Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Oι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν έντονα τη διεθνή συνεργασία για τη μείωση της φτώχειας

Ευρωβαρόμετρο 2022: οι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν έντονα τη διεθνή συνεργασία για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων με τις χώρες εταίρους

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή παγκόσμια τάξη και απειλεί να χωρίσει τον κόσμο στα δύο. Αλλά εμείς δεν εγκαταλείπουμε στους εταίρους μας...».
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή παγκόσμια τάξη και απειλεί να χωρίσει τον κόσμο στα δύο. Αλλά εμείς δεν εγκαταλείπουμε στους εταίρους μας...».

Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για την αναπτυξιακή συνεργασία δείχνει ευρεία υποστήριξη στη συνεργασία με χώρες σε όλον τον πλανήτη. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει μειώσει την υποστήριξη των πολιτών στο έργο της ΕΕ στον τομέα της διεθνούς ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν μια σταθερή τάση που διαγράφεται τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεργασία με τις χώρες εταίρους παραμένει μία από τις πλέον θετικές πολιτικές της ΕΕ.

Η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε σχετικά: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή παγκόσμια τάξη και απειλεί να χωρίσει τον κόσμο στα δύο. Αλλά εμείς δεν εγκαταλείπουμε στους εταίρους μας. Η συνεχής υποστήριξη των ευρωπαίων πολιτών στη διεθνή συνεργασία καταδεικνύει την αλληλεγγύη και τις ισχυρές αξίες της Ευρώπης έναντι των εταίρων μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Global Gateway —η νέα στρατηγική της ΕΕ για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων σε υποδομές— θα ενισχύσει περαιτέρω τις διεθνείς εταιρικές μας σχέσεις και θα συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Θα συζητήσουμε τη Global Gateway στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης που θα διεξαχθούν στις 21 και 22 Ιουνίου. Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανταλλαγές απόψεων με όλες και όλους σχετικά με την πολιτική μας.»

Η πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις και τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις για τη στήριξή τους παραμένει ισχυρή: η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν συλλογικά ο μεγαλύτερος χορηγός επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ΕΑΒ) παγκοσμίως. Η ΕΑΒ της «Ομάδας Ευρώπη» το 2021 αυξήθηκε κατά 4,3 % σε σύγκριση με το 2020: από 67,3 δισ. ευρώ σε 70,2 δισ. ευρώ (βάσει προκαταρκτικών στοιχείων του 2021 από τον ΟΟΣΑ). Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας παγκοσμίως με το 43 % της παγκόσμιας ΕΑΒ, η «Ομάδα Ευρώπη» στέκει σταθερά στο πλευρό των χωρών εταίρων, πράγμα που συνάδει με την υποστήριξη των πολιτών στη διεθνή συνεργασία.

Η ειρήνη και η ασφάλεια καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση στον κατάλογο των πιεστικών προκλήσεων

Καθώς μαίνεται ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το ζήτημα της ειρήνης και της ασφάλειας απασχολεί σαφώς τους πολίτες. Ένα από τα βασικά πορίσματα του Ευρωβαρομέτρου είναι η αυξημένη ανησυχία για την ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς τέσσερα στα δέκα (40 %) άτομα που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο θεωρούν ότι πρόκειται για την πιο πιεστική πρόκληση για το μέλλον των χωρών εταίρων. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2020, όταν αποτελούσε την τρίτη πιο πιεστική πρόκληση.

Η δεύτερη πιο πιεστική πρόκληση που αναφέρθηκε είναι η υγεία (39 %), ακολουθούμενη από την εκπαίδευση (37 %) και την ύδρευση και αποχέτευση (30 %). Το ένα τέταρτο (25 %) των ατόμων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση αποτελούν τις πιο πιεστικές προκλήσεις για το μέλλον των χωρών εταίρων, ενώ το 24 % αναφέρει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το 23 % την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία.

Συνεχίζεται η ισχυρή υποστήριξη προς τη διεθνή δράση της ΕΕ και την πολιτική για την Πράσινη Συμφωνία

Οι πολίτες εξακολουθούν να στηρίζουν τη συνεργασία της ΕΕ με διεθνείς εταίρους. Το 80 % των ατόμων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνει ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις χώρες εταίρους θα πρέπει να αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ, ποσοστό αυξημένο κατά 3 μονάδες σε σχέση με το 2020. Εκφράζεται επίσης ευρεία υποστήριξη προς την ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις χώρες εταίρους, καθώς το 89 % των ατόμων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό σημαντικό. Το ποσοστό αυτό καταδεικνύει μια σαφή υποστήριξη προς την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, η οποία αποτελεί τη βάση του έργου της, τόσο εντός της ΕΕ όσο και κατά τη συνεργασία με τις χώρες εταίρους.

Η εκπαίδευση και η ψηφιοποίηση θεωρούνται προτεραιότητες

Στη φετινή έρευνα διατυπώθηκαν συγκεκριμένες ερωτήσεις στους πολίτες σχετικά με τη σημασία της προώθησης της εκπαίδευσης και της ψηφιοποίησης στις χώρες εταίρους.

Πάνω από εννέα στα δέκα άτομα που απάντησαν (το 91 %) συμφωνούν ότι η προώθηση της εκπαίδευσης για όλες και όλους θα πρέπει να αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της δράσης της ΕΕ στις χώρες εταίρους. Σχεδόν οκτώ στα δέκα άτομα που απάντησαν (το 79 %) πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να στηρίξει η ΕΕ τις χώρες εταίρους στην ψηφιακή τους μετάβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες

Εδώ θα βρείτε ενημερωτικά δελτία ανά χώρα στις εθνικές γλώσσες όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και ενημερωτικά δελτία για τα συνολικά αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ και για τη νεολαία ως ομάδα-στόχο.

*Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έχουμε δόγμα εξωτερικής πολιτικής;

Από: EBR

Τι στόχους μπορεί να έχει σήμερα η Ελλάδα;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022 με τίτλο «Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Οικονομία

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

Όφελος €270 εκατ. στην ελληνική οικονομία έφερε τη διετία 2020 - 2022 η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική - end-to-end - εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron