Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Ε.Ε.

Σε προηγούμενο άρθρο μου παρέθεσα σκέψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με την ενοποίηση της Ευρώπης

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Με τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου συντάχθηκε το ΚΚΕ, το οποίο διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ν. Καλούδη δήλωσε ”την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ που πλήττει καίρια την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας μας.
Με τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου συντάχθηκε το ΚΚΕ, το οποίο διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ν. Καλούδη δήλωσε ”την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ που πλήττει καίρια την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας μας.

του Κώστα Χριστίδη*

Στο παρόν επιθυμώ να παραθέσω τις δηλώσεις ου Ανδρέα Παπανδρέου κατά την συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (25-28 Ιουνίου 1979):

[…] "Με το κείμενο της προσχώρησης, αποδέχεται η χώρα μας μία υπερεθνική, δηλαδή κοινοτική έννομη τάξη, που ανατρέπει τους ελληνικούς κανόνες δικαίου και υπερισχύει ακόμη και των συνταγματικών μας διατάξεων. Αυτή η υπερεθνική έννομη τάξη καταλύει την ελληνική που προκύπτει από την λαϊκή κυριαρχία σαν θεμέλιο του πολιτεύματος. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, που από την αρχή το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε σαφώς και ανεπιφύλακτα ενάντια στην ένταξη.

Με την επιλογή της Κυβέρνησης γίνεται προσπάθεια να υποθηκευθεί το μέλλον του ελληνικού λαού για δεκάδες χρόνια. Και ενώ σε άλλες χώρες της Κοινότητας οι λαοί κλήθηκαν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους, η Κυβέρνηση αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ο ίδιος πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα.

Το ΠΑΣΟΚ διαχωρίζει τις ιστορικές του ευθύνες και θεωρεί ότι μόνος αρμόδιος να κρίνει τη μεγάλη επιλογή της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ είναι ο κυρίαρχος λαός. Γι’ αυτό κι έχει αναλάβει την υποχρέωση, όταν έρθει στην εξουσία, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ύστερα από πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται να νομιμοποιήσει με την παρουσία του στη Βουλή την αντιλαϊκή διαδικασία που επέλεξε η Κυβέρνηση για να δεσμεύσει το λαό και τη χώρα στην επιλογή της ένταξης. Το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από την Βουλή’’.

Με τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου συντάχθηκε το ΚΚΕ, το οποίο διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ν. Καλούδη δήλωσε "την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ που πλήττει καίρια την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας μας’’.

Για την ιστορία αναφέρω ότι υπέρ της Συμφωνίας Εντάξεως ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΟΔΗΣΟ, της Εθνικής Παράταξης, της ΕΔΗΚ, του ΚΚΕ Εσ., της ΕΔΑ, έξι ανεξάρτητοι, τρεις της ΕΔΗΚ δήλωσαν "παρών’’, ενώ, βεβαίως, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, κατηγορηματικά αντίθετοι, απεχώρησαν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ σταδιακά απομακρύνθηκαν από τις ακραία αντιευρωπαϊκές θέσεις τους και, εδώ και μερικές δεκαετίες, το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από σταθερά φιλοευρωπαϊκή στάση. Είναι, όμως, χαρακτηριστική η σύγκριση μεταξύ των ιδρυτών των δύο σημαντικότερων κομμάτων της μεταπολίτευσης. 

Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο θέμα αυτό (αλλά και γενικότερα), διέκρινε η διορατικότητα, η αποφασιστικότητα και η συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. 

Τον Ανδρέα Παπανδρέου ανέκαθεν διέκρινε ο λαϊκισμός, η εντυπωσιοθηρία, η ασυνέπεια. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μεταφέρθηκαν, μαζί με το πλήθος των στελεχών του κόμματος αυτού που άλλαξαν πολιτική στέγη, στον σημερινό "Σύριζα".

*Νομικός – Οικονομολόγος, email: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Αναζητώντας τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες

Από: EBR

Η κίνηση Τζο Μπάιντεν να διαθέσει 500 εκατομμύρια δόσεις, σε χώρες που αδυνατούν να τις προμηθευτούν, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη κίνηση των Ευρωπαίων, πέρα από την αλληλεγγύη που εκφράζουν, έχουν και μια σκοπιμότητα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Αυξάνονται οι υβριδικές απειλές και οι κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές στην Ευρώπη

Αυξάνονται οι υβριδικές απειλές και οι κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές στην Ευρώπη

Tην ενίσχυση της ασφάλειας για την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο θέλει η Ευρώπη, σε μια χρονική συγκυρία που η νόσος COVID-19 αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα τα τρωτά σημεία στην κυβερνοασφάλεια

Οικονομία

Η πανδημία «ξέπλυνε» το μαύρο χρήμα

Η πανδημία «ξέπλυνε» το μαύρο χρήμα

Αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ τα μετρητά στην αγορά από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε το lockdown έως τον φετινό Απρίλιο

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron