Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Οι ψηφιακές δαπάνες στο επίκεντρο του προϋπολογισμού για το 2024

Προσανατολισμένος στην ψηφιακή μετάβαση είναι - και - ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023

 Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ετήσιο προϋπολογισμό ύψους €189,3 δισ. για το 2024, με την τεχνολογία να έχει κομβικό ρόλο.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ετήσιο προϋπολογισμό ύψους €189,3 δισ. για το 2024, με την τεχνολογία να έχει κομβικό ρόλο.

της Νατάσας Φραγκούλη

Προσανατολισμένος στην ψηφιακή μετάβαση είναι - και - ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ετήσιο προϋπολογισμό ύψους €189,3 δισ. για το 2024, με την τεχνολογία να έχει κομβικό ρόλο.

Ο προϋπολογισμός θα συμπληρωθεί με εκτιμώμενο ποσό ύψους €113 δισ. υπό μορφή πληρωμών για επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του μέσου ανάκαμψης της Ε.Ε. μετά την πανδημία.

“Οι πράσινες και οι ψηφιακές δαπάνες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν προτεραιότητα, με σκοπό να καταστεί η Ευρώπη πιο ανθεκτική και να προετοιμαστεί καλύτερα για το μέλλον”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό η Ε.Ε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 κατευθύνει τα κεφάλαια εκεί όπου μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά, με βάση τις πιο κρίσιμες ανάγκες ανάκαμψης των κρατών μελών της Ε.Ε .και των εταίρων σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της Ένωσής μας, προωθώντας την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο”, σχολιάζει η Επιτροπή.

Ψηφιακές δαπάνες

Αν και η ψηφιακή μετάβαση διατρέχει οριζόντια σχεδόν όλες τις χρηματοδοτούμενες από τον νέο προϋπολογισμό δράσεις, κάποιες εξ αυτών είναι αμιγώς προσανατολισμένες στην ψηφιοποίηση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, €13,6 δισ. θα διατεθούν για την έρευνα και την καινοτομία, εκ των οποίων €12,8 δισ. για το εμβληματικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ένωσης “Ορίζων Ευρώπη”.

Το σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει, επίσης, τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής πράξης για τα μικροκυκλώματα στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” και μέσω ανακατανομής από άλλα προγράμματα.

Επιπλέον, €4,6 δισ. θα κατευθυνθούν σε ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις, εκ των οποίων €2,7 δισ. για τον μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη” με στόχο τη βελτίωση των διασυνοριακών υποδομών, €1,3 δισ. για το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” με σκοπό τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ένωσης και €348 εκατ. για το πρόγραμμα InvestEU για βασικές προτεραιότητες (έρευνα και καινοτομία, διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τομέας της υγείας και στρατηγικές τεχνολογίες).

Δαπάνες για το Διάστημα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, του σχεδίου της Επιτροπής, €2,1 δισ. θα διατεθούν για δαπάνες που προορίζονται για το διάστημα, κυρίως για το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα, το οποίο θα συγκεντρώνει τις δράσεις της Ένωσης σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα.

Επιπρόσθετα, €10,3 δισ. θα κατευθυνθούν στο ανθρώπινο δυναμικό, την κοινωνική συνοχή και τις αξίες, εκ των οποίων €3,96 δισ. για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για το NGEU (που θα παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς), €3,7 δισ. για το Erasmus+, €332 εκατ. για τη στήριξη καλλιτεχνών και δημιουργών σε όλη την Ευρώπη και €215 εκατ. για την προώθηση της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων και των αξιών.

Πυλώνες δαπανών

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλια €53,8 δισ. για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και €1,1 δισ. για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, για τους Ευρωπαίους γεωργούς και αλιείς, αλλά και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού και του αλιευτικού τομέα και την παροχή των απαραίτητων δυνατοτήτων για διαχείριση κρίσεων.

Επιπλέον, €47,9 δισ. για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνοχή με σκοπό τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, καθώς και για τις υποδομές στήριξης της πράσινης μετάβασης και των έργων προτεραιότητας της Ένωσης.

Επίσης, €726 εκατ. θα διατεθούν για την ασφάλεια, εκ των οποίων €315 εκατ. για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), το οποίο θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Τέλος, €213 εκατ. θα δοθούν από τον νέο προϋπολογισμό για ασφαλείς δορυφορικές συνδέσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ασφαλούς συνδεσιμότητας της Ένωσης.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μόνo το βαθύ κράτος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: EBR

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι "μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη’’

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία, η οποία μετρά πλέον 20 χρόνια ύπαρξης, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας συνεχίζει να ανακάμπτει, με τις τιμές των οικιστικών ακινήτων να καταγράφουν αύξηση σταθερά από το πρώτο τρίμηνο του 2018

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron