Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

H αριστερή στροφή του SPD και η πρόκληση για Μέρκελ

Η ηγεσία τoυ SPD ανακοίνωσε μια σειρά από πολιτικές που σηματοδοτούν ρήξη με την κληρονομιά Σρέντερ. Η ελπίδα για ανάκαμψη και τα πρώτα θετικά σημάδια. Το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού με Μέρκελ

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

Είναι αξιοσημείωτο πως η μεταστροφή έχει προκαλέσει ελάχιστη διχόνοια εντός του φημισμένου για τις εσωτερικές έριδες SPD. H σπάνια αυτή επίδειξη πειθαρχίας είναι σημάδι ότι η ηγεσία του κόμματος καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της θέσης τους, αλλά ενδεχόμενος να αποτελεί και ένα σημάδι ελπίδας.  Μολονότι το SPD παραμένει αρκετά κάτω από το 20% στις δημοσκοπήσεις, η απόσταση από τους Πράσινους έχει συρρικνωθεί, ενώ το προβάδισμα του SPD έναντι του ακροδεξιού AfD μεγαλώνει.
Είναι αξιοσημείωτο πως η μεταστροφή έχει προκαλέσει ελάχιστη διχόνοια εντός του φημισμένου για τις εσωτερικές έριδες SPD. H σπάνια αυτή επίδειξη πειθαρχίας είναι σημάδι ότι η ηγεσία του κόμματος καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της θέσης τους, αλλά ενδεχόμενος να αποτελεί και ένα σημάδι ελπίδας. Μολονότι το SPD παραμένει αρκετά κάτω από το 20% στις δημοσκοπήσεις, η απόσταση από τους Πράσινους έχει συρρικνωθεί, ενώ το προβάδισμα του SPD έναντι του ακροδεξιού AfD μεγαλώνει.

Του Tobias Buck

Oι πολύπαθοι και ταλαιπωρημένοι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν κάτι το οποίο δεν έχουν δει εδώ και καιρό: μια αχτίδα φωτός.

Είναι δύσκολο να πει κανείς για πόσο καιρό θα λάμπει και πόσο δυνατή θα παραμείνει. Το μόνο βέβαιο είναι πως κατευθύνει το ιστορικό SPD σε νέα κατεύθυνση. Μετά από χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων και σταθερής πτώσης στις εκλογές, το κόμμα αποφάσισε ότι η καλύτερη ελπίδα του για να επιβιώσει βρίσκεται στην αποφασιστική στροφή προς τα αριστερά.

Τις τελευταίες ημέρες, τα κορυφαία στελέχη του SPD συμφώνησαν σε σειρά πολιτικών και προτάσεων, οι οποίες σηματοδοτούν μια ξεκάθαρη ρήξη με τις πρόσφατες -πιο κεντρώες- θέσεις του κόμματος.

Είναι υπέρ της κατάργησης μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στην πρόνοια, της ενίσχυσης των εργατικών δικαιωμάτων και της επέκτασης του γερμανικού κοινωνικού κράτους. Απευθύνει έκκληση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά ένα τρίτο, να δοθεί στους υπαλλήλους το δικαίωμα να εργάζονται από το σπίτι και να θεσπιστεί βασική σύνταξη, η οποία θα βελτίωνε την οικονομική κατάσταση των πιο φτωχών συνταξιούχων.

Προπαντός, η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε επίσης να αποκηρύξει τις μισητές μεταρρυθμίσεις Hartz IV -τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση του SPD το 2005- και να τις αντικαταστήσει με ένα πιο γενναιόδωρο καθεστώς, το οποίο αποκαλεί Burgergel ή εισόδημα των πολιτών.

Η μετατόπιση του κόμματος προς τα αριστερά συνοδεύτηκε από εμφανή σημάδια βελτίωσης στις δημοσκοπήσεις και θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των υπόλοιπων μελών της, εδώ και καιρό, ταλαιπωρημένης οικογένειας της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.

Πράγματι, η τελευταία κίνηση του SPD αποτελεί απάντηση στις προκλήσεις, οι οποίες ταλανίζουν τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην ήπειρο εδώ και χρόνια: το SPD και τα αδελφά κόμματα στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία έχουν υποστεί δραματική απώλεια ψήφων, καθώς οι παραδοσιακοί κεντροαριστεροί ψηφοφόροι μετακινούνται προς πιο ριζοσπαστικά κόμματα στα αριστερά, στη μετροπιοπαθή κεντροδεξιά και στα οικολογικά κόμματα όπως οι Πράσινοι.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το SPD δεν έχει χάσει μόνο τους μισούς από τους ψηφοφόρους του, αλλά και τη δυνατότητά του να ενώνει ανομοιογενείς ομάδες ψηφοφόρων υπό μία πολιτική σκέπη. 

To ποσοστό του κόμματος βούτηξε στο 20,5% στις τελευταίες εκλογές και στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει έκτοτε μόλις 14%. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του SPD έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει νόημα στην υιοθέτηση μιας πολιτικής προσέγγισης, η οποία υπόσχεται τα πάντα σε όλους.

H υπεροψία του πρώην αρχηγού του SPD και καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε απήχηση στους εργάτες και τους επαγγελματίες της μεσαίας τάξης, έχει δώσει τη θέση της σε μια πιο προσεκτική στάση: το SPD επικεντρώνεται στο δυνατό του σημείο ως ένα κόμμα το οποίο υπερασπίζεται το κοινωνικό κράτος και παλεύει για τα δικαιώματα των εργατών και των χαμηλόμισθων υπαλλήλων. 

Οι μορφωμένοι προοδευτικοί κάτοικοι της πόλης -άλλοτε μία από τις βασικές ομάδες ψηφοφόρων του SPD που τώρα στηρίζει τους Πράσινους- δεν θα βρουν πολλά που να τους εκφράζουν στη νέα πλατφόρμα του SPD.

Είναι αξιοσημείωτο πως η μεταστροφή έχει προκαλέσει ελάχιστη διχόνοια εντός του φημισμένου για τις εσωτερικές έριδες SPD. H σπάνια αυτή επίδειξη πειθαρχίας είναι σημάδι ότι η ηγεσία του κόμματος καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της θέσης τους, αλλά ενδεχόμενος να αποτελεί και ένα σημάδι ελπίδας.

Μολονότι το SPD παραμένει αρκετά κάτω από το 20% στις δημοσκοπήσεις, η απόσταση από τους Πράσινους έχει συρρικνωθεί, ενώ το προβάδισμα του SPD έναντι του ακροδεξιού AfD μεγαλώνει.

Όλα αυτά αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, το συντηρητικό μπλοκ της οποίας κυβερνάει σε συνασπισμό με το SPD. Αν οι Σοσιαλδημοκράτες συνεχίσουν τη μετατόπισή τους προς τα αριστερά, η συμμαχία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή της ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρούς κραδασμούς. 

Το SPD έχει ήδη υποσχεθεί να επανεξετάσει την κατάσταση του συνασπισμού πριν από το τέλος του έτους, όταν και θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να είναι μέλος της συμμαχίας.

Το αποτέλεσμα της επανεξέτασης αυτής παραμένει ανοιχτό. Αλλά όπως δείχνουν σήμερα τα πράγματα, το κόμμα το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση σε 10 μήνες από σήμερα θα είναι διαφορετικό από το άνευρο και διχασμένο SPD, που υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με την κα Μέρκελ πριν από ένα χρόνο.

*Αναδημοσίευση από euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μητσοτάκης, Τσίπρας και Μαύροι Κύκνοι

Από: EBR

«Θελήσαντες οι Έλληνες να διαβούν τον Αίμον συνέστησαν επιτροπήν Τσάτσον, Βαλβάν και Κρέμων»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2019 2019

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν και η χαμένη ευκαιρία της Ευρώπης

Το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν και η χαμένη ευκαιρία της Ευρώπης

Το διατλαντικό χάσμα και τα βήματα που δεν τόλμησε να κάνει η Γερμανίδα Καγκελάριος για να αλλάξει τα δεδομένα. Οι φιλοδοξίες Μακρόν, τα πολιτικά προβλήματα στο Βερολίνο και το μεγάλο λάθος που έγινε το 2018

Οικονομία

Νέα απειλή για τη γερμανική οικονομία

Νέα απειλή για τη γερμανική οικονομία

Υπάρχουν και άλλα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, αφότου ο δείκτης διευθυντών προμηθειών την Παρασκευή παρουσίασε μια ήπια άνοδο, και αυτό ήταν έκπληξη

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron