Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας εξασφαλίσει για δεύτερη τετραετία την πολιτική σταθερότητα (απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο και ευημερία κάθε χώρας), είναι ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτητα και αταλάντευτη επιμονή.»

Μόνo το βαθύ κράτος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι "μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη’’

Ο ρόλος του δημάρχου στην συνολική ανάπτυξη ενός δήμου είναι καθοριστικός. Οι δήμαρχοι έχουν την ευθύνη να κατευθύνουν τις κοινότητές τους προς την ισόρροπη πρόοδο, τη βιωσιμότητα και την ευημερία.

O ρόλος του Δημάρχου για ένα ακμάζοντα δήμο

Από: EBR | Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023

Είναι συχνά δυνατό να εντοπιστούν τομείς της οικονομίας που μπορούν να αναπτυχθούν

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η ελληνική κοινωνία έχει βαρεθεί τα ίδια πρόσωπα και τα παραδοσιακά σχήματα. Η εκτίμησή μου είναι πως η Αριστερά έχει αδειάσει από πολιτικό περιεχόμενο.»

Το τέλος της Αριστεράς, νίκη Μητσοτάκη;

Από: EBR | Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023

Οι εσωτερικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της νέας του ηγεσίας έδειξαν απροκάλυπτα τη βαθιά εσωτερική κρίση της Αριστεράς

Δυστυχώς δε, στην Ευρώπη είναι υπεράριθμοι αυτοί που ούτε τα βλέπουν αλλ’ ούτε και θέλουν να τα δουν. Το πανάρχαιο νησί της Λαμπεντούζα όμως, ανάμεσα στην Ιταλία και την Τυνησία, αποτελεί κλασσικό δείγμα των μελλόντων να συμβούν.

Η Λαμπεντούζα προειδοποιεί … για νέου τύπου πλημμύρες

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023

Το νησί 6.000 κατοίκων, που βρίσκεται μεταξύ Ιταλίας και Τυνησίας σε δύο μέρες δέχτηκε την εισβολή 11.000 μεταναστών από την Αφρική και έπεται συνέχεια

«Επειδή όμως (όπως είπε κάποιος Συριζαίος) σκορδαλιά χωρίς σκόρδο δεν τρώγεται, έπρεπε να βρεθεί/εφευρεθεί ένας Αντι-Τσίπρας, που να έχει αυτήν ακριβώς την πιο πάνω ιδιότητα.»

Κασσελάκης ο Αντι-τσιπρας

Από: EBR | Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023

Μετά την διπλή συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 και την παραίτηση του κ.Τσίπρα, είχα γράψει σε σχετικό άρθρο μου ότι με τον Τσίπρα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται «χαμένη υπόθεση»

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν «κατέβηκε» τυχαία στην ελληνική πολιτική ζωή. Επελέγει και υποστηρίζεται από εγχώριες και εξωτερικές δυνάμεις, πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες επιδιώκουν τη σταθεροποίηση της ελληνικής πολιτικής στο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου και των Βαλκανίων που βρίσκεται η Χώρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης… γουστάρει

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023

Η κυρία που στην Κρήτη τον ρώτησε αν θα «ξεδοντιάσει δικαστές και δημοσιογράφους», σίγουρα ήταν «μιλημένη» και με μια λέξη, «γουστάρω», ο Στέφανος Κασσελάκης τα είπε όλα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Τόσο η διαφθορά όσο και η κερδοσκοπία δείχνουν το κενό αξιών με σημείο αναφοράς το κοινωνικό και το ανθρώπινο συμφέρον ακόμη και σε περιπτώσεις πολυδιάστατης κρίσης, όπως είναι οι πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Διαχείριση ανθρωπογενών κρίσεων

Από: EBR | Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Η κακοκαιρία Daniel (και όχι μόνο αυτή) είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο διαχείρισης ανθρωπογενών κρίσεων

«Η περίπτωση Kasselakis 2023 θα διδάσκεται από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης. Ως περίπτωση Hijacking με βοήθειες εντός και εκτός παιδιάς.»

Στέφανος Κασσελάκης: Ο διάβολος που… δεν ξέρεις και η απολιθωμένη «ελίτ»

Από: EBR | Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

«Καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις παρά αυτός που δεν ξέρεις», λέει το αγγλοσαξονικό ρητό, που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκει εφαρμογή στην πολιτική

Η αποχώρηση από την BRI θα επιτρέψει στην Ιταλία να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα – οικονομία, ασφάλεια και βιομηχανία – και πιθανώς να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες να ακολουθήσουν τα βήματα της Ιταλίας.

Η έξοδος της Ιταλίας από την BRI είναι μεγάλο πλήγμα για τις διεθνείς φιλοδοξίες του Σι Τζινπίνγκ

Από: EBR | Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023

Τον Μάρτιο του 2018, οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι κινεζικές εταιρείες για τους στρατηγικούς τομείς της ΕΕ

Επειδή τελευταία γίνεται συχνά χρήση, ιδίως επίκληση, του όρου τεχνοκράτης, καλό θα ήταν να διευκρινιστεί ότι δεν είναι αναγκαία τεχνοκράτες: οι οικονομολόγοι, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου, οι Μελετητές, οι Σύμβουλοι, οι γραφειοκράτες της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ των οποίων και οι γραφειοκράτες της μεγαλύτερης γραφειοκρατίας στον κόσμο, εκείνης των Βρυξελλών.

Η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος ενός «τεχνοκράτη»

Από: EBR | Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023

Η δυσερμήνευτη διαφορά ανάμεσα στην Εφη Αχτσιόγλου και τον Στ. Κασσελάκη, αντανακλά τη διαφορά ανάμεσα σε μια πολιτικό και έναν τεχνοκράτη

«Πριν λοιπόν τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ανάπτυξη αλλά κυρίως πριν τις εξαγγελίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αναγκαία καινοτομία φρονώ ότι είναι παρεμβατική: να παταχθεί η ισχυρή στρέβλωση της αγοράς που διέρρηξε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.»

Η πολιτική ως κοινωνική αντιστάθμιση του κινδύνου

Από: EBR | Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Σχέδιο στην πολιτική είναι να ξεφύγουμε απο το ανορθολογικό σκηνικό της στρεβλής μεγέθυνσης

Στις επικείμενες εκλογές, της 24ης Σεπτεμβρίου, για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος επιλογής ενός καιροσκόπου θυμίζει την εκλογή του «γαμπρού» το 2015.

Ο Γανυμήδης τους…έλειπε

Από: EBR | Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Η πολιτική δεν είναι πάρεργο ή έστω παρενθετική απασχόληση αλλά ύψιστο λειτούργημα

Κάποιοι βλέπουν το τέλος της αριστεράς και το ζενίθ της αμερικανοποίησης στην πολιτική σκηνή, δηλαδή την επικράτηση του συμβολικού και της εικόνας έναντι του Λόγου.

Εικονομαχίες & Πολιτικές Επιλογές

Από: EBR | Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023

Τρομάζει πολλούς νοσταλγούς της επαναστατικής θεωρίας η προέλαση της εικόνας του επικοινωνιακά «καλοστημένου» προσώπου

Το όλο θέμα είχε όμως και μια άλλη πτυχή, την οποίαν τα δυτικά ΜΜΕ έδωσαν ελάχιστη δημοσιότητα. Οι εν λόγω μετανάστες, είχαν παρασυρθεί στη Λευκορωσία από μαφιόζικα δίκτυα, συνεργαζόμενα με την εξουσία Λουκασένκο, τα οποία προσφέροντας τουριστικές βίζες έδιναν την ψευδή υπόσχεση στους αφελείς μετανάστες, ότι στη συνέχεια θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ.

Η οπλοποίηση της μετανάστευσης

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023

Την ώρα που μετριοπαθείς υπολογισμοί του ΔΝΤ κάνουν λόγο για ένα μεταναστευτικό κύμα 300 εκατομμυρίων ανθρώπων την προσεχή επταετία, μαφίες και αυταρχικά καθεστώτα συνεργάζονται για την «οπλοποίηση» του φαινομένου

«Ωστόσο, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, δεν ήταν έτοιμος να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε μια σειρά από άλλα θέματα, από τα ελληνοτουρκικά ως την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και σε συγκεκριμένα «φάλτσα» που έγιναν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απόπειρα reboot με εξαγγελίες και έλλειψη (αυτo)κριτικής

Από: EBR | Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023

Παρότι εμφανίστηκε μάλλον αλλεργικός στην κριτική και κυρίως την αυτοκριτική, από όσα είπε το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές ότι πήρε τουλάχιστον, εν μέρει, το μήνυμα της δυσαρέσκειας που αποτυπώνεται σε κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις

Ανάπτυξη άλλωστε, για όσους την αναγνωρίζουν ως μία σφαιρική διεργασία ανόδου της κοινωνίας και της οικονομίας, δεν είναι μόνον αριθμοί που ως στατιστικές προσεγγίσεις είναι εύκολο να παρουσιασθούν ώστε να αναδεικνύουν την επιζητούμενη εικόνα της στιγμής.

Μία αναβαθμισμένη αναπτυξιακή πλημμύρα

Από: EBR | Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023

Τι να πει κανείς με τις σκηνές που όλοι αντικρίζουμε αυτές τις ημέρες

Πέρα όμως από την ιστορική άγνοια, υπάρχει και ένα δεύτερο θέμα αυτό των έργων υποδομής. Είδαμε γέφυρες να πέφτουν, που πρόσφατα παραδόθηκαν από τους κατασκευαστές στην κυκλοφορία. Είναι κοινό μυστικό ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, κι αυτό αξίζει να το λάβουν υπόψη τους οι ψηφοφόροι, γίνεται πάρτι.

Ελλάδα 2023: Ανοχύρωτη Πολιτεία

Από: EBR | Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023

Δεν μας έφταναν οι φωτιές. Ήρθαν και οι πλημμύρες να μας αποτελειώσουν

Πρέπει να δομηθεί πλαίσιο με στοχευμένες ΣΔΙΤ, ώστε κοινοτικά ταμεία, η ΕτΕπ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να συστήσουν ένα νέο «Ταμείο Εθνικής Ανασυγκρότησης».

Να συσταθεί Ταμείο Εθνικής Ανασυγκρότησης

Από: EBR | Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023

Τα πρώτα στοιχεία για την αλλαγή του αγροτικού και παραγωγικού χάρτη της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες, δείχνουν ότι η εθνική μας παραγωγική βάση συρρικνώθηκε επικίνδυνα μέσα σε τρεις μόνο ημέρες

Ανεξαρτήτως, πάντως, από τις ευθύνες του κράτους και του σχολείου, η ελευθερία - όπως και η δημοκρατία – αποτελεί μία κατάσταση, ένα μέσον, που παρέχει στον καθένα την ευκαιρία, αλλά και το βάρος της επιλογής.

Η συμφιλίωση της κρατικής με την ατομική ευθύνη

Από: EBR | Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές με τις τραγικές συνέπειές τους έφεραν εκ νέου στην επιφάνεια (από καλοπροαίρετους και μη ανθρώπους) ερωτήματα και παρατηρήσεις του τύπου: "Πού είναι το κράτος ;’’ "Δεν υπάρχει σχέδιο’’

«Η ελληνική κοινότητα της Καλκούτας ήταν εποχή που αριθμούσε 4.000 άτομα, τα περισσότερα των οποίων απησχολούντο στον εμπορικό οίκο των Ράλληδων, οι οποίοι κατήγοντο από τη Χίο.»

Ο Γκάντι, ο Γάγγης και οι Έλληνες

Από: EBR | Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023

Η πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, μου δίνει την αφορμή ν’ αναφερθώ στους Ελληνες της Ινδίας

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

Μόνo το βαθύ κράτος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: EBR

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι "μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη’’

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία, η οποία μετρά πλέον 20 χρόνια ύπαρξης, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας συνεχίζει να ανακάμπτει, με τις τιμές των οικιστικών ακινήτων να καταγράφουν αύξηση σταθερά από το πρώτο τρίμηνο του 2018

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron