Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Η οικονομική ανταπόκριση στην οικονομική κρίση του 2007-09 ήταν αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, απαντώντας στη νόσο Covid-19 οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την πανδημία, ξεκινούν ακόμα μεγαλύτερες και περισσότερο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις.

Σε τεχνητό κώμα η Παγκόσμια Οικονομία

Και μετά ακολουθεί ένας αγνώστων διαστάσεων κρατισμός

Η κρίση του Covid-19 εκθέτει ακόμα περισσότερα ελαττώματα στις οικονομικές δομές μας και κυρίως την αυξανόμενη επισφάλεια της εργασίας που οφείλεται στην άνοδο μιας ασθμαίνουσας οικονομίας και της 10ετούς επιδείνωσης της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων.

Η τριπλή κρίση του καπιταλισμού

Από: EBR | Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020

Ο καπιταλισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με τουλάχιστον τρεις μεγάλες κρίσεις

«Παρά την έκκληση από τους ειδικούς της υγείας, κάποιες πολιτείες και κάποια κράτη δεν έχουν προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό».

Bill Gates: Lockdown για 10 εβδομάδες η απάντηση στην πανδημία

Από: EBR | Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Μέχρι οι αριθμοί των κρουσμάτων να αρχίσουν να μειώνονται σε όλες τις ΗΠΑ, κάτι που υποστηρίζει ότι θα απαιτήσει 10 εβδομάδες, το lockdown πρέπει να είναι σε ισχύ παντού, υποστηρίζει ο ιδρυτής της Microsoft

Η Κίνα διεξάγει έναν διπλό πόλεμο πληροφόρησης: έναν στο εξωτερικό και έναν για το δικό της κοινό. Και στους δύο πολέμους ηγούνται οι κινεζικές αρχές με επικεφαλής τον πρόεδρο Xi Jinping.

Η Δύση πρέπει να ξυπνήσει και να αντιληφθεί την υποκρισία της Κίνας

Από: EBR | Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι «η κεντρική απειλή της εποχής μας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo τον Ιανουάριο

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού πλειοψηφικού κόμματος, James Clyburn, ακούστηκε να συμβουλεύει τους Δημοκρατικούς να δουν την κρίση του κορονοϊού ως μια «τεράστια ευκαιρία για την αναδιάρθρωση των πραγμάτων, ώστε να ταιριάζει στο όραμά τους».

Νομοσχέδιο τόνωσης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Τραμπ

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent | Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020

O Πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε ισχύ μια δέσμη μέτρων τόνωσης, ύψους περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο πακέτο ανακούφισης στην ιστορία των ΗΠΑ για την ενίσχυση της βοήθειας πολλών Αμερικανών που βρίσκονται σε ανάγκη

Σε αντίθεση με την Κίνα, οι δημοκρατίες της Ευρώπης και της Αμερικής, με την ιδεολογία του φιλελευθερισμού και την ιδέα της ατομικής ελευθερίας πάνω στην οποία δομείται το δυτικό μοντέλο κοινωνίας, παρόλο που έβλεπαν το σκληρό πρόσωπο του αόρατου εχθρού και τον υψηλό κίνδυνο μετάδοσής του διεθνώς, δεν τόλμησαν να αποστούν της ιδεολογίας τους.

Βαδίζουμε προς ένα νέο Κοινωνικό και Οικονομικό μοντέλο;

Από: EBR | Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Πως οι δημοκρατίες της Ευρώπης και της Αμερικής γιγαντώνουν τη βιομηχανία και την οικονομία της Κίνας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

«Το φετινό WEF ολοκληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου, με την συζήτηση για τις πανδημίες να είναι ανύπαρκτη. Λίγες ημέρες μετά οι Κινέζοι άρχισαν να εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα ενώ κινητοποιήθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οποιος διαβάσει, πάντως, τη φετινή έκθεση «The Global Risks Report» θα βρει σε κάποια από τις 102 σελίδες μια υποσημείωση.»

Πώς ο κορωνοϊός έπιασε στον ύπνο τις ελίτ του πλανήτη

Από: EBR | Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020

Ούτε λέξη για την πανδημία στη φετινή έκθεση από το Φόρουμ του Νταβός για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Κάποιοι, ωστόσο, είχαν σημάνει εγκαίρως τον «συναγερμό». Η έκθεση που παρέμεινε... υποσημείωση

Κλινική του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε τεστ για τον COVID-19, το οποίο εμφανίζει το αποτέλεσμα σε λίγες ώρες αντί για ημέρες.

Αισιόδοξες ειδήσεις από όλο τον κόσμο για τον COVID-19

Από: EBR | Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020

Επιτέλους, ορισμένες ευχάριστες ειδήσεις. Το τελευταίο νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό έκλεισε η Κίνα, καθώς τα νέα κρούσματα έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά

Λίγες ημέρες πριν είχε δημοσιευτεί ένα άρθρο σχετικά το Σύστημα Υγείας και την κατάσταση στα νοσοκομεία του Ισραήλ. Η αδυναμία ή αδιαφορία των υπευθύνων για εκσυγχρονισμό του συστήματος, είχαν ως αποτέλεσμα την θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Εσωτερικές διαμάχες της Ισραηλινής και Παλαιστινιακής κοινότητας που ανέδειξαν οι πρόσφατες εκλογές

Από: EBR | Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020

Το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος με την δυτική έννοια της Δημοκρατίας

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε το 2018 ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει επενδύσει 4,5 δισεκατομμύρια σέκελ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στις αραβικές περιοχές.

Οι τυχεροί Άραβες της Μέσης Ανατολής

Από: EBR | Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν υπό την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μπορούν να ονειρεύονται μόνο την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι Άραβες αδερφοί τους στο Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία ήθελε να οδηγήσει τον OPEC και τη Ρωσία σε μεγαλύτερες μειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές του αργού λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει διαταράξει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Γιατί ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία παγκόσμιο πετρελαϊκό πόλεμο

Από: EBR | Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020

Η επιθετική κίνηση της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγικής χώρας του κόσμου προκάλεσε σεισμό στις αγορές. Η στάση της Ρωσίας, τα προβλήματα των αμερικανικών εταιρειών σχιστολιθικού πετρελαίου και ο παράγοντας «κορωνοϊός»

Η Τουρκία θέλει να έχει τον έλεγχο της περιοχής που βρίσκεται το Ιντλίμπ, πόλη την στην οποίαν σήμερα βρίσκονται κάπου 20.000 μαχητές, ισλαμιστές κυρίως, κατά του καθεστώτος Μπασάρ Αλ- Άσαντ.

Τι δίνει στον Πούτιν ο Ερντογκάν;

Από: Athanase Papandropoulos | Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020

Ως φαίνεται ο Ρώσος πρόεδρος δέχτηκε μια σχετική κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ, έναντι περισσότερων εκβιασμών της Τουρκίας προς την Δύση

Το χειρότερο για την Αμερική είναι ότι η επέμβαση στη Μέση Ανατολή θεωρείται άσκοπη και καταδικαστέα από τους Αμερικανούς – ακόμη κι από τους βετεράνους! Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί στρατιώτες απορρίπτουν  τον πόλεμο εκεί: τον πόλεμο στο Ιράκ απορρίπτουν ως αδικαιολόγητο το 64% των βετεράνων, όπως και το 62% των Αμερικανών πολιτών.

Χάθηκε ο πόλεμος, νίκησε ο φθόνος

Από: EBR | Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020

Προσοχή όλοι οι μουσουλμάνοι δεν είναι τζιχαντιστές ,αλλ’ ούτε ο φονταμενταλισμός αρέσει σε όλους τους μουσουλμάνους

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν «τμήματα γειτονικών χωρών που στην πραγματικότητα μας ανήκουν», το 67% των Ούγγρων απάντησε θετικά, όπως και το 60% των Ελλήνων, το 58% τόσο των Βούλγαρων όσο και των Τούρκων, το 53% των Ρώσων και το 48% των Πολωνών.

Προσαρτήσεις εδαφών: Η επιστροφή μιας επικίνδυνης ιδέας

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Δεν είναι αθέμιτο να επιχειρηματολογεί κανείς υπέρ της επαναχάραξης συνόρων, όμως οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα πρέπει να επέρχεται κατόπιν διαπραγμάτευσης και όχι με μονομερείς προσαρτήσεις τμημάτων από γειτονικές χώρες

«Οι ΗΠΑ του Τραμπ. Δεν είναι πια οι ΗΠΑ που γνωρίσαμε τα χρόνια μετά τον πόλεμο. Δηλαδή η ηγέτιδα δύμαμη του κόσμου της εποχής του ψυχρού πολέμου, της ειρηνικής συνύπαρξης και της μετασοβιετικής εποχής.»

Ο Τραμπ, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη

Από: EBR | Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

Που βαδίζει η Ευρώπη στον γρήγορα μετασχηματιζόμενο κόσμο,στον οποίον οι ΗΠΑ σαφέστατα πλέον έχουν διαφορετικές προτεραιότητες από τις αντίστοιχες του παρελθόντος

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, οι ΗΠΑ και η Κίνα –ενισχυμένες από την οικονομική, πολιτική, στρατιωτική και κοινωνική τους δύναμη- θα είναι οι σημαντικότεροι πόλοι, με τη Ρωσία και την Ευρώπη να παίζουν σημαντικό, αλλά λιγότερο ισχυρό ρόλο.

Οι προβλέψεις του Stratfor για την τρέχουσα δεκαετία

Από: EBR | Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020

Η ανάδυση νέων ανταγωνιστικών πόλων εξουσίας και οι πιο «ρευστές» συμμαχίες και συνεργασίες. Πώς θα εξελιχθεί η παγκοσμιοποίηση, τα μέτωπα στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας και τα όρια των ΗΠΑ. Ποιο ρόλο θα παίξει η τεχνολογία

«Είτε η δεκαετία του 2010 ήταν μια «χαμένη δεκαετία» όσον αφορά την ανάπτυξη είτε όχι, ένα πράγμα είναι σαφές: πολλές χώρες δεν αξιοποίησαν τις δυνατότητές τους, πιθανότατα σπαταλώντας την καλύτερη δυνατή ευκαιρία τους για ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.»

Η Παγκόσμια Οικονομία και η υψηλή ανάπτυξη

Από: EBR | Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Στην αρχή μιας νέας δεκαετίας, πολλοί αναλυτές ανησυχούν για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας

Παρά τα όσα γράφονται περί «διπλωματικού πραξικοπήματος» Ρωσίας και Τουρκίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια δεσμευτική εκεχειρία στη Μόσχα μάλλον θα διευκόλυνε το έργο των διαμεσολαβητών στο Βερολίνο.

Από τη Μόσχα στο Βερολίνο

Από: EBR | Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Η επίλυση της λιβυκής σύγκρουσης είναι ακόμη μακριά. Σύμφωνα με τη θεωρία της επίλυσης των συγκρούσεων, το πρώτο βήμα προς την επίλυση είναι η διαπραγμάτευση μιας δεσμευτικής εκεχειρίας

Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας της νέας επέλασης του καθεστώτος, η οποία έχει τη στήριξη ιρανικών πολιτοφυλακών και της ρωσικής αεροπορίας.

Τα σχέδια Ασαντ-Ερντογάν για εθνοκάθαρση απειλούν την Ευρώπη

Από: EBR | Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

H ΕΕ μπορεί να έρθει σύντομα αντιμέτωπη με κορυφαία προβλήματα. Οι απειλές Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων και ο εκτοπισμός των Κούρδων. Ο αποκλεισμός των σουνιτών από την «ανοικοδόμηση» της Συρίας

Αναδρομή προς τα πίσω μάς ωθεί να δεχθούμε ότι το φάντασμα του «αντισημιτισμού» πλανάται στη Γαλλία ήδη από το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα (υπόθεση Dreyfus).

Ο αντισημιτισμός στη Γαλλία

Από: EBR | Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ της εκλεκτής δημοσιογράφου Ξ. Κουναλάκη: «Έξαρση του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ και στη Βρετανία», και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, παραθέτω πρόσφατα γεγονότα και θέσεις διανοουμένων που αποδεικνύουν ότι στη Γαλλία, περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο αντισημιτισμός καλά κρατεί

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

"Η Εθνοσωτήριος" της 21ης Απριλίου 1967

Από: EBR

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967, δυο συνταγματάρχες και ένας ταξίαρχος έκαναν πραξικόπημα και ανέτρεψαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π. Κανελλόπουλου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Corona bonds: θα μπορούσαν να σώσουν την Ευρώπη;

Corona bonds: θα μπορούσαν να σώσουν την Ευρώπη;

Χρόνια πριν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε συνοψίσει το πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης: «Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Δεν ξέρουμε όμως πώς θα μπορέσουμε να επανεκλεγούμε αφού το κάνουμε»

Οικονομία

Πώς ο κορωνοϊός ανατρέπει κυρίαρχες θεωρίες

Πώς ο κορωνοϊός ανατρέπει κυρίαρχες θεωρίες

Το διεθνές οικονομικό σύστημα, όπως και οι δομές υγείας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της «εξομάλυνσης της επιδημιολογικής και υφεσιακής καμπύλης». Οι ανατροπές στην οικονομική σκέψη, ο ρόλος του κράτους και το σχήμα της ανάκαμψης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron