Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Εκφασισμός και φτωχοποίηση

«Για να υποτάξεις κάποιον, φτωχοποίησέ τον», Ξενοφών, «Ιέρων»

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022

«Στο μεταξύ, οι ανισότητες μεγαλώνουν. Νέοι δισεκατομμυριούχοι εμφανίζονται στον ορίζοντα από την αρχή της πανδημίας, όλο και περισσότεροι. »
«Στο μεταξύ, οι ανισότητες μεγαλώνουν. Νέοι δισεκατομμυριούχοι εμφανίζονται στον ορίζοντα από την αρχή της πανδημίας, όλο και περισσότεροι. »

του Θανάση Φροντιστή*

«Για να υποτάξεις κάποιον, φτωχοποίησέ τον», Ξενοφών, «Ιέρων»

Ακόμα και στους απλούς παρατηρητές της, είναι εμφανές, ότι η ιστορία επαναλαμβάνει την παραπάνω ιστορική προφητική ρήση του Ξενοφώντα… Ο πόλεμος είναι ένα έσχατο, πάντως, εργαλείο για την επίτευξη και των δύο, δηλ. και της φτωχοποίησης και της υποταγής. Αυτοί είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη και οι σκοποί του πολέμου στην Ουκρανία. Για την επίτευξή τους προκλήθηκε.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν το «είπε και ελάλησε και αμαρτίαν ουκ έχει». Τι είπε; «Τέλος η αφθονία και η ανεμελιά. Οι πολίτες να προετοιμαστούν για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται». Το δίδυμο της φτωχοποίησης και ο βραχίων της καθυπόταξης των ανθρώπων, ο εκφοβισμός, έρχεται καλπάζοντας. Δείγματα έρχονται από παντού: Από τις ΗΠΑ, όπου σοβαροί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και σε εμφύλιο. Από τη Γαλλία του Μακρόν, όπου η φασιστική δεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας. Το ίδιο και στην Ιταλία, όπου το φασιστικό κόμμα της Μελόνι προχωρεί ακάθεκτο. Ακόμα και στην παραδοσιακά δημοκρατική Σουηδία, το ακροδεξιό κόμμα διεκδικεί την πρωτιά. Οι πρωτιές των φασιστικών κομμάτων επιτυγχάνονται όταν φτωχοποιούνται οι κοινωνίες. Και τότε, τα Τάγματα Εφόδου αναλαμβάνουν εργασία. Υπέρ του κατεστημένου, βεβαίως.

Για να επιτευχθεί και στην Ουκρανία αυτό το… «ιστορικό θαύμα», όλοι ρίχνουν λάδι στην φωτιά. Όλοι έχουν στρατευθεί στις γραμμές του ΝΑΤΟ και στέλνουν οπλισμό και χρήματα  στον κ. Ζελένσκυ. Η κα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε απερίφραστα, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, «Θα είμαστε μαζί σας μέχρι το τέλος». Ποιο θα είναι όμως αυτό το τέλος για τους ουκρανούς αλλά και για όλους τους λαούς της Ευρώπης; Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν τάσεις διαφοροποίησης στους κόλπους και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ο κρίσιμος χειμώνας θα τις αναδείξει. Όταν ο κοσμάκης θα ξεπαγιάζει, όταν δε θα μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, οι ανισότητες μεγαλώνουν. Νέοι δισεκατομμυριούχοι εμφανίζονται στον ορίζοντα από την αρχή της πανδημίας, όλο και περισσότεροι. Τι τους ενδιαφέρουν  αυτούς  τέτοια «απλά ζητήματα», όπως π.χ. αυτό της κλιματικής αλλαγής, που βρίσκεται ήδη σε πορεία καταστροφής του πλανήτη; Ο…«παρατηρητής των εξελίξεων»  Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες δηλώνει (μόνο δηλώνει), ότι «οι ανισότητες αυξάνονται κατά έναν ηθικά απαράδεκτο τρόπο … πράγμα που διευρύνει ένα χάσμα που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια». Μόνο γι’ αυτά, κύριε Γκουτέρες; αλλά και τι μ’ αυτό; θα μου πεις. Εσύ, καλοπληρωμένος υπάλληλος είσαι του διεθνούς κατεστημένου και ό, τι σου υπαγορεύουν λες. Η ιστορία όμως γράφεται όπως, δυστυχώς, είχε προφητέψει ο  Ξενοφώντας 2500 χρόνια πριν. Εσύ, απλώς, διευκολύνεις τη ροή  της, που είναι προς την κατεύθυνση ενός επιταχυνόμενου εκφασισμού και μιας ραγδαίας φτωχοποίησης όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού.

*Δρ. Οικονομολόγος-Συγγραφέας 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι πολλαπλές πραγµατικότητες του κόσµου και η δυτική στρατηγική

Από: EBR

Εις πείσµα όσων κατά καιρούς και ιδίως µετά την ιστορική ήττα του λεγόµενου υπαρκτού σοσιαλισµού διακήρυξαν το τέλος των ιδεολογιών, οι ιδεολογίες κυριαρχούν στον κόσµο

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το μεγάλο στοίχημα της Λιζ Τρας για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου

Το μεγάλο στοίχημα της Λιζ Τρας για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Μπόρις Τζόνσον πέτυχε το Brexit. Η Λιζ Τρας αντιμετωπίζει το πολύ πιο δύσκολο έργο, να το κάνει να πετύχει

Οικονομία

Οι συνδέσεις 5G θα διπλασιάζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο έως το 2027

Οι συνδέσεις 5G θα διπλασιάζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο έως το 2027

Αλματώδης βαίνει πλέον η ανάπτυξη της τεχνολογίας ασύρματων επικοινωνιών 5G, με τις συνδέσεις στα τέλη του 2ου τριμήνου του 2022 να ξεπερνούν, παγκοσμίως, τα 810 εκατ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron