Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης ανεβαίνει στο Cloud

Τις δυνάμεις της για τη δημιουργία ενός συνεργατικού cloud για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο θα συμβάλει στη διαφύλαξη των θησαυρών του πολιτισμού μέσω ψηφιακής υποδομής, ενώνει η Ευρώπη

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022

Το υπολογιστικό νέφος αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας και της συνδημιουργίας μεταξύ του πολιτιστικού, του δημιουργικού και του τεχνολογικού τομέα.
Το υπολογιστικό νέφος αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας και της συνδημιουργίας μεταξύ του πολιτιστικού, του δημιουργικού και του τεχνολογικού τομέα.

Τις δυνάμεις της για τη δημιουργία ενός συνεργατικού cloud για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο θα συμβάλει στη διαφύλαξη των θησαυρών του πολιτισμού μέσω ψηφιακής υποδομής, ενώνει η Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, έχει ψηφιοποιηθεί μόνο το 30% έως 50% των πολιτιστικών συλλογών στην Ευρώπη. Τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα για τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μεγάλων δομών και τοπίων πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν τη βάση για εις βάθος επιστημονική έρευνα.

Επιπλέον, τα περισσότερα πρότυπα που χρησιμοποιούνται δεν είναι ομοιόμορφα, ιχνηλάσιμα ή ασφαλή, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τους υλικούς και άυλους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία για το συνεργατικό cloud θα είναι μια υποδομή, που θα επιτρέψει τη διεπιστημονική συνεργασία μεγάλης κλίμακας μεταξύ ειδικών, όπως επιστημόνων, επιμελητών, αρχειονόμων και συντηρητών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το υπολογιστικό νέφος αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας και της συνδημιουργίας μεταξύ του πολιτιστικού, του δημιουργικού και του τεχνολογικού τομέα. Θα προσφέρει τεχνολογίες αιχμής για την ψηφιοποίηση των τεχνουργημάτων, την έρευνα σχετικά με έργα τέχνης και την τεκμηρίωση δεδομένων. Έτσι θα επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη διατήρηση, τη συντήρηση και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες θα αποκτήσουν και νέα ψηφιακή διάσταση.

Επίσης, το cloud θα διευκολύνει την πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες και άρει τα εμπόδια για τα μικρότερα και απομακρυσμένα ιδρύματα.

Ο πολιτισμός στο Cloud

Το cloud θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. “Ορίζων Ευρώπη” (2021-2027). Το πρόγραμμα διαθέτει για πρώτη φορά ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον τομέα “Πολιτισμός, δημιουργικότητα και πολυδεκτική κοινωνία”, με συνολικό προϋπολογισμό €2,28 δισ. για την περίοδο 2021-2027.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τα κράτη - μέλη για την προετοιμασία του προγράμματος εργασίας του “Ορίζων Ευρώπη” για την υλοποίηση της δομής, των υπηρεσιών και των εργαλείων για την υποδομή cloud. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε €110 εκατ., ενώ οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων θα δρομολογηθούν το 2023 και το 2024.

“Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης θα αποκτήσει νέα ψηφιακή διάσταση με το ευρωπαϊκό συνεργατικό cloud για την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή η ευρωπαϊκή προσπάθεια θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών, επιμελητών και άλλων επαγγελματιών από τον χώρο των μουσείων προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε πολιτιστικό περιεχόμενο και να μπορούν οι μελλοντικές γενιές να το απολαμβάνουν για πολλά ακόμα χρόνια”, σχολίασε η Επίτροπος κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Επιστροφή στα Βαλκάνια

Από: EBR

Η πατρίδα μας, με όρους όχι μόνο γεωγραφικούς, αλλά επίσης ιστορικούς, πολιτισμικούς, κοινωνικούς είναι πιo κοντά στους λαούς και τα κράτη της ενδοχώρας μας στα Βαλκάνια, παρά στα «προηγμένα» κράτη, τους Ευρωπαίους εταίρους μας της δυτικής και βόρειας Ευρώπης

Ευρώπη

Το Κοινοβούλιο ζητά μέτρα κατά του «ισλαμιστικού εισοδισμού» στην Ευρώπη

   Το Κοινοβούλιο ζητά μέτρα κατά του «ισλαμιστικού εισοδισμού» στην Ευρώπη

Ευρωπαϊκή μεθοδολογία για τον εντοπισμό ενδείξεων ισλαμιστικού εισοδισμού και δικτύων

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron