Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Dossiers

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2017

3000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και φέτος σε μια μικρή πόλη της Ελβετίας για την ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2017, από 17 έως 20 Ιανουαρίου


Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτελεί Διεθνή Οργανισμό Δημόσιας και Ιδιωτικής Συνεργασίας με τη δέσμευση να βελτιώσει την κατάσταση στον κόσμο.

Το Φόρουμ εμπλέκει κυρίως πολιτικούς, επιχειρηματίες και άλλους ηγέτες της κοινωνίας με στόχο να δημιουργήσει παγκόσμιες, περιφερειακές αλλά και βιομηχανικές πολιτικές.

Ιδρύθηκε το 1971 ως ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, με έδρα του τη Γενεύη στην Ελβετία. Είναι ανεξάρτητο, αμερόληπτο και δεν διατηρεί δεσμούς με κανενός είδους ειδικά συμφέροντα.

Το Φόρουμ αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας ως παγκόσμιο δημόσιο συμφέρον, ενώ διατηρεί τα υψηλότερα πρότυπα διακυβέρνησης. Η ηθική και πνευματική ακεραιότητα βρίσκεται στο επίκεντρο σε ό, τι πράττει.

Οι δραστηριότητές του διαμορφώνονται από μια μοναδική θεσμική κουλτούρα που βασίζεται στην θεωρία των ενδιαφερομένων μερών, η οποία ισχυρίζεται ότι ένας φορέας είναι υπεύθυνος για όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

Το ίδρυμα συνδυάζει προσεκτικά και επιδιώκει να ισορροπεί με τον καλύτερο τρόπο πολλά είδη θεσμών, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τους διεθνείς οργανισμούς και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Βασική ιδέα του αποτελεί ότι η πρόοδος επιτυγχάνεται φέρνοντας κοντά ανθρώπους από όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής που έχουν τον τρόπο και την επιρροή να πραγματοποιήσουν θετικές αλλαγές.


Μερικοί από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στον κόσμο καθώς και η διεθνής ανθρωπιστική κοινότητα συμφώνησαν σε έξι αρχές ώστε να καταστήσουν εφικτή την ψηφιακή καταβολή μετρητών σε πληθυσμούς που έχουν πληγεί από κρίση. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι το ψηφιακό χρήμα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και την τόνωση των τοπικών οικονομιών.

10 επιτεύγματα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2017

Η ετήσια συνάντηση στο Νταβός έχει χαρακτηρισθεί ως απλά ένας τόπος ανταλλαγής απόψεων, ωστόσο αποτελεί μια συνάντηση εργασίας για δεκάδες ανθρώπους από διαφορετικές κοινότητες από όλες τις περιοχές του πλανήτη, όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων

Στην πρώτη του εμφάνιση στο Νταβός, ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, υπερασπίστηκε τα οφέλη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και την δυνατότητά της να εξαλείφει τη φτώχεια.  «Είναι αλήθεια ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση δημιούργησε νέα προβλήματα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία ώστε να την διαγράψουμε εξ’ ολοκλήρου. Θα ήταν προτιμότερο να προσαρμοστούμε, να απορροφήσουμε τον όποιο αρνητικό αντίκτυπό της και να μεταφέρουμε τα οφέλη που προκύπτουν  σε όλες τις χώρες και όλα τα έθνη», δήλωσε. «Θα πρέπει να αναλάβουμε την υποχρέωση να καλλιεργήσουμε μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε. «Κανείς δεν πρόκειται να βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο».

WEF 2017: Το τέλος της παγκοσμιοποίησης δεν ήρθε ακόμα

Τα τελευταία χρόνια, η παγκοσμιοποίηση μείωσε το χάσμα του πλούτου μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ωστόσο στις δυτικές χώρες τροφοδότησε μια αυξανόμενη κρίση ανισότητας

Αντί να προσπαθεί διαρκώς να ανακτήσει τον έλεγχο του κόσμου, η δύση θα πρέπει να μάθει να μοιράζεται τη δύναμη και την εξουσία. Θα πρέπει να επιτραπεί στους Ασιάτες να αναλάβουν τα ηνία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εξίσου σημαντικό, οι αυθεντίες της Δύσης θα πρέπει να αποβάλλουν την παραδοσιακή τους αλαζονεία όταν μιλούν για τους υπόλοιπους του πλανήτη. Οι αναδυόμενες ασιατικές οντότητες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα πρέπει να τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης και να απολαμβάνουν σεβασμού. Η Ινδία θα έπρεπε να λάβει άμεσα μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να κάνουν ένα βήμα πίσω.

H Ασία μεσουρανεί, η Δύση πρέπει να προσαρμοστεί

Το μεγάλο ερώτημα της εποχής μας αφορά στο εξής απλό: Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για το μέλλον της ανθρωπότητας;

 «Δεν προσβλέπει σε αύξηση του μιλιταρισμού. Κάθε άλλο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Θυμάμαι αφότου του επιτέθηκε κάποιος για το ότι θα μπορούσε εύκολα να πατήσει το κουμπί για έναν πυρηνικό πόλεμο, γύρισε προς το μέρος μου και μου είπε: «Θεέ μου, έχω εγγόνια και παιδιά τα οποία αγαπώ, θα ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος που θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο».

5 ανακρίβειες για τον Donald Trump, σύμφωνα με τον πιο στενό του συνεργάτη

Όταν ο Donald Trump ψηφίστηκε απροσδόκητα ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016, πολλοί σχολιαστές προέβλεψαν ότι ήταν η αρχή του τέλους για την παγκοσμιοποίηση

Μέσα στις συνθήκες του χαώδους πλουραλισμού, υπάρχει αδήριτη ανάγκη για αναμόρφωση των δημοκρατικών θεσμών οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν στους κόλπους τους νέες μορφές πολιτικής δέσμευσης και συνεργασίας που με τη σειρά τους θα απαντούν στη δυσαρέσκεια, τις ανισότητες και το αίσθημα του αποκλεισμού –ακόμη και στο θυμό και την αποξένωση- χαρακτηριστικά που αποτελούν την πηγή του νέου λαϊκισμού. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ακούμε (αντί απλώς να απευθυνόμαστε προς τρίτους) την έκφραση αυτών των αισθημάτων του κοινού, και όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο.

Μπορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αλλάξουν την πολιτική;

Σαφώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν βαθιά και μεταλλάσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο δεν δικαιολογείται να στοχοποιούνται ως η αιτία επικράτησης του Brexit και του Trump

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Γνώμη

Ο Στέφανος Μάνος διαφωνεί με την πρόταση Κεραμέως για τους αιώνιους φοιτητές

Από: EBR

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν χθες τις νέες ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, οι οποίες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Το «Green Deal» μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε τρόφιμα;

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη δέχονται όλο και περισσότερο κριτική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ανησυχία ότι το «Green Deal» θα προκαλέσει έλλειψη τροφίμων στην Ε.Ε.

Οικονομία

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

Τι προβλέπει σχετική μελέτη

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron