Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Ανοίγει ο δρόμος για ψηφιακή θεώρηση της βίζας

Προς την ψηφιοποίηση της διαδικασίας θεωρήσεων της βίζας κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023

Προς την ψηφιοποίηση της διαδικασίας θεωρήσεων της βίζας κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση
Προς την ψηφιοποίηση της διαδικασίας θεωρήσεων της βίζας κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση

Προς την ψηφιοποίηση της διαδικασίας θεωρήσεων της βίζας κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δρόμος για τη φιλόδοξη αυτή παρέμβαση ανοίγει μετά από την προσωρινή συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με κανόνες για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας θεωρήσεων.

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους νέους κανόνες, οι θεωρήσεις θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή, ως δισδιάστατος γραμμικός κώδικας, κρυπτογραφικά υπογεγραμμένος. Αυτό θα μειώσει τους κινδύνους για την ασφάλεια, που σχετίζονται με την παραποίηση/απομίμηση και την κλοπή αυτοκόλλητων θεωρήσεων.

Ο κανονισμός εισάγει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης θεώρησης και αντικαθιστά την ισχύουσα αυτοκόλλητη θεώρηση με την ψηφιακή θεώρηση. Ο στόχος της πρότασης είναι διπλός: Αφενός, να καταστήσει αποτελεσματικότερη τη διαδικασία υποβολής αίτησης θεώρησης και, αφετέρου, να βελτιώσει την ασφάλεια του χώρου Σένγκεν.

Οι κανόνες - μετά την τελική έγκρισή τους - θα δημιουργήσουν μια κοινοτική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θεώρησης. Εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, οι αιτήσεις για θεωρήσεις Σένγκεν θα υποβάλλονται μέσω αυτής της πλατφόρμας - ενός ενιαίου ιστοτόπου, ο οποίος θα τις διαβιβάζει στα οικεία εθνικά συστήματα θεωρήσεων.

Στην πλατφόρμα αυτή, οι αιτούντες θεώρηση θα μπορούν να εισάγουν όλα τα σχετικά δεδομένα, να αναφορτώνουν ηλεκτρονικά αντίγραφα των ταξιδιωτικών και δικαιολογητικών εγγράφων τους και να καταβάλλουν τα τέλη θεώρησης. Θα ενημερώνονται, επίσης, για τις αποφάσεις που αφορούν τη θεώρησή τους.

Αυτοπρόσωπη προσέλευση

Η αυτοπρόσωπη προσέλευση στο προξενείο θα είναι, καταρχήν, απαραίτητη μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά, για άτομα των οποίων τα βιομετρικά δεδομένα δεν είναι πλέον έγκυρα και για άτομα με νέο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Όταν ένα πρόσωπο προτίθεται να επισκεφθεί διάφορες χώρες Σένγκεν, η πλατφόρμα θα καθορίζει αυτόματα ποια από αυτές είναι υπεύθυνη για την εξέταση της αίτησης με βάση τη διάρκεια της διαμονής. Ωστόσο, ο αιτών θα έχει επίσης τη δυνατότητα να δηλώσει αν η αίτηση πρέπει να διεκπεραιωθεί από συγκεκριμένο κράτος-μέλος ανάλογα με τον σκοπό του ταξιδιού.

Επί της διαδικασίας

Επί της διαδικασίας, η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη πριν από την έναρξη της διαδικασίας έγκρισης στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Η ψηφιακή θεώρηση θα διευκολύνει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους ταξιδιώτες, ενώ απλουστεύει τη διοικητική διαδικασία και αυξάνει την ασφάλεια του χώρου Σένγκεν, μειώνοντας, για παράδειγμα, τον κίνδυνο παραποίησης και κλοπής της αυτοκόλλητης θεώρησης» σχολίασε η Maria Malmer Stenergard, Υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας.

*πρώτη δημοσίευση: Sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μόνo το βαθύ κράτος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: EBR

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι "μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη’’

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία, η οποία μετρά πλέον 20 χρόνια ύπαρξης, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας συνεχίζει να ανακάμπτει, με τις τιμές των οικιστικών ακινήτων να καταγράφουν αύξηση σταθερά από το πρώτο τρίμηνο του 2018

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron