Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

«Η αποβιομηχανοποίηση της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια στερεί προϊόντα που θα μπορούσαν να εξαχθούν, οδηγώντας σε αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών και δημιουργώντας έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.»

Εξαγωγές: Μύθοι και πραγματικότητα

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γύρω από την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές έχει χυθεί άφθονο δημοσιογραφικό μελάνι τα τελευταία χρόνια»

«Το πρόβλημα είναι τι γίνεται με την ασχετοσύνη και την έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα ανθρώπων που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα, την οποίαν όσο κυβερνούσαν δεν την έριξαν στα βράχια για να σωθούν οι ίδιοι.»

Άσχετοι, Αμαθείς, Ανίκανοι

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

Ήταν πολύ τυχερή η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019..

«Οι μεταρρυθμίσεις παίρνουν χρόνο για να αποδώσουν. Οσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο περισσότερο θα κερδίσει εκλογικά η κυβέρνηση. Η κοινή γνώμη είναι έτοιμη, μόνο μικρές μειοψηφίες "βολεμένων" εργαζομένων, συνδικαλιστών και προμηθευτών αντιδρούν.»

Πολιτικό κεφάλαιο και μεταρρυθμίσεις

Από: EBR | Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

Απόλυτη προτεραιότητα για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξωστρέφεια είναι η μείωση των εισφορών και της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας που καθιστούν ασύμφορη την προσέλκυση στελεχών υψηλής εξειδίκευσης σε κλάδους υψηλής προστιθεμένης αξίας με εξαγωγικό προσανατολισμό

«Η μητρική εταιρεία εκτός από σαφές όραμα είχε και εταιρική κουλτούρα, εκφραζόμενη από αξίες, όπως : εξισωτισμός προς τα κάτω, εξοβελισμός της αριστείας, αλαζονεία, μαχητικότητα, επιλεκτική μνήμη και εφαρμογή νόμων και κανόνων.»

Το Μαξίμου ως holding company

Από: EBR | Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

Βάσει των πρόσφατων αποκαλύψεων μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου κατά το διάστημα 2015 – 2019 λειτούργησε ως όμιλος εταιρειών

«Δεν ήταν καθόλου αυτονόητα ότι οι κρίσεις, ο Έβρος, η πανδημία θα λειτουργούσαν ενοποιητικά για την κοινωνία. Είχαμε το προηγούμενο, των κρίσεων μιας δεκαετίας που μας δίχασαν επικίνδυνα. Η σημερινή επιτυχία ήταν απότοκο της πολιτικής που εφαρμόσθηκε.»

Ασφάλεια στην καθημερινότητα

Από: EBR | Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

«Στον έναν χρόνο διακυβέρνησης η διαχείριση κρίσεων κυριάρχησε απρόσμενα. Για αυτό εστιάζω σε αυτό το έργο διακυβέρνησης. Κρίνω ιδιαίτερα θετικά τις αντιδράσεις και την κυβερνητική διαχείριση των κρίσεων»

«Η Ελλα-δική μας Πατρίδα απαρτίζεται από τον κορμό, τα νησιά και όλα αυτά περιβάλλονται από τις θάλασσες που είναι αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικής κυριαρχίας.»

Εθνικής Κυριαρχίας Ανθρωπομετρικά ισοδύναμα

Από: EBR | Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Παρά την τεράστια πρόοδο της τεχνολογίας, ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της Ιατρικής, παραμένει αδιαμφισβήτητος χρυσός κανόνας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Οινοτουρισμός. Μία ώρα από την Αθήνα, δίπλα σε άκρως τουριστικές περιοχές όπως είναι το Λουτράκι, η Κόρινθος, οι Μυκήνες, το Ναύπλιο, η Νεμέα, κατάφερε την τελευταία δεκαετία να γεμίσει από όμορφα οινοποιεία και από πολλούς Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Η δική μου Νεμέα

Από: EBR | Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

«Ο Οινοτουρισμός είναι η σφραγίδα της προβολής όλου του μόχθου και όλης της ομορφιάς της ιστορίας του αμπελιού και του κρασιού, αλλά και της σταφίδας και του ελαιόλαδου και τόσων άλλων τοπικών προϊόντων»

«Σε διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με την αγορά, αρχίζουμε άμεσα τη λειτουργία της πλατφόρμας myDATA για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους.»

myDATA: Ψηφικό άλμα προς όφελος όλων

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Οι ραγδαίες αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα όλων μας η πανδημία του κορωνοϊού και η πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση, που αυτή προκάλεσε, δημιούργησαν νέες ανάγκες σε όλο το φάσμα των σχέσεων του πολίτη με το Δημόσιο

«Αν δεν πληρώσουν οι πλούσιοι, ο κίνδυνος για τη δημοκρατία για τον οποίο μιλάει ο Piketty, θα εκδηλωθεί με βίαιες ανατροπές, που έχουν ήδη αρχίσει. Το δόγμα «Νόμος και Τάξη» που εγκαθιδρύει το «σύστημα» δεν θα καταφέρει να το υπερασπιστεί.»

Αν δεν πληρώσουν οι πλούσιοι

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Αν δεν είχα τη συνήθεια να ξεφυλλίζω εξονυχιστικά όλες τις σελίδες των Κυριακάτικων εφημερίδων που διαβάζω, δεν θα είχα λάβει γνώση μιας πολύ σημαντικής, της πιο σημαντικής ίσως είδησης των ημερών, που ήταν δημοσιευμένη σε μία από τις τελευταίες οικονομικές σελίδες

Η Ελλάδα μετρά πάνω από 400 καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βρίσκεται από καιρό στην πρώτη πεντάδα για πολύχρονες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης ανάμεσα στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν αξιοποιεί άξιους Νομικούς

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει εμπεδώσει ότι χωρίς επενδύσεις, και μάλιστα ξένες, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη και το διακηρύσσει καθημερινά, θα περίμενε κανείς ότι θα αξιοποιούσε για την άμεση και ριζική επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής Δικαιοσύνης τους κορυφαίους νομικούς που τον περιβάλλουν

«Όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι η υποτιθέμενη ανεξάρτητη τουρκική δικαστική εξουσία είναι πλήρως υποταγμένη στις επιταγές του Νεοσουλτάνου. Ο οποίος τα έχει βάλει με τους πάντες και τα πάντα, στηριζόμενος στην γνωστή (και αποδεδειγμένα πλέον από τις τελευταίες αποκαλύψεις) "ειδική σχέση" με τον αλλοπρόσαλλο πρόεδρο των ΗΠΑ.»

Η Νέα Εθνικιστική Υστερία

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Ευκαιρία να ξεσπαθώσει και πάλι το γνωστό εθνικολαϊκιστικό λόμπι, με αφορμή τις απόψεις για το Καστελλόριζο που εξέφρασε ο κορυφαίος διεθνολόγος της χώρας μας καθηγητής Χρήστος Ροζάκης

«Κάποτε χρειάζεται να σοβαρευτούν οι δήθεν προοδευτικοί που κάνουν σημαία τους τον λαϊκισμό. Να κάνουν εποικοδομητική κριτική στα  νομοσχέδια που παρουσιάζει στη Βουλή η κυβέρνηση και να προσπαθήσουν με παρατηρήσεις και προτάσεις να συνεισφέρουν στην βελτίωση τους.»

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Την φράση του Μάο Τσε-Τουνγκ «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» την χρησιμοποίησαν και στην χώρα μας οι επαναστάτες του γλυκού νερού

Σύμφωνα με το Reuters, η πτώση των ελληνικών μετοχών σε δολάρια είναι στο 39,6% και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πτώση όλων των χρηματιστηρίων.

Να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Υπάρχουν δύο κατηγορίες γιατρών. Στη μία ανήκουν εκείνοι που με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές εξηγούν στο βαριά ασθενή τους τη δυσχερή θέση στην οποία πιθανόν βρίσκεται, ώστε να προγραμματίσει το μέλλον του

Το 2020 κανονικά, θα ήταν το τελευταίο έτος του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχουν μπει στα ελληνικά ταμεία, μέχρι τις αρχές του 2020, φθάνουν στο 87%. Ωστόσο, η εκτέλεση, δηλαδή οι πόροι που εκταμιεύονται στην πραγματική οικονομία, είναι μόλις στο 35%, που είναι η 5η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ.

Νέο ΕΣΠΑ: Ώρα για αλλαγή πορείας

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας δεν αφορούν μόνο στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης

«Για την απόλυτη αυτή ταυτοποίηση και την εξασφάλιση της δεν αρκεί ένα εξωτερικό στοιχείο όπως μια γενική αστυνομική ταυτότητα, ένα δίπλωμα, μια πιστωτική κάρτα, αφού μπορούν αυτά να απωλεσθούν, να κλαπούν, να πλαστογραφηθούν, να τύχουν αντικείμενο παράνομης εκμετάλλευσης.»

Ο μεγάλος μου αδελφός Μπιλ

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Τα θεμελιώδη στοιχεία για την φυσική επιβίωση κάθε ανθρώπου είναι η υγεία και η οικονομική του κατάσταση

«Η ροή του χρόνου είναι πολύ γρήγορη και δεν επιτρέπει καθυστερήσεις στην λήψη λειτουργικών πλανητικής εμβέλειας πολιτικών αποφάσεων για την μετάβαση στην επόμενη φάση της παγκοσμιοποίησης και την μετατροπή της σε εργαλείο για την πραγμάτωση της ευημερίας των λαών χωρίς κοινωνικές ανισότητες σε βιώσιμες συνθήκες.»

Παγκοσμιοποίηση και μέλλον

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών και στην λειτουργία του μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης προκάλεσαν την διατύπωση ερωτηματικών ως προς τον ρόλο της παγκοσμιοποίησης στην δημιουργία και μεγιστοποίηση των διαφόρων προβλημάτων

«Γιά 20 περίπου χρόνια, από την εγκατάλειψη του τέως αεροδρομίου και την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών, τα πάντα είχαν αιχμαλωτισθεί στο τέλμα της ακινησίας.»

Συντριβή αδράνειας και γραφειοκρατίας

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

«Ο Σπύρος Λάτσης, παλιός μου συμμαθητής στο σχολείο και διορατικός καθηγητής αργότερα στο LSE, έδειξε σαν επιχειρηματίας πως ξέρει να περιμένει αλλά και να επιμένει»

Αυτήν την υποτιμημένη στη Μεταπολίτευση και στην πολιτική μας κουλτούρα διαδικαστική πρόσληψη του κράτους, που εστιάζει στον προγραμματισμό, τον συντονισμό και τον έλεγχο των δημοσίων πολιτικών, υπηρετεί το επιτελικό κράτος (ν. 4622/2019).

Το επιτελικό κράτος: κανόνας και μέθοδος πολιτικής

Από: EBR | Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Στον πολιτικό, στον επιστημονικό, αλλά και στον καθημερινό λόγο, αναφερόμαστε συχνά στο κράτος επιτιμητικά, γιατί μας φέρνει στον νου μια σειρά από στρεβλώσεις

«Οι έως τώρα ζημιές, οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές κ.λπ., έχουν οδηγήσει σε δύσκολα υπολογίσιμες αυτή τη στιγμή καταστάσεις. Εστιάζοντας στις οικονομικές, θα μπορούσαμε αρχικά να πούμε, ότι εν Ελλάδι «οικονομολογούντες» θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για ότι ο τουρισμός αποτελεί μόνο το 20% του ΑΕΠ της χώρας.»

Η κινούμενη άμμος του τουρισμού

Από: EBR | Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

Η κατάσταση στην οικονομία και ειδικότερα στον τουρισμό εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας του Covid-19, έχει τα χαρακτηριστικά της «κινούμενης άμμου»

«Με την Τουρκία να κλιμακώνει τη συμπεριφορά της τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα μας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων προτιμούν να λειτουργούν ως εμψυχωτές της κοινής γνώμης επιλέγοντας να αγοράσουν από την πραμάτεια συγκεκριμένης κατηγορίας είτε δημοσιολογούντων είτε ειδικών περί την εξωτερική πολιτική.»

«Η σημασία να είναι κανείς σοβαρός»

Από: EBR | Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

Δυστυχώς, όσο κλιμακώνεται τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο επιθετικής συμπεριφοράς η πίεση στη χώρα μας από έναν πολλαπλά πιεζόμενο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό Ερντογάν τόσο πληθαίνουν οι υποστηρικτές της δυναμικής στρατιωτικής απάντησης στον προκλητικό Σουλτάνο

Σελίδες: Επόμενη

Γνώμη

Εξαγωγές: Μύθοι και πραγματικότητα

Από: EBR

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γύρω από την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές έχει χυθεί άφθονο δημοσιογραφικό μελάνι τα τελευταία χρόνια»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

24 νέα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» ενισχύουν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης

24 νέα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» ενισχύουν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης

Τα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» αποτελούν διακρατικές συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την ΕΕ που ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών και των κοινωνιών

Οικονομία

Εθνικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών

Εθνικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών

«Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στις πρώτες συναντήσεις που είχα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και δη των εξαγωγικών, είχα χαρακτηρίσει την αύξηση των εξαγωγών "εθνικό στόχο"»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron