Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Η εμπιστοσύνη του κοινού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καταρρεύσει σε τέτοιο βαθμό που η παραπληροφόρηση είναι πιθανό να πολλαπλασιαστεί ακόμη και ενόψει των συντονισμένων κυβερνητικών προσπαθειών για την καταπολέμησή της. Εβδομήντα εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν τον Τραμπ, έναν υποψήφιο που διαδίδει ενεργά παραπληροφόρηση για να κινητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους υποστηρικτές του.

Πώς θα νικηθεί η παραπληροφόρηση

Μια ατζέντα για την διοίκηση του Μπάιντεν

«Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει απαγγείλει κατηγορίες στην κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, η οποία έχει προσωπικούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για ξέπλυμα δισεκατομμυρίων ιρανικών δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει την Τεχεράνη να αποφύγει τις κυρώσεις.»

Πώς ο Μπάιντεν βάζει την Τουρκία στη... γωνία

Από: EBR | Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να άρει την «προνομιακή μεταχείριση» που απολάμβανε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Ντ. Τραμπ. Οι S-400, οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και η υπόθεση Halkbank

«Τρεις είναι οι κυρίες ανησυχίες της Τουρκικής ηγεσίας, δύο τακτικές και μια στρατηγική. Στο τακτικό επίπεδο, χάρη στην ιδιαίτερη σχέση Τράμπ-Ερντογάν, ο πρώτος απολάμβανε μια τύποις ασυλία σε προσωπικά και εθνικά ζητήματα.»

Ελλάδα- Τουρκία στον αστερισμό του Μπάιντεν

Από: EBR | Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020

Η επικράτηση του Μπάιντεν προκάλεσε μούδιασμα στην Άγκυρα. Είναι ενδεικτικό ότι η τελευταία συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της Γουινέας, αλλά καθυστέρησε χαρακτηριστικά να το κάνει με τον Μπάιντεν

«Μπορεί ο Τραμπ να φεύγει σε περίπου δύο μήνες, αλλά όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο λαϊκισμός και ο απομονωτισμός που εξέφραζε παραμένουν ισχυροί εντός των ΗΠΑ.»

Ο κόσμος μετά τον Τραμπ

Από: EBR | Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020

Η εκλογή Μπάιντεν με 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Τραμπ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο μετά την οδυνηρή εμπειρία της Προεδρίας του δεύτερου

«Η λίρα έχει προφανώς υπονομευθεί όχι μόνον από τις παρεμβάσεις του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα αλλά και από την επεκτατική πολιτική του Τούρκου προέδρου που ανοίγει μέτωπα ανά την υφήλιο.»

Κλονίζει τον Ερντογάν η νομισματική κρίση

Από: EBR | Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020

Η ώρα της αλήθειας φαίνεται να πλησιάζει για τον Ταγίπ Ερντογάν, μιας αλήθειας που θα μπορούσε να θέσει κάποιους, έστω και ελάχιστους, περιορισμούς στην αρχή ενός ανδρός στην Τουρκία

«Ο απίστευτος Ντόναλντ Τραμπ καθημερινά προσθέτει και νέα εμπόδια στην ομαλή μετάβαση της προεδρίας, θυμίζοντας τη γνωστή συμπεριφορά τριτοκοσμικών δικτατόρων που αρνούνται να παραδώσουν την εξουσία.»

Που το πάει ο Ντόναλντ Τραμπ

Από: EBR | Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020

Έχουν περάσει ήδη σχεδόν δύο εβδομάδες από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και ενώ είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι νικητής είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο απίστευτος Ντόναλντ Τραμπ καθημερινά προσθέτει και νέα εμπόδια στην ομαλή μετάβαση της προεδρίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

«Αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Θράκη (μέχρι το σημείο σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το Δέλτα του Έβρου), υπογραμμίζουν πως αυτά ορίσθηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926.»

Πήγες ΥΠΕΞ για έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι καθορισμένα

Από: EBR | Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020

Αναφορικά με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάστηκε στο αμερικανικό κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act»

«Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρότατο δίλημμα. Εάν αυξήσει τον αριθμό των δικαστών, κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη των μετριοπαθών Δημοκρατικών, να βαθύνει την πόλωση και να αμαυρώσει το κύρος του ανώτατου δικαστικού σώματος. Εάν δεν αυξήσει τον αριθμό των δικαστών, θα είναι πολιτικά ανίκανος να προωθήσει οποιαδήποτε αλλαγή.»

Προς συνταγματική κρίση οι ΗΠΑ;

Από: Athanase Papandropoulos | Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία επικαλούμενος εκλογική νοθεία, τότε μια νέα πανδημία θα απειλήσει το διεθνές περιβάλλον

Οι σκοποί και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που ισχύει από το 1945 είναι: «Να σώσουν οι συμβαλλόμενοι λαοί τις επερχόμενες γενεές από τη μάστιγα του πολέμου. Να διακηρύξουν την πίστη τους στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, στην αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρώπου, στην ισότητα των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών και εθνών μεγάλων και μικρών».

Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ

Από: EBR | Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020

Τίθεται το θέμα αν η Τουρκία τηρεί τις αρχές και τις αξίες της Συμμαχίας που ήταν προϋπόθεση για την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ

«Όποιοι και εάν είναι οι διαρθρωτικοί παράγοντες πίσω από την πτώση των φυσικών επιτοκίων, η πτωτική τάση συνιστά μεγάλη πρόκληση για το υφιστάμενο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής».

Οι κεντρικές τράπεζες στον θαυμαστό, καινούργιο κόσμο

Από: EBR | Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020

Το ετήσιο συμπόσιο της ΕΚΤ βρίσκει τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες στον πλανήτη αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις και ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα

Το ενδιαφέρον για την παγκόσμια αερομεταφορά των εμβολίων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ σε κάθε περίπτωση οι λύσεις θα βρεθούν από τους ειδικούς του χώρου και «για ακόμη μία φορά, ο κλάδος των αερομεταφορών θα παίξει καταλυτικό ρόλο σε μια περίοδο κρίσης σε επίπεδο δημόσιας υγείας».

Covid-19: Παγκόσμια πρόκληση για τους αερομεταφορείς το εμβόλιο

Από: EBR | Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020

Εν αναμονή του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι αερομεταφορείς φαίνεται πως ετοιμάζονται ήδη για την «αποστολή του αιώνα», αφού θα κληθούν να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες από τις γραμμές παραγωγής σε διάφορες γωνιές της Γης και, μάλιστα, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες

Μια συμβουλή της μητέρας του, που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει περί πολλού, είναι αυτή που του είχε πει ότι «πρέπει να πιστεύει στο Θεό και να είναι συνεπής στον εαυτό του».

Τραμπισμός ο νέος πολιτικός ιός

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020

Αν ύπατος στόχος του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου ήταν να χαϊδεύει χαμηλά ένστικτα για να ανεβαίνει ο ίδιος ψηλά, τελικά δημιούργησε παγκόσμια Σχολή

«Η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει όποιος εκλεγεί θα διαμορφωθεί και από το Κογκρέσο, άρα έχει μεγάλη σημασία ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.»

Δύο διαμετρικά αντίθετες οικονομικές φιλοσοφίες

Από: EBR | Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pew Research, η οικονομία παραμένει το πιο σημαντικό ζήτημα που κρίνει την ψήφο των Αμερικανών

«Εάν ο Τραμπ εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, αναμένεται μάχη για τις εκπομπές των αυτοκινήτων στην Καλιφόρνια, μια προσπάθεια περιορισμού των τεχνολογικών κολοσσών και αυξημένη τηλεθέαση για ειδησεογραφικές εκπομπές σε καλωδιακά δίκτυα.»

Τραμπ ή Μπάιντεν: Σε ποιον ποντάρουν βασικοί βιομηχανικοί τομείς

Από: EBR | Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020

Η οικονομική πολιτική του Τραμπ από το μεγάλου ατού του έχει μετατραπεί σε αγκάθι που απειλεί την επανεκλογή του. Οι άνθρωποι της αγοράς φαίνεται να εμπιστεύονται πλέον περισσότερο το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις. Σε ποιον και γιατί ποντάρει η βαριά βιομηχανία.

«Η Ελλάδα εμφανίζεται να αναζητά νέα μακροχρόνια στρατηγική grand strategy για να αντιμετωπίσει τη σημερινή νεοοθωμανική Τουρκία.»

Χρειαζόμαστε μια άλλη στρατηγική για την Τουρκία;

Από: EBR | Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020

Χρειαζόμαστε μια άλλη στρατηγική για την Τουρκία τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα. Η Ευρώπη πάντως δεν φαίνεται να αναζητά μια άλλη στρατηγική

«Ο Ερντογάν ήδη με την απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί έδειξε την πρόθεσή του να ηγηθεί τουλάχιστον του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου και να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση του Ιράν και τη μείωση της επιρροής του στον σιιτικό κόσμο.»

Η πολιτική Ερντογάν ως ευκαιρία για «περισσότερη» Ευρώπη

Από: EBR | Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2020

«Ποιο είναι το πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ αυτού του ατόμου που ονομάζεται Μακρόν και χρειάζεται ψυχιατρική εξέταση;» υποστήριξε έξαλλος ο Ερντογάν

«Η κατοχή τουρκικού κρατικού χρέους από επενδυτές εξωτερικού έχει υποχωρήσει στο 3% έναντι άνω του 25% πριν πέντε χρόνια. Οι εκροές για λίγο ανακόπηκαν αφότου η χώρα προχώρησε τον περασμένο μήνα σε αύξηση επιτοκίου αλλά αυτή η τάση αποδείχθηκε βραχύβια.»

Ο Ερντογάν μεγάλος χαμένος από μια εκλογή Μπάιντεν

Από: EBR | Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Ο δίαυλος επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο εξασφάλισε στην Τουρκία έως τώρα την μη επιβολή κυρώσεων. Τα δεδομένα ανατρέπει πιθανή αλλαγή Αμερικανού πρόεδρου. Η λίρα άρχισε να «τιμολογεί» τις συνέπειες ενός νέου τοπίου

«Το Παρίσι βλέπει τον Ερντογάν οικονομικά και πολιτικά εξασθενημένο. Οι επιθέσεις του στη Γαλλία και τη Γερμανία και οι επιθετικές του ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από το γεγονός ότι η χώρα παρακμάζει οικονομικά εξαιτίας της πολιτικής του Ερντογάν...»

Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει την κρίση με Γαλλία

Από: EBR | Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Οι προκλήσεις του Ερντογάν δεν είναι τυχαίες, είναι υπολογισμένες, σημειώνει η FAZ. Ο στόχος των επιθετικών ενεργειών στην Αν. Μεσόγειο, το μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα και οι δεσμοί με το τζιχάντ. Πότε έχει ζητήσει... συγγνώμη ο «σουλτάνος»

«Οι ευκαιρίες αφθονούν για την οικοδόμηση μιας ρεπουμπλικανικής εξωτερικής πολιτικής που να αποκαθιστά την λαμπρότητα του παραδείγματος των Ηνωμένων Πολιτειών και την ισχύ που προέρχεται από την συνεργασία.»

Η μετα-αμερικανική τάξη

Από: EBR | Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Οι εκλογές του 2016 δεν ήταν η πρώτη φορά που το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ ανησύχησε πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών

«Η εξελικτική πορεία των σχέσεών μας υπογραμμίστηκε με την υπογραφή μνημονίων συνεννόησης στους τομείς των πολιτικών διαβουλεύσεων και της διπλωματικής εκπαίδευσης, καθώς και στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων.»

Ιράκ και Ελλάδα ενισχύουμε τη συνεργασία μας

Από: EBR | Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Το Ιράκ και η Ελλάδα συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς, όχι μόνο μέσω της κοινής ιστορίας και των αξιών μας, αλλά και λόγω της δυνατής θέλησης που μοιραζόμαστε για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μας

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

H κοινωνία της νόησης και οι εχθροί της

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και της δυναμικής της, ενδέχεται να είναι σκληρές οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αμάθειας και γνώσης

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Αντιμετώπιση του κορονοϊού: 183,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Αντιμετώπιση του κορονοϊού: 183,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση τριών εθνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) στην Ελλάδα, χάρη στις οποίες 183,5 εκατ. ευρώ θα ανακατευθυνθούν στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού

Οικονομία

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στις επάλξεις

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στις επάλξεις

Το ορμητικό δεύτερο κύμα πανδημίας του κορονοϊού θέτει το σύστημα υγείας και τις υποδομές σε τεράστια δοκιμασία, ενώ δοκιμάζει τις αντοχές των ιατρών, των νοσηλευτών και όλων εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron