Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Εργασιακή ελευθερία

Πολλοί πιστεύουν ακόμα ότι «πουλάει» στην Ελλάδα η γκρίνια και η καταστροφολογία

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022

Για να γίνει αντιληπτό πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα, το παλιό κύμα απολύσεων που προκαλούσαν τα «κακά» αφεντικά έχει αντικατασταθεί στην Ελλάδα από τους εργαζόμενους που διαλέγουν πού θέλουν να δουλέψουν και μόνο αν τους ικανοποιεί το περιβάλλον.
Για να γίνει αντιληπτό πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα, το παλιό κύμα απολύσεων που προκαλούσαν τα «κακά» αφεντικά έχει αντικατασταθεί στην Ελλάδα από τους εργαζόμενους που διαλέγουν πού θέλουν να δουλέψουν και μόνο αν τους ικανοποιεί το περιβάλλον.

του Νίκου Φιλιππίδη

Πολλοί πιστεύουν ακόμα ότι «πουλάει» στην Ελλάδα η γκρίνια και η καταστροφολογία. Θεωρούν ότι μια πιασάρικη ατάκα του παρελθόντος, του στυλ πόσοι Ελληνες βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, θα κάνει την «πολιτική» ή προπαγανδιστική τους δουλειά. Στην πραγματικότητα είναι «μακριά νυχτωμένοι». Έχουν χάσει την αλλαγή που έχει συντελεστεί στη χώρα. Και το ποτάμι όταν βρει τη ροή του, δύσκολα γυρίζει πίσω.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα, το παλιό κύμα απολύσεων που προκαλούσαν τα «κακά» αφεντικά έχει αντικατασταθεί στην Ελλάδα από τους εργαζόμενους που διαλέγουν πού θέλουν να δουλέψουν και μόνο αν τους ικανοποιεί το περιβάλλον. Αν δεν είναι ικανοποιημένοι από τις αμοιβές – και πολλοί δικαίως δεν είναι -, την προοπτική, την ικανοποίηση που παίρνουν από τη δουλειά τους, οι έλληνες εργαζόμενοι πλέον δεν διστάζουν να παραιτηθούν.

Είναι εντυπωσιακό ότι με την ανεργία στο 12%, στις περισσότερες δουλειές γύρω μας δεν βρίσκουν κατάλληλους εργαζόμενους. Τα στοιχεία της Εργάνης δείχνουν κάτι ακόμα πιο ψαγμένο. Φέτος από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, έφυγαν από τις δουλειές τους εδώ στην Ελλάδα περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι (αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι). Πάνω από 850 χιλιάδες έφυγαν με δική τους πρωτοβουλία. Αποχώρησαν οικειοθελώς. Δεν τους άρεσε αυτό που τους έδινε η δουλειά που είχαν και έφυγαν για να βρουν άλλη καλύτερη. Οι περισσότεροι ήταν έως 30 ετών και προφανώς χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις. Αλλά και οι πιο μεγάλοι πλέον «ψάχνονται» για αναζήτηση καλύτερης εργασιακής στέγης, ακόμα και αν δεν αντέχουν να μείνουν ούτε μέρα χωρίς δουλειά.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν την αυτοπεποίθηση ότι θα βρουν κάτι καλύτερο. Και είναι πιθανότερο από ό,τι παλαιότερα ότι θα τα καταφέρουν. Νιώθουν ότι έχουν πάρει το πάνω χέρι στη σχέση τους με τους εργοδότες. Και αυτό είναι μισή νίκη. Έχει προηγηθεί η δημιουργία πολλών νέων καλύτερων από πλευράς συνθηκών και αμοιβών, θέσεων εργασίας. Για να δημιουργηθούν αυτές οι νέες δουλειές, έχουν προχωρήσει μια σειρά από επενδύσεις, οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους βρήκαν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Αυτή η δουλειά δεν γίνεται μόνη της. Πρέπει κάποιος να την κάνει. Και αυτή η δουλειά φαίνεται ότι έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα.

Το αναγνώρισε τη Δευτέρα ένας από τους πρώτους ξένους επενδυτές που πίστεψαν στις προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας. Μάλιστα το έκανε κατά τη διάρκεια των απανωτών χρεοκοπιών χάνοντας πολλά λεφτά. Ο Καναδός Πρεμ Γουάτσα δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, επικεφαλής ενός τεράστιου ομίλου που έχει επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες όπως η Eurobank. Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ του Τορόντο, έκανε λόγο για οικονομική «μεταμόρφωση» και εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος δεν κρύφτηκε, όπως πολλοί έλληνες επιχειρηματίες, με στόχο να τα έχουν καλά με το «γκόβερνο» ανεξάρτητα ποιου θα εκλεγεί και πήρε θέση. Πήρε θέση και επισήμανε ότι η επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενισχύσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και θα δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις.

Το δίλημμα είναι απλό. Θέλουμε ελεύθερες επιλογές, με διεκδίκηση καλύτερου επαγγελματικού περιβάλλοντος και καλύτερων αμοιβών, δηλαδή εργασιακή ελευθερία, από επενδύσεις που έχουν αναπτύξει άνθρωποι σαν τον Πρεμ Γουάτσα; ‘Η επενδυτές με τα χέρια δεμένα από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, με εργαζόμενους όμηρους ενός δήθεν εργασιακού ελέγχου; Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα του επόμενου διαστήματος…

*πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η έξοδος της Ιταλίας από την BRI είναι μεγάλο πλήγμα για τις διεθνείς φιλοδοξίες του Σι Τζινπίνγκ

Από: EBR

Τον Μάρτιο του 2018, οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι κινεζικές εταιρείες για τους στρατηγικούς τομείς της ΕΕ

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Στρατηγική Global Gateway: Η Επιτροπή ανακοινώνει τη σύσταση συμβουλευτικής ομάδας επιχειρήσεων

Στρατηγική Global Gateway: Η Επιτροπή ανακοινώνει τη σύσταση συμβουλευτικής ομάδας επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιλογή 60 μελών και 10 παρατηρητών για τη συμβουλευτική ομάδα επιχειρήσεων της στρατηγικής Global Gateway

Οικονομία

Οι τράπεζες, ο κλάδος με τις μεγαλύτερες δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη

Οι τράπεζες, ο κλάδος με τις μεγαλύτερες δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη

Πρωταθλητής των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron