022

Αν δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός, βάζεις δασμούς κι αν δεν έχεις αποτέλεσμα, βάζεις κυρώσεις

«Τα πολλαπλά και αμοιβαία ενισχυόμενα σοκ έχουν αφήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας.»

Οι μηχανές της παγκόσμιας οικονομίας σβήνουν... ταυτόχρονα

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022

«Πολυκρίση» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε ο Jean-Claude Juncker για να περιγράψει το πλέγμα των προκλήσεων που αντιμετώπιζε η ΕΕ το 2016, όταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην οικοδόμηση των θεμελίων της τεχνολογικής Έρευνας & Ανάπτυξης που απαιτείται για την επίτευξη της μηδενικής μετάβασης, η Ταϊβάν επικεντρώνεται σε πέντε τομείς: βιώσιμη ενέργεια, χαμηλές εκπομπές άνθρακα, κυκλικότητα, αρνητικότητα άνθρακα και κοινωνικές επιστήμες.

Η Ταϊβάν δίνει ώθηση στην παγκόσμια μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές

Από: EBR | Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022

Ο κόσμος έχει ξεκινήσει τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος επιστρατεύει το δόγμα του περί «αποκλιμάκωσης μιας πολεμικής σύρραξης δια της κλιμάκωσης με χρήση πυρηνικών όπλων».

Πώς απαντάς στην πυρηνική απειλή του Πούτιν;

Από: EBR | Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022

Αυτές τις μέρες οι επιτυχημένες αντεπιθέσεις του Ουκρανικού στρατού κλιμακώνονται στα κατεχόμενα από τα Ρωσικά στρατεύματα Ουκρανικά εδάφη, στριμόχνωντας τον Πούτιν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να κηρύσσει μερική επιστράτευση 300.000 ανδρών

Το αποτέλεσμα ήταν η Κίνα να έχει φρενήρεις ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και πολύ μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Να είναι ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά και να έχει τεράστια προβλήματα διαφθοράς. Να γίνεται δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά στο εσωτερικό της να παραμένει ιδιαίτερα αυταρχική.

Κίνα: Το συνέδριο της κυριαρχίας του Σι Τζινπίνγκ

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022

Το 20ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας θα επικυρώσει την κυριαρχία του Σι Τζινπίνγκ στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας

«Συμπληρωματικά, η Stacie E. Goddard, καθηγήτρια στο Wellesley College, θεωρεί ότι η επανασταθεροποίηση του διεθνούς συστήματος μπορεί ακόμα να συμβεί, ιδίως αν ενεργοποιηθούν κράτη και θεσμοί που δεν έχουν προφανή ισχύ αλλά με την κατάλληλη εξουσιοδότηση και στο αρμόζον πλαίσιο μπορούν να ελέγξουν την Κίνα και την Ρωσία.»

Πώς κτίζεται μια μεγάλη δύναμη

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022

O ανώτερος Πολιτικός Επιστήμων στην RAND Corporation, Michael J. Mazarr, μελετώντας τους συσχετισμούς των μεγάλων δυνάμεων σήμερα αλλά και στο παρελθόν, καταλήγει σε επτά κλειδιά τα οποία πρέπει να κατέχει ένα κράτος προκειμένου να περάσει στο κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία κλιμάκωσε τις ρητορικές της απειλές κατά της Ελλάδας με επιχείρημα τη στρατιωτικοποίηση νησιών. Στις 29 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της χώρας στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου, ως απάντηση στην πρόσφατη άρση του αμερικανικού εμπάργκο αμυντικού εμπορίου στην κυπριακή δημοκρατία.

Το μεγάλο παιχνίδι της Τουρκίας στον Καύκασο

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022

Παρά τις πρόσφατες κινήσεις, η Αρμενία είναι απίθανο να προωθήσει την εξομάλυνση των σχέσεων με την αντίπαλο Τουρκία, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στις εδαφικές διαφορές της Γερεβάν με το υποστηριζόμενο από την Αγκυρα Αζερμπαϊτζάν

Η αστυνομική συνεργασία μεταξύ της Ταϊβάν και άλλων χωρών θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των υποθέσεων απάτης και θα συμβάλει στη διοικητική αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων παγκοσμίως.

Η συμμετοχή της Ταϊβάν μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της διακρατικής τηλεπικοινωνιακής απάτης στη μεταπανδημική εποχή

Από: EBR | Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022

Η απάτη διαταράσσει τη διαβίωση των ανθρώπων στη μεταπανδημική εποχή

«Ως η 22η οικονομία παγκοσμίως, σε όρους ΑΕΠ, και ως ένας σημαντικότατος κατασκευαστής ημιαγωγών η Ταϊβάν παίζει ένα ρόλο-κλειδί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Και ως υπερασπιστής της δημοκρατίας, η Ταϊβάν επαγρυπνά για να διασφαλίσει το status quo και υποστηρίζει την παγκόσμια έννομη τάξη.»

Δουλεύοντας όλοι μαζί για το κοινό καλό

Από: EBR | Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022

Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία σειρά από πρωτόγνωρες κρίσεις

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

Έξυπνη σκέψη για δύσκολους και πολύπλοκους καιρούς

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η άσκηση της κριτικής σκέψης αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Διπλωμάτης μεγάλης δυτικής χώρας, μιλώντας προ ημερών με πρώην υπουργό της Ελλάδας, του είπε ότι η Αθήνα θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για όλα τα θέματα, που βάζει στο τραπέζι η Άγκυρα

Οικονομία

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Στο διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε από το «The International Society for Professional Innovation Management» με τίτλο «The role of innovation : Past , Present, Future “ συμμετείχε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron