Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ενέργεια

Η μελέτη δείχνει ότι συνολικά 64 χώρες περιόρισαν τις εκπομπές τους κατά την περίοδο 2016-19, αλλά ο ρυθμός μείωσης πρέπει να δεκαπλασιαστεί για να «πιάσει» τους στόχους του Παρισιού.

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα έπεσαν κατά 7% το 2020

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά περίπου 7% το 2020 σε σχέση με το 2019, κυρίως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες

«Θα χρειαζόταν σημαντική μείωση του κόστους για τις τεχνολογίες παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο ενεργειακό μείγμα».

Ποιό είναι το επόμενο βήμα της υπεράκτιας ενέργειας;

Από: EBR | Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Η υπεράκτια ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο, έθεσε τον πήχη ψηλά για το ύψος της παραγωγής παλιρροιακής και κυματικής ισχύος, με στόχο το 1 GW όσον αφορά τη συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα έως το 2030 και τα 40 GW έως το 2050

«Τα τελευταία νούμερα είναι μια δραματική υπενθύμιση των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην ταχύτατη αναμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος».

Οι εκπομπές CO2 αυξάνονται και πάλι, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Από: EBR | Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Η δραματική μείωση που προκάλεσε η πανδημία τελικά δεν κράτησε πολύ

«Σήμερα πολλές πετρελαϊκές εξετάζουν και ορισμένες (λχ. ΒΡ, Shell, Total, Repsol κ.α.) ήδη επιχειρούν την μετεξέλιξη τους σε πλήρως καθετοποιημένες ενεργειακές  εταιρείες με διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στις ΑΠΕ, στο Φυσικό Αέριο, στην παροχή υπηρεσιών ενεργειακής αποδοτικότητας, στην ηλεκτροκίνηση, στην διαχείριση απορριμμάτων με την παράλληλη παραγωγή ενέργειας και στην ανακύκλωση.»

"Πράσινα Υγρά Καύσιμα", η Συμβολή του Πετρελαϊκού Κλάδου στην Ενεργειακή Μετάβαση

Από: EBR | Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Η στροφή της πετρελαϊκής βιομηχανίας προς τα νέα "οικολογικά" καύσιμα είναι επιτακτική, παρατηρούν παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς, εν όψει των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από την ΕΕ για μείωση των εκπομπών αλλά και εσπευσμένων αποφάσεων που έχουν λάβει η σκέπτονται να πάρουν διάφορες κυβερνήσεις

«Για την Ελλάδα, προκρίνεται η τεχνολογία των πλωτών αιολικών πάρκων και όχι εκείνη του σταθερού πυθμένα, καθώς τα βάθη των ελληνικών θαλασσών είναι μεγάλα.»

Οι τρεις άξονες για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Από: EBR | Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Στο… ρινγκ για υπεράκτια αιολικά πάρκα κορυφαίοι ελληνικοί και ξένοι όμιλοι. Στο «τραπέζι» η παραγωγή υδρογόνου με πράσινη ενέργεια από το Αιγαίο

«Οι χώρες που διαθέτουν εγχώρια καύσιμα, όπως στην Ελλάδα ο λιγνίτης, μελετούν τους όρους αξιοποίησής τους αντλώντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τις οικονομίες τους με την πάγια επιφύλαξη να μη διακυβεύεται η επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή.»

Ενεργειακός σχεδιασμός στα ευρωπαϊκά πρότυπα

Από: EBR | Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

Η ενεργητική συμμετοχή της χώρας μας στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι αυτονόητη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

«Η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω και κατά τη θητεία του νεοεκλεγέντα Προέδρου Τζο Μπάιντεν..»

Πάιατ: Η ενέργεια είναι μοχλός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας

Από: EBR | Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021

Την αγαστή συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ανέδειξε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt

«Η «κρίση ταυτότητας» πετρελαιοπαραγωγών κρατών και εταιρειών θα φέρει σειρά ανακατατάξεων, πιθανότατα και ανατροπών τα επόμενα χρόνια.»

Πετρέλαιο: Η κρίση ταυτότητας στον κλάδο φέρνει ανατροπές σε κράτη-επιχειρήσεις

Από: EBR | Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

Καταστροφικό για τους ισχυρούς και τα κέρδη τους το 2021, εξαιτίας του παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως

«Η τεχνολογία πίσω από τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι εξαιρετική. Μας προσφέρει μια πραγματική λύση σε ορισμένα από τα προβλήματα στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Ζωτικής σημασίας η δέσμευση άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Από: EBR | Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Μηχανικοί και γεωλόγοι επέκριναν έντονα “πράσινες” ομάδες, που την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκαν ότι τα συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS – Carbon Capture and Storage), για τη μείωση των εκπομπών των ορυκτών καυσίμων – αποτελούν ένα “δαπανηρό λάθος”

«Η Ευρώπη πρωτοστατεί, θέλοντας να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη (μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) ήπειρος μέχρι το 2050. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ακολουθούν, ανακοινώνοντας πως θα μηδενίσουν τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050, ενώ η Κίνα δεσμεύτηκε να το καταφέρει πριν από το 2060.»

Η Νέα Γεωπολιτική της Ενέργειας

Από: EBR | Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020

Έχουν περάσει 5 χρόνια από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια προσπάθεια μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια επιταχύνεται

Ο τομέας των κτιρίων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, λοιπά κτίρια) καταλαμβάνει περίπου το 40% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης και ευθύνεται για το 36% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Το εθνικό Green Deal

Από: EBR | Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020

Από τα 5,5 δισ. ευρώ που δαπανά κάθε χρόνο η Ελλάδα για κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου και επειδή είμαστε η πιο σπάταλη ενεργειακά χώρα της ΕΕ, μπορούμε να εξοικονομήσουμε 1,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο (το 25%)

«Πρόκειται για αποτέλεσμα κλιματικών πολιτικών που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ και αποδεικνύει ότι είναι σαφώς δυνατό να επιτευχθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι μείωσης έως το 2030, και που ανοίγει το δρόμο για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ έως το 2050», ανέφερε ο ΕΟΠ σε δήλωσή του.

”Η Ευρώπη σε τροχιά κατάρριψης του κλιματικού στόχου του 2020”

Από: EBR | Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 3,7% πέρυσι, φέρνοντας το μπλοκ σε τροχιά κατάρριψης του στόχου εκπομπών του 2020 κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος

«Αποτελεί μια σημαντική συμβολή στον ρόλο της Ευρώπης η οποία ηγείται της προσπάθειας για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την οικοδόμηση μιας πράσινης, ανθεκτικής και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς οικονομία».

Ο οδικός χάρτης της ΕΤΕπ για επενδύσεις €1 τρισ. για το κλίμα

Από: EBR | Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020

Ο Οδικός Χάρτης περιγράφει λεπτομερώς πώς η ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) θα υποστηρίξουν επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ σε δράσεις για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα έως το 2030

Το WWF Ελλάς φέρνει στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι περίπου 2.200 εργαζόμενοι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο απώλειας εργασίας και εισοδήματος στις δύο υπόψη περιοχές (1.833 στη Δ. Μακεδονία και 375 στη Μεγαλόπολη).

Δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή: Οι προτάσεις του WWF για να μη χαθούν θέσεις εργασίας

Από: EBR | Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020

Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται

Με αυξημένες ποσότητες και ροές φυσικού αερίου μέσω Ελλάδος και μια αγορά που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και άμεση διασύνδεση με τις ευρωπαϊκές αγορές και τα αντίστοιχα gas hubs, η ελληνική αγορά φυσικού αερίου θα αναδειχθεί ως η πρωτεύουσα αγορά της περιοχής σε άμεση αντιπαράθεση με την πολύ μεγαλύτερη, πλην όμως περίκλειστη και κρατικά ελεγχόμενη, αγορά της Τουρκίας.

Ενισχύεται ραγδαία ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στην ΝΑ Ευρώπη

Από: EBR | Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020

Πώς η Τουρκία θα χάσει το προβάδισμά της και στην αγορά φυσικού αερίου

«Ένα σύνολο κυβερνητικών προγραμμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη για να υποστηρίξει τη μετάβαση προς το υδρογόνο. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ανακοίνωσε τη στρατηγική της για το υδρογόνο, που μέχρι σήμερα αφορά περιορισμένο τμήμα της αγοράς.»

Οι τρεις τάσεις που θα μεταμορφώσουν την ενεργειακή βιομηχανία

Από: EBR | Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων εδώ και πολλά χρόνια- αλλά η πανδημία έχει δώσει την ευκαιρία να γίνει αυτό πράξη πιο σύντομα από ό, τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε

Aνάλυση της Deloitte διαπίστωσε ότι το 50% των καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι το επόμενο αυτοκίνητό τους θα είναι ηλεκτρικό, με το 33% να δηλώνει ότι η έλλειψη υποδομής φόρτισης παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία η οποία όμως ξεπερνιέται μήνα με τον μήνα.

Το 1/3 των νέων αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικό μέχρι το 2030

Από: EBR | Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το ένα τρίτο όλων των νέων πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως θα είναι ηλεκτρικό

Οι προτάσεις του The Green Tank για το είδος των επενδύσεων στρέφονται γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αποθήκευση ενέργειας και τον τομέα των υπηρεσιών.

Green Tank: Να αναθεωρηθούν τα κριτήρια για την κατανομή πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Από: EBR | Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Στην ανάγκη αναθεώρησης των κριτηρίων για την κατανομή των πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά και τις πιο κλιματικά φιλόδοξες χώρες

Στις αρχές του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2020, ο αναπληρωτής CEO της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» (cautiously optimistic), απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση για την πορεία ζήτησης αεροπορικών καυσίμων εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Στην πρώτη γραμμή για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Από: EBR | Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Η εταιρία επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στις αντίξοες συνθήκες του lockdown και των πτωτικών τιμών και της χαμηλής ζήτησης προϊόντων πετρελαίου και ετοιμάζεται με αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα

«Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης βρίσκεται και το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού (covid-19) σημαίνει ότι τα παραπάνω – σημεία κλειδί θα πρέπει να λάβουν άμεσα προσοχή από τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα.»

ΙΕΑ: Η επίτευξη των κλιματικών στόχων περνά από την καινοτομία στην καθαρή ενέργεια

Από: EBR | Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα καθαρής ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών εκπομπών ρύπων, επισημαίνει σε έκθεσή της για την καθαρή ενέργεια η International Energy Agency

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

Εκβιαζόμενος φιλελευθερισμός

Από: EBR

Η απεργία πείνας του βαρυποινίτη δολοφόνου Δημήτρη Κουφοντίνα έχει ανοίξει πολλά θέματα πολιτικής συζήτησης

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η ΕΕ επενδύει πάνω από 6 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την πολυφωνία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ

Η ΕΕ επενδύει πάνω από 6 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την πολυφωνία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τους δικαιούχους μιας σειράς προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, οι οποίοι θα παραγάγουν και θα διαδώσουν σε όλη την Ευρώπη δημοσιογραφικό περιεχόμενο σχετικά με θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

Οικονομία

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

$500 δισ. θα επενδύσουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως στην τεχνολογία το 2021

Υπό συνθήκες ραγδαίου μετασχηματισμού έχει θέσει τον Δημόσιο τομέα η πανδημία του COVID-19

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron