Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Το λάθος του Αλί Λαριτζανί

Ο άνθρωπος κλειδί της Θεοκρατικής Δημοκρατίας του Ιράν, σκοτώθηκε όταν αποφάσισε να μουσουλμανοποιήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2026

Ορισμένες από τις δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα είχαν ρεαλιστικό τόνο. «Κατά τη γνώμη μου, το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί», δήλωσε ο Λαριτζάνι στην κρατική τηλεόραση του Ομάν τον περασμένο μήνα, αναφερόμενος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Ορισμένες από τις δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα είχαν ρεαλιστικό τόνο. «Κατά τη γνώμη μου, το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί», δήλωσε ο Λαριτζάνι στην κρατική τηλεόραση του Ομάν τον περασμένο μήνα, αναφερόμενος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στις 16 Μαρτίου ο Ali Larijani (1958-2026)κορυφαία προσωπικότητα του σιιτικου ισλάμ στο Ιράν και επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας{SNCS} του Ιράν, με διεθνή επιστολή του, καλούσε σε «ούμα» όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου κα τους παρακινούσε σε αντίσταση κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, έχανε τη ζωή του μαζί με το γιο του, μετά από ισραηλινή επίθεση στο σπίτι του στην Τεχεράνη.

Η επίθεση αυτή, λέγεται ότι έγινε μετά από προσωπική εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και υπάρχουν αμφιβολίες αν περί αυτής είχε ενημερωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί όμως; Διότι ο Αλί Λαριτζανί, η κόρη του οποίου είναι εγκατεστημένη στις ΗΠΑ, ναι μεν θεωρείτο σκληρός ισλαμιστής, πλην όμως είχε τη φήμη και ενός πολύ ρεαλιστή πολιτικού. Στο πλαίσιο αυτό, η ισραηλινή πλευρά φοβόταν ότι ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θα μπορούσε αν έλθει σε συνομιλίες με τους Αμερικανούς και στην περίπτωση αυτή θα είχε και τη στήριξη της Μόσχας, με την οποία ο Τραμπ διατηρεί καλές σχέσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα απέτρεπε την πτώση του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν, το οποίο βέβαια θα άλλαζε φύση και τακτική, αποδεχόμενο επίσης την αποχή του Ιράν από πυρηνικά όπλα.

Υπογραμμίζουμε ότι ως έμπιστος στρατηγικός σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Χαμενεΐ, ο Λαριτζανί, τον περασμένο Φεβρουάριο, έκανε ταξίδι στο Ομάν ως μεσολαβητής, προκειμένου να προετοιμάσει τις έμμεσες πυρηνικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, την ώρα που η Ουάσιγκτον ενίσχυε τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή για να πιέσει το Ιράν να κάνει παραχωρήσεις πριν από τις επιθέσεις.

Ο Λαριτζάνι είχε επίσης πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις στη Μόσχα, βασικό σύμμαχο του Ιράν, τους τελευταίους μήνες για να συζητήσει μια σειρά από θέματα ασφάλειας, σε ένα ακόμη σημάδι της επιστροφής του στην υψηλού επιπέδου διπλωματία.

Ο Λαριτζάνι, ο οποίος είχε ηγηθεί του SNSC πριν από 20 χρόνια, ανέλαβε ξανά την ηγεσία του μετά τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ πέρυσι, στον οποίο συμμετείχαν και οι ΗΠΑ.

Ορισμένες από τις δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με το πυρηνικό ζήτημα είχαν ρεαλιστικό τόνο. «Κατά τη γνώμη μου, το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί», δήλωσε ο Λαριτζάνι στην κρατική τηλεόραση του Ομάν τον περασμένο μήνα, αναφερόμενος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

« Εάν η ανησυχία των Αμερικανών είναι ότι το Ιράν δεν πρέπει να προχωρήσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί», είχε πει.

Λέγεται επίσης ότι ο Λαριτζανί δεν ήταν θερμός οπαδός των επιθέσεων κατά των Εμιράτων, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του.

Τον είχε προβληματίσει επίσης η μάλλον ψυχρή στάση του Πεκίνου και της Μόσχας απέναντι στις επιθέσεις κατά του Ιράν και έβλεπε ότι η χώρα του, αν και μέλος της Συμφωνίας των BRIC’s κινδύνευε να μείνει χωρίς συμμάχους σε μια κρίσιμη υπαρξιακή φάση για το ισλάμ.

Υπό αυτή την έννοια, η «ούμα», πιθανώς να υπήρξε λάθος του ισλαμιστή ηγέτη, ο οποίος είχε αρχίσει να έχει δεινούς αντιπάλους και μέσα στο καθεστώς,το οποίο ως φαίνεται παίζει ρέστα, με τη μαφιόζικη πλευρά του να θέλει να διατηρήσει ότι μπορεί από τα 34 δις δολάρια πάνω στα οποία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το λυκόφως των τυράννων

Από: EBR

Την 1η Απριλίου συμπληρώνεται το «έτος ΕΟΚΑ» που σηματοδοτήθηκε πέρυσι, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα κατά της αποικιοκρατικής Βρετανίας

Ευρώπη

Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο περιφερειακού κόμβου Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο περιφερειακού κόμβου Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ρόλο περιφερειακού κόμβου Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διεκδικεί η Ελλάδα

Οικονομία

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Μετά από μια μακρά περίοδο υποχώρησης και αβεβαιότητας, η παγκόσμια αγορά tablets έδειξε ξεκάθαρα σημάδια επιστροφής το 2025, ωστόσο, υπό ερωτηματικό παραμένει η πορεία της το 2026

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron