Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

«Οι καθυστερήσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μπορούν να κατανοηθούν υπό το ρεαλιστικό πρίσμα ανάλυσης των Διεθνών Σχέσεων, καθώς τα οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά «δεσμά» της Δύσης με την Τουρκία είναι αυξημένα και σύνθετα.»

Γιατί η Δύση ανέχεται την Τουρκία

Οι οικονομικοί δεσμοί αναβάλλουν μια αναπόφευκτη σύγκρουση που τροφοδοτείται από τις διαφορές στον πολιτισμό;

«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση...»

Κυρ. Μητσοτάκης: Τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων ή κυρώσεις

Από: EBR | Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Για μία ξεκάθαρη επιλογή κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της

«Στις πωλήσεις προστέθηκαν 249.000 θέσεις εργασίας, στον μεταποιητικό τομέα 29.000, στη ψυχαγωγία και φιλοξενία 174.000 θέσεις, στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση 147.000. Οι κυβερνητικές θέσεις αυξήθηκαν στις 344.000 λόγω προσυμφωνημένων προσλήψεων.»

Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ πέφτει στο 8,4%, ενώ η αγορά εργασίας παρουσιάζει περαιτέρω ανάκαμψη

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent | Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Τον Αύγουστο προστέθηκαν στις ΗΠΑ 1.4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ρίχνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 8,4%, μικρότερο από το αντίστοιχα χαμηλότερο ποσοστό κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης

Πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, δύο συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι τα δύο κράτη παίζουν με τη φωτιά και ότι «η μικρότερη σπίθα μπορεί να προκαλέσει καταστροφή».

Η Τουρκία απομονωμένη στη σκακιέρα της Μεσογείου

Από: EBR | Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Η δημιουργία του EastMed Gas Forum που εξόργισε την Αγκυρα και πώς περιέπλεξε την κατάσταση η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων. Ο ρόλος του εμφυλίου στη Λιβύη και οι κινήσεις των μεγάλων δυνάμεων. Οι χάρτες των Financial Times

Παρά τη φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της «ανακάλυψης του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου», η τουρκική λίρα βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο 7,41, ως προς το δολάριο.

Μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα» η τουρκική οικονομία

Από: EBR | Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020

Η διολίσθηση της λίρας και τα σενάρια του ΔΝΤ – «Άνθρακες ο θησαυρός στη Μαύρη Θάλασσα»

Σύμφωνα με τον Νίκολας Μπλουμ, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, με ειδίκευση στην εξ αποστάσεως εργασία, όταν η πανδημία υποχωρήσει, το να εργάζεται κανείς από το σπίτι δύο ημέρες την εβδομάδα, θα ήταν ιδανικό για την ισορροπία ανάμεσα στην καλή συνεργασία και την ήρεμη εργασιακή ζωή με το επιπλέον κέρδος της απουσίας του άγχους που έτσι κι αλλιώς φέρνουν οι μετακινήσεις προς και από τον χώρο εργασίας.

Ερχεται νέο μοντέλο εργασίας στη μετά – κοροναϊού εποχή;

Από: EBR | Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα νέο μοντέλο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στο νέο εργασιακό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από την πανδημία του κοροναϊού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες με καλά εξοπλισμένα συστήματα υγείας, ακόμη και τα σοβαρά ιατρικά προβλήματα σπανίως μετατρέπονται σε καίριους μακροοικονομικούς ή / και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

Ο πλανήτης μαθαίνει να ζει με τον ιό

Από: EBR | Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Πριν από έξι μήνες, ο κορωνοϊός άρχισε να πλήττει την Ευρώπη και μετέτρεψε μια κινεζική τραγωδία σε παγκόσμια

Από την δεκαετία του 1970 η Τουρκία θεωρεί μια επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια ως «casus belli» (αιτία πολέμου), ενώ η Ελλάδα επί μακρόν απέφυγε την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Μεσόγειο για να αποφύγει μια σύγκρουση με την Τουρκία. Oι πρόσφατες συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο ήταν οι πρώτες που έχει συνάψει.

Η Τουρκία δεν θα ρισκάρει πόλεμο με Ελλάδα ή σκληρές κυρώσεις

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Τι επιδιώκει η Αγκυρα με τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Stratfor. Η αντίδραση της Αθήνας με τις ανακηρύξεις ΑΟΖ και το αίτημα για κυρώσεις. Πώς θα κινηθούν Ευρώπη και ΗΠΑ σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μεσόγειο

Στην Τουρκία της Ανατολικής Μεσογείου, η θαλάσσια σύγκρουση με την Ελλάδα έγινε πρωτοσέλιδο όταν το τουρκικό σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο συνοδεύθηκε από ελληνικά πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο τεταμένη όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν διέταξε τις δυνάμεις του να μεταφερθούν στην Ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξουν την Ελλάδα.

Ο τουρκικός ηγεμονισμός δημιουργεί πρόβλημα στη Μεσόγειο

Από: EBR | Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Η Τουρκία ανοίγει πολλαπλά μέτωπα σε Ανατολή και Δύση και οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας. Η Μεσόγειος και το μέλλον των διμερών σχέσεων με μουσουλμανικές χώρες

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με ισχυρή μεσολάβηση της αμερικανικής διπλωματίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη και εμπλουτίζει τη συζήτηση για το μέλλον της Μέσης Ανατολής. Μπορούν να γίνουν δέκα αρχικές παρατηρήσεις, χωρίς, προφανώς, να υπάρχουν πάντα ξεκάθαρες απαντήσεις.»

Δέκα παρατηρήσεις για τη συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ

Από: EBR | Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Πριν από μία περίπου βδομάδα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η τρίτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία

Σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση βρίσκονται ιδίως όσοι απασχολούνται σε τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές και οι λιανικές πωλήσεις.

Φόβοι για σαρωτικό κύμα απολύσεων στην Ευρώπη

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Από την επέλαση της πανδημίας η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αντέξει χάρη στην πρωτοφανή στήριξη που διοχέτευσαν άμεσα οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου

Το Πεκίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης. Ωστόσο, η εικόνα των επιχειρήσεων είναι απογοητευτική. Μόνον ο κλάδος των κατασκευαστικών πρέπει να αποπληρώσει φέτος ομόλογα ύψους 199,3 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 29 δισ. δολ., και άλλα 12,3 δισ. δολ. για ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δολάρια.

Ρεκόρ πτωχεύσεων κινεζικών επιχειρήσεων έως τα τέλη του έτους

Από: EBR | Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Η οικονομία της Κίνας επλήγη πρώτη από τον αντίκτυπο της πανδημίας και ανακάμπτει πρώτη

Στην τουρκική ρητορική, ο «άξονας του κακού», ο οποίος συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο (που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει), το Ισραήλ και την Αίγυπτο, επιδιώκει να κρατήσει την Άγκυρα εκτός των διευθετήσεων των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Το γεωπολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο

Από: EBR | Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020

Η επιτυχία της σθεναρούς στρατιωτικής στάσης μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα έδειξε την αποτελεσματικότητα της αποτρεπτικής στρατηγικής μας

«Οι πρωτοβουλίες μας για να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να εκπορεύονται από έναν κώδικα εθνικής στρατηγικής συγκροτημένο και ρεαλιστικό, που να προβλέπει συγχρόνως και παραλλήλως την ισόρροπη αύξηση τόσο της αμυντικής μας ισχύος όσο και της διεθνούς διπλωματικής μας θέσης.»

Με ετοιμότητα και κατάλληλες πρωτοβουλίες

Από: EBR | Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Η συνεχώς και σταθερά αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα απέναντι στη χώρα μας, που εκδηλώνεται τόσο με στρατιωτικής φύσεως κινήσεις όσο και με κλιμακούμενη ρητορική απειλών και διεκδικήσεων κατά της εθνικής μας κυριαρχίας, έχει δημιουργήσει μία ιδιαζόντως έκρυθμη έως κρίσιμη κατάσταση

Όπως γράφει ο Τόμας Φρίντμαν στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Ιράν μέσω των χρηματοδοτούμενων από το ίδιο σιιτικών ομάδων- Χαμάς, Χεζμπολάχ- επέλεξε την κατά μέτωπο σύγκρουση όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά και με τις σουνιτικές δυνάμεις που δεν ελέγχει.

Οι επιπτώσεις της Συμφωνίας

Από: EBR | Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Δύο αραβικές χώρες, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας εδώ και χρόνια

Ένα σύνθημα για το οποίο οι μουλάδες του Ιράν περηφανεύονταν από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία το 1979 είναι: «Ούτε Ανατολή ούτε Δύση». Το ιρανικό καθεστώς καυχιόταν εδώ και καιρό για την ανεξαρτησία του τόσο από τις δυτικές όσο και από τις ανατολικές δυνάμεις. Μια νέα μυστική συμφωνία με την Κίνα, ωστόσο, φαίνεται να παραχωρεί στο Πεκίνο έλεγχο του Ιράν σε σημαντικό βαθμό.

Ιράν: η νέα αποικία της Κίνας;

Από: EBR | Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020

Ένα σύνθημα για το οποίο οι μουλάδες του Ιράν περηφανεύονταν από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία το 1979 είναι: «Ούτε Ανατολή ούτε Δύση». Το ιρανικό καθεστώς καυχιόταν εδώ και καιρό για την ανεξαρτησία του τόσο από τις δυτικές όσο και από τις ανατολικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος, με δόση χιούμορ, αναρωτιέται γιατί δεν τον αγαπάει ο κόσμος. Γιατί ο Δρ Φάουτσι έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τον ίδιο στα ζητήματα του ιού, ‘’ Ίσως φταίει η προσωπικότητά μου’’, απαντάει.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και ο δύσκολος αγώνας του κ. Τραμπ

Από: EBR | Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Στην πρώτη ουσιαστική προεκλογική συνέντευξη τύπου, ο κ. Τραμπ, διαβάζοντας ένα προσεκτικά διατυπωμένο κείμενο έδωσε τον τόνο της προεκλογικής του καμπάνιας. Σχεδόν αγνώριστος στον τόνο της φωνής και στο χρώμα της κώμης του αναφέρθηκε στο σύνολο της πολιτικής του.

Είμαστε ένα κράτος που φθίνει δημογραφικά και οικονομικά, σε αντίθεση με την Τουρκία που αναπτύσσεται και επιζητεί την ανάπτυξη του ζωτικού της χώρου. Οι γαλάζιες πατρίδες και τα σύνορα της καρδιάς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φυσική εξέλιξη της ακμής της σε έναν κόσμο όπου τα σύνορα είναι προσωρινά στην φυσική κίνηση των κρατών.

Τουρκικές επιδιώξεις και Γεωπολιτική πραγματικότητα

Από: EBR | Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Η γεωπολιτική είναι μια επιστήμη ή ένας τρόπος σκέψης όπου συναντούνται και συνυπάρχουν η γεωοικονομία και η γεωστρατηγική.

Σε δημοσκόπηση μεταξύ των περίπου 4.700 επιζώντων από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το 78% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι γίνεται ολοένα δυσκολότερο να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες του πυρηνικού ολέθρου.

75 χρόνια από τη Χιροσίμα

Από: EBR | Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

Η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας μετέτρεψε στις 6 Αυγούστου του 1945 τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας σε κόλαση. Σήμερα οι πυρηνικές υπερδυνάμεις έχουν στη διάθεσή τους 13.400 ατομικές κεφαλές. Η απειλή είναι ακόμη υπαρκτή

«Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν έχει μόνο να κάνει με τις πλούσιες κυβερνήσεις που προπαραγγέλλουν όσα φιαλίδια μπορούν. Έχει επίσης να κάνει με τη εξασφάλιση αφάνταστα μεγάλων δικαιωμάτων να θριαμβολογούν στον αγώνα για τη σωτηρία του κόσμου. Αλλά οι ανοσιολογικές περικοπές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.»

Πώς ένα εμβόλιο μπορεί να διχάσει τις ΗΠΑ

Από: EBR | Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

Η μάχη μεταξύ της επιστήμης και του αντιεμβολιαστικού αισθήματος και πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την κατάσταση χειρότερη. Ο ρόλος της προεκλογικής περιόδου, τα κινήματα και η στάση της σιωπηλής πλειοψηφίας

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

Η Ελλάδα ως σύνορο της Ευρώπης

Από: EBR

Με την Τουρκία να απομακρύνεται αξιακά από την Ευρώπη και τη Δύση και την προοπτική ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κάτω από τις κρατούσες συνθήκες να έχει, ως φαίνεται, ακυρωθεί, η Ελλάδα έχει εκ των πραγμάτων αναδειχθεί στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης/ΕΕ

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ στην ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2021

Οικονομία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Σε επίπεδα που πλησιάζουν την εποχή της φούσκας των dotcom έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των εταιρειών που επιζούν απλά και μόνο γιατί είναι πολύ φθηνό το χρήμα. Πώς περιπλέκεται η κατάσταση στη διεθνή οικονομική σκηνή

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron