Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Ουραγός η Ευρώπη στην τεχνητή νοημοσύνη-Πρωταθλητές ΗΠΑ και Κίνα

Υστέρηση έναντι των διεθνών ανταγωνιστών, ΗΠΑ και Κίνας, εξακολουθεί να εμφανίζει η Ευρώπη στην τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence-AI)

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022

Ευρωπαϊκό “οδικό χάρτη” για την τεχνητή νοημοσύνη με ορίζοντα το 2030 προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ευρωπαϊκό “οδικό χάρτη” για την τεχνητή νοημοσύνη με ορίζοντα το 2030 προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

της Νατάσας Φραγκούλη

Υστέρηση έναντι των διεθνών ανταγωνιστών, ΗΠΑ και Κίνας, εξακολουθεί να εμφανίζει η Ευρώπη στην τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence-AI). Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα της το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, επενδύοντας πάνω από €20 δισ. στην τεχνολογία ΑΙ, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να υπολείπεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την ακρίβεια, καταλαμβάνει μόλις την τρίτη θέση, με τις ΗΠΑ να κρατούν τα παγκόσμια ηνία και την Κίνα να βρίσκεται δεύτερη στη διεθνή κατάταξη. Αυτήν την εικόνα επιχειρεί να ανατρέψει η Ένωση, μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις και γενναίες επενδύσεις στο οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης.

Την υστέρηση της Ε.Ε. αναγνωρίζει η ειδική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή (AIDA) στις τελικές της συστάσεις, τις οποίες ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σχετικό κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε με 495 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 102 αποχές, σημειώνει ότι “η Ε.Ε. έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για μία ηγετική θέση στον τομέα της ΤΝ”.

Η έκθεση θα τροφοδοτήσει τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εργασίες για την ΤΝ, ιδίως τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, που επί του παρόντος βρίσκεται υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες αναμένεται να τον ψηφίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δυνατότητες της ΤΝ

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο φορέα καθορισμού προτύπων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ζητούν δε τη χάραξη ενός “οδικού χάρτη” για την ΤΝ με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Η σχετική έκθεση προτείνει ορισμένες πολιτικές που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες της ΤΝ στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, να συμβάλουν στην καταπολέμηση των πανδημιών και της παγκόσμιας πείνας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσω της εξατομικευμένης ιατρικής.

“Η Ε.Ε. δεν θα πρέπει παρεμβαίνει πάντοτε ρυθμιστικά στην τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία”, σημείωσαν οι ευρωβουλευτές, λέγοντας ότι “το επίπεδο ρυθμιστικής παρέμβασης θα πρέπει να είναι ανάλογο προς το είδος του κινδύνου που συνδέεται με την εκάστοτε χρήση των συστημάτων”.

Κίνδυνοι

Υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση ασκεί πιέσεις για την υιοθέτηση μίας παγκόσμιας συμφωνίας για κοινά πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα δημοκρατικά κράτη να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός κοινού διεθνούς διαλόγου. Τόνισαν, επίσης, ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικά δεοντολογικά και νομικά ζητήματα και εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τη στρατιωτική έρευνα και τις τεχνολογικές εξελίξεις στην ανάπτυξη φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Το Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι ορισμένες τέτοιες τεχνολογίες επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της επεξεργασίας πληροφοριών σε πρωτοφανή κλίμακα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές μαζικές παρακολουθήσεις και άλλες παράνομες παρεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο, την άσκηση μαζικής παρακολούθησης και την κατάταξη των πολιτών τους σε κατηγορίες ή τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Δύση χρειάζεται υπαρξιακά την Ελλάδα

Από: EBR

Η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης. Η φράση του Κ. Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» εξελήφθη από μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης ως διαπίστωση μίας ιδιοκτησιακής σχέσης αποικιοκρατικού χαρακτήρα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, παρουσίασε με πολλές φανφάρες το σχέδιο REPowerEU ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027

Οικονομία

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Τι είπε ο ΓΓ του ΕΟΤ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron