Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

«Όχι, δεν είναι φυσιολογικό να είσαι επαγγελματίας βουλευτής, αποκομμένος από την παραγωγική λειτουργία και την πραγματικότητα της αγοράς και να πασχίζεις να επανεκλεγείς με κάθε τρόπο, γιατί αν δεν τα καταφέρεις δεν θα έχεις να βιοπορίζεσαι.»

I have a dream...

Ονειρεύομαι μια πολιτική ζωή με φυσιολογικούς ανθρώπους

Αυτό αν ισχύσει και στην κάλπη, τότε θα έχουμε σχεδόν απίθανη την εκδοχή μονοκομματικής κυβέρνησης. Με αυτό το εκλογικό σενάριο, γίνεται σχεδόν βέβαιο, ότι προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση, χρειάζονται δύο ή και τρεις παίκτες να συνυπάρξουν.

Πολιτικό αδιέξοδο εν όψει

Από: EBR | Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023

Η τραγωδία των Τεμπών άλλαξε τα μέχρι πρότινος δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό

Όλες οι παραπάνω αλλαγές, οι οποίες έχουν βέβαια και άλλες διαστάσεις, στους σιδηροδρόμους κυρίως, αντί να οδηγήσουν στον εξορθολογισμό του ελληνικού μεταφορικού περιβάλλοντος, τελικά κατέληξαν στους 57 νεκρούς των Τεμπών.

Πώς έμεινε πίσω η Ελλάδα στην κούρσα των μεταφορών

Από: Athanase Papandropoulos | Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023

Μπορεί το βιβλίο του καθηγητή Ιωάννη Κ. Μουρμούρη να έχει 15 χρόνια ζωής πίσω του, πλην όμως δύσκολα θα του βρει κανείς ρυτίδες

Οι έξυπνες λύσεις για το πρόβλημα των συντεχνιών θα προέλθουν από την ανάκληση των νομοθεσιών που ευνοούν τα ιδιωτικά τους συμφέροντα και τα μετατρέπουν σε διανεμητικές συσπειρώσεις εισοδημάτων προς τα μέλη τους.

Ο επιβραδυντικός ρόλος και οι επιπτώσεις των συντεχνιών στην οικονομική ανάπτυξη

Από: EBR | Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έφερε στην επιφάνεια το χρόνιο πρόβλημα του ρόλου και των συνεπειών των συντεχνιών στην ανάπτυξη και την ευημερία μιας χώρας

«Οι έννοιες της πολιτικής ευθύνης και της ευθύνης γενικότερα αντιμετωπίζονται από τους μεγάλους του πολιτικού συστήματος (συχνά όχι μόνο από αυτούς) με επικίνδυνη ελαφρότητα.»

Τέμπη: Η επικίνδυνη ελαφρότητα της ελληνικής πολιτικής

Από: EBR | Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023

Ακούγοντας όσα λένε οι πολιτικοί και γράφουμε εμείς οι δημοσιογράφοι, διαβάζοντας και τα σχετικά γκάλοπ, θα περίμενε κάποιος ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα δημιουργούσε ένα σοκ στο πολιτικό σύστημα

«Η επιδίωξη λοιπόν μιας διακομματικής συμφωνίας θα είναι πάνω σε τι; Θα είναι πάνω στην εφαρμογή των κανόνων της σύγχρονης διοικητικής στο κράτος; Aυτό θα ήταν ένα κακόγουστο αστείο. »

Κράτος και πολιτική

Από: EBR | Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

Κορυφαίος Υπουργός, τεχνοκράτης, πήρε θέση πάνω στα ερωτήματα που έχει δημιουργήσει η θανατηφόρα σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, δηλ. τι έφταιξε, αλλά πάνω και σε άλλα γενικότερα ζητήματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ευρήματα και των έξι δημοσκοπήσεων μετά το δυστύχημα των Τεμπών (Marc, GPO, MRB, Prorata, Pulse, Metron Analysis) καταλήγουν πάνω - κάτω στην ίδια εικόνα: Η ΝΔ παραμένει πρώτη με σοβαρές φθορές, συντηρώντας μια διαφορά 3% με 5,8%, όταν πριν την τραγωδία, αυτή κυμαίνονταν μεταξύ 6% -7,5%. Έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, αλλά διατηρεί καθαρό προβάδισμα.

Είναι αναστρέψιμη η δημοσκοπική εικόνα;

Από: EBR | Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Τα Τέμπη έχουν «ραγίσει» την παγωμένη επί χρόνια πολιτική εικόνα, η Ν.Δ εμφανίζει σοβαρές, αλλά όχι δραματικές φθορές και η επίτευξη της αυτοδυναμίας φαίνεται να δυσκολεύει, χωρίς να ακυρώνεται ως δυνατότητα

«Όπως μας δείχνει η εμπειρία από τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μεταπολίτευσης, οι τρεις σημαντικότερες από αυτές, δηλαδή η ίδρυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (1994), το Πρόγραμμα «Καποδίστριας» (1997) και η συνέχειά του ο «Καλλικράτης» (2010) είχαν ορισμένα κοινά μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά.»

Τι γίνονται οι μεταρρυθμίσεις μετά την ψήφισή τους;

Από: EBR | Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Εκπονούμε συνέχεια νόμους χωρίς να φροντίζουμε για την εφαρμογή τους

Ο νόμος περί «επιτελικού κράτους» δεν έχει πάντως προσθέσει κάτι στη συνταγματική ρύθμιση του άρθρου 101 περί αποκεντρωτικού συστήματος (διοικητική αποκέντρωση) και κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ περιφερειακών οργάνων και οργάνων της κεντρικής διοίκησης του κράτους.

Τι είναι και τι δεν είναι το «επιτελικό κράτος»

Από: EBR | Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

ο καλοκαίρι του 2019 η Κυβέρνηση εισηγήθηκε το νόμο 4622/ 2019 που φέρει τον τίτλο «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.».

« Όμως παράλληλα με τους ρεπόρτερ που έκαναν έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος, εμφανίστηκαν και ορισμένοι που “έπαιξαν” με το συναίσθημα, των πληγωμένων ανθρώπων, νομίζοντας ότι μπορούν εύκολα να μετακινηθούν από την κωμωδία στο δράμα.»

Οι διασκεδαστές, ο θυμός και τα πραγματικά γεγονότα

Από: EBR | Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023

Όταν οι διασκεδαστές της τηλεόρασης αυτοανακηρύσσονται σε βαρύγδουπους σχολιαστές της επικαιρότητας, τότε η γελοιότητα τους γίνεται τραγελαφική

Στον πολιτικό τομέα έχουμε, σε μια ούτως ή άλλως τοξική ατμόσφαιρα, έναν παροξυσμό πολιτικής αντιπαράθεσης που σε άλλες χώρες εκτός της ασφάλειας που προσφέρει η Ε.Ε. και η ΟΝΕ θα προκαλούσε τεράστια ζητήματα σταθερότητας και δημοκρατίας.

Το μεγάλο δίλημμα της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης

Από: EBR | Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Να μην αφήσουμε την πολιτική τοξικότητα να απομονώσει για μια ακόμη φορά την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή

Ξέρετε ποιο είναι το φοβερό όμως με την εν λόγω τράπεζα; Το ασφάλιστρο κινδύνου της( CDS) δείχνει ότι η σωτηρία της κοστίζει περισσότερο από την χρεοκοπία της. Οπότε και οι μεγαλομέτοχοι της Σαουδάραβες, δεν την στηρίζουν περαιτέρω.

Κρίση ομολόγων και διεθνούς χρέους

Από: EBR | Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Πάντα η φράση «τι έχουν τα έρημα και ψοφάνε» θα γυρνάει στο μυαλό, όταν γίνονται δύσκολες οι ώρες κυρίως για τους μυημένους στον αλχημιστικό κόσμο των αγορών

Είναι γεγονός ότι, σπάνιας ή και μοναδικής ιστορικής αξίας «Τόποι», συρρικνώθηκαν δραματικά, αλλοιώθηκαν από μία καλπάζουσα και βίαιη αστικοποίηση, ειδικότερα αυτός της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ σήμερα, το προστατευόμενο Άλσος, κυριολεκτικά ασφυκτιά.

Ακαδημία Πλάτωνος: η «ύβρις» της νέας δόμησης ή η «θρυμματισμένη» πολεοδομική μνήμη, προοίμιο ιστορικής στρέβλωσης

Από: EBR | Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023

Με τρεις τρόπους πεθαίνουν οι πόλεις, γράφει ο πανεπιστημιακός Salvatore Settis στο βιβλίο του “Se Venezia muore”

«Η γνώμη μου ήταν πάντοτε πως θα ήταν καλύτερα να είναι όλοι οι υπουργοί υποχρεωτικά εξωκοινοβουλευτικοί (όπως στην Αμερική). Αλλά κατά την αλλαγή του συντάγματος δεν τολμήθηκε.»

Το μπλέξιμο των εξουσιών

Από: EBR | Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023

Είναι αυτή η ρημάδα η διάκριση των εξουσιών, η οποία έχει ατονήσει, από τις κατ’ έθιμον μεταγγίσεις απ’ τη μία στην άλλη

Η φυγή των νέων, κυρίως την 10ετία του 2010 και η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό και με την άνοδο του προσδόκιμου ζωής έχουν οδηγήσει σε όξυνση του δημογραφικού προβλήματος και την ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού.

Υπάρχουν περιθώρια δημογραφικής ανάκαμψης;

Από: EBR | Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023

2 στους 3 Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι αναγκάσθηκαν να φύγουν λόγω της οικονομικής κρίσης κατά την διάρκεια της 10ετίας του 2010, δεν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα, διότι είναι απογοητευμένοι από αυτήν

Όταν το χρήμα τυπώνεται ασύστολα -Πλημμυρίς- από το 2010 μέχρι την πανδημία και τα πακέτα Μπάιντεν που έφθασαν στο ζενίθ την διανομή δωρεάν χρήματος από την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, τότε την θέση τους παίρνει η νομισματική συστολή - Άμπωτις- με όλα τα επακόλουθα που η άμπωτις θα ξεσκεπάσει.

Η Κατάρρευση της Τράπεζας της Silicon Valley

Από: EBR | Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023

Η πλήρης επαλήθευση του οικονομικού μου δοκιμίου "Πλημμυρίς και Άμπωτις" που έγραψα το 2021

Με αυτή την έννοια διαχρονικά, το πολιτικό σύστημα, πέρα από τους κατέχοντες σήμερα την εξουσία, έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Ο σταθμάρχης και οι εκλογές

Από: EBR | Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023

Τρικυμία εν κρανίω θα έλεγε κάποιος ψύχραιμος παρατηρητής

Ως ένα βαθμό, η προσπάθεια του κ. Γεραπετρίτη ίσως πέτυχε τους στόχους της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του κόμματος. Το κλίμα στην κοινή γνώμη είναι πολύ τεταμένο για να βγουν εύκολα συμπεράσματα.

Συνέντευξη Γεραπετρίτη: Η επικοινωνιακή στόχευση και τα αναπάντητα ερωτήματα

Από: EBR | Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023

Σε πολλά ανέτοιμος να δώσει πλήρεις απαντήσεις, παρότι ήταν πρόδηλο ότι κατέβαλε κάθε προσπάθεια να ενημερωθεί σε διάστημα ελάχιστων ημερών, εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας

«Πώς το χρήμα έγινε πηγή αποξένωσης και απελευθέρωσης; Γιατί είναι αντικείμενο επαναλαμβανόμενων ηθικών καταδίκων; Διαφέρουν οι συμπεριφορές απέναντι στα χρήματα ανάλογα με τις κοινωνικές ομάδες; Ανάλογα με το φύλο; Ποιες είναι οι συνέπειες της αποϋλοποίησής του;»

Κοινωνιολογία του Χρήματος

Από: EBR | Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023

Το χρήμα είναι παρόν σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής

“Βλέποντας” πίσω δεκαετίες, διαπιστώνει κανείς ότι είχαμε ενώπιον μας έναν ξεχαρβαλωμένο σιδηροδρομικό οργανισμό. Η σύγκρουση των τρένων ήταν το αποτέλεσμα αυτής της άνευ προηγουμένου ελαφρότητας, με την οποία πορευόταν στα τυφλά ο ελληνικός σιδηρόδρομος.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ανείπωτου δράματος

Από: EBR | Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023

“Ήταν κακιά η (χ)ώρα”, έγραφε το σύνθημα των διαμαρτυρόμενων φοιτητών της Λάρισας, με αφορμή το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα της περασμένης Τρίτης, που τρίτωσε το κακό στην περιοχή των Τεμπών

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

I have a dream...

Από: EBR

Ονειρεύομαι μια πολιτική ζωή με φυσιολογικούς ανθρώπους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Με €429 εκατ. στηρίζει η Ε.Ε. καινοτόμα διδακτορικά προγράμματα

Με €429 εκατ. στηρίζει η Ε.Ε. καινοτόμα διδακτορικά προγράμματα

Χρηματοδοτική στήριξη ύψους €419 εκατ. θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε καινοτόμα διδακτορικά προγράμματα

Οικονομία

ΙΝΣΕΤΕ: Περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε το 2022

ΙΝΣΕΤΕ: Περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε το 2022

Περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε το 2022 σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron