Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

«Ενώ η προσοχή θα επικεντρωθεί στον στόχο του 38-40%, υπάρχουν πολλές πτυχές σε αυτό το πολύ πρώιμο σχέδιο που μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για τα κράτη- μέλη ώστε να ξεπεράσουν αυτόν τον στόχο μέχρι το 2030».

Το προσχέδιο της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επικυρώνει τον στόχο του 38-40% για το 2030

Ένα προσχέδιο της αναμενόμενης οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ε.Ε. επικυρώνει τον στόχο της ένωσης για την προμήθεια του 38-40% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030

«Το σβήσιμο του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων  έως το 2025, νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο, σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας στο κλαμπ των κρατών που υιοθετούν πλήρως τις αρχές της καθαρής ενέργειας, ενώ επισφραγίζει  το μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε έναν σύγχρονο ενεργειακό παίκτη στην Ευρώπη».

Η Ελλάδα “σβήνει” την τελευταία λιγνιτική μονάδα έως το 2025

Από: EBR | Τρίτη, 27 Απριλίου 2021

«Αποχαιρετούμε την εποχή των λιγνιτών», δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου

Το 2018 η Ελλάδα μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 3,5% έναντι του 2017. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ενέργεια.

ΤτΕ: Ποιοι τομείς στην Ελλάδα ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Από: EBR | Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Καθοριστικός παράγοντας για την κλιματική κρίση, οι συνέπειες της οποίας γίνονται με τον καιρό όλο και περισσότερο αισθητές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας είναι οι περίφημες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου

Στην Ελλάδα έχουν δεσμευτεί 6,2 δισ. ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη, τα οποία στηρίζουν τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και στη χωροταξική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε η χώρα μας και το οποίο αξιολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ευκαιρία για μια ολιστική στρατηγική πράσινης μετάβασης

Από: EBR | Τρίτη, 6 Απριλίου 2021

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη δεσμεύσει 265 δισ. ευρώ από το σύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων που παρέχονται σε χώρες της Ε.Ε.

«Ο αγωγός EastMed και οι πιθανές επεκτάσεις του με την αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού φυσικού αερίου στην περιοχή».

Πέντε ακόμα χώρες στηρίζουν το έργο του EastMed

Από: EBR | Τρίτη, 6 Απριλίου 2021

Τη στήριξη πέντε ακόμη χωρών, πέραν της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, απέσπασε ο αγωγός EastMed για τη μεταφορά των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση επιδιώκει να συσφίξει τις γεωστρατηγικές συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ αλλά και με τις πιο κοντινές της όπως η Β. Μακεδονία, η Αλβανία και η Βουλγαρία.

Από τη διπλωματία των αγωγών στη διπλωματία των καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας

Από: EBR | Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι το νέο μέσο που χρησιμοποιεί η Ελλάδα καθώς αφενός πρόκειται για επενδυτικά σχέδια πιο άμεσα υλοποιήσιμα και ταυτόχρονα εξυπηρετούν και τους εθνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς στόχους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

«Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζήτησε με ανοιχτή επιστολή του, την περασμένη Παρασκευή, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) επικεντρώνοντας κυρίως στην περιοχή της Κοζάνης.»

Πράσινη μετάβαση α λα ελληνικά

Από: EBR | Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

Ο υπερπληθωρισμός αιτήσεων για άδειες ΑΠΕ και οι τοπικές αντιδράσεις

«Το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, η οποία μπορεί να επηρεάσει το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.»

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Η Επιτροπή κινεί έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Από: EBR | Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε επίσημη έρευνα στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για την αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού («ΔΕΗ») στον τομέα χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Σε σχέση με το 2019 η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 9,58%, ενώ σε σχέση με το 2014 κατά 99%.

Σε επίπεδα – ρεκόρ η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2020

Από: EBR | Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021

Χρονιά-ρεκόρ για την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν το 2020, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του ΔΕΣΦΑ

Η μελέτη δείχνει ότι συνολικά 64 χώρες περιόρισαν τις εκπομπές τους κατά την περίοδο 2016-19, αλλά ο ρυθμός μείωσης πρέπει να δεκαπλασιαστεί για να «πιάσει» τους στόχους του Παρισιού.

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έπεσαν κατά 7% το 2020

Από: EBR | Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά περίπου 7% το 2020 σε σχέση με το 2019, κυρίως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες

«Θα χρειαζόταν σημαντική μείωση του κόστους για τις τεχνολογίες παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο ενεργειακό μείγμα».

Ποιό είναι το επόμενο βήμα της υπεράκτιας ενέργειας;

Από: EBR | Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Η υπεράκτια ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο, έθεσε τον πήχη ψηλά για το ύψος της παραγωγής παλιρροιακής και κυματικής ισχύος, με στόχο το 1 GW όσον αφορά τη συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα έως το 2030 και τα 40 GW έως το 2050

«Τα τελευταία νούμερα είναι μια δραματική υπενθύμιση των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην ταχύτατη αναμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος».

Οι εκπομπές CO2 αυξάνονται και πάλι, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Από: EBR | Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Η δραματική μείωση που προκάλεσε η πανδημία τελικά δεν κράτησε πολύ

«Σήμερα πολλές πετρελαϊκές εξετάζουν και ορισμένες (λχ. ΒΡ, Shell, Total, Repsol κ.α.) ήδη επιχειρούν την μετεξέλιξη τους σε πλήρως καθετοποιημένες ενεργειακές  εταιρείες με διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στις ΑΠΕ, στο Φυσικό Αέριο, στην παροχή υπηρεσιών ενεργειακής αποδοτικότητας, στην ηλεκτροκίνηση, στην διαχείριση απορριμμάτων με την παράλληλη παραγωγή ενέργειας και στην ανακύκλωση.»

"Πράσινα Υγρά Καύσιμα", η Συμβολή του Πετρελαϊκού Κλάδου στην Ενεργειακή Μετάβαση

Από: EBR | Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Η στροφή της πετρελαϊκής βιομηχανίας προς τα νέα "οικολογικά" καύσιμα είναι επιτακτική, παρατηρούν παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς, εν όψει των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από την ΕΕ για μείωση των εκπομπών αλλά και εσπευσμένων αποφάσεων που έχουν λάβει η σκέπτονται να πάρουν διάφορες κυβερνήσεις

«Για την Ελλάδα, προκρίνεται η τεχνολογία των πλωτών αιολικών πάρκων και όχι εκείνη του σταθερού πυθμένα, καθώς τα βάθη των ελληνικών θαλασσών είναι μεγάλα.»

Οι τρεις άξονες για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Από: EBR | Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Στο… ρινγκ για υπεράκτια αιολικά πάρκα κορυφαίοι ελληνικοί και ξένοι όμιλοι. Στο «τραπέζι» η παραγωγή υδρογόνου με πράσινη ενέργεια από το Αιγαίο

«Οι χώρες που διαθέτουν εγχώρια καύσιμα, όπως στην Ελλάδα ο λιγνίτης, μελετούν τους όρους αξιοποίησής τους αντλώντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τις οικονομίες τους με την πάγια επιφύλαξη να μη διακυβεύεται η επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή.»

Ενεργειακός σχεδιασμός στα ευρωπαϊκά πρότυπα

Από: EBR | Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

Η ενεργητική συμμετοχή της χώρας μας στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι αυτονόητη

«Η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω και κατά τη θητεία του νεοεκλεγέντα Προέδρου Τζο Μπάιντεν..»

Πάιατ: Η ενέργεια είναι μοχλός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας

Από: EBR | Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021

Την αγαστή συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ανέδειξε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt

«Η «κρίση ταυτότητας» πετρελαιοπαραγωγών κρατών και εταιρειών θα φέρει σειρά ανακατατάξεων, πιθανότατα και ανατροπών τα επόμενα χρόνια.»

Πετρέλαιο: Η κρίση ταυτότητας στον κλάδο φέρνει ανατροπές σε κράτη-επιχειρήσεις

Από: EBR | Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

Καταστροφικό για τους ισχυρούς και τα κέρδη τους το 2021, εξαιτίας του παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως

«Η τεχνολογία πίσω από τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι εξαιρετική. Μας προσφέρει μια πραγματική λύση σε ορισμένα από τα προβλήματα στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Ζωτικής σημασίας η δέσμευση άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Από: EBR | Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Μηχανικοί και γεωλόγοι επέκριναν έντονα “πράσινες” ομάδες, που την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκαν ότι τα συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS – Carbon Capture and Storage), για τη μείωση των εκπομπών των ορυκτών καυσίμων – αποτελούν ένα “δαπανηρό λάθος”

«Η Ευρώπη πρωτοστατεί, θέλοντας να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη (μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) ήπειρος μέχρι το 2050. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ακολουθούν, ανακοινώνοντας πως θα μηδενίσουν τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050, ενώ η Κίνα δεσμεύτηκε να το καταφέρει πριν από το 2060.»

Η Νέα Γεωπολιτική της Ενέργειας

Από: EBR | Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020

Έχουν περάσει 5 χρόνια από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια προσπάθεια μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια επιταχύνεται

Ο τομέας των κτιρίων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, λοιπά κτίρια) καταλαμβάνει περίπου το 40% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης και ευθύνεται για το 36% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Το εθνικό Green Deal

Από: EBR | Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020

Από τα 5,5 δισ. ευρώ που δαπανά κάθε χρόνο η Ελλάδα για κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου και επειδή είμαστε η πιο σπάταλη ενεργειακά χώρα της ΕΕ, μπορούμε να εξοικονομήσουμε 1,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο (το 25%)

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

Λυδία λίθος της παγκόσμιας νομιμότητος η Κύπρος

Από: EBR

Η υπερεκτίμηση θετικών χαρακτηριστικών και η υπερβολή στην υποτίμηση δοκιμασιών ή έξωθεν προερχομένων αντιξοοτήτων, αποτελούν συνήθεις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή και κρατών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”, το οποίο έχει ανοίξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή κατάληξη, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron