Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ανανέωση στην πολιτική

Το νέο αίμα είναι απαραίτητο για την ανανέωση και την ενδυνάμωση του κορμού της πολιτικής ζωής της χώρας

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023

Οι επερχόμενες εκλογές είναι ευκαιρία για ένα σχετικό ξεσκαρτάρισμα του πολιτικού σκηνικού και για την δημιουργία μιάς πολιτικής πραγματικότητας που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και στα αιτήματα των καιρών.
Οι επερχόμενες εκλογές είναι ευκαιρία για ένα σχετικό ξεσκαρτάρισμα του πολιτικού σκηνικού και για την δημιουργία μιάς πολιτικής πραγματικότητας που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και στα αιτήματα των καιρών.

του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Από τον καιρό που έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική θυμάμαι να προειδοποιώ πως είναι απαραίτητη η ηλικιακή ισορροπία στην σύνθεση του πολιτικού προσωπικού. Υπενθύμιζα πάντα πως ενας πολιτικός φορέας μοιάζει με ενα γρήγορο λεωφορείο που κινείται δίπλα σε ένα γκρεμό. Οι νέοι αποτελουν το γκάζι που δίνει ορμή και ταχύτητα στο όχημα. Υπάρχει όμως πάντοτε ανάγκη της σωφροσύνης και της αυτοσυγκράτησης των μεγαλύτερων.Διαφορετικά το λεωφορείο θα ήταν σε κίνηση χωρίς να υπάρχει φρένο. Και τότε ο κίνδυνος κατακρήμνισης θα είναι τεράστιος.

Τώρα που πλησιάζει η ώρα για την κατάρτηση των εκλογικών συνδυασμών των κομμάτων οι προειδοποιήσεις μου από τότε έρχονται και πάλι στην επιφάνεια. Οι εκλογές δεν είναι καλιστεία ώστε να προβάλονται οι νεώτεροι, οι ωραιότεροι και οι διασημότεροι. Είναι βέβαια απόλυτα απαραίτητο να μπαίνουν στην πολιτική καινούργιοι άνθρωποι που θα μπολιάσουν τον πολιτικό κόσμο της χώρας με νέα ορμή, ιδέες και αντιλήψεις. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στην εξαίρεση έμπειρων ανθρώπων των οποίων η πείρα σε ορισμένους μάλιστα τομείς, οπως λχ η εξωτερική πολιτική, η οικονομία και η άμυνα, μπορούν να προσφέρουν βάθος στην ανάλυση και προειδοποίηση για αναπάντεχα ενδεχόμενα.

Ένας άλλος παράγοντας που είναι απαραίτητος για τις μελλοντικές προοπτικές είναι και η γνώση. Οι επιλογές των υποψηφίων είναι απαραίτητο να στηρίζονται στην ικανότητά τους να χειρίζονται δύσκολα κι’ εξειδικευμένα ζητήματα ώστε σε κρίσιμες στιγμές να είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν την παράταξή τους και την χώρα. Δεν μπορεί να επιλέγονται τηλεοπτικοί η αθλητικοί αστέρες που δεν είναι σε θέση να ψελίσουν μιά ξένη γλώσσα, να διαβάζουν με ευχέρεια διεθνή έντυπα και να είναι σε θέση να διαλέγονται με άνεση με ξένους συναδέλφους τους για θέματα της διεθνούς επικαιρότητας.

Κοντά σε ολα αυτά έρχονται και τα ζητήματα ηγεσίας των κομμάτων και παρατάξεων. Είχα πεί παλαιότερα πως δεν είναι δυνατόν κάποια μέλη μιάς κυβέρνησης να τρέχουν γρηγορότερα από την ηγεσία. Αυτο θα έμοιαζε με τον συρμό ενος τρένου οπου το βαγόνι θα πήγαινε γρηγορότερα από την μηχανή. Κατι που αναπόφευκτα θα οδηγούσε, και πράγματι θα το έκανε, σε εκτροχιασμό. Δεν είναι όμως λύση και το εντελώς αντίθετο. Δηλαδή τα βαγόνια να μην κινούνται καθόλου αν δεν δώσει το σχετικό σήμα η μηχανή! Η σωστή ισορροπία είναι η κατάστρωση ενός σχεδίου πολιτικής όπου τα μέλη των κυβερνήσεων δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό εφαρμόζοντας το συμφωνημένο πλάνο δουλειάς και που ο αρχηγός κρατάει τον ρυθμό ζωντανό και δραστήριο δίνοντας κατευθύνσεις και κρατώντας την ισορροπία. Η ανυπαρξία κυβερνητικών μελών σε όφελος της υπερπροβολής της ηγεσίας αποστερεί απο κίνητρα την πολιτική και φτωχαίνει την δημόσια ζωή μιάς χώρας.

Για να ολοκληρώσουμε από εκεί που αρχίσαμε. Το νέο αίμα είναι απαραίτητο για την ανανέωση και την ενδυνάμωση του κορμού της πολιτικής ζωής της χώρας. Μοναχά όμως αν συνδυάζεται με σωστές δόσεις πετυχημένης εμπειρίας και ειδικευμένης γνώσης που τίθεται στην διάθεση της πολιτικής. Οι επερχόμενες εκλογές είναι ευκαιρία για ένα σχετικό ξεσκαρτάρισμα του πολιτικού σκηνικού και για την δημιουργία μιάς πολιτικής πραγματικότητας που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και στα αιτήματα των καιρών.

*πρώτη δημοσίευση: Ιn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Άδικη η κριτική στη βιομηχανία τροφίμων για την ακρίβεια

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Πώς η κυβέρνηση διασύρει τον πιο παραγωγικό και πολύτιμο εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, την ίδια ώρα που ζητά παραγωγικές επενδύσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ενισχυμένος ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την έρευνα το 2024

Ενισχυμένος ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την έρευνα το 2024

Ενισχυμένος είναι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024 σε θέματα, που σχετίζονται με την έρευνα

Οικονομία

Με 20,2% “τρέχει” η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών

Με 20,2% “τρέχει” η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών

Έσοδα της τάξης των $633 δισ. αναμένει το 2024 η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, η οποία αναμένεται να τρέξει το επόμενο έτος με ρυθμό ανάπτυξης 20,2%

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron